Een pleidooi voor de natiestaat

Screenshot_28

(Door: Sir Roger Scruton)

Onder hoogopgeleide mensen heerst een te respecteren opvatting dat de natiestaat irrelevant is geworden. Hun redenering klinkt ongeveer als volgt:

‘We leven in een onderling verbonden wereld. De globalisering en het internet hebben nieuwe netwerken gecreëerd samen met nieuwe vormen van sociaal vertrouwen. Grenzen en oude verbintenissen verdampen. Ja, we zien wel de groei van het nationalisme in Europa, de Brexit-stem in het Verenigd Koninkrijk en de verkiezing van de populistische Donald Trump. Maar dit zijn reactionaire sentimentele uitingen die zullen verdwijnen. De natiestaat was ooit nuttig en hij bood ons een middel om onze sociale en politieke verplichtingen aan te gaan. Maar de natiestaat was ook gevaarlijk ontvlambaar tegen echte en ingebeelde vijanden. In ieder geval behoort de natiestaat tot het verleden. Hij hoort bij een samenleving waar familie, werk, godsdienst en een hele levensstijl op een plek blijven, afgeschermd van de ontwikkelingen in de wereld. Onze wereld is niet langer zo. En wij moeten ook veranderen met die wereld om erbij te kunnen horen.’

 Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Een pleidooi voor de natiestaat

 1. Mirjam zegt:

  Een pleidooi voor de NAZI staat…

  Like

 2. Zeer verhelderende must read.

  Like

 3. M.A.L. Sion zegt:

  Een goed verhaal. Veel woorden die aangeven dat we ons bij voorkeur als volk verenigen.
  Waarom niet anders? Wel, ik vind dat de democratie van belang is. Democratie betekent inderdaad dat de bewoners van een territorium gezamenlijk uitmaken hoe de maatschappij moet functioneren en dat we daarvoor mensen kiezen die met en voor ons beslissingen nemen en die uitvoeren.
  Daarvoor gaan we regelmatig naar de stembus om vertegenwoordigers te kiezen.
  Bij die stembusgang verwacht ik dat samen te doen met ‘soortgenoten’. Ik verwacht dan dat achter de tafel op het stembureau niet als voorzitter een Nederlander zit met een Senegalese achtergrond en dat hij/zij geassisteerd wordt door een Nederlander met een Nigeriaanse achtergrond enz.
  Ik prefereer op die plaats en achter de toonbank van de kaasafdeling in de supermarkt een Hollandse kaaskop. En eigenlijk op de meeste plaatsen waar ik kom om iets te brengen of te halen. Ik ben geen kroegganger maar als ik daar zou komen tref ik daar het liefst Rotterdammers, Zeeuwen en/of Limburgers. Dat soort medeburgers zie ik ook het liefst als vrienden en vriendinnen voor mijn kinderen. ‘Ras”-echte autochtone Nederlanders.
  In deze kleinzieligheid voel ik me goed. Dus heb ik het liefst dat de Senegalees in Senegal blijft en de Nigeriaan in Nigeria en mochten ze om welke reden dan ook toch in Nederland verzeild geraakt zijn dan heb ik het liefst dat ze z.s.m. terug gaan naar Senegal en Nigeria. Er kunnen hiervoor nog tal van andere nationaliteiten ingevuld worden.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Liked by 1 persoon

 4. Taljaard zegt:

  Slecht uit het Engels vertaald en wemelend van de stijl- en spelfouten.
  Maar niettemin een betoog met een aantal zeer steekhoudende argumenten.

  Like

  • tjonge zegt:

   ‘Slecht uit het Engels vertaald en wemelend van de stijl- en spelfouten.’
   .
   tja, laten we het over de toon van het artikel hebben….waar kennen we dat ook al weer van ?

   Like

 5. Pilgrim zegt:

  Interessant artikel en er zit zeker wat in, maar ik heb ook een puntje van kritiek. In mijn optiek zijn de waarden van de Westerse beschaving belangrijker dan de natiestaat. Je kan wel emigreren naar een natiestaat, maar als je de waarden niet deelt (zoals bij veel moslims!) zul je je nooit met de autochtone bewoners verbonden kunnen voelen. Overigens komen veel van onze westerse waarden uit het christendom voort. Dus ergens is die religie op een verholen manier nog steeds bepalen. Ik kan me vergissen maar denkt de schrijver misschien ook dat alle religies één pot nat zijn en dat de islam vergelijkbaar is met het christendom?

  Like

 6. Wachteres zegt:

  “Interessant artikel en er zit zeker wat in, maar ik heb ook een puntje van kritiek”.

  Het is volgens mij juist goed als een artikel tot discussie leidt. Als we alleen dingen lezen waar we het volledig mee eens zijn, wordt onze geest niet gescherpt.

  Dus, ga uw gang, Pilgrim en gooi de lont in het kruitvat. 🙂

  Like

 7. Renske zegt:

  Nee van mij mogen er best mensen hier wonen van andere komaf. We hebben chinezen, we hebben vietnamezen etc. Nooit geen last van gehad en ze zullen ook geen last geven. Mij stoort de manier waarop moslims zich gedragen. Steeds die eisen en steeds dat slachtofferschap. Steeds dat manipuleren. Van mij mogen ze allen opdonderen naar het land waar ze horen. Ook afrikanen die zich niet kunnen gedragen en niets toevoegen en hier verzorgd worden door de staat, terwijl ze nog nooit ook maar iets aan de samenleving bij hebben gedragen mogen wat mij betreft teruggezet worden in het land waar ze vandaan komen. Tenzij ze hier wat opgebouwd hebben en zich gedragen naar de normen van dit land. Of het nog zover komt? Niet zolang mensen als Merkel en Rutte etc hun gang kunnen gaan.

  Liked by 2 people

 8. Tistochwat zegt:

  Hij hoort bij een samenleving waar familie, werk, godsdienst en een hele levensstijl op een plek blijven, afgeschermd van de ontwikkelingen in de wereld.

  Ik blijf graag afgeschermd van de ‘ontwikkelingen’ in bijv. de mohammedanenwereld. En de ‘wilden’ in Afrika ontwikkelen mij ook niet.

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s