Ayatollahs hebben niets geleerd van Zesdaagse Oorlog

Screenshot_145

(Door: Afshin Ellian – Commentaar: “M.A.L. Sion”)

Vijftig jaar geleden brak een grote oorlog uit in het Midden-Oosten. De Zesdaagse Oorlog tussen Israël en Arabische buurlanden begon op 5 juni 1967. Kort daarvoor trok het Egyptische leger onder leiding van president Gamal Abdel Nasar (1918-1970) de Sinaï woestijn (een gedemilitariseerde zone) in.

De troepen werden in Syrië en Egypte in paraatheid gebracht. Vanuit Syrië werden de Palestijnse strijders opgeleid en bewapend voor de strijd tegen Israël. Daaruit voerde de PLO (de Palestijnse Bevrijdings Organisatie) regelmatig aanvallen op Israëliërs. Wat moet een staat onder deze omstandigheden doen? Moet een staat wachten tot de vijandelijke aanval daadwerkelijk is gerealiseerd? Israël was toen een zeer kwetsbaar land. Eigenlijk is Israël nog steeds een kwetsbaar land.

Ieder land, iedere natie heeft van nature het recht om gewapend ten strijde te trekken voor zijn voortbestaan. In alle redelijkheid kan van een volk niet worden verwacht om de eigen ondergang stoïcijns tegemoet te treden. Er bestaat geen ‘voltooid leven’ voor een staat. Daarom besloot Israël om de oorlog niet af te wachten. Op 5 juni 1967 voerde Israël een vernietigende aanval uit op de Egyptische luchtmacht. Ondanks het herhaalde verzoek van Israëlische regering mengde ook de Jordaanse koning zich in de oorlog tegen Israël. Uiteindelijk mengden ook Egypte, Syrië, Jordanië, Irak en Libanon zich in het militaire conflict. Zij werden gesteund door Saoedi-Arabië, Libië, Marokko en vele andere Arabische landen.

Israël stond voor een zee van vijanden

De zittende Amerikaanse president Lyndon B. Johnson (1963-1969) was niet bereid om in openbaarheid te zeggen dat Amerika garant staat voor het voortbestaan van de joodse staat. De joodse staat/stond letterlijk eenzaam tegenover een zee van vijanden.  Uiteindelijk verloren de Arabische landen de oorlog tegen een getalsmatig klein en kwetsbaar volk: het joodse volk. Dat mag terecht als een politiek en militair wonder worden gezien. De ‘United Arab Command’ verloor van Joden! Deze vernedering bracht ondanks de steun van de machtige Sovjet-Unie een onherstelbare schade aan het Arabische streven om Israël gezamenlijk te vernietigen met militaire operaties. Gedurende de Zesdaagse Oorlog veroverde Israël de  Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever, de Sinaï en de Golanhoogten.

Gaza werd in 2005 zonder onderhandelingen, dus eenzijdig, teruggegeven aan de Palestijnse Autoriteit. De leden van de Palestijnse regering in Gaza werden vervolgens in 2007 door terreurbeweging Hamas met geweld verdreven. Overigens was de oorspronkelijke soevereine macht van Gaza de Egyptische overheid, die via de zogenaamde Palestijnse staat in Gaza de macht in handen had: Egypte beheerde de Gazastrook.

Na de verwoesting van joodse synagogen en wijken door Jordaanse militairen in 1948 trokken in 1967 de joodse soldaten de oude stad van Jeruzalem binnen. De Jordaanse staat gaf uiteindelijk zijn claim op de Westelijke Jordaanoever op.

Israël had nooit zoveel vrienden als nu

De Golanhoogten is nog steeds in handen van Israël. De Syrische regering was niet bereid om in ruil voor land vrede te sluiten met Israël. Velen zijn nu blij dat de Golanhoogten onder gezag van Israël staan. Anders was ook Israël in de islamitische apocalyptische oorlog terechtgekomen. Er is geen ‘United Arab Command’ meer. Egypt en Jordanië zijn vrienden van Israël. En Saoedi-Arabië is ook informeel een bondgenoot van Israël. Eigenlijk heeft Israël nooit zoveel vrienden en bondgenoten gehad in de Arabische wereld als nu. Toch staat Israël voor een existentiële uitdaging.

Er is één staat die al ruim drie decennia formeel en daadwerkelijk de vernietiging van Israël tot doel heeft: de islamitische staat van Iran. Ayatollahs hebben de facto grote delen van Irak veroverd via een netwerk van moellahs en milities. Syrië is volledig in handen van Iran. En Zuid-Libanon staat onder de totale controle van Hezbollah, het proxyleger van Teheran. Dit is voor Teheran de frontline tegen Israël.  In plaats van de ‘United Arab Command’ wil Iran een ‘United Islamic Command’ tegen Israël vormen. Deze onzalige vereniging zou niet alleen uit staten, maar ook en vooral uit de terreurorganisaties zoals Hezbollah, Hamas en talloze andere milities bestaan. Vandaag, de laatste vrijdag van ramadan noemt het Iraanse regime de Al-Quds-dag. Deze dag is ooit door de oprichter van de islamitische staat in Iran, Ayatollah Khomeini in het leven geroepen om wereldwijd op te roepen tot de vernietiging van Israël.

Ayatollahs hebben niets geleerd

De Iraanse staat benadrukte deze week dat die zes middellangeafstandsraketten die hij op de IS-doelen heeft afgeschoten vooral een waarschuwing zijn voor alle vijanden van het regime. In de afgelopen jaren hebben de Iraanse militairen vaak gezegd dat deze ballistische raketten ook voor Israël zijn bestemd. Ayatollahs hebben echt niks geleerd van het lot van de Arabische vereniging tegen Israël.

De Zesdaagse Oorlog weerspiegelt de lessen uit de historische tragische ervaring van het joodse volk: wacht niet op de hulp van anderen of op de redelijkheid van vijand. Daarom koos het joodse volk in 1967 om zelf initiatief te nemen, zichzelf te verdedigen en de vijand voor te zijn.

De Zesdaagse Oorlog was een dappere daad van een kwetsbaar volk.

Door:
Afshin Ellian
(Elsevier internet – 22 juli 2017)

——————————————————————————

Afshin Ellian schetst in zijn column in Elsevier weekblad een voortreffelijk overzicht van de geschiedenis van Israël sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967. Israël staat nu, in 2017, op relatief goede voet met een aantal landen die in 1967 vijanden waren. De gevaarlijkste overgebleven vijand is Iran.

Het overzicht houdt zich voornamelijk bezig met de verhouding van Israël tot de omringende landen. Naast de staatkundige elementen zijn de religieuze van mogelijk nog groter betekenis. Iran is vrijwel geheel in de macht van de ayatollahs, dat wil zeggen, de islam. Ondanks een sluimerend verzet in de bevolking is de macht van de islamitische leiders vrijwel absoluut. Recent blijkt in Israël zelf ook dat het de verhouding tot de islam is die voor problemen zorgt. De “Palestijnen” denken ongestraft Joden te kunnen vermoorden en toch aanspraak te kunnen maken op religieuze faciliteiten op Israël´s grondgebied.

Nederland en de Europese Unie zouden er goed aan doen om de vijandige houding ten opzichte van Israël te laten varen. Men moet er de ogen niet voor sluiten dat Hamas en de Palestijnse Autoriteit feitelijk terroristische organisaties zijn. Er wordt steun verleend op politiek en financieel gebied aan moordenaarsbendes.

De omslag van ‘vriend van Israël’ naar de huidige kritisch/vijandige opstelling is het gevolg van het beleid van linkse politici en extreemlinkse actiegroepen. Nederland, word wakker en herstel de goede verhouding met Israël in plaats van de huidige verradersrol.

(“M.A.L. Sion”)

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", antisemitisme, Arabische wereld, Barbarisme, demoniseren, Desinformatie, Dhimmitude, hersenspoeling, Historie, Hypocrisie, Indoctrinatie, Iran, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Israël, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Links fascisme, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Midden-Oosten, Moslims, Nederland, nieuw fascisme, Rotzakken, Socialisten, soevereiniteit, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

10 reacties op Ayatollahs hebben niets geleerd van Zesdaagse Oorlog

 1. Jean zegt:

  Als Amerika, Europa, Azië en Australië nu alle moslims/islamieten zou verdrijven naar Afrika dan komt er terug “veiligheid & leefbaarheid” in onze westerse wereld.

  Geliked door 1 persoon

 2. fleckie zegt:

  …..STILLE ..REVOLUTIE….HOE DE GOLAN-DRUZEN STEEDS VAKER KIEZEN VOOR EEN TOEKOMST ..MET…ISRAEL. …NW.ISR.WEEKBLAD 21.7.2017………. JAN FRANKE………………….
  De GOLANHOOGVLAKTE ondergaat een stille revolutie .Door de uitzichtloze burgeroorlog over de grens met SYRIE willen de oorspronkelijke bewoners ISRAELISCH worden. ……….Het kersenseizoen is bijna ten einde en de GOLANHOOGVLAKTE oogr idyllisch ,in verschillende tinten geel en groen. Dagjesmensen komen fruit langs de weg en drinken koffieb bij het beroemde cafe’Kofi Anan, ‘ met uitzicht op SYRIE. Niemand lijkt haast te maken,de drukte van de stad is ver weg. Maar de rust is bedrieglijk.De uitzichtloze Syrische burgeroorlog vaak over de grens doet zich regelmatig voelen. De strijd tussen rebellengroepen en het Syrische leger en zijn bondgenoten om controls over het grensgebied met ISRAEL en JORDANIE is al maanden hevig . Een door RUSLAND afgedwongen wapenstilstand is in de maak, dus iedereen probeert Snel gebied te veroveren om sterker in de onderhandelingen te staan. ……….” Ik was kersen ,z aan het plukken toen ik een gierend geluid hoorde. De granaat kwam neer op die berg aan de overkant,Misschien 400 meter verderop”, zegt de 25-jarige Ahmed( niet zijn echte naam). Hij wist naar een heuvel vlak achter het hem op de grens tussen Israel en SYRIE..” Het gras en de bomen vlogen in brand. Ik ging gewoon door met plucked. We zijn het gewend “. Ahmed is een DRUZE uit het nabijgelegen dorp B.,een van de vier Druzische Dorpen op,de Golanhoogte.Zijn familie woont hier al generaties. ……….De Druzen zijn een bergvolk dat verspreid over ISRAEL,SYRIE,LIBANON en..JORDANIE woont. Hun mystieke religie is verwant aan de sjititische Islam,. Traditionele Druzen vallen op door hun klederdracht , de ,annex dragen pofbroeken ,grote snorren en witte mutsjes, de vrouwen hebben hoofddoeken die het haar niet helemaal bedekken . Op de Golanhoogte leven ze afgezonderd ,maar in harmonie met Joodse bewoners en de vele soldaten op de legerbases in de omgeving. De familie van Ahmed heeft kersen-en appelboomgaarden dicht tegen de Syrische grens.>>>>>>>>>>>>>>>

  Like

  • fleckie zegt:

   Vervolg op ..’de familie van Ahmed heeft kersen -en appelboomgaarden dicht tegen de Syrische grens’……………VEROVERING……………Het is deze grens ,die wordt gemarkeerd met een 8 meter hoog hek dat is uitgerust met de nieuwste bewakingstech-
   nologie, die het lot van zijn familie al decennial bepaalt. ” Mijn oudersb voelen zich SYRISCH.Mijn moeder groeide op toen de GOLANHOOGTE nog in Syrische Handen was.We hebben veel familie over de grens”. …..De eerste grote schok kwam in 1967, tijdens de ZESDAAGSE OORLOG .ISRAEL veroverde de GOLAN! , de DRUZEN kwamen onder Israelisch militair bewind. De verovering van de strategisch gelegen hoogvlakte maakte een einde aan Syrisch artilerievuur en guerilla-aanvallen op KIBBOETSEN aan het ..MEER van GALILEA. In 1981 Volgde de annexatie , een stap, die door de internationale gemeenschap als illegaal wordt beschouwd.De Druzen op de Golan- inmiddels zijn het er zo’n 22.000- behielden de SYRISCHE nationaliteit, in tegen –
   stelling tot hun geloofsgenoten in de heuvels van Galilea,dichter bij de grens met LIBANON. Ze dienden niet in het Israelische leger en hielden de blik op SYRIE gericht .Openlijke associatie met aartsvijand Israel zou de familie in SYRIE in groot gevaar kunnen brengen. Bovendien werd regelmatig onderhandeld over teruggave v.d.Golan aan SYRIE in ruil voor VREDE. De Druzen besloten af te wachten en Israel dwong hen niet tot een keuze. ………..Dit was het begin van een opmerkelijke ,on-uitgesproken status quo. Jonge Druzen op de Golan studeerden in Damascus.Er was een levendige fruithandel met SYRIE,onder toezicht van VN-TROEPEN die sinds de jaren 70 in het grensgebied toezien op het staakt-het-vuren. ……….
   Huwelijken over de grens waren doodnormaal. In de dorpen op het Israelische gedeelte v.d. Golanhoogte wapperde de vlag v.d.SYRISCHE ..ARABISCHE..REPUBLIEK Naast de veelkleurige Druzische vlag ……………..DE ..JIHADISTEN..KOMEN……………..De Syrische burgeroorlog veranderde allies.Veel rebellengroepen in het land zagen de Druzen als collaborateurs v.d.Syrische regering. De jihadisten van AL-Qaida en Islamitsche Staat , die naarmate de oorlog vorderde steeds sterker werden, , beschouwen Druzen zelfs als ‘apostates’ die over de kling gejaagd moeten worden,net zo als de JEZIDI’S en andere religieuze minderheden in IRAK………..” De afgelopen jaren hebben we regelmatig gehoord over belegeringen van onze dorpen in SYRIE. De Syrische regering kwam niet altijd snel te hulp”, zegt Ahmed” Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt daar.Al dat lijden. Maar wij moeten ook aan onze toekomst denken”. Vanwege het vele geweld zit de grens nu potdicht. De VN-vredestroepen hebben ..nauwelijks..invloed..in de gedemilitariseerde zone die zij gedacht worden te bewaken. De appelhandel ligt stil,jongeren studeren niet meer in Damascus. En het Syrische paspoort is ook niet meer wat het geweest is.”Ik heb een ISRAELISCHE PASPOORT aangevraagd “, bekent Ahmed voorzichtig .Zijn ouders weten van niets.Als zijnvader , een traditionele DRUZE die zich sterk met SYRIE verbonden voelt ,erachter komt zijn de gevolgen niet te overzien. . ” Hij zou me verstoten.Het kan onze familie in gevaar brengen”………..Ahmed is niet de enige Jongere in zijn dorp die de controversiele stap neemt. Officiele cijfers stellen dat na 1981 ..1700 Druzen Israelisch staatsburgerschap hebben aangevraagd. Sinds het begin v.d.Syrische burgeroorlog in 2011 zouden er al honderden nieuwe aanvragen zijn binnengekomen bij het Israelische ministerie van Immigratie en Absorptie. De generatie van Ahmed richt zich meer en meer op ISRAEL. Werk in de bouw in kibboetsen en legerbases in de buurt brachten de gemeenschap de afgelopen decennia welvaart. Het toerisme bloeit en de Druzen profiteren mee. ……….” Ik zit al sinds de opening iedere nacht helemaal vol”, zegt Alon Malicht (32) die drie jaar geleden begon met het Golden Garden-hotel in het dorp Katsrin . ” Backpackers komen naar de Golan om te hiken.Ze proberen natuurlijk de beroemde Druzische keuken in restaurants in de buurt. Er wordt goed geld verdiend .” De welvaart zie je terug in de dorpen ,waar veel wordt gebouwd en kostbare auto’s voor de deuren staan. Het tradionele werk in de landbouw maakt voor de Jongeren plaats voor een studie aan een Israelische universiteit .Ouders laten hun kinderen zelfs naar…EUROPA.. vliegen voor hoger onderwijs.Maar daar voor hebben ze een ISRAELISCH PASPOORT nodig. Vrienden van Ahmed die het zonder moeten doen,voelen de gevolgen .’Sommige jongens hier zijn statenloos.Als ze willen reizen moeten ze zich in allerlei bochten wringen om een visum te bemachtigen van een Syrische ..ambassade..in..EUROPA”. ……….De stille revolutie op de GOLAN voltrekt zich nu sneller . Zelfs de cultuur van GEHEIMHOUDING over de relaties met Israel verandert. Vorig jaar sprak Dulan ,de burgemeester van Maidal Shams , het grootste Druzische dorp op de Golan, openlijk zijn steun voor Israel uit. In reactie op een veroordeling van de ECONOMISCHE en SOCIALE RAAD van de VERENIGDE NATIES.” Bewoners van de Golan hebben een goed leven.We worden niet gediscrimineerd -door de Israelische regering. Waarom veroordelen ze het geweld in SYRIE niet,waar dagelijks tientallen kinderen de dood vinden?”. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

   Like

 3. tippelaar zegt:

  Israël moet Iran en het hele vijandige middenoosten met een atoombom vernietigen, nu het nog kan. Het moment dat Iran ook een atoomwapen heeft komt steeds dichterbij en deze vijanden van israel zullen zonder aarzelen israel van de kaart vegen en de aangrenzende bevolking tot martelaren maken. Het maakt ze geen moer uit. Het westen laat zich voor de zoveelste keer zand i de ogen strooien door iran.c.s. door de sancties tegen dit op te heffen. Dat gaat voor Israël fout aflopen als ze nu niets doen.

  Like

  • Marian zegt:

   Mee eens tippelaar, om iets een keer goed tot een mens door te laten dringen heb je soms een dergelijk middel nodig. Denk maar eens aan de atoombom op Japan.

   Like

 4. Republikein zegt:

  Mooi Mal, stukkie geschiedenis om nooit te vergeten.
  Welke jongeling zou daar heden ten dage belangstelling voor hebben?
  Allemaal een slimmofoon.

  Like

 5. kampersrene zegt:

  Zes dagen duurde de oorlog .Ik was toen 23 jaar oud . Ik verschoot ervan dat die zes dagen duurde , waarom geen twee of drie . Vermits alles steeds de wil van Allah is , moet hun nikkel toch gevallen zijn , maar neen . Hun vijandige houding tegen het enigste beschaafd land in die regio blijft maar duren , zonder resultaat , integendeel, gebeurd er iets vijandig dan bieden de Israeliers , niet de andere wang , zoals onze heilige vader , de Paus , maar eerder de kaak van hun bloot achterste De teleurstelling moet groot geweest zijn , zes dagen ! zonder de hulp van Allah , gaat het niet. Ik denk dat die hersenschim-God dikwijls denkt , trek uwe plan , of kruip de bomen in . Het zal voor mij ook altijd een raadsel blijven , hoe wij 72 jaar geleden een uiterst modern en gediciplineerd leger konden verslaan . Nu blijken wij nog niet in staat om een bende krapuul wat beschaving bij te brengen, integendeel , zij vertellen ons hoe wij moeten leven . Ik vrees dat de verlossing weer van de US moet komen

  Like

  • fleckie zegt:

   MEDIA ……….’ EXCUSES …ZDF ‘ ……Nw.ISR.WEEKBLAD ..21.7.2017. ……….De uit Nederland afkomstige Joodse Duitser ..Salco Hoogeweij heeft de Duitse omroep ..ZDF.. laten toegeven dat de berichtgeving over de Zesdaagse Oorlog niet klopte . HOOGEWEIJ schreef de ..ZDF.. zich te hebben geergerd aan de HEUTE- nieuwsuitzending van 6 juni ,waarin ..van..een..’BLITZKRIEG..’door ..’aggressor’ Israel werd gesproken. Directeur Thomas Bellut v.d. FERNSEHRAT -het controlerend orgaan v.d. Duitse publieke omroep en dus ook ZDF -stelde in zijn antwoordbrief van 6 juli ..dat..het.. ‘zeker nodig was geweest om toe te lichten dat Israel zich in een bedreigde positie bevond’ en dat ‘de term ..BLITZKRIEG inderdaad slecht gekozen was’. Hij vervolgde :” Dit heb ik de betrokken redactie meegedeeldv en om meer zorgvuldigheid in de toekomst gevraagd, Afgewogen en genuanceerd over h. Israelisch- Palestijnse conflict berichten is in deze bijdrage niet gelukt. Dat spijt mij zeer”. <<<<<<<<<<<<<<<

   Like

 6. Marc zegt:

  En toch vraag ik mij af welk land op den duur een grotere vijand voor Israël zal vormen: Iran of Saoedi-Arabië? In alle islamitische anti-Israël en antiwesterse retoriek, lijkt iedereen te vergeten dat de werkelijke haat in de wereld zich afspeelt tussen sjiieten en soennieten: het is tussen deze groepen dat de oorsprong van de Derde Wereldoorlog zal zijn te vinden.

  Tot 1979 was Iran een goede vriend van Israël. Dat veranderde met de komst van de Ayatollahs. Vinden ze inderdaad dat Israël geen bestaansrecht heeft? Of gaat het hen erom hun Arabisch-soennitische tegenhangers de wind uit de zeilen te nemen? Zodat zelfs soennitische Arabieren, waaronder Hamas, Koeweit, Bahrein en Jemen zich aan hun kant zullen scharen.

  Het was de woede van de toenmalige Saoedische koning, nadat de Engelsen zijn land bevrijdden van Turkse overheersing (!), dat zich richtte tegen het eveneens door de Engelsen in het leven gebrachte Israël. Het was immers hun Lawrence of Arabia die de aanstaande Arabische koning de heerschappij over het hele Midden-Oosten had beloofd, inclusief Jeruzalem. Het door hem ten onrechte als verraad ervaren politieke feit leeft nog steeds in het hart van Riyad.

  Saoedi-Arabië is momenteel de derde grote investeerder in militair materieel ter wereld, na de VS (600 miljard) en China (250 miljard). S-A tussen de 80 en 90 miljard. Iran spendeert 10 miljard. Ter vergelijk: Rusland spendeert 62 miljard.

  Altijd bleef S-A militair buiten schot. Tot twee jaar geleden bij de invasie tegen de sjiieten in Jemen. Tot vijf jaar geleden bij het ontstaan van de Syrische burgeroorlog. In beide gevallen gaat het in feite om een sjiitisch-soennitisch conflict.

  Ik stel mij zo voor dat het uiteindelijk S-A zal zijn dat Israël zal bezetten, zodra Riyad denkt Teheran verslagen te hebben. En het zal daar niet bij blijven: ook de soennitische landen rondom Rusland zullen zich keren tegen Moskou, met de steun van Riyad. West-Europa hebben ze al in hun broekzak!

  Like

 7. tippelaar zegt:

  Mooie analyse Marc. Zo zie ik ze hier niet vaak voorbij komen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s