Familieplanning in Afrika

Screenshot_27

(Vertaling: “delamontagne”)

Nicolas Meda, minister van Volksgezondheid in Burkino Faso (foto), voert campagne  voor anticonceptie in Afrika om de economie op orde te brengen. “Wij zijn niet eens in staat om genoeg voor onszelf te produceren”.

Nicolas Meda is geen onbekende in Londense kringen van de top van “Family Planning” 2020  afgelopen dinsdag 11 juli. Sinds 20 jaar is hij medisch epidemioloog en gespecialiseerd in reproductieve gezondheid  moeder-kind, het overdragen van het aidsvirus, en hij pleit al heel lang voor de ontwikkeling van betere anticonceptie in de Afrikaanse landen.

Hij is sinds februari 2017 minister van Volksgezondheid in Burkino Faso en werd de woordvoerder voor het Ouagadougou partnerschap op de topconferentie. Voor  een publiek bestaande uit ministers uit de hele wereld, zakelijk leiders, mensen uit  het maatschappelijk middenveld en filantropische instellingen, benadrukte hij dat het een onvervreemdbaar recht is om vanaf de lagere school te leren over “family-planning”. Voor de Afrikaanse Wereld was hij de woordvoerder op deze Conferentie over anticonceptie en het recht voor vrouwen.

Wat is het Partnership Ouagadougou?

Nicolas Meda: “Dit zijn  de  negen landen in Franstalig Afrika, West- en Midden-Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee, Mali, Mauritanië, Niger, Senegal en Togo, die  er sinds 2011 bij betrokken zijn om de “agenda” van  “Family-Planning” te bespoedigen.

Waarom is gezinsplanning belangrijk?

“In de eerste plaats omdat het een onvervreemdbaar recht is voor vrouwen om te beslissen hoeveel  kinderen zij willen, wanneer en met wie. Bovendien zorgt een betere anticonceptie indirect ook voor een versnelling en versterking van de economische groei,  omdat er een snellere daling van de geboorten plaatsvindt.

Wij  zijn arm  met 50% van de afhankelijke bevolking die niet werkt. Ze zijn jong, hebben geen vaardigheden, geen baan, geen vakopleiding en zijn niet in staat om voor zichzelf of anderen te zorgen. Gezinsplanning vermindert de groei van de bevolking en zorgt voor een kleinere afhankelijke bevolking en is bevorderlijk voor de ontwikkeling van het land.”

Bron:
www.lemonde.fr
Door: Elena Blum

Samengevat en vertaald uit het Frans door:
“delamontagne”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, Demografie, gezond realisme. Bookmark de permalink .

19 reacties op Familieplanning in Afrika

 1. Cathja zegt:

  Deze man heeft het begrepen. Lagere aantallen geboorten doen de welvaart toenemen. Kinderen zijn geen oudedagsvoorziening, al zullen zeer veel mensen in die landen er nog wel zo over denken. Goede voorlichting is dringend noodzakelijk!

  Geliked door 1 persoon

 2. guusvelraeds zegt:

  De vraag is alleen of gezinsplanning gaat werken in Afrika. Tot nu in de menselijke geschiedenis is het altijd geweest dat eerst de economie op orde kwam, groeide en de gemiddelde rijkdom per hoofd van de bevolking steeg. Hoe rijker de gezinnen werden hoe lager het geboorte cijfer werd.

  Gedwongen bevolkingspolitiek van bovenaf heeft nog nooit ergens gewerkt. Sterker heeft zelfs voor negatieve gevolgen gewerkt voor economie en bevolkingsopbouw. China met haar een kind politiek.

  In Afrika zijn geen structuren voor zorg aan ouderen en sociaal zwakken. Hoog kindertal is levens en onderhoudsverzekering voor oude dag.

  Het grote probleem in Afrika is de ongebreidelde medische hulp die de Afrikanen te pas en onpas ontvangen van de westerse landen om bijvoorbeeld kindersterfte tegen te gaan. Miljoenen kinderen die in normale omstandigheden geen kans hadden worden nu in leven gehouden door westerse inmenging terwijl het in Afrika ontbreekt aan een economische, maatschappelijke infrastructuur al deze miljoenen een toekomst te bieden.

  Het probleem is niet de Afrikaan. Het probleem in Afrika is de goedmenselijke inmenging die meer kwaad doet dan goed.

  Laat de komende twintig jaar Afrika over aan de Afrikanen. Ook als er epidemieën en oorlogen uitbreken en hongersnoden. Ga niet helpen en laat Afrika leren op eigen voeten te staan. Klinkt wreed maar is in mijn opinie de enige manier Afrika op de lange termijn echt te helpen.

  Gratis geld en gratis hulp en gratis advies heeft nog nooit iemand vooruit geholpen.

  Wat ook belangrijks is. Schop de Afrikaanse elite met hun gestolen miljarden Europa uit.

  Geliked door 4 people

 3. Verstandige minister, uniek in Afrika !

  Geliked door 1 persoon

 4. boorzalf zegt:

  Wel een beetje laat.

  Like

 5. Alex Delarge zegt:

  Goh, een Afrikaan die na kan denken. Dat ik het nog mag meemaken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Beschouwer zegt:

  Goede zaak geboorteplanning daar in Afrika. Door de grote bevolkingsaanwas proberen er vele werklozen naar Europa te komen en hier is er ook geen werk en velen belanden in de criminaliteit en worden uitkeringsparasiet een leven lang. De problemen daar worden ge-exporteerd naar hier

  Vergeet overigens in Nigeria geen geboorteplanning in te voeren.

  Like

 7. Marian zegt:

  Dat is ook voor het eerst dat ik een juiste beslissing hoor vanuit een Afrikaans land. Maar net wat boorzalf al zei; een beetje aan de late kant.

  Like

 8. Republikein zegt:

  Het helpt geen flikker want jeuk is erger dan pijn.
  Durex ondernam in de vorige eeuw pogingen om het condoom te promoten, ook goed voor de omzet.
  Het ontbreken van het menselijk contact want een laagje ertussen onthield de Afrikaan van afname van het hoedje, je bent geil en je wilt wat.
  En tegen mensen zoals Meda zeg ik.
  Slaap rustig verder want:
  Haar op haar en vlees op vlees, en hoe dieper des te lekkerder.

  Like

 9. biebie zegt:

  Ahhhh daar zitten die hoog opgeleiden die Merkel bedoeld.
  Een eunuch is in dat opzicht wel een uitkomst.

  Like

 10. Marc zegt:

  “In de eerste plaats omdat het een onvervreemdbaar recht is voor vrouwen om te beslissen hoeveel kinderen zij willen, wanneer en met wie.”

  Deze opvatting is strijdig met het onvervreemdbare recht van de natie (stam): net als elke man is ook elke vrouw lid van die natie. Als het in het belang van die natie is minder kinderen te nemen, dan moet daar gehoor aan worden gegeven, door mannen én vrouwen.

  Daarnaast heeft elke reproduceerbare man en vrouw een plicht naar de internationale gemeenschap: wanneer overbevolking culturen elders in de wereld schaadt, dient men zich in acht te nemen en het kindertal te beperken!

  Ps: nationale en internationale belangen en wetten kunnen ook op bovenstaande wijze vorm gegeven worden. Waarom gebeurt dat niet?

  Like

 11. BigLJohn zegt:

  Afrikanen die volgens Nicolas Meda aan gezinsplanning moeten gaan doen. Een late roeping ! De enige planning die Afrikanen maken is een enkele trip naar Europa, met als eindresultaat dat Europa, na Afrika, een tweede zwart continent gaat worden. Met hulp van de E.U. in Brussel zal dat zo gepiept zijn. U en ik zullen deze rampspoed mogelijk nog gaan meemaken !

  Like

 12. boorzalf zegt:

  Nico is vast een impotente neger, anders kom je niet op zo,n idee.

  Like

 13. Gewoon ballen inleveren zo simpel is dat!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s