NAVO bedankt: 1,3 miljoen Libiërs afhankelijk van humanitaire hulp

Screenshot_145

Graffiti van de nieuwe Libische vlag.

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De NAVO-putsch tegen Gaddafi heeft het land niet alleen in chaos gestort, ook steeds meer mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Contra magazine

Tot het jaar 2011, toen – in opdracht van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton – de NAVO diverse “rebellen” erbij ondersteunde om staatschef Muammar al-Gaddafi ten val te brengen, te martelen en te vermoorden, was het Noord-Afrikaanse land bijna een voorbeeldstaat. In januari 2010 stond Libië nog op de 53e plaats van de Human Development Index (HDI) van het UN Development Programme (UNDP), dus al bijna een ontwikkeld land. In het jaar 2016 stond het land op plaats 102.

Onder Gaddafi was honger zo goed als onbekend, nu weet ongeveer 20% van de ongeveer 6,4 miljoen mensen in Libië niet hoe ze het zonder levensmiddelenhulp uit het buitenland überhaupt nog moeten redden, aldus het VN-wereldvoedselprogramma (WFP). Bovendien zorgen de burgeroorlog tussen de verschillende clans evenals diverse radicaalislamitische groeperingen, die op de een of andere manier allemaal tegen elkaar vechten, voor enorme onveiligheid. Deze grafiek van het WFP verduidelijkt de misère.

Zo schrijft zelfs het WFP op de Libië-site dat het land een handelsoverschot had en “hoewel de olierijkdom niet doorsijpelde in de lonen” de prijzen voor levensmiddelen extreem laag waren en “door een welvaartsstaat aangevuld werden, die vrij onderwijs en gezondheidszorg aanbood”. Nu zou het land echter een tekort op de handelsbalans hebben en geteisterd worden door “een burgeroorlog tussen vijandige stamgroepen, radicale islamieten, diverse andere milities en regeringstroepen”.

Het WFP verder: “De bevolking van Libië lijdt onder een grote humanitaire crisis. Deze omvat armoede, onveiligheid, op sekse gebaseerd geweld, massale verdrijvingen, gebrek aan voeding en contant geld in de banken, evenals veel voorkomende stroomuitval.”

Zelfs de Britse BBC constateerde nog in februari 2011: “Gedurende Gaddafi´s 42-jarige heerschappij boekte Libië sociaal en economisch dankzij de enorme olierijkdom grote vooruitgang, maar stammen en clans blijven nog steeds deel uitmaken van het demografische landschap”. Vrouwen konden, aldus de BBC, werken en zich kleden zoals zij willen – gebaseerd op familiaire beperkingen. De levensverwachting was hoog en het gemiddelde inkomen bedroeg $ 12.000,- per jaar. “Zowel analfabetisme als dakloosheid bestonden in feite niet meer”.

Dan kun je alleen maar zeggen: hartelijk bedankt, Hillary Clinton, NAVO & Co, dat jullie nog een land in de chaos en nog eens miljoenen mensen in het verderf hebben gestort. Ook hartelijk dank aan de mainstream media, die deze actie ook nog bejubelde en terecht vond.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Libië, mainstream-media, NAVO, Obama, Rotzakken, Volksvijandigheid, VS. Bookmark de permalink .

10 reacties op NAVO bedankt: 1,3 miljoen Libiërs afhankelijk van humanitaire hulp

 1. T.Troubadour zegt:

  Vergeet Obama en de moslimbroederschap niet,de kwade genius achter Libye,Egypte en Syrie

  Like

 2. Stef zegt:

  Gadaffie leek misschien een rare vogel. Hij hield de zaak wel bij elkaar en de radicalen buiten de deur.
  Onderwijs en gezondheidszorg was gratis.
  Hij had net zo’n grote hekel aan alles waaraan wij hier op bron zo’n hekel hebben.
  Een smerig spel van Obama en Hollande is er gespeeld.
  Onderdeel van een groot plan maar voorlopig mislukt net als in Sierie.
  What’s next?

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Ja, het was een ‘slimme’ actie van de NAVO en de EU !! De sukkels !!

  Like

 4. Ruud.Beijer zegt:

  Wat liepen ze te juichen die Nederlanders. Arabische lente werd het genoemd. Breed gedragen door de verraders van de NPO. Dat stelletje miskiepers gaan eruit als de PVV aan de macht komt. De Gesubsidieerde huichelaars en wegkijkers van de NPO.

  Like

 5. Renske zegt:

  Nou Khadaffi was niet een rare vogel, het was een psychopaat en levensgevaarlijk. En ondanks dat hadden ze met hun poten uit dat land moeten blijven. Elk land waar een tribale cultuur heeft is een dictatator de enige vorm om het land bijeen te houden. Irak? Hetzelfde liedje. Dat achterlijke stomme viskmens met haar grote schreeuwbek Hillery heeft denk ik nog nooit een geschiedenisboek of enig boek over andere culturen gelezen. Ondanks dat ze advocaat was. Maar dat zegt tegenwoordig ook al niets meer. Kunnen ze op ander vlakken oliedom zijn en misschien zelfs in haar eigen vak ook nog oliedom. Ze is van hetzelfde kaliber als Merkel.Libiers zijn afhankelijk van voedselhulp en wij zitten nou met steeds meer afrikanen, die hierheen komen om verzorgd te worden.

  Like

 6. boorzalf zegt:

  Poetin heeft hier wel gelijk, zie 1.28.

  Like

 7. Republikein zegt:

  Het plan om de dollar niet meer als enig ruilmiddel voor olie te gebruiken is , als ik het wel heb, hoofdreden geweest voor die neplente.

  It remains unclear exactly why or how the Gadhafi regime went from “a model” and an “important ally” to the next target for regime change in a period of just a few years. But after claims of “genocide” as the justification for NATO intervention were disputed by experts, several other theories have been floated.

  Oil, of course, has been mentioned frequently — Libya is Africa‘s largest oil producer. But one possible reason in particular for Gadhafi’s fall from grace has gained significant traction among analysts and segments of the non-Western media: central banking and the global monetary system.

  According to more than a few observers, Gadhafi’s plan to quit selling Libyan oil in U.S. dollars — demanding payment instead in gold-backed “dinars” (a single African currency made from gold) — was the real cause. The regime, sitting on massive amounts of gold, estimated at close to 150 tons, was also pushing other African and Middle Eastern governments to follow suit.

  https://www.thenewamerican.com/economy/markets/item/4630-gadhafi-s-gold-money-plan-would-have-devastated-dollar

  https://jdreport.com/goldman-sachs-zuigt-de-wereld-leeg-assad-khadaffi-mubarak-en-hoessein-waarom-moesten-ze-weg/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s