Een provinciebestuur dat braaf aan het handje loopt van Alders en Kamp

PVV Groningen 2

(Door: Ton van Kesteren)

Onlangs vroeg Theo Elsing van het kennisplatform OMEM (Onafhankelijk Meten Effecten Mijnbouw) zich af of Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders eigenlijk wel tiltmeters in het aardbevingsgebied wil. OMEM maakt zich zorgen en wil begrijpelijkerwijs betrokken worden bij de aangekondigde proef in de provincie Groningen met tiltmeters, ook al vindt het ONEM, volkomen terecht, dat de tijd voor een proef allang voorbij is.

Op  9 november 2016 namen Provinciale Staten van Groningen (PS) bijna unaniem (alleen de VVD stemde tegen) een door de PVV en Groninger Belang ingediende motie ‘tiltmeters’ aan. Met die motie werd het College van Gedeputeerde Staten (GS) opgeroepen om ‘er zorg voor te dragen dat er op uitgebreide schaal tiltmeters in de provincie worden geplaatst en dat meetdata open en transparant beschikbaar komen voor bewoners en alle overige belangstellenden. En dat de rekening hiervoor bij de NAM dan wel het Rijk wordt gelegd’. Vervolgens werd de wens van PS en gedupeerden om tot plaatsing van tiltmeters over te gaan volledig door het College van GS en de NCG genegeerd, en werd een overbodig onderzoek over de noodzaak van tiltmeting aangekondigd. Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos (onderdeel van de Antea Group) zou onderzoek gaan doen naar de meerwaarde van tiltmeting. Een onderzoek  waarvan de conclusie al bij voorbaat vast zou staan, namelijk dat tiltmeting niet van meerwaarde is bij de afhandeling van schade door gaswinning.

Tiltmeters, een soort elektronische waterpassen, worden over de hele wereld gebruikt bij allerlei menselijke activiteiten in de ondergrond – waaronder mijnbouw – die mogelijk schade kunnen veroorzaken. Ze kunnen continu bodembewegingen monitoren en schade aan woningen relateren aan aardbevingen en grondbewegingen. Verzekeringsmaatschappijen en sommige staten in de VS stellen tiltmeters bij mijnbouwprojecten zelfs verplicht en ook (daar wel!) in Amsterdam wordt er gebruik van gemaakt. Een fiasco als het onderzoek van Witteveen+Bos naar aardbevingsschade aan 1600 woningen in de buitengebieden was gedupeerde Groningers bespaard gebleven als er in plaats van te kijken naar theoretische modellen was gekeken naar de data die tiltmeters hadden moeten leveren.

Uit de theoretische modellen trok Witteveen+Bos de conclusie dat er geen sprake kan zijn van aardbevingsschade. Voor de zoveelste keer in het hele gasdossier worden gedupeerden van bevingen, die de schade soms met eigen ogen hadden zien ontstaan, niet serieus genomen en lijkt alles weer in het werk te worden gesteld om de financiële schade voor de NAM en daarmee de overheid te beperken. Dat lijkt ook de belangrijkste reden waarom er al jaren wordt getalmd met het plaatsen van tiltmeters: men zal met tiltmeting immers nog veel meer schadegevallen aan mijnbouw kunnen relateren dan de huidige meetinstrumenten van TNO en de KNMI. En daarom moet je gedupeerde Grunnegers vooral niet wijzer maken.

Het vertrouwen van Groningers in de overheid was al net zo laag als het vertrouwen in de goede bedoelingen van de NAM. Daar probeerden we in het provinciale parlement wat aan te doen en het aannemen van de motie over het op uitgebreide schaal doen plaatsen van tiltmeters had een kleine, maar o zo nodige bijdrage aan herstel van dat vertrouwen kunnen opleveren. Helaas is ook deze poging op een fiasco uitgelopen.

Want wat heeft het Groningse College van GS gedaan? In plaats van met de duidelijke opdracht tot plaatsing van tiltmeters aan de slag te gaan, is het College ermee akkoord gegaan om de NCG (door gedupeerde Groningers gezien als de ‘loopjongen’ van minister Kamp) de motie zo uit te laten leggen dat hij kon volstaan met een al op 18 december 2015 aangekondigd onderzoek naar de verschillende meetinstrumenten. Niet alleen heeft het College van GS verzuimd om PS in te lichten over deze ongewenste wending, het College is tegenover PS allesbehalve helder geweest over de gang zaken door het tijdens de commissievergadering van 24 mei 2017 te doen voorkomen alsof het College ervoor had gezorgd dat er überhaupt een onderzoek naar de mogelijke meerwaarde van tiltmeters was gekomen. Een onderzoek nota bene dat al veel langer in de planning zat – een onderzoek bovendien waar PS helemaal niet om had gevraagd, omdat de meerwaarde van tiltmeters allang onomstotelijk vaststaat (en de onderzoeksbureaus – overigens niet alleen volgens de PVV- sowieso al veel te veel geld verdienen over de rug van de gedupeerden).

Wat leverde het onderzoek van de Antea Group naar de meerwaarde van tiltmeters dan op? Het duurbetaalde adviesbureau adviseerde om nader onderzoek te doen naar de meerwaarde van tiltmeters! Hoewel het rapport van alle kanten (TNO, KNMI, Groninger Bodem Beweging, Groninger Gasberaad, Technische commissie bodembeweging – ‘rapport niet geschikt als basis voor een advies aan de minister’ – en OMEM) genadeloos de grond in werd geboord, omarmde het College de voorspelbare conclusies uit dat rapport dankbaar en zegde toe het advies mee te nemen naar de vergadering van de bestuurlijke stuurgroep van de NCG.

Uit de hele gang van zaken rond het uitvoeren van de motie ‘tiltmeters’ en uit de bizarre gang van zaken tijdens de extra commissievergadering (op verzoek van PVV Groningen) van 19 juli 2017 (waarin bijvoorbeeld onduidelijk was wat we nu precies bespraken nu GS en PS nog geen 24 uur voor deze vergadering een tweede, gewijzigde, versie van het Antea-rapport toegezonden kregen) kan maar één conclusie worden getrokken: het College van GS heeft zich door de NCG en de minister in het pak laten naaien en PS laat zich vervolgens een oor aannaaien.

En weer zijn de Groningers en dan vooral de gedupeerden de pineut. Zij kunnen het verder schudden. Ze hadden misschien even gedacht dat het Groninger parlement pal zou staan voor hun belangen in het gevecht met de NAM en het Rijk, maar nu moeten ze constateren dat, als het op tiltmeters aankomt, het College van GS in feite braaf aan het handje van Kamp en Alders loopt. Een provinciebestuur dat de wens van Provinciale Staten, van de volksvertegenwoordiging, negeert verdient in dit geval dan ook geen enkel respect.

https://www.rtvnoord.nl

http://robscholtemuseum.nl


Screenshot_87
Ton van Kesteren

fractievoorzitter PVV Groningen in de PS van Groningen

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groningen, Overheid, PVV, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

10 reacties op Een provinciebestuur dat braaf aan het handje loopt van Alders en Kamp

 1. ReaGluurder zegt:

  Krijg de indruk dat de vorige CDK zich heel wat meer drukmaakte om de Groningers met aardbevingsschade dan de dhr. Paas die er nu zít! Kan mij vergissen, maar er komt weinig naar buiten omtrent zijn activiteiten!! De gedupeerden moeten, als ze de energie/moed al hebben, een gevecht van ‘leven op dood’ voeren met de instanties, lees de overheid! Het is één Grote Traineer “Soap”!! Inmiddels zouden er al zo’n kleine 100 panden, nogal eens karakteristieke panden, door de NAM aangekocht en kunnen zomaar stilletjes verdwijnen! Ook hier weer, geen open kaart. De 100en M I L J A R D E N die de Groninger Aardgasbel heeft opgeleverd zijn grotendeels in Het UitkeringsInfuus gestopt om “De Verrijking” van NL te faciliteren!! Met als eindresultaat; Gas op, Groningen in puin, NL verkloot!!

  Geliked door 2 people

 2. Er is al 10-tallen jaren de grootste roofpartij in de geschiedenis aan de hand waarbij alle kroonjuwelen die door noeste arbeid waren verzameld geprivatiseerd (=weggegeven tegen gevulde bankrekeningen in belastingparadijzen) werden en de spaarcentjes onderweg van de gulle gevers naar de arme met goud behangen vrinden in verre oorden voor minstens de helft werden afgeroomd waarbij het roomsel ook de belastingvriendelijke richting uitging.

  Ze zijn nu alleen nog maar bezig met pappen en nathouden, vertragen en het bos insturen tot het woedende volk het hoofd, moe van het luisteren naar commissies en de hand, lam van het schrijven van petities in de verder reeds nutteloos geworden schoot legt.

  Bovenstaande is de reden dat ze ergens in de 19e eeuw al zijn begonnen met het ontplooien van dat waarvan wij dachten dat het democratie was, dat wij ook iets te vertellen hadden en dat dit land met alles wat erop en erin zit van ons was. Fout gedroomd. Beroerd voor de bedenkers van deze roofmoord op landen en volkeren -moorden zijn ze nog mee bezig met voer, pillen en andere kankermiddelen – beroerd voor ze is dus dat het internet werd uitgevonden zodat er teveel info onderweg is. Gelukkig zijn er maar weinig die de werkelijkheid door de propaganda kunnen zien maar daar wordt inmiddels ook druk aan gewerkt. Ik ga steeds echter naar Ijsland.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Alaska is ook ’n prachtig land.
   Je hebt 6 maanden lang geen elektriciteit nodig want het blijft gewoon licht.
   Het andere halfjaar is het donker dus dan kun je niet werken.
   De mensen blijven dan ook gewoon in bed.
   Er is ’n levendige ruilhandel in partners want ’n half jaar met dezelfde partner in bed gaat vervelen natuurlijk.

   Like

   • Partners ruilen is net zoiets als een 2e hands auto kopen. Altijd binnen gestaan, alleen een beurt gehad van de officiële dealer, kilometeradministratie zit er bij, nooit mee gescheurd, netjes ingereden door 1e eigenaar. Ik vertrouw ’t niet.

    Like

 3. tippelaar zegt:

  Het wordt dus tijd voor het pek en de veren voor deze verradelijke volksverlakkers van de provincie. Van Alders had ik niets anders verwacht want een uitgerangeerde pvda.er die zon job als Alders krijgt, doet alles om dat baantje te behouden. Maar ja hij is ook van de pvda, kun je niets anders verwachten.

  Like

 4. J. C. Th. Köhler zegt:

  Dus ook op provinciaal niveau een “nepdemocratie”. Maarja, het plan kwam oorspronkelijk van de PVV en als het moet krijgt de hele Gemeenteraad een cordon sanitaire. Want stel je voor dat de PVV iets goeds voor elkaar krijgt, dan zou een volgende keer wel half Groningen op de PVV kunnen stemmen en dat moet tot elke prijs voorkomen worden.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 5. Heniusz zegt:

  Het werkelijk grootste schandaal in deze is wel het feit dat overheid en NAM al € 500.000.000,- aan “schadeafhandeling” heeft uitgekeerd… Waarvan dan wel omstreeks 1% = € 5.000.000,- aan echte schadegevallen. Voor het overige zijn vooral de vele advies- en onderzoeksbureaus met de poen aan de haal gegaan, waarbij ook vermeldt mag worden dat ook hier natuurlijk weer sprake was van “Van vriendjes, Voor vriendjes”.

  Like

 6. Roeland zegt:

  Heer van Kesteren, Groningen stikt in de schandalen en ze komen er altijd mee weg, want het is immers een hoofdzakelijk PVDA bolwerk. Een paar voorbeelden dan maar; Eemshaven (..), Delfzijl (onbestuurbaar) , PTT spreidings schandaal , aardbevingen en nog enkele andere “zaken”.
  Niet dat VVD, D66 , Groen links,SP of zelfs de Communisten ook maar iets bijgedragen hebben om de leefbaarheid in Groningen te bevorderen. Een afvalput is het. Het enige voordeel is de relatieve dunbevolking van het gebied. Al neemt het aantal “migranten” steeds grotere proporties aan. Leuk om je te verkleden in de raad als Zwarte Piet..maar wat heeft de PVV nu bereikt in Groningen? Het is vechten tegen de bierkaai. Maar u heeft er in ieder geval een leuk baantje aan overgehouden.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Quote: “Maar u heeft er in ieder geval een leuk baantje aan overgehouden”.

   “Toevallig” ken ik de heer Van Kesteren persoonlijk. En bovenstaande opmerking maakt duidelijk dat dit uw eerste en tevens laatste comment was op “E.J. Bron”.

   KLOOTZAK!!!

   Webmaster

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s