Boekverbranding in Zweden: Astrid Lindgren´s “Pippi Langkous” is racistisch

Screenshot_113

Screenshot uit een Pippi Langkous film (kleine foto: de overleden schrijfster Astrid Lindgren)

(Vertaling: E.J. Bron)

Enkele jaren geleden waren in Duitsland het negertje en de Turk in Otfried Preußler´s “De kleine heks” de klos. Zij werden resoluut door politiek-correcte messenwerpers en cowboys vervangen (lees hier). Nu heeft de gemeente Botkyrka in de Zweedse provincie Stockholm besloten eveneens op te ruimen, maar nu goed. Bibliotheken dienen van verouderde en stukgelezen boeken bevrijd te worden en en boeken met racistische inhoud moeten verwijderd worden. In de laatste categorie behoren ook oude, nog niet gecensureerde oplagen van Astrid Lindgren´s “Pippi in Taka-Tukaland”.

PI News (2)

Uitdunning om ideologische redenen

Het onderwerp kreeg de aandacht door de Zweedse onderzoeksjournalist Janne Josefsson in een radio-uitzending, waarin hij erop wees dat desbetreffende exemplaren niet alleen verwijderd, maar ook verbrand zouden worden. Het zou gaan om een uitdunning uit ideologische redenen en dat zou voor hem aanleiding zijn om te zeggen “Stop”. Men zou meer dan één keer moeten aarzelen voordat men boeken verbrandt, die wellicht niet meer overeenkomen met de tijdgeest.

Concreet gaat het om de naam van Pippi´s vader, “negerkoning” en “koning van de negers”, uitdrukkingen die in de ogen van de censuurafdeling van het gemeentebestuur politiek incorrect en racistisch zijn.

In een persverklaring probeert de gemeente de zaak te sussen:

De bibliotheken in de gemeente Botkyrka hebben edities van Astrid Lindgren´s “Pippi in Taka-Tukaland” op grond van verouderde uitdrukkingen, die als racistisch waargenomen zouden kunnen worden, uitgesorteerd. De bibliotheken kochten echter ook de nieuwe oplage van het boek uit 2015, waarin de obsolete uitdrukkingen door modernere werden vervangen.

Het uitroeien van een cultuur

De bedrijfsleidster en belangrijkste verantwoordelijke voor de bibliotheken Botkyrka, Anja Dahlstedt, wil niet verder ingaan op de beschuldigingen van Josefsson. Alle obsolete boeken zouden op dezelfde manier behandeld worden, dus of verkocht of weggegooid. Hoe de boeken precies gerecycled zouden worden, zou ze zogenaamd niet weten. Op de privé Facebook-pagina van Dahlstedt zegt een boze Zweedse hoe ze er over denkt:

“U hebt dringend bijles in cultuur nodig, Zweedse cultuur. Ik moest zojuist lezen dat u het meest Zweedse dat onze cultuur te bieden heeft, vernietigt en uitroeit: Pippi-boeken. Astrid Lindgren – ze moet zich in haar graf omdraaien. Zweden´s bekendste kinderboek wordt in naam van de political correctness vernietigd. Geen Zweden zonder Pippi! Dat is racisme tegen Pippi!”

In de nieuwe oplagen werd van de negerkoning immers al Zuidzeekoning gemaakt om het politiek correcte gemoed van linkse elites niet op te stoken en om te voldoen aan de actuele tijdgeest. Een tijdgeest, die door alle goede geesten verlaten lijkt te zijn, boeken en nieuwste geschiedenis in vlammen doet opgaan en als rechtvaardiging met de racismeknuppel zwaait.

Ook in Duitsland werd al jaren geleden tot dit debat aangezet door de toenmalige minister van Familie, Kristina Schröder (CDU), en werd de desbetreffende politiek correcte censuur in de nieuwe oplagen van Pippi-boeken in de Duitse taal na een lange worsteling met de erfgenamen van Lindgren´s doorgedrukt. Er is evenwel niet van bekend of de oude edities in Duitsland ook verbrand werden. Vermoedelijk echter alleen maar, omdat boekverbrandingen in Duitsland nog slechter overkomen dan in Zweden.

“Mijn kinderjaren maakte ik mee in een land dat niet meer bestaat.” (Astrid Lindgren)

Bron:
www.pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "diversiteit", "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Barbarisme, Censuur, cultuurrelativisme, demoniseren, discriminatie, establishment, Eurabië, Geschiedvervalsing, Groenen, hersenspoeling, Historie, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Links fascisme, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Multiculti, nieuw fascisme, political correctness, Racisme, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur, Zweden. Bookmark de permalink .

37 reacties op Boekverbranding in Zweden: Astrid Lindgren´s “Pippi Langkous” is racistisch

 1. koddebeier zegt:

  Links draaiende hersen zijn dodelijk voor de samenleving !! BAN links !!

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Om de samenleving te beschermen zouden we dit soort idioten eruit moeten verwijderen !!

  Like

 3. T.Troubadour zegt:

  Het Zweden waar ik van hield en vele malen heb bezocht bestaat niet meer en ik ga niet meer naar dit verworden land,jammer maar waar.De drie baltische staten Ijn zeker zo mooi als Zweden en de sfeer is zoals vroeger in Zweden en ik kan het iedere lezer aanraden

  Like

 4. delamontagne zegt:

  Geliked door 1 persoon

 5. Ivanhoe zegt:

  Vies, smerig, achterbaks, laf, zelfhatend tuig is het.
  Dat dat smerige linkse kutvolk zichzelf maar uitroeit.

  Like

 6. Cathja zegt:

  In alle hoekjes en gaatjes zoeken de Zweden kennelijk naar zaken die mogelijk racistisch zouden kunnen zijn. Nu moeten de zo geliefde boeken van Pippi Langkous het weer ontgelden. Wat erg eigenlijk, als je (onder druk) je hele culturele geschiedenis moet opgeven, om de ‘donker gekleurde medemens’ niet te kwetsen.
  Hoorden we vroeger ook dit soort onzin? Ik kan het me niet herinneren.
  De wereld raakt in verval, en het is niet meer te stoppen!

  Geliked door 1 persoon

  • Theresa Geissler zegt:

   “Hoorden we vroeger ook dit soort onzin?”
   Nee, integendeel:
   Negers waren in de kinderlectuur toen zelfs nog ‘nikkers’ en iedereen vond het doodgewoon!
   Eén van onze onderwijzeressen was het, die er gewag van maakte, dat “Nikker” een scheldwoord was. Ik weet al niet eens meer, wèlke onderwijzeres.
   Maar ik keek er wèl van op; had het woord eerder nooit zo opgevat.

   Like

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    Heb je hier nooit van gehoord dan?

    Tien Kleine Negertjes is de oorspronkelijke Nederlandse titel van de roman Ten Little Niggers, het bestverkochte boek van Agatha Christie. Het boek werd initieel uitgegeven in het Verenigd Koninkrijk door uitgeverij Collins Crime Club op 6 november 1939. In de Verenigde Staten verscheen het boek in december van datzelfde jaar onder de titel And Then There Were None. In 1965 werd de Engelstalige titel aangepast naar Ten Little Indians. De eerste Nederlandstalige versie verscheen in 1948. In 2004 werd de Nederlandstalige titel aangepast naar En toen waren er nog maar…

    Dus het fenomeen bestaat, in “beschaafde” landen, al ruim vijftig jaar. Jammer voor Pippi, maar ze is de zoveelste in de rij.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Vroeger werd in de lees- en leerboeken voor “Negers” ook net zo vaak het verzamelwoord; “Wilden” gebruikt.
    Niemand die daar aanstoot aan nam.
    Met “Wilden” heb je ook héél duidelijk voor ogen om wat voor soort mensen men het heeft..
    En dáár gáát het om in de taal…!

    Like

 7. Statler & Waldorf zegt:

  Zal in 3 tot 7 jaar in Frankrijk en Duitsland niet anders zijn. Voor Nederland misschien iets langer.
  Maar de toon is gezet.
  Ik dank God (en ik geloof niet eens) op mijn blote knieën dat ik geen twintig meer ben.
  Maar ach, elke jeugd krijgt haar eigen referentiekader.
  Weten die over 30 veel hoe het had kunnen zijn …………….

  Like

 8. Mary zegt:

  Hoe ongelooflijk gestoord kun je zijn en wat zijn dit voor onzin onderwerpen om je sowieso mee bezig te houden als je toch wat wil verbranden zou ik zeggen begin met dat haat boek de Koran dat zet wellicht zoden aan de dijk maar nee hoor een kinderboek!!!!, totaal doorgedraaid!!!!.

  Like

  • Elisah zegt:

   Inderdaad, dat boek hoort eens goed uitgeplozen te worden, vanwege de teksten die aanzetten tot haat, geweld en discriminatie richting oa andersgelovigen.

   Like

   • J. C. Th. Köhler zegt:

    Is allang gedaan, Elisah. Maar de “boven ons gestelden” vegen hun kont er mee af. Je kan uitpluizen tot je een ons weegt, wie het niet horen wil hoort het toch niet.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Like

 9. leefbarbaar zegt:

  Idioten.
  Hoe kun je nou tolerant zijn en ruimdenkend, als je je eigen cultuur gaat saneren?
  Heeft de Zweed en de Zweedse cultuur dan geen recht op begrip en tolerantie?

  Bij de weg; linxe smeerlappen hier zijn ook al jaren bezig om onze jeugdboeken en stripboeken te verbieden. Ze zijn overal even erg.

  Like

 10. Elisah zegt:

  Lindgren was geïnspireerd door een waar gebeurd verhaal toen ze Pippi in Taka-Tukaland schreef.

  Like

 11. Laatst zag ik iets over nogal erg socialistische honden die een gen misten. Daardoor waren ze onverbiddelijk lief tegen mensen. Soort Rattaplan van Lucky Luke die als ie een trap van een van de Dalton broeders kreeg nog verliefder op ze werd. Mensen hebben het ook en dat is erg zat.

  Maar tijdens het kijken dacht ik aan onze arme vrienden de Linxen. Zouden die in dat rode kwabje, waarvan ik zeker weet dat ze dat ergens in die luchtige brei in hun hoofd hebben, ook zo’n gen missen? Want ’t zijn net honden met een gentekort, je zou ze zo een trap geven.

  Maar ze moeten er beslist nóg eentje missen vanwege dat ze altijd tegen demense aan staan te rijen en best wel van alles goeds willen doen voor demense, maar dan alleen als ze er zelf heul veul beter van worden. Bestaat zoiets als een omleidingsgen met vertraging? Want ze beginnen allemaal met folders en ze eindigen, met enige vertraging, ook altijd met fakturen.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   De Linxen waar jij het kennelijk over hebt beginnen met beloftes (die je ook in folders kunt lezen hoor…), en ze eindigen met belastingen.

   Geliked door 1 persoon

   • Ik hoop toch dat we het over dezelfde linxen hebben want meer soorten kan een redelijk mens niet meer verdragen. Ze beginnen dus allemaal met beloftes, folders en bushokjesreclame en aan het eind van het verhaal komen ze met belastingen, fakturen en verbranden ze de boekhouding om vervolgens de geschiedenis te herschrijven en wij een hekel krijgen aan de verkeerde Duitsers.

    Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Wees gerust Hr Breinbrouwsels.
    Wij hebben het over dezelfde Linxen
    Niet te verwarren met Lynxen die in vergelijking met Linxen hele lieve diertjes zijn.
    Die Linxen wonen in sprookjesbossen van waaruit ze je onverhoeds bespringen van achter een boom met een aanslagbiljet in de aanslag.
    Toen alle mensen gewoon gingen werken hebben zij zichzelf daar boven gesteld en werden als vanzelf “bovengestelden”.
    Daar waar iedereen zijn eigen geld normaal voorover drukt konden zij zich in het beroep van bovengestelden specialiseren in het achteroverdrukken van andermans geld.
    Tegenwoordig komen ze alleen nog voor op Kermissen en Jaarmarkten die in Gemeentehuizen plaatsvinden alwaar ze proberen zoveel mogelijk mensen burgemeester te maken.

    Heel raar allemaal.

    Geliked door 1 persoon

 12. Jules Vismale zegt:

  Al dat linkse uitschot in Zweden met hun politiek-correctheid zijn, zoals we hier op E.J. Bron allang weten, gewoon ZELF een ziekmakende bende racisten en zij denken dat ze daar in Zweden hen alles kunnen afnemen! Hopen ze nou werkelijk dat ze opeens Pippi Langkous, met wie talloze generaties in Zweden en Europa zijn opgegroeid, kunnen uitbannen en dan ook nog het lef hebben om “racistische” boeken te kunnen verbranden? Ik zal bovendien zelf nog een voorbeeld geven dat links hier ooit nog moeilijk en kleinzielig deed over “racistisch” eten:
  Het is de laatste jaren namelijk wel bijzonder ingeraakt in Nederland en Europa dat allerlei groepen gaan kwetteren dat hun afkomst opeens discriminerend is zodra hun naam het in voedsel is verwerkt! Die lui zijn gewoon hartstikke kleinzielig want het was toch aanvankelijk de bedoeling dat zij zich aan ons aanpassen en niet omgekeerd?
  Als bijvoorbeeld de naam zigeunersaus discriminerend zou zijn dan zijn natuurlijk negerzoenen, moorkoppen, Turks fruit, Duitse biefstuk, blanke vla, Zwarte Piet etc. dat zeker ook weer? Ooit waren er een paar jaar geleden een aantal negers en Turken in Nederland die hun benamingen uit woordenboeken van Van Dale verwijderd wilden zien en als dat niet gebeurde dan wilden zij die boeken in het openbaar verbranden, iets wat dus ook in Zweden kan gebeuren!
  Maar zoals de Duitse (én joodse) filosoof Heinrich Heine in de 19de eeuw al voorspelde: “Waar men boeken zal gaan verbranden zullen later ook mensen worden verbrand!” En die voorspelling werd in Nazi-Duitsland inderdaad waargemaakt nadat daar “on-Duitse” boeken in 1933 openlijk werden verbrand en tien jaar later in Polen en Rusland de lichamen van miljoenen vergaste joden e.v.a. “Untermenschen”!
  Want het is toch namelijk niét de bedoeling dat die “gediscrimineerde” zigeuners, negers, moslims, allochtonen, asielzoekers e.d. dadelijk het plan willen ontwikkelen om miljoenen autochtonen te gaan vergassen en te verbranden? Ze discrimineren de autochtonen juist net zo goed met hun dwaze ideeën en gedachten en wat mij betreft steken ze desnoods de achterwerken van al die politiek-correcte messenwerpers en cowboys in de gemeente Botkyrka in de Zweedse provincie Stockholm maar in brand! En dan hoop ik zelfs dat ze hierna NOOIT meer op de blaren kunnen zitten!

  Like

 13. Marian zegt:

  Het lijkt wel of ze ons gek willen maken met al die onzin.

  Like

 14. delamontagne zegt:

  RASCISTISCH ? ? Blank zijn is “UIT”…….
  Europa is aan het veranderen……………….
  Op de “Pirelli” Kalender 2018 zullen slechts Kleurlingen te zien zijn omdat dit nu eenmaal “COOL” is !


  SOURCE:
  http://www.friday-magazine.ch/ro/2017/07/21/id-100-black.html

  Like

 15. delamontagne zegt:

  In een recent artikel geschreven door Professor Sarah Bond van de University of Iowa, U.S betoogt zij dat de marmeren beelden uit de Klassieke Oudheid oorspronkelijk “getint” waren.

  Door het “Witte” marmer nu
  wordt de suggestie gewekt dat “blank” gelijk staat met schoonheid en dit draagt bij aan de blanke supremacy.
  https://www.campusreform.org/?ID=9285

  Like

 16. kampersrene zegt:

  Nu moeten de kindersprookjes en vertelselkens er ook aan geloven . Straks krijgen we sneeuwwitje
  en de zeven Islamieten , dat sprookje wordt dan een drama , Burka-kapje , Het dappere keelsnijdertje , Mohamed en Grietje , De wolf en de zeven ongelovigen , Aladin en het wonder van Europa

  Geliked door 1 persoon

 17. hans zegt:

  afgezien van het jeugdsentiment is pippi een links icoon, toch?

  Like

 18. Leon zegt:

  Nog een wonder dat ze op “manneke pis” in Brussel nog geen kritiek gehad hebben om het te laten afbreken. Het is immers toch ook een “zwart” manneke. Een optie is natuurlijk ook dat ze er een “blank” beeldje van maken. Voor mij allemaal geen probleem.

  Like

 19. Begrijp ik nu goed dat onze witte Caesar eigenlijk een zwartgetinte #dobberantieke was die ze uit Ghana hadden meegenomen omdat Tullia tegen haar adoptiebroer Servius Tulius zei dat ie een aapje [ja, die grap mocht toen nog] voor haar mee moest brengen? Goh, zo leer je nog eens wat.

  Like

 20. Gerrit Tienkamp zegt:

  Dit is op NEWS & TRAVEL GURU MAGAZINE (on WP) herblogden reageerde:
  Het is toch maar een kinderboek / wat weer een onzin zeg

  Like

 21. Beschouwer zegt:

  Zweden is een schijnheilig huichelachtig links gecensureerd verklikkersland geworden met een anti-Israel houding. Het zijn dus ook nog antisemieten die Zweden. Boycot Zweden en ga niet naar Zweden met vakantie. Ik ga niet naar Zweden al krijg ik gratis een vakantie met vakantiegeld !
  Laat dat huichelachtige schijnheilige rotland maar wegzakken in de Zweedse drek.

  Like

 22. Ik denk dat er wat in het vreten zit. En wel zoveel troep dat we het al heel gewoon zijn gaan vinden als er om ons heen hele freakshows bezig zijn met allemaal rare fratsen. We vinden het normaal als er lui hun geslachtsdelen ruilen of copulerend op een boot in die Kudtstad ronddobberen. Of dat andere mafketels uit de hele wereld miljoenen exemplaren van de homo parasitii laten overkomen om hier op onze kosten in een vakantieressort een luizenleven te gaan voeren en wat er nog aan vrouwen over is te verkrachten zonder een voorafgaand leuk gesprek. Gelukkig zit er nu anti-luizenspul in onze eieren las ik vandaag.

  Like

 23. Jan zegt:

  Weer boekverbranding in Amerika. Heeft even geduurd maar nu is Dr Seuss echt aan de beurt.
  Prijs van Dr. Seuss boeken vliegt omhoog nadat linkse gekken bedachten dat deze ‘racistisch’ zijn en 6 uit de handel zijn genomen. Aldus daily wire
  https://www.dailywire.com/news/prices-of-dr-seuss-books-skyrocket-after-6-are-canceled

  echter
  Tucker Carlson: The Left Isn’t Banning Dr. Seuss Because He Was Racist, But Specifically Because He Isn’t

  “Dr. Seuss was not a racist,” Carlson argued. “He was an evangelist against bigotry. He wrote an entire shelf of books against racism, and not in a subtle way. They were clearly, explicitly against racism. That was the whole point of writing them, to teach children not to be racist.”

  https://www.realclearpolitics.com/video/2021/03/03/tucker_carlson_defends_honor_of_dr_seuss_if_we_lose_this_battle_america_is_lost.html

  Het geneuzel over deze boeken stamt echter al vanaf 2017 maar is blijkbaar weer eens aangewakkerd

  Wie geïnteresseerd is naar de boeken kan deze hier inzien en allemaal downloaden
  https://lingvakids.ru/46-knig-d-ra-syusa-dr-seuss-books-na-lyuboj-vkus-i-uroven/
  en hier
  https://www.pdfdrive.com/dr-seuss-books.html

  Like

 24. Jules Vismale zegt:

  Gelukkig is Pippi Langkous zelf een blank meisje die niet eens haar eigen ras discrimineert! Lees maar eens hoe het “racisme” in haar boek de spuigaten uitloopt:

  Pippi Langkous krijgt een waarschuwing voor racisme in de bibliotheken van Gent

  Wie het populaire kinderboek Pippi Langkous uitleent in de bib van Gent, botst binnenkort waarschijnlijk op een waarschuwing voor racisme. Dat is een van de stappen uit een ‘dekoloniseringstraject’ waar Gent al een tijd aan werkt. Welke boeken een waarschuwing zullen krijgen, moet nog bekeken worden. “De klepel slaat door”, reageert oppositiepartij N-VA.

  Wie het verhaal wil lezen over het wonderlijke meisje met de vlechtjes van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, botst binnenkort misschien wel op een waarschuwing bij het begin van het boek. Tenminste als het om een boek uit de stadsbibliotheken van Gent gaat.

  Een aantal boeken in de collecties van de Stad Gent krijgt binnenkort een label dat waarschuwt voor racistische passages en opvattingen. Dat is het gevolg van een adviesrapport over ‘dekolonisering’ van Gent, dat deze week is afgeleverd. Zo gaat Gent ook de Leopold II-laan hernoemen.

  Een ander advies uit het rapport, over boeken met racistische passages, wordt ook gevolgd. Dat bevestigt de woordvoerder van Open VLD-schepen Sami Souguir, bevoegd voor de Gentse bibliotheken. De formele beslissing over welk boek een label zal krijgen, is nog niet genomen. Maar principieel is Gent wel akkoord.

  “Negerkoning”

  Pippi Langkous ligt al langer internationaal onder vuur voor racistische passages. Zo wordt Pippi’s neiging om te liegen gelinkt aan een verblijf in Afrika. Enkele fratsen en kuren van Pippi zijn dan weer het gevolg van contacten met “negertjes”. De vader van Pippi wordt ook trots een “negerkoning” genoemd in het boek.

  In Zweden werden jaren geleden al omstreden fragmenten weggelaten of aangepast in het verhaal van Pippi Langkous. Zo werd de vader van Pippi gewoon een “koning”. In sommige nieuwe edities van het boek is ‘negerkoning’ ook al vervangen door ‘koning van de Stille Zuidzee’

  Dekolonisering

  Gent volgt na het adviesrapport nu ook dat pad, met een waarschuwing. ‘Dekoloniseer de bibliotheek’, klinkt het in het rapport. Het werd geschreven door Gentenaars met Afrikaanse roots, adviesraden, middenveldorganisaties en mensen van de Gentse hogescholen en de UGent.

  “Veel boeken hebben historische of literaire waarde, maar bevatten racistische elementen (bijvoorbeeld Pippi Langkous). Het is belangrijk om de context te tonen en deze elementen te benoemen, hierover met mensen het gesprek aan te gaan en hen hierover te laten nadenken.”

  Geen censuur

  Het rapport vraagt ook “de meest racistische werken in de kinder- en jeugdbibliotheek uit het aanbod te verwijderen”. “Voor jonge kinderen is het nog belangrijker om boeken met stereotiepe beelden te vermijden, omdat zij hun beeld van de wereld beginnen vormen, en al op jonge leeftijd beginnende vooroordelen kunnen ontwikkelen.”

  Maar zo ver gaat Gent niet. “We gaan geen boeken censureren of uit de collectie halen”, klinkt het bij Souguir. “Maar het is wel de bedoeling om duiding te geven via een label. Welke boeken en wat voor label, dat is nog niet beslist. Dat is een proces dat nu in gang gezet wordt.”

  Herman Brusselmans

  De beslissing krijgt meteen forse kritiek van oppositiepartij N-VA. “De klepel slaat volledig door”, zegt Anneleen Van Bossuyt, fractieleider in de Gentse gemeenteraad. “Als er nu één meisje is dat staat voor emancipatie en doen wat je zelf wil, dan is het toch wel Pippi Langkous?

  “Een bibliotheek dient om mensen te informeren over allerlei opvattingen en meningen en daarna al dan niet uw eigen mening te vormen. Maar dit is gewoon een stadsbestuur dat bepaalt wat mensen nog mogen lezen en hoe ze over iets moeten oordelen.”

  “Wie gaat er oordelen over wat racistisch is in een boek? Gaan de boeken van Sinterklaas dan ook een label krijgen in Gent? En wat met de romans van Herman Brusselmans? Daar staat toch ook wel wat in waar niet iedereen akkoord mee is?”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s