DE POLITIE IS JE BESTE KAMERAAD . . .

Boek Cover 'Jodenjacht'

(Door: “Driek”)

Toen, lang geleden, het was in die rumoerige naoorlogse jaren, Nederland begon zich al te herstellen van de Duitse bezetting, toen zomaar ineens de Nederlandsche politieagent tot je beste kameraad werd uitgeroepen. Ik heb dat nooit begrepen, want ik weet uit bittere ervaring dat mensen in militair of politioneel uniform het noodlot met zich mede dragen. Zo waren er tijdens de bezetting politieagenten die ijverig Joden uit hun huis ophaalden en daar het zogenaamde ‘kopgeld’ voor kregen. Ach, lezer, wat hebben die Nederlanders in de oorlog eigenlijk een erbarmelijk figuur geslagen. Ons koningshuis nam in 1940 de wijk naar Londen, de Nederlandsche Spoorwegen vervoerden Joden naar de concentratiekampen, het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf bracht de Joden naar de Joodsche Schouwburg en het Centraal Station en de ambtenaren en journalisten en de Nederlandsche Omroepverenigingen beijverden zich om toch maar vooral met de Duitsers mede te werken. Neen, lezer, ik heb daar een bittere smaak aan over gehouden.

Nu was het opsporen en arresteren van ondergedoken Joden in Nederland voor een belangrijk deel het werk  van de Nederlandsche politie. Veel rechercheurs deden dit verraderlijk handlanger-werk met grote overtuiging. En wie in handen viel van deze zogeheten ‘Kolonne Henneicke’ was niet alleen reddeloos verloren, maar werd vóór uitlevering aan de bezetter ook nog beschimpt, beroofd, afgeperst, dikwijls mishandeld en soms zelfs seksueel misbruikt. Schaamte was deze lieden vreemd. Hebzucht en grof antisemitisme voerden de boventoon. Sommige politieagenten bleken zulke fanatieke Joden-jagers dat het zelfs de Duitse bezetter te gortig werd.

 Screenshot_294
Amsterdammers verwelkomen de Duitse bezetters (1940)

Grete Weil (1906 – 1999) schrijft in haar boek Tramhalte Beethovenstraat, Uitgeverij Meulenhoff:  

Daar beneden stonden vier trams elk met een aanhangwagen, erachter krioelde een donkere menigte, een paar honderd mensen moesten het wel zijn; vale gezichten in het schijnsel van blauwe zaklantaarns die jongens met witte banden om de arm in de hand hielden. Het was griezelig en het was fascinerend. Opzij stonden een paar mannen in uniform (soldaten, politieagenten?) met grote herdershonden aan korte riemen. Half scherpe commando’s: ‘Vlug, vlug, vlugger. Wagen één, één a, twee, twee a, drie’. De jongens met de banden om de arm sleepten met koffers en rugzakken, hielpen oude mensen. Een kind huilde, een vrouw gaf het een klap en riep: ‘Wees niet zo stout’.

Screenshot_293De NSB had als organisatie geen specifieke rol in de Jodenvervolging, de bezetter gaf de NSB het liefst helemaal geen rol, ze vond het een slappe, onbetrouwbare partner. Doch dat gold niet voor de individuele NSB’ers, die kwamen de bezetter juist heel goed van pas. In de gelederen der NSB waren de trouwste handlangers te vinden, de fanatiekste antisemieten en de meest hardvochtig Joden-jagers. Individuele NSB’ers vormden de ruggengraat van de operaties om de Joden van Nederland te elimineren. De Duitse bezetter zou het zonder die NSB-politieagenten veel moeilijker hebben gehad om 107.000 joden op te pakken en te deporteren en daarmee een van de efficiëntste operaties uit te voeren die op het Europese continent hebben plaatsgevonden.

Maar, lezers, stel – ja, het is maar een gedachte, doch een gedachte die dikwijls mij beangstigt – stel dat die kleedjesvreters in opstand komen tegen ons Nederlanders? Dan zijn we mooi de klos. Want, let wel, spitse lezer van “E.J. Bron”, onze politiemacht zit dan waarschijnlijk met de vijand thee te drinken in de moskee, die heeft – evenals toen in de bezettingsjaren – allang partij gekozen. En ons koningshuis en onze ministers? Waar zijn die gebleven? Welnu, lezer, dat antwoord laat zich niet moeilijk raden. Die zijn ‘m allemaal gesmeerd naar veiliger oorden.

Ik wens U allen nog een gezegende dag.

Jodenjacht. Door Ad van Liempt en Jan H. Kompagnie. De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog. Uitgeverij Balans.

Kopgeld. Nederlandse premiejagers op zoek naar Joden, 1943. Door Ad van Liempt. Uitgeverij Balans.

Een enkele tekst van mij is afkomstig uit ‘Jodenjacht’, van Ad van Liempt en Jan H. Kompagnie.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "diversiteit", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", antisemitisme, asielwaanzin, Barbarisme, cultuurrelativisme, Dhimmitude, dictatuur, establishment, Eurabië, Genocide, gezond realisme, hersenspoeling, Historie, Illegalen, Immigratie, Indoctrinatie, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Justitie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Linkse christenen, Linkse Kerk, Linkse media, mainstream-media, meningsdictatuur, Moslims, Multiculti, nationaalsocialisme, nazisme, Nederland, nieuw fascisme, onwetendheid, Overheid, Pacifisme, political correctness, politici, praatjesmakers, propaganda, publieke omroep, Rotzakken, Socialisten, soevereiniteit, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

11 reacties op DE POLITIE IS JE BESTE KAMERAAD . . .

 1. tippelaar zegt:

  Elk volk krijgt de politie maar ook de regering die het verdient. Dat was toen en dat is nu nog zo. Het volk laat het gebeuren en de slimste die naar de macht grijpen ,zijn de baas. Vandaar dat “Jodenjacht” zo weer opnieuw kan gebeuren. Heb je geen joden voor nodig. Zijngewoon autochtone nederlanders die dan de lul zijn.

  Like

 2. Oeps48 zegt:

  Goede avond Dames en Heren.
  “De politie is je beste kameraad” Laat me niet lachen. Aan m’n hoela. Met zulke kameraden hen ik geen vijanden meer nodig. Probeer eens aangifte te doen. Dan zeggen ze, dat ze geen tijd hebben. In het beste geval mag je een afspraakje maken. En het bericht, dat ze niets voor je kunnen doen, omdat de boef niet in hun computer staat, is al verstuurd, nog voordat jij de deur uit bent. De politie heeft het te druk met parkeer bonnen en snelheidsbekeuringen. De politie heeft zich gewoon laten degraderen tot tollenaar. Ik ken geen respect meer opbrengen voor de politie.

  https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/archive/ac/flitscontrole800.jpg?itok=47OUH7F9

  https://images0.persgroep.net/rcs/8LVO6G2524BtenjUfdw5qXTPquo/diocontent/100486931/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

  Liked by 1 persoon

 3. Henk der Niederlànder zegt:

  Wat pertinent buiten de geschiedenisboeken word gehouden is dat de eerste orders om het koninklijk huis en het nationale goud op te halen op 10 Mei al gegeven zijn.
  Ik zal later een link plaatsen, want Ik moet het artikel opzoeken.

  Liked by 2 people

 4. leefbarbaar zegt:

  De rol van de overheid tijdens de bezetting en de ambtenaren was ronduit smerig en laag. Uitzonderingen daar gelaten werkte men voor de bezetter en verdiende men z’n brood met het uitvoeren van 1000 wetten en regels, opgelegd door de Mof.

  Nu heeft de regering Nederland opgeheven en deel gemaakt van het Vierde Rijk en liet een nieuwe bezetter binnen. De media spiegelen ons een andere wereld voor en iedereen trapt er in.

  Inderdaad; als wij dit goed vinden, verdienen we niet beter.

  Liked by 2 people

 5. Japio zegt:

  Er is nog niet veel veranderd Driek. Het zijn weer diezelfde groepen mensen die ons verraden.

  Liked by 1 persoon

 6. martin de koning zegt:

  En hier hebben we de reden dat de politie in een blauw uniform met wit overhemd ging werken , na de oorlog. En wat voor uniform hebben zij nu? Bijna hetzelfde als in de oorlog. Zwartblousen. Blauw uniform was ervoor om de slechte herinnering aan de oorlog te vergeten. Ze zijn bij de vrijmetselaars ( eh … Politie) vergeten hoe het verleden was , of ……. toch bewust.

  Liked by 1 persoon

 7. Marian zegt:

  De enigste voorbeeld die ze nog geven is hoe de de kluit kunt belazeren.

  Like

 8. ReaGluurder zegt:

  0 , 0 VERTROUWEN heb in in de zgn. Nederlandsche Rechtsstaat, de politie, het leger etc. Net als in 40-45 sta je er alleen voor. En nu heb je ook nog zo’n 20% (nu nog!) van de bevolking die er op uit zijn je te vermoorden! Ja, een volgende oorlog zal heel anders zijn dan 40-45, nog meer een burgeroorlog. En de Landverraders zijn dan allang het land uit!! Ik heb dit land opgegeven!

  Like

 9. Taljaard zegt:

  Uit mijn familegeschiedenis weet ik bij ondervinding hoe fout sommige politiemannen waren.
  En ook dat veel van die collaborateurs na de bezetting hoogstens een reprimande kregen en naar een ander deel van het land werden overgeplaatst.
  Maar dat boertjes, die voor de oorlog eens een keertje NSB hadden gestemd, maar verder niets en niemand kwaad hadden gedaan, werden opgesloten en soms vreselijk mishandeld en als zondebokken fungeerden. Heb een van zulke mensen ook nog persoonlijk gekend. En hij wist zich aan deze huichelachtige wraakoefening te onttrekken omdat hij kon aantonen een heel Joods gezin gedurende de laatste 2 jaar van de bezetting verborgen te hebben gehouden en gered.
  En daar had hij mazzel mee.

  Die hele ”rechtstaat” waar ze ook tegenwoordig vanuit links zo graag mee schermen, was toen ook al zo krom als een hoepel.
  En ze is dat nog steeds.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s