Terugkerend patroon: de rellen op de Tempelberg

Screenshot_158

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

Op 14 juli werden in Jeruzalem twee Israëlische politieagenten vermoord. Ze waren leden van de Druzische gemeenschap, een religieuze en etnische minderheid. De drie islamitische daders kwamen uit de stad Um el-Fahm in het noorden van Israël. Ze hadden wapens op de Tempelberg verstopt, waar de door de islamitische trustee Waqf beheerde Al-Aqsa-moskee staat. De drie moordenaars werden door de Israëlische politie gedood. De dag daarvoor had een van de moordenaars een selfie gepubliceerd waarop hij voor de Al-Aqsa-moskee stond; bij de foto schreef hij: “Het glimlachen van morgen zal mooier zijn, als Allah het wil”.

Israël reageerde met scherpere veiligheidsmaatregelen op de moorden. Er werden metaaldetectors geplaatst. Het alternatie zou geweest zijn om passief af te wachten tot de volgende terrorist volgens de al beproefde methode om wapens bij dit heilige gebouw te verstoppen een moord pleegt.

Het plaatsen van metaaldetectors leidde ertoe dat Palestijnse imams op 21 juli reageerden met een openbaar gebed buiten de moskee. Er volgden onlusten, waarbij 3 Palestijnen gedood en een serie anderen gewond werden. Op 21 juli vermoordde een Palestijnse terrorist een joodse familievader in het dorp Halamish, verwondde zijn vrouw zwaar en doodde hun beide volwassen kinderen; de familie was bezig met de sabbatmaaltijd. Men schat dat de familie van de terrorist de komende tien jaar $ 3000,- per maand van de Palestijnse Autoriteit zal krijgen. Deze betalingen worden mede gefinancierd door westelijke landen.

Inmiddels werden de metaaldetectors verwijderd. Als gevolg van de rellen had Israël besloten om in plaats daarvan dure en technologisch geavanceerde middelen in te zetten om in het vervolg wapens te ontdekken die naar de heilige plaats gebracht worden. Belangrijker dan de analyses van de verschillende jongste voorvallen en rellen is echter de beoordeling van de reacties van de verschillende partijen en het terugkerende patroon over deze gebeurtenissen te herkennen.

In het verleden kon de Palestijnse Autoriteit de rellen controleren. Een typisch voorbeeld was de tweede Intifada, die in het jaar 2000 begon. Deze werd verkocht als spontane uitbraak van Palestijnse woede na het bezoek van Ariel Sharon aan de Tempelberg. Hij was destijds parlementslid van Likoed, dat op dat moment in de oppositie zat. In 2001 de Palestijnse minister van Communicatie, Imad Faludshi, echter toe dat de Intifada al beduidend eerder door de Palestijnse Autoriteit werd gepland. Het enige dat men nog nodig had was een geschikte gelegenheid om ermee te beginnen.

Sindsdien zijn het aanzien van de Palestijnse Autoriteit en dat van Mahmoud Abbas in de westerse wereld verbeterd. In 2016 kreeg hij na zijn toespraak in het Europees Parlement van een groot aantal Europarlementariërs een staande ovatie – en dat ondanks het feit dat Abbas extreem antisemitische beschuldigingen tegen Israël uitte dat een rabbi Israël ertoe zou hebben opgeroepen het water van de Palestijnen te vergiftigen. Twee dagen later moest Abbas toegeven dat zijn beschuldiging fout was. De Palestijnen hadden een fictieve rabbi bedacht.

Abbas wordt onder de Palestijnen als uitermate zwak beschouwd. Zijn Fatah-beweging ondersteunt de rellen, deels omdat ze vreest nog meer invloed te verliezen als ze dit niet doet. Anderzijds zou Abbas, als de rellen doorgaan, de controle over ze kunnen verliezen. Hij heeft de actuele samenwerking met Israël in veiligheidskwesties opgezegd. Zonder de hulp van de Israëlische veiligheidsautoriteiten wordt het voor aanhangers van Hamas gemakkelijker om hem te vermoorden.

Een ander terugkerend patroon is het misbruik van heilige of beschermde plekken. Gedurende Israëlische militaire campagnes tegen Hamas heeft de terreurbeweging vaak wapens in moskeeën, universiteiten en scholen verstopt. Daartoe behoorden ook scholen van de VN-organisatie UNRWA. Bovendien verstopte de leiding van Hamas zich in 2009 in een ziekenhuis in de Gazastrook, omdat ze wist dat Israël dit niet zou aanvallen. Hamas gebruikte bovendien burgers als menselijke schilden.

Nog een terugkerend patroon is het gedrag van buitenlandse regeringen en leiders. Velen verontschuldigen en negeren Palestijnse terreur, hetze en geweld. Anderen hebben het gevoel dat ze in zulke situaties veroordelingen uitspreken of aanbevelingen geven. Twee voorbeelden: de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is een ondersteuner van de terreurorganisatie Hamas. Zodra de gelegenheid zich voordoet, wordt Israël automatisch door Erdoğan veroordeeld. Deze keer zei hij: “Met de bezetting van de Al-Aqsa-moskee heeft Israël alle grenzen overschreden.” Frankrijk gaf een nietszeggende verklaring af, hoofdzakelijk om de illusie te creëren dat het nog altijd een belangrijke internationale speler is, terwijl het te kampen heeft met kritieke binnenlandse problemen.

Nog een terugkerend patroon is het gedrag van buitenlandse media, die de feiten van daadwerkelijke gebeurtenissen verdraaien. De organisatie “Honest Reporting Canada”, die de media observeert, heeft een gedetailleerde lijst van veel van zulke verdraaiingen n de Canadese media gedurende de eerste dagen van de rellen samengesteld.

Alles wat hierboven wordt genoemd, bevestigt de mening van veel Israëli´s dat een toekomstig vredesakkoord zinloos is. De Palestijnse leiding zou inderdaad op zekere dag zo´n akkoord kunnen ondertekenen. Ze kan zich enige tijd rustig houden. Maar dan zal door de Palestijnen een andere gelegenheid gebruikt worden voor rellen, geweld en moord.

De rellen op de Tempelberg hebben een perfect model voor zo´n patroon geschapen. Begaan in verband met de Al-Aqsa-moskee een misdaad tegen Israël. Wanneer Israël met scherpere veiligheidsmaatregelen reageert, verkondigen dat de Al-Aqsa in gevaar is. Dat kan heel eenvoudig de uitbraak van geweld veroorzaken. Daarentegen kan Israël zijn concessies die het heeft gedaan voor “vrede” niet terugdraaien. Daartoe zullen waarschijnlijk het ontruimen van geïsoleerde “nederzettingen” op de “Westbank” en het ruilen van land voor de grote nederzettingen behoren. Dat is de reden dat de rellen op de Tempelberg de Israëlische gevoelens versterkt hebben dat een vredesovereenkomst geen betrouwbare optie is.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Auteur: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Religie van de vrede", "Westbank", antisemitisme, Barbarisme, demoniseren, Desinformatie, Fatah, Gazastrook, Hamas, Heilige Land, Hypocrisie, Intifada, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Israël, Israël-vijandigheid, Jeruzalem, Jihad, Joden, Jodendom, Jodenhaat, kwaadaardige opzet, Linkse media, mainstream-media, meningsdictatuur, nieuw fascisme, political correctness, propaganda, Rotzakken, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, Westen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Terugkerend patroon: de rellen op de Tempelberg

 1. Claudia M. zegt:

  Ze moeten die haathut tot een diepte van 20 meter uitgraven en alle stenen ver, heel ver verwijderen uit Israël; dat ding hoort daar niet!

  Verder is dat kutgeloof onverenigbaar met al het overige leven op aarde; uitroeien zou het beste zijn!

  Geliked door 1 persoon

 2. een oplossing voor dit langdurige conflict is niet direct voorhanden

  Like

 3. Cathja zegt:

  Israelische moslims zullen zich moeten onderwerpen aan het gezag van de Israelische overheid. Israel is het thuisland van het Joodse volk, en daar zullen ze rekening mee moeten houden! Het past moslims niet om zich als heersers en rechthebbenden te gedragen!
  Ik ben er een voorstander van dat elke moslim die zich waar dan ook aan schuldig maakt, het land uit wordt gezet. Laat duidelijk zien wiens land het is.

  Geliked door 1 persoon

  • Charles zegt:

   Bijna geheel eens met jouw schrijven Cathja, alleen dit: Israel is het thuisland van het Israelische volk dat bestaat uit 12 stammen, waarvan Juda er 1 is de andere stammen het Noordelijk deel, welke onder de noemer Ephraim bekend staat, moeten nog thuiskomen.

   Like

   • Cathja zegt:

    @ Charles

    Ja, daar heeft u gelijk in! Ik zal me nog meer gaan verdiepen in de geschiedenis van dit bijzondere volk, wat door de vele, vele eeuwen heen zoveel heeft meegemaakt.

    Like

 4. ReaGluurder zegt:

  Er is nog een groot obstakel voor “vrede/shalom/salam” waar je weinig over hoort/leest. Israel zal ook nooit de Jordaanvallei opgeven. Deze loopt van noord naar zuid langs de Jordaanse grens. De west-oever en de oost-oever, om het zo maar even te noemen, zullen dus niet weer aan elkaar verbonden worden. Israel zal wel mesjogge wezen om deze vallei op te geven. In de Israelische pers wordt al weer druk gespeculeerd over een volgend groot treffen. Hopelijk komt er dan “per ongeluk” een Soepjurkraket op de haatmoskeet terecht!! BOEM, weg moskeetje!

  Like

 5. kampersrene zegt:

  Oh Muslim servant of Allah ,hoe komt het toch dat de Israeliers niet met hun kloten laten spelen Als wij , om U behagen enkele Israeliers vermoorden , dan straffen ze ons dubbel en dik . Hoe komt het toch , Oh Allah , In Europa lukt dat allemaal waarom hier niet ?

  Like

 6. Hans zegt:

  Zie. Ik maak Jeruzalem tot een schaal der bedwelming voor alle volken in het rond; ja ook tegen Juda zal het gaan bij de belegering van Jeruzalem” (Zach. 12:2, vgl. Ez. 28:26).

  Jeruzalem: schaal der bedwelming voor de islamitische naties,
  en daar zullen ze het helaas voor hen mee moeten doen, nu moeten ze al dagelijks hun wonden al likken.

  Like

 7. fleckie zegt:

  We zullen eerstdaags ZELF moeten zeggen:’DAMN,wij moeten altijd achterom kijken, Misschien is er een koppensneller achter ons.

  Like

 8. fleckie zegt:

  ……………CELSTRAF …IDF-SOLDAAT..BEVESTIGD…..NW.ISR.WEEKBLAD 4.8.2017……………….
  ‘ De Israelische militaire rechtbank heeft het hoger beroep van sergeant Elor Azaria afgewezen. Azaria werd in Januari door een lagere rechtbank al veroordeeld tot 18 maanden celstraf wegens doodslag op de Palestijnse ..terrorist..Abdelfatah al-Sharif.Deze had maart vorig jaar ..in..HEBRON .. 2 IDF-soldaten verwond met een mes,waarna andere militairen hem neerschoten. Terwijl Al-Sharif op,de grond lag ,schoot Azaria hem door het hoofd. Het incident werd op video vastgelegd ,wat leidde tot grote verdeeldheid binnen de Israelische samenleving. ……….Voorstanders van de bestraffing van Azaria vinden dat de IDF er hoge morele maatstaven op na dient houden die in overeenstemming zijn met de normen en waarden v.d.Israelische democratie. Tegenstanders -vooral te vinden in het rechtse kamp -zien Azaria als held en. vrezen dat zijn straf andere militairen zal doen aarzelen doeltreffend op te treden wanneer zij geconfronteerd worden met..terroristisch geweld. ……….De president v.d.militaire rechtbank ,generaal-majoor Doron Piles ,liet er geen twijfel over bestaan aan welke kant van dit debat de IDF-leiding staat:” Het onnodige en disproportionele gebruik van een vuurwapen is verboden en immoreel,Het is niet effectief en zelfs schadelijk”…Om te vervolgen :” De..IDF.. is het georganiseerde leger van een rechtsstaat,Soldaten kunnen geen rekeningen vereffenen met terroristen wanneer het gevaar al is geweken”. ……………De vraag is of met dit vonnis de kous af is.Rectse demonstranten en politici hebben opgeroepen ..Azaria..gratie te verlenen.Ook premier Benjamin Netanyahu heeft zich bij deze groep gevoegd ,al schaarde hij zich aanvankelijk achter de uitspraak v.d.rechtbank .De familie v.d. gedode Palestijnse terrorist sprak haar verbazing uit over het vonnis:” Wij waren ervan overtuigd dat Azaria vrijgesproken zou worden “.,lieten de Al-Sharifs in een verklaring weten.<<<<<<<<<<<<<<<

  Like

  • fleckie zegt:

   ……….HAMAS…BLIJFT…TERREURBEWEGING…NW.ISR.WEEKBLAD 4.8.2017………….
   …’HET..HOF..VAN..JUSTITIE..IN..LUXEMBURG…..- de hoogste gerechtelijke instantie van…de…EUROPESE ..UNIE …..- heeft vorige week besloten..dat..HAMAS…op de zwarte lijst van terroristische organisaties ..blijft….De ..EU… plaatste…HAMAS..( een acroniem van…HARAKAT..AL..MAQAWAMAH AL-ISLAMIYA , ..de islamitische Verzetsbeweging) in 2001 op de terreurlijst,wat het mogelijk maakt ..haar tegoeden ..in…lidstaten te bevrirzen en haar leiders te verbieden…NAAR..en..BINNEN..de EU ..te reizen. Maar in 2014 besloot een lagere rechbank dat dit onterecht was .De plaatsing zou gebaseerd zijn op berichten in de media en op INTERNET! en ‘niet op enige substantiele beoordeling ‘ van HAMAS. Deze uitspraak leidde tot grote beroering in met name ISRAEL en WASHINGTON-de VS zien HAMAS onverminderd als terroristische organisatie. ……………Het Hof in LUXEMBURG deelt deze visie en bepaalde dat de oorspronkelijke plaatsing op de terreurlijst rechtmatig was gebeurd en dat verlenging van de status niet iedere keer aan dezelfde zware eisen heeft te voldoen. Het beroep was ingesteld door de..EUROPESE ..COMMISSIE ..in..BRUSSELS, al pleitte de EUROPESE ..advocaat-generaal ervoor de uitspraak uit 2014 te bekrachtigen. …..HAMAS ..ziet zichzelf de wettig gekozen autoriteit in GAZA..en beroept zich op haar recht zich te verzetten tegen de…’Israelische bezetting’. ..Overigens haalde het HOF de Srilankaanse Tamil Tijgers wel van de lijst. ……….Het Europese Joodse Congres( EJC) toonde zich verheugd over de uitspraak: “Het is een belangrijke politieke boodschap voor de strijd tegen …INTERNATIONALE..TERREUR, dat geen verschillen maakt tussen landen en mensen, en zowel het HART..van..EUROPA..raakt als dagelijks dat van ISRAEL”, aldus Moshe Kantor,voorzitter van het EJC. Eerder had premier Netanyahu het vonnis uit 2014 als ‘absoluut ..krankzinnig.’ .bestempeld. *<<<<<<<<<<<<<<<

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s