Verwarde man over ‘verwarde’ tijden

Screenshot_7

(Door: Wim van Schaik)

Verleden week hield Sybrand Buma op uitnodiging van Elsevier Weekblad de negende H.J. Schoo-lezing. Daarmee was hij de eerste CDA-er die deze lezing mocht uitspreken. ‘Verwarde tijden!’ schreef hij boven zijn lezing. Dat lijkt alsof de tijden in de knoop zitten. Buma zelf wees er al op dat de titel taalkundig niet klopt. Maar vooruit. Belangrijker is de vraag of hij erin slaagde knopen te ontbinden of desnoods door te hakken.

De lezing riep gemengde reacties op. Elsevier had het over “verlicht conservatisme”. Trouw en NRC beperkten zich tot milde weergave van de lezing. De columnist van RTL-Z hief het vingertje, want Buma had het over migratie, cultuur, Joods-christelijke tradities en identiteitsbehoud. Dat mag van de wegkijkers in dit land niet, want dat is polarisatie en populisme. “Walgelijke kruisvaardersretoriek” vond DENK. Op de site van DDS jubelde men: “Een prima verhaal van Buma, die daarmee bewijst dat hij écht van toegevoegde waarde is in de politiek.”

Buma begon goed. De ‘boze burger’ is eigenlijk de gewone Nederlander, die alsmaar tegen een muur oploopt. De elite vertoont struisvogelgedrag. En “nieuwkomers hielden veel meer dan verwacht vast aan eigen geloof, taal en cultuur”. Zeg maar, moslims passen zich niet aan. Allemaal waar.

Als gewone Nederlander, die inderdaad vaak reden tot boosheid heeft en soms zelfs woedend is, was ik heel benieuwd naar die toegevoegde waarde waar DDS het over had. Heeft Buma de oplossing voor ‘verwarde’  tijden?  Nee, het bleef bij soms ferme, maar meestal zweverige taal: “Onze traditie, cultuur en waarden mogen niet verwateren met de komst van zovelen uit andere culturen”. Dat is geen oplossing, maar een wanhopige wens. Net zo wanhopig klinkt het voorstel om kinderen weer staande het Wilhelmus te laten zingen. Of het zweverige “leven in dienst van elkaar”. De man die voortdurend Wilders verwijt geen oplossingen te hebben, staat zelf met lege handen en verliest zich in vage vergezichten, die fata morgana’s zullen blijken: “Een samenleving komt alleen duurzaam vooruit als gedeelde tradities, normen en waarden worden gekoesterd”.

Iemand die een uur lang over ‘verwarde’ tijden praat zonder dat het woord islam valt, is niet serieus te nemen. Het is de hypocrisie van het CDA ten voeten uit. Eten van twee walletjes: stoere taal gebruiken, maar het beest niet bij de naam noemen. Vluchtelingen die geen vluchteling zijn, heten ‘migranten’. Islam wordt verstopt achter ‘andere culturen’. Moorddadig islamgeweld heet terreur. Maar wel naar Wilders sneren.

Dat de ‘gewone’ Nederlander verweesd achterbleef, komt volgens Buma door het “verabsoluteren van vrijheid en gelijkheid en een ‘vals’ vooruitgangsdenken”. Buma doet hier precies wat  hij de elite verwijt: wegkijken van de feiten. Niet het verabsoluteren van de vrijheid, maar juist de teloorgang van verworven vrijheden, het gedwongen moeten inschikken en inleveren, het bot genegeerd worden, kortom het verworden tot tweederangsburger in eigen land die vooral z’n bek moet houden, heeft de ‘gewone’ Nederlander verweesd achtergelaten. En dat wordt beleefd als grof onrecht!

Buma komt nu wel aan met het koesteren van gedeelde normen en waarden, maar maakt nergens duidelijk welke dat (nog) zijn. Hij ‘vergeet’ ook te melden dat politici, ook die van het CDA, keihard gewerkt hebben aan ‘verwatering’ van traditie, cultuur en waarden. Juist zij kieperden die gewoon overboord. Die hele lezing van Buma is op te vatten als een verdoezeling van eigen aandeel in de uitverkoop van Nederland. De werkelijkheid is dat de politiek willens en wetens heeft gekozen voor de import van armoede, voor toenemende invloed van de islam en daarmee voor isolement van de Nederlander.

Waarschuwende stemmen die er van meet af aan waren, werden, ook door het CDA, hautain genegeerd of hardhandig het zwijgen opgelegd. Elke desastreuze ontwikkeling werd genegeerd, goed gepraat of zelfs gefaciliteerd. Buma mag dan nu vluchten in een semi erudiet verhaal, maar toen het CDA voor de motie Halsema stemde, verspeelde het elk recht om ooit nog aan te komen met tradities, waarden en normen die onder druk staan en hoognodig gekoesterd moeten worden. Rest maar één conclusie: verwarde man hield lezing over verwarde tijden.

Screenshot_8

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "diversiteit", "goedmenschen", "Integratie", "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", christendemocraten, cultuurrelativisme, Elite, establishment, Hypocrisie, islamappeasement, Islamisering, Linkse christenen, Multiculti, Naïviteit, Nederland, political correctness, politici, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

49 reacties op Verwarde man over ‘verwarde’ tijden

 1. Drs.P. zegt:

  En hij is echt niet de enige “verwarde” man, het sterft in dit klote land van dit soort debielen:
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/29243253/__GL__Amsterdam_autovrij__.html

  Geliked door 1 persoon

 2. Wolf zegt:

  Sybrand Van Haersma Buma is een leugenaar die de PVV nog aanwijst als de weglopers. Het CDA en die linksdraaiende VVD zijn hun belofte”s niet nagekomen en die zijn weggelopen bij de PVV weg in de gedoogperiode. De vies linkse NPO en de rest van het politiek correcte MSN en het NEP parlement hebben er constant bij het volk erin gestampt dat de PVV wegliep.

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  En bovendien: Wie sloot de PVV definitief uit van regeringsdeelname, nóg resoluter dan Rutte?
  Deze draaitol weet kennelijk zèlf niet eens, welke kant hij op wil! Laat ‘m op die manier die hele lezing maar in z’n r..t steken; het is van nul en gener waarde!

  Like

 4. Elisah zegt:

  Naar aanleiding van deze lezing werd hij de Nederlandse Trump genoemd.
  Hij kan het achterste van zijn tong niet laten zien en is daardoor nog te voorzichtig in zijn uitspraken.

  Like

 5. ook het CDA gaf paspoorten aan niet-Europese moslims; waarom deed men dat?

  Like

 6. Hansfree zegt:

  Wat een kei van een verhaal van die Wim van Schaik! Het CDA houdt liever schone handen en laat de gloeiend hete islamitische kolen door een ander (Wilders) uit het vuur halen. Deze ook nog eens verketterend als hij het niet op de juiste manier doet volgens deze fatsoensrakkers. (Lees: te openlijk, te duidelijk, te rigoureus.) Nee, aan dat christelijke CDA heb je nou echt helemaal niks.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wolf zegt:

  Het vette onbeschofte varken van die PvdAso’s Dijksma die arrogant en hoog uit haar toren een zogenaamde volgens het linkse RTL “grappig” antwoord gaf op de Kamervragen van een PVV kamerlid omtrent het vies linkse NS beleid kunt u zien op PVV nieuws.nl. Dat soort linkse ambtenaren moet totaal weg. De partij van de 9zeteltjes!!!. Giftig woedend wordt je van die smerige linkse cultuurmarxisten. Elke dag meer en meer. RTL=NOS=NPO=PvdA, Gr links Denk,50+,VVD,CDA, SP,Dom66,en dat gelukzoekers niet in huis nemende CU zijn allemaal rooie WC eenden. 1 linksstinkende pot nat.

  Geliked door 1 persoon

 8. Karen zegt:

  Goed stuk, prima verwoord!

  Like

 9. Wachteres zegt:

  Het CDA is altijd al een ongelofelijk schijnheilige partij geweest.

  Zij voelt donders goed aan dat de mensen genoeg krijgen van de multiculturele droom van de Europese ‘elite’.

  Wat kun je als partij, die vanzelfsprekend stemmen wil winnen, dan beter doen als eventjes ‘meehuilen met de wolven in het bos’.

  In de hoop dat de twijfelaars hun stem aan het CDA geven, in plaats van aan de PVV of aan het Forum voor Democratie.

  Het CDA wordt alleen geloofwaardig als het zich ten diepste verontschuldigd bij het volk, omdat het hoogverraad heeft gepleegd. En vanzelsprekend moet het erkennen dat Wilders toch gelijk had.

  Ik zie dat niet gaan gebeuren.

  Een goed artikel, trouwens!

  Like

 10. Bas zegt:

  Beuzelen is niet ongewoon voor Buma !

  Like

 11. Thom zegt:

  De grote CDA-roerganger Balkenende heeft Nederland de EU in geloodst nadat Nederland in een referendum lidmaatschap had afgewezen. De niet erg frisse CDA minister van financiën De Jager destijds riep dat Griekenland met rente zou terugbetalen hoppakee: Daar gingen onze centen. Lazer toch op met het hele CDA en spoel het door de plee waar het thuishoort

  Geliked door 1 persoon

 12. wauso zegt:

  Het CDA en Buma zijn Idioten die onder de rok van de Paus aan zijn lollie liggen te zuigen !
  Ik heb hem dit al 2 jaar geleden persoonlijk medegedeeld !
  https://examplewordpresscom33104.wordpress.com/2016/05/13/cda-christelijke-moordenaars-lees/

  Geliked door 2 people

 13. Rensk. zegt:

  Mooi en vlijmscherp geschreven. Helemaal mee eens.

  Like

 14. Bob Fleumer zegt:

  Waw zo waar dit commentaar!
  Ik had hetzelfde gevoel, een woordenbrij met geen beleid en geen conclusies.

  Like

 15. paulzwueste zegt:

  Goed geschreven…
  Verwarde tijden… die doen denken aan de tijd dat het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was…

  Like

 16. leefbarbaar zegt:

  Buma zal de boekjes ingaan als een Mussert, net als Lubbers, Van Agt en natuurlijk Balkenende. En Aantjes natuurlijk, maar die was daar al om bekend, want SS.
  Nederland zou seculier moeten zijn, dat zou heel veel schelen in achterbaksheid en verborgen agenda’s. Al die gelovigen zouden getoetst en beoordeeld moeten worden door de belastingbetaler en niet door hun god.

  Like

 17. fredjohan zegt:

  Niet alleen de islamisering ontkennen en negeren, maar ook de overdracht van de Nederlandse soevereiniteit aan het imperialistische EU monster door Buma’s voorganger Balkenende, maakt elke uitspraak van deze CDA’er tot volstrekte hypocrisie. De afzichtelijke foto van de twee zoenende EU “leiders” (Geen Stijl gisteren) en hun ‘State of the Union’ toespraak illustreerde de absolute machtswellust van de ambtenaren van dit EU instituut.
  Wanneer komt het verzet?

  Geliked door 2 people

 18. Bas zegt:

  MOTIE HALSEMA 2010
  http://bit.ly/2wWX8fU
  http://preview.tinyurl.com/7673m5f
  Ons land is sinds de ”Coalition of the Willing” in oorlog tegen de onderdrukking en domesticerende rol van de militaire Islam. Door steun te geven aan de motie Halsema van Groen(s)links is het CDA medeplichtig geworden aan een misdrijf tegen de veiligheid van de staat. Een daadwerkelijke samenzwering dus !

  Like

 19. M.A.L. Sion zegt:

  Buma, het zal je maar gezegd worden, dat jij niet hebt gezegd wat gezegd had moeten worden.
  Wilders wordt verweten dat hij keiharde taal gebruikt. Deels waar maar wel noodzakelijk.
  Buma, je kunt beter zwijgen dan onzin verkopen.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com
  De club die zegt: ISLAM ??? – Weg ermee !!!

  Geliked door 1 persoon

 20. Ivanneau zegt:

  Vlijmscherpe analyse van de verwarde man met zijn verhaaltje voor het slapen gaan en zijn gehoor van lieve kijkbuiskinderen. Oogjes dicht en snaveltjes toe… Ook Buma is een trouwe uitvoerder van EU resolutie 1743. Meer, meer, meer islam.

  Like

 21. Petra de Geus zegt:

  Een heldere analyse.
  Dank!

  Like

 22. Trucker zegt:

  Van dit soort lieden wordt ik bang want ze zijn perfect uitwiisselbaar met zombies en levende doden zijn moeilijk dood te maken.
  Goed effen serieus nu, het angstwekkende aan dit soort braindeads is dat je ze niet herkend als je er naast staat en ze hun klep niet opendoen.
  Ze zijn net zo gevaarlijk als de soorten die in tijden van oorlog (hoewel het hoeft zelfs geen oorlog te zijn) anderen verklikken omdat ze Jood waren of in het verzet zaten.

  Like

 23. ReaGluurder zegt:

  Boema weet heus wel wat er allemaal aan zit te komen (1 op de 3 mohammedaan), maar heeft ook niet de ballen/lef om dit publiekelijk aan te kaarten! Ga er ook maar van uit dat er meer sympathie is voor Wilders in het parlement, dan men doet voorkomen. Breng Het Zooitje maar eens onder hypnose, je weet niet wat je hoort!! Laf tot op het bot!!

  Geliked door 1 persoon

 24. Mirjam zegt:

  Dit is HIddema die voor Geert pleit en hem verdedigd. Dit is óók Hiddema.

  Geliked door 1 persoon

  • Rensk. zegt:

   Dank je wel Mirjam. Ik had deze nog niet gezien. Ik wist al wel dat Hiddema respect voor Wilders had. Ik ook. Echter Hiddema heeft gelijk dat Wilders niet veel mensen heeft met voldoende capaciteiten. Mede door dat jarenlang demoniseren van links. Dat is ook de reden dat ik op FvD ben gaan stemmen. Het valt me wel op dat Knevel hamert op oplossingen. Geert heeft geen oplossingen zegt Knevel Nu ik meen dat ook hij een stop wil op immigratie. Dus flauwekul van Knevel. Grenzen dicht. Ook dat is een oplossing. Kijk maar naar Hongarije. Belachelijk als mensen zeggen:grenzen dicht helpt niet, mensen komen er toch in. Hongarije laat zien dat het wel degelijk helpt. Waarom word er nooit gehamerd bij de gevestigde politiek op oplossingen.
   Vreemde gang van zaken.

   Like

   • Mirjam zegt:

    Zeker Rensk, grenzen dicht helpt zeer zeker. Ik durf zelfs te zeggen dat, als de grenzen van begin af aan dicht waren geweest, we deze ellende voor zeker 80% niet hadden gehad. Voor die Europese quatsch, welke iedereen opgedrongen is, bestonden de grenzen al en functioneerden ze goed. Er was wel criminaliteit, maar die kwam grotendeels van binnenin ons land en slechts in enkele vorm van buiten uit (hier tel ik de tweede wereld oorlog natuurlijk niet in mee).
    De Europeanen hadden allemaal eigen identiteiten/eigenheden, behorende bij hun volkeren en landen. Men wist wanneer men in een ander land vertoefde en het ‘op vakantie gaan’ was toen nog iets bijzonders. Nu, met de open grenzen is het een eenheidsworst geworden en het is niet meer bijzonder, maar zelf afschrikwekkend. Vooral door Merkels immigratie catastrofe werd en wordt Europa vermoord en onze culturen ook. Tenminste, dat proberen ze, maar dat zal ze niet lukken, echt niet.

    Geert heeft wel oplossingen, maar wordt als sinds het begin dat hij zich inzette voor een islamvrij Nederland, met alle macht tegenwerkt. Moties worden niet aangenomen, maar verworpen. Voorstellen voor wetswijzigingen komen niet door de eerste en tweede kamer heen. Alles wat Geert tot nu toe heeft gezegd, is de waarheid. En hij heeft ook duidelijk de oplossingen naar voren gebracht, maar de Nederlandse linksen en ook de rechtse opportunisten binnen ons politiek stelsel, hadden hier geen oren na. Net zoals bij Fortuyn, wordt Wilders en de PVV verketterd, gehoond, belaagd en vervolgd. Geen makkelijke situatie om door te gaan, maar hij doet het en geeft niet op. En nu komen de gemeentelijke verkiezingen volgend jaar en dan breid Geert zijn vertegenwoordiging uit en dat is heel goed. FvD doet dit ook en zo, ondanks dat beide partijen niet helemaal op elkaars hand zijn, toch hebben ze heel grote overeenkomsten in de grote lijnen en daarom maakt het hen ‘samen doch apart’ een sterke oppositie tegen het op handen staande nieuwe kabinet. Er komen wijzigingen en veranderingen, dat voel ik gewoon en daar ben ik blij mee. Geert geeft niet op en zal ze het vuur na aan de schenen blijven leggen en zo moet het ook.

    Like

 25. Ruud Beijer zegt:

  Het cda doet zijn naam weer eer aan.christenen dienen alla!Huichelarij van de bovenste plank.Gelukkig trappen veel Nederlanders er weer in.Maar de dag komt dat hun vrouw of dochter wordt verkracht of vermoord door de zielige vluchtelingen.Eigen schuld!

  Like

 26. Statler & Waldorf zegt:

  Sowieso wonderlijk hoe miljoenen Nederlandse konijnen in de koplampen blijven staren van de aanstormende islam.

  Geliked door 1 persoon

 27. Statler & Waldorf zegt:

  Offtopic aan de website beheerder.

  Een hoogleraar die gehakt maakt van de windenergie utopie.

  Wellicht interessant om een keer als item te plaatsen.

  Like

 28. Trucker zegt:

  Zweden, 12 jarig meisje zwaar mishandeld en verkracht door een islamieteninvader, politie…nog geen tijd gehad want “…maar we hebben zo veel vergelijkbare problemen en we zijn met zo weinig beambten…”.

  Joakim Lamotte (onderzoeks)journalist (in de Lage Landen kan je zo integere mensen op één hand tellen) nam contact op met de Zweedse politie en zelfs twee (twee maanden nota bene) na de feiten hebben ze de dader waarvan naam en adres gekend is nog niet verhoord…
  De gruwelijke waarheid is dat zelfs een islamieteninvader verkrachter van een driejarig meisje nog niet vervolgd worden wegens gebrek aan mankracht kan ik mij zeer goed voorstellen dat Zweden verloren is.

  Like

 29. duinsnip zegt:

  De verkiezingen in Nederland, Frankrijk en straks ook Duitsland ( Merkel wint weer) toont de totale apathie van de meerderheid der Europese volken. Vrede, vrede en geen gevaar. Eerder gehoord?

  Like

 30. kampersrene zegt:

  Sedert wanneer houd men rekening met de gewone Nederlander ?

  Like

 31. M. zegt:

  De leugen draait alles om daarom staan de leugenaars het hardst te schreeuwen over kruisvaardersretoriek. Het kruisje trappen waar ze zich zelf schuldig aan maken. Het racisme dat ze zelf uitgevonden hebben wordt gebruikt om zich voor te doen als slachtoffers en over iedereen uitgegoten die niet van hun leugen gediend is.

  Like

 32. M. zegt:

  We hebben geen gedeelde tradities. Onze feesten moeten weg en ingeruild voor de feesten van de leugen. Verder is het de bedoeling dat de Nederlandse cultuur tot de grond toe afgebroken moet worden dus er zijn geen gedeelde tradities. En het onrecht wat gevoeld word door de eigen bevolking is tergend en het aantal landverraders en laffe slijmers die wel en godvergeten hekel aan hun eigen familiemoeten hebben rijst de pan uit.

  Like

 33. christdus zegt:

  Die Buma , de kinderkens weer indoctrineren met dat Oranje-loflied , over de dubbele paspoorten
  – voor de verkiezingen – hoor je de ranzige lul niet meer !!!

  Like

 34. Williaan zegt:

  Verwarde tijden? HA HA, ja voor die oenen die dat veroorzaakt hebben zal hij bedoelen.

  “nieuwkomers hielden veel meer dan verwacht vast aan eigen geloof, taal en cultuur”. Zeg maar, moslims passen zich niet aan. Allemaal waar.

  Kun je zien hoever ze van de werkelijkheid af staan en blind zijn wat er in de gewone wereld gebeurd. De eenvoudige burgers wisten dit al vele decennia lang!

  Like

 35. BigLJohn zegt:

  Verwarde man hield lezing over verwarde tijden. Ik maak er van; Hypocriete man hield lezing alla gebakken lucht. Politici zeggen het een, maar bedoelen het ander. Of ze praten erg veel naar ons, maar brengen geen boodschap over waar je iets aan hebt. De verborgen agenda doet hier opgeld. Het volk moet dom blijven, en de doelstellingen uit de verborgen agenda worden er uiteindelijk, via supervisie van Brussel, toch door gedrukt. Ja, die Buma is niet veel beter dan aartsleugenaar Rutte.

  Geliked door 1 persoon

 36. Mirjam zegt:

  Herinneringen:

  Like

 37. Pingback: Stem Buma weg! | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s