Rutte, de nieuwe Chamberlain?

Screenshot_148

(Door: H. Numan)

Een van de minder begrepen politieke pechvogels van de vorige eeuw is Neville Chamberlain. De man was beslist niet dom en deed wat hij kon om ‘het wanstaltige karakter in Duitsland’ tegen te houden. Zo zag hij zelf Hitler. Helaas was hij iets te idealistisch en geloofde serieus dat Hitler zich aan zijn beloftes zou houden. Laat ik even vooropstellen: Rutte vergelijken met Chamberlain is een hele magere vergelijking die een grove belediging is voor Chamberlain. In tegenstelling tot Rutte had Chamberlain wel degelijk principes. Sterker nog: toen hij het stokje overdroeg aan Churchill deed hij wat hij kon om Churchill te ondersteunen. Iets wat Rutte van z’n lang zal z’n leven nooit zal doen voor Wilders. Een vergelijking met een straal diarree in een emmer kruipolie is meer op z’n plaats. Toch een vergelijking tussen een goede, maar ongelukkige politicus en een hele slechte, maar gelukkige politicus voor u.

Terug naar 1933-1940. Toen, net als nu, was extreemlinks zeer actief. Laat u niet om de tuin leiden. De NSDAP staat voor Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij en de NSB staat voor Nationaal Socialistische Beweging. Beide partijen waren toen net zo links als Yasser Feras nu. Door zich nationaal i.p.v. internationaal te noemen, trokken ze meer belangstelling onder de kleine burgerij en vooral onder de elite. De rest was zo ongeveer hetzelfde.

Toen, net als nu, waren politieke processen dagelijks werk. Mensen die waarschuwden tegen Hitler en Mussolini werden toen ook het zwijgen opgelegd. Journalisten kregen ontslag of werden overgeplaatst naar de afdeling kleine advertenties. Incorrecte leraren konden gelijk bij de plantsoenendienst gaan solliciteren. Dirigent Peter van Anrooy weigerde om het Horst Wessel Lied te spelen in 1937 tijdens een feestje van Juliana en Bernard. Ook niet na uitdrukkelijke opdracht van koningin Wilhelmina. Hij werd op staande voet ontslagen. Toen, net als nu, heulde onze eigen elite openlijk met de vijand.

Dat soort zaken gebeurde ook in Engeland. Daar was het zelfs iets erger. De Britse koning Edward VIII was nogal openlijk groot voorstander van het nationaalsocialisme. Dat was de belangrijkste reden waarom hij afstand van de troon moest doen. Zijn huwelijk met Wallis Simpson was niet meer dan een prima reden om hem te wippen. Na zijn abdicatie ging de (nu) hertog van Windsor gewoon verder met heulen. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat hij de tip gaf aan de Duitsers dat de Ardennen niet verdedigd werden (dat werd Fall Gelb). Churchill moest verdomd veel moeite doen om hem terug te krijgen naar Engeland. Want na Duinkerken stopte generaal-majoor Windsor zijn boeltje in zijn stafauto en reed doodrustig door de linies heen naar Frankrijk en Spanje. Hij verpoosde zich wat in Biarritz, ging daarna kalmpjes naar Madrid, om tenslotte in Estoril neer te strijken. De hertog logeerde daar op kosten van een vriendje van de Führer in Portugal, en daar had hij het nogal naar de zin. Later liet Churchill hem overplaatsen als gouverneur van de Caraïben. Daar kon hij een blind paard nog niet kwaad doen.

Koningen die compleet verkeerd waren, zijn ons ook bekend. Onze Juliana trouwde met zo’n sujet. Als prins Bernard geen prins was geweest, dan had hij waarschijnlijk voor het vuurpeloton gestaan, verschillende keren. De Stadhoudersbrief en de King Kong affaire zijn slechts twee voorbeelden van een zeer bedenkelijke prins. Beide gevallen zijn overigens nooit officieel aangetoond.

Chamberlain was de volgende minister-president. Of hij de moed had gehad de koning af te zetten, is een open vraag die nooit beantwoord zal worden. Edward VIII was immers al afgezet. Hij moest de politieke en vooral militaire puinhoop van het verleden overnemen. En een militaire puinhoop was het. De RAF vloog bijvoorbeeld nog met dubbeldekker jachtvliegtuigen. De Hawker Hurricane was eigenlijk ontworpen als dubbeldekker, maar in het ontwerp werd de bovenste vleugel verwijderd en het ontwerp aangepast. Dit vliegtuig kwam in 1935 in productie. In 1937 waren er bij lange na niet genoeg van. De Spitfire kwam pas in 1938 in productie.

Duitsland was volop aan het herbewapenen sinds 1933 en had dat vanaf 1919 allang in het geheim gedaan. Onder andere door bijv. onderzeeboten in Nederland en Zweden te ontwerpen. Tanks werden in het geheim ontworpen en uitgeprobeerd in de USSR. Het enige wat Hitler deed, was het knopje van ‘stiekem’ omzetten naar ‘volle productie’. De eerste Messerschmidt BF 109 werden ingezet in de Spaanse Burgeroorlog. De eerste Hurricanes moesten toen nog gebouwd worden… En de Spitfire stond nog op de tekentafel.

Dus in 1938 had Chamberlain vreselijk weinig om mee te kunnen onderhandelen. Als hij toen z’n rug recht had gehouden, had ik dit artikel in het Duits moeten tikken. Chamberlain was een ongelofelijke idealist als hij serieus dacht dat Hitler zich aan z’n beloftes zou houden. Maar niet slimmer of dommer dan onze eigen Rutte, die nog steeds serieus gelooft dat samenlevingen maakbaar zijn. Je belast de mensen net zo hard tot ze zich correct gedragen. Dat geldt uiteraard enkel voor domoren met één paspoort.

Wat heeft Chamberlain gedaan, behalve zich onsterfelijk belachelijk maken met een waardeloos stukje papier? Veel. Hij wist het budget beschikbaar te maken, zodat de RAF in 1940 net genoeg Hurricanes en Spitfires had om zich te kunnen verdedigen. Hij maakte ook een budget beschikbaar om de Chain home radar verdediging op te zetten. Radar was toen nieuwer dan nu het Internet, en flink duurder. Die maatregelen zorgden ervoor dat Engeland zich op het allerlaatste nippertje kon verdedigen.

Maar dank zij de ‘Peace for our time!’ boodschap was zijn imago flink beschadigd. Het laatste loodje was de mislukte invasie van Noorwegen. Duitsland en Engeland hadden allebei plannen om Noorwegen te bezetten. Duitsland om haar ijzererts uit Zweden veilig te stellen, Engeland om dat te voorkomen. De Duitsers waren net even eerder en hadden op zee net even meer geluk. Toen moest de Britse marine zich  terugtrekken, en erger nog: dat was best een serieuze nederlaag en was dat het einde van Chamberlain.

Hij overleefde de motie van wantrouwen niet. Wat volgde was uniek. In Nederland hebben we zoiets volgens mij nog nooit gezien. Chamberlain ging naar de koning en adviseerde om Churchill te vragen een nieuw kabinet te vormen, en niet lord Halifax. Van lord Halifax was bekend dat hij een gematigd compromis politicus was. U weet wel. Een soort van Mark Rutte. Lord Halifax was er van overtuigd dat de oorlog absoluut niet te winnen was door Engeland, en zou op zeker onderhandelingen met Duitsland zijn begonnen. Of Engeland dat kon overleven weten we niet, want Churchill werd premier, en die was de Geert Wilders van zijn dagen. Hij had vanaf 30 januari 1933 en eerder al gewaarschuwd tegen Hitler.

Dat was bepaald tegen het zere been, want net als Geert Wilders dat nu merkt, wilde men ook toen het liefst een compromis sluiten. Het beste compromis dat lord Halifax had kunnen bereiken was een soort van Vichy Engeland, dat zelf haar eigen “Jodenprobleem” oploste onder Duitse supervisie. Dat lukte overigens prima in Nederland. Sterker nog: de Duitsers lieten de Joden dat zelf doen. Onze eigen Lodewijk Asscher is de nazaat van Abraham Asscher, die zijn eigen geloofsgenoten administreerde en op de trein naar Duitsland zette in de Joodse Raad.

Churchill was, net als Geert Wilders nu, alles behalve populair. Zeker bij het politieke establishment. Men vond hem een vervelende rauwdouwer die enkel kon zeuren over Hitler. Zonder het advies van Chamberlain aan koning Georg VI, die zijn broer Edward VIII was opgevolgd, zou lord Halifax vrijwel zeker minister-president zijn geworden, om dan de Pétain van Engeland te worden…

Dat zijn de twee grote verdiensten van Chamberlain, waarvoor we hem zonder meer dankbaar mogen zijn. Na zijn aftreden bleef Chamberlain Churchill ondersteunen waar hij dat kon tot zijn dood op 9 november 1940. Had heeft zichzelf zijn eigen vergissing van 1938 nooit echt vergeven, denk ik. En alles gedaan om die domme fout goed te maken.

Daarom vind ik de vergelijking van Mark Rutte met Neville Chamberlain een hele magere. Als Mark Rutte toen minister-president was geweest, had ik waarschijnlijk in een Duits uniform rond moeten lopen. Zolang hij er maar zonder kleerscheuren vanaf kwam. Toch denk ik dat we over 50 jaar wat meer positiefs lezen over Chamberlain, dat Rutte een afgrijselijk egoïstische mislukte geschiedenisleraar was, en dat – mogelijk, heel misschien – Wilders op het aller-allerlaatste nippertje het tij wist te keren. Winston Churchill werd tenslotte pas op 10 mei 1940 minister-president.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in landverraad, Rutte, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

32 reacties op Rutte, de nieuwe Chamberlain?

 1. ReneKampers zegt:

  Lap mijne dag is weer naar de kl…bij het zien van die zeemvelsmoel van Rutte . Kan de redactie ons niet waarschuwen “”opgepast schokkende en gevoelige beelden”

  Geliked door 2 people

 2. Theresa Geissler zegt:

  Mijnheer Numan; een uitstekend artikel!

  Like

 3. Cynicus zegt:

  Rutte is een verrader van het volk en een pion van de Bilderberggroep die een neomarxistische digitale CO2-ecodictatuur wil zonder contant geld en met een grote massa-immigratie. En als je dan politiek incorrect gedrag toont dan wordt je van je banktegoed afgesloten. Omdat je dan niks meer in je portemonnee hebt kun je geen eten meer kopen.

  Like

 4. H J zegt:

  Uitstekende informatie.

  Like

 5. Republikein zegt:

  Mooi verhaal maar nog teveel eer voor Feras, daar is ie weer.
  Die is te dom om te schijten

  Geliked door 2 people

 6. louis-portugal zegt:

  Weer goed hr. Numan.
  Als ik dit soort stukken lees vraag ik me toch wel eens af waar we nu zouden zijn als we duits hadden moeten spreken.

  Like

  • H J zegt:

   Dan had Theresa geen werk meer.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Aardig om het eerste aan mij te denken, H J, maar wat dacht U dan in dat verband van Hr. Bron?

    Like

   • H J zegt:

    Heh toch, heb ik mezelf verraden dat ik toch meer met vrouwen op heb dan met mannen. Als dat nog maar kan in deze tijd. Zullen wel mijn ouderwetse hormonen zijn.
    Sorry Hr Bron, was niet mijn bedoeling u te passeren. 🙂

    Like

   • Wachteres zegt:

    Gut, vertaalt E.J.Bron dan ook? 😛 😛 😛

    Sorry Bert, ik kon het niet laten; een schop voor open doel.

    Like

  • paulzwueste zegt:

   Silezië.

   Like

  • fleckie zegt:

   Dan zaten diverse west-Europese volkeren helemaal in het Oosten, ( gedwongen verhuizing,eventueel deportatie, in die landen die door de moffen de landen die tot de uitgeroeide………UNTERMENSCHEN …behoorden. (VOLKERWANDERUNG , werd dat genoemd, , en de vernietiging van die volkeren ‘AUSGEROTTET, VERNICHTET’. )

   Like

   • fleckie zegt:

    De NAZI’s dachten te OVERWINNEN! In het…ARDENNENOFFENSIEF en scandeerden reeds in najaar 1944…: ‘Zu WEIHNACHTEN kommen wir zuruck mit dem neuen Waffen; Holland und BELGIEN..verschwinden ganz von der KARTE”.Zij waren al in het bezit v.d.V1, en V2, …EN….werkten aan de vervolmaking v.d….NAZI-ATOOMBOM! ( der Spiegel no.17 wijdde in 1987 er een artikel aan:’der Greif: Warnungvor der Deutschen BOMBE”……KONIGSBERGEN……” Er verriet die geheimsten Projekte der deutschen ..ATOM- bomben-und RAKETENFORSCHUNGEN im ZWEITEN Weltkrieg an die Alliierten..Geheimdienste–doch die glaubten ihm nicht. …Ein US- WISSENSCHAFTLER ..hat jetzt die Geschichte des Superspions ..Paul Rosbaud rekonstruiert,der unter dem Decknamen..” Der Greif” bis zum KRIEGSENDE einen. nie..versiegenden Strom..von Informationen nach…LONDON ……lieferte..und..dabei..unentdeckt. blieb……..
    …..( men denke ook eens aan de MET HULP gevluchte: OP MILITARE LEEST GESCHOOLDE HOGE…NAZI’S …, NEERGESTREKEN o.a. …OOK…in ARABISCHE LANDEN, ( met hun THULE-IDEOLOGIE, ). maar ook aan…..’LEBENSBORN’, ……..WANNSEE Conferentie, ……………OST- Instituut: Konigsberg .<<<<<<<<<<<<<<<

    Like

  • BertG. zegt:

   Dat vertalen is dan niet mee nodig.
   Dat doet hij enkel omdat sommige Nederlanders te stom zijn om ooit Duits te leren.
   En daar houd hij allemaal rekening mee, anders had ik er geen ene moer van begrepen wat hier zou staan.

   Like

   • BertG. zegt:

    Als ik ooit hier 2 tot 5 Duitsers ben tegen gekomen, die geen andere taal konden, dan is dat al veel.
    Dus waarom zou je dan moeite doen om een taal te leren.
    Ik ben verder niet zo reislustig.

    Like

   • fleckie zegt:

    De Volkskrant meldde op 19.4.1982 : ‘ Hulp Nazi’s ..en..BONN.’ ………………………
    …..’ARGENTINIE……kan…kernbom maken’ …..(o.a. Nazi-geleerde Walter Schnur, die tijdens de oorlog in POLEN als explosiedeskundige had gewerkt, WIST ..in..1946.. naar..
    ARGENTINIE…..te ontkomen….Hij wilde zijn..kennis..ter..beschikking..stellen..van…ARGENTINIE…” omdat het mijn tweede..vaderland..werd.”.<<<<<<<<<<<<<<<

    Like

 7. Taljaard zegt:

  In het toenmalige Nederland was de elite vooral erg bang voor de grote Boze Buurman met die rare schreeuwlelijk van een Hitler, waarvan men tegen beter weten in hoopte dat hij op termijn het veld wel zou ruimen. In legerkringen wist men ook heel goed dat men in geval van een Duitse invasie binnen de kortste keren zouden worden overlopen, tenzij men een grote hoeveelheid land onder water zou zetten. Maar ook dat hielp bij nader inzien niets, omdat men de rol van de Luftwaffe volledig onderschatte.

  Dus kroop men als het ware voor die grote Boze Buurman en deed men er alles aan om hem niet voor de schenen te schoppen. En toen de oorlog daadwerkelijk uitbrak en Nederland in september 1939 mobiliseerde deed de zwaar door de crisisjaren uitgeklede krijgsmacht wat ze konden en maakte men binnen een paar maanden een grote inhaalslag. Maar het was te weinig en het was te laat.

  De legertop zag in dat de enige hoop lag in een zich verbinden met de Fransen en het Britse expeditieleger, zoals Belgie dat ook al had gedaan. Wat voor de Duitsers een pracht van een aanleiding was om Nederland in ”Fall Gelb” te betrekken.
  Dankzij de stommiteiten van Lord Gort en generaal Gamelin, die rekening hielden met een herhaling van 1914-1918, en dus helemaal niet dachten aan een massaal tankoffensief, gecombineerd met luchtsteun via de Ardennen (De Gaulle wel, maar die had toen weinig in te brengen), was het eigenlijk al binnen een week bekeken met Frankrijk en de Britten daar. Ze hadden beter moeten weten, want Guderian en Mannstein deden daarmee eigenlijk niets anders dan Plumer’s (de Australische uitvinder van de ”Blitzkrieg”, die hij N.B.”Lightning War” noemde) tegenoffensief van de zomer van 1918 copieren, waarmee hij de loopgraven-impasse eindelijk doorbrak en het toenmalige Keizerlijke Duitse leger op de knieeen wist te dwingen. En zo kon men in Nederland fluiten naar assistentie van Franse en Britse kant.

  Dat was ook de hoofdreden waarom generaal Winkelman al op 14 mei capituleerde, want hij zag in dat een voortzetting van de krijgshandelingen een hopeloze zaak was, die alleen maar kon resulteren in verwoesting van het Westen en tienduizenden zinloze gesneuvelden, met hoe dan ook een Duitse overwinning. Dit tot grote teleurstelling en verontwaardiging van de troepen, waarvan verreweg de meesten nog geen schot op de vijand hadden gelost.
  Goring, die woest was omdat zijn dierbare Fallschimrjaeger het vreselijk voor hun kiezen hadden gekregen in Nederland, en daarom pas in 1942 op Kreta weer inzetbaar waren, liet zijn Luftwaffe uit wraak daarvoor Rotterdam op 15 mei platgooien toen de capitulatie eigenlijk al een feit was.

  De Duitsers hadden erop gerekend Nederland binnen 24 uur te kunnen overlopen, maar het werden 4 dagen met veel meer gesneuvelden dan zij hadden ingecalculeerd. Ze hadden daarna respect voor de ”grijze duivels”, die net zo hard hadden gevochten als de Polen.
  Nederlanders werden daarom door hen dan ook gezien als goede soldaten, die men later graag wilde inlijven in Waffen SS divisies aan het Oostfront. En velen trapten door trouwens ook in, want vechten tegen de communisten en Stalin was in hun ogen niet verkeerd. Slechts weinigen hebben dat overleefd. Was ook niet zo slim.

  Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Taljaard.
   Héél goed geschreven.
   En zo zien we maar weer dat ‘die kaaskoppen’ als het er ècht op aankomt tot heel veel in staat zijn… spijts al die vermaledijde “doem-comments” hier…!
   Al hoewel.
   De laatste maanden valt het wel weer mee.
   Waarschijnlijk seizoen gebonden.
   De herfst komt er aan.
   Als de bladeren vallen schijnt het zelfvertrouwen te stijgen.

   Like

 8. BigLJohn zegt:

  De dwaas Rutte denkt alles onder controle te hebben. Je kunt hem veel beter vergelijken met minister president Colijn. Want die zei immers bij het dreigende Duitse gevaar in 1937 voor de radio; Gaat u maar rustig slapen landgenoten, de regering waakt over u !

  Like

  • H J zegt:

   Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Rutte is een vooruit geschoven pion van de globalisten, net als Macron, Merkel, Verhofstadt, Juncker en ik word een beetje bang dat Trump dat ook is.

   Geliked door 2 people

 9. Aegolius cs zegt:

  Briljant artikel, H. Numan. De politiek “aangewezen” en later “gekozen” politici zijn always de care dragers van het Huis.

  Teveel eer voor Rutte, al zou ooit een Chamberlain geweest kunnen zijn!

  Like

 10. Peter Rissing zegt:

  Dit lijkt mij een goed onderbouwd en zeer informatief en leerzaam verhaal. Ik hoop dat het Rutte ook onder ogen komt in de ijdele hoop dat hij er iets van zal leren.

  Like

  • H J zegt:

   Dat is inderdaad eidele hoop. Rutte voert uit wat hij uit moet voeren en hij doet dat totaal zonder geweten. De NWO moet er komen al kost het miljarden levens. Nou ja, da’s dan ook weer wat ze echt willen, een genocide a la agenda 2030 (Kalerghi/Pike). De bevolking moet terug naar 5 miljoen of wat is de ‘trend’ tegenwoordig.

   Like

 11. fleckie zegt:

  Er was niet alleen maar Chamberlain,maar ook DALADIER, een Fransman, en…LITWINOW , een Rus, en tevens een ..Antifascist,,: op 13.1.2015, op ejbron, onder ‘schandalig: Poetin niet uitgenodigd voor 70e herdenkingsdag vd.bevrijding van…AUSCHWITZ’ , no.44′ deels uit het boek ‘KRIEGE des 20 sten Jahrhunderts.

  Like

 12. tinekevanschagen zegt:

  Wie deze achterlijke gladiool nog serieus neemt, daar wil IK niets meer mee te maken hebben.
  Waar van akte!! ik wil ook met niemand meer in discussie over deze verrader van volk en vaderland
  PUNT.

  Like

 13. Jan zegt:

  Lulletje Rutte: De Britten dienen aan de EU toe te geven zodat de scheiding soepel verloopt

  ‘CAVE IN!’ Macron and Rutte demand UK rolls over for EU chiefs in Brexit battle


  Mr Rutte, for his part, said that EU leaders were “extremely preoccupied about the slow pace of negotiations,” adding that the “clock is ticking” on Brexit.

  He added: “We cannot talk about the future until concrete progress is made.
  “We are therefore urging the UK to make further progress on a range of issues.”

  http://www.express.co.uk/news/world/848940/Brexit-news-Emmanuel-Macron-Rutte-demand-UK-EU-chiefs

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s