Interview met “Allah in Europa”-presentator Jan Leyers

Screenshot_99

Jan in gesprek met enkele moefti’s, dit zijn de Bosnische islamitische geestelijken. Hij leert hoe de Bosnische islam strikt hiërarchisch georganiseerd is.

(Door: Jonathan Maas)

De nieuwe reisserie “Allah in Europa” van documentairemaker Jan Leyers gaat over de toekomst van de islam in Europa. Ontstaat hier een Europese, verlichte versie van de islam en is dat ook wat moslims zelf willen?

Allah in Europa (1): Bosnië

Sarajevo – daar start Jan Leyers zijn zoektocht naar de ‘Europese islam’. Een term die staat voor zoiets als een vrijere, verlichte islam, aangepast aan deze tijd. Bestaat die?

Door de straten van de Bosnische hoofdstad lopen hipsters. Leyers spreekt er twee zussen aan die een kledinglijn runnen, kleding zonder islamitische referenties, maar geïnspireerd op Europese kunst. Een van de zussen draagt een hoofddoek, de ander niet. Vrije keuze, zeggen ze; niets is verplicht.

Lees verder>>>
(h/t Peter Rissing)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Europa, gezond realisme, Islam, Islamisering, islamitische ideologie. Bookmark de permalink .

17 reacties op Interview met “Allah in Europa”-presentator Jan Leyers

 1. Theresa Geissler zegt:

  Het zal wel weer aan mij liggen, maar al die “gezelligheid” binnen de islam is nu net, waar bij mij het rode lampje zou gaan branden.
  Dat zie je trouwens ook bij christelijke religies: De Jehova’s Getuigen, die geen officiële feestdagen vieren, maar daarvoor als compensatie dan veel andere “gezellige” happenings organiseren, de Pinkstergemeente, de EO-jongerendagen……
  Oh zo gezellig, allemaal, maar ondertussen: Ze wíllen wat van je, ze proberen je in de tang te krijgen.
  Het spijt me, ik vind iets alleen maar gezellig als er géén religie op de loer ligt, anders wéét je alweer, dat er iets tegenover staat. En dat geldt uiteraard in het kwadraat voor de islam.
  En nee, in een islam-light of een Europese islam hoeven we al helemaal niet te geloven: Islam=islam. Punt.

  Geliked door 1 persoon

 2. waarom kregen die moslims een paspoort?

  Like

 3. Thom zegt:

  Er staat één waarheid als een koe in het artikel en die is: Als Christen ben je alleen en als moslim hoor je bij een groep. Moslim ben je voor de gezelligheid. Hoewel nekken afsnijden, onschuldigen in brand steken enz.. voor de slachtoffers niet gezellig is hebben mannen in de islam mits ze zich bij de groep aanpassen veel voordelen. Voor een paar uur met een hoer trouwen en weer scheiden, 4 vrouwen bestijgen, je vrouw heeft niks te zeggen en mag alleen buiten als jij erbij bent. Christenen moeten belasting betalen, je mag van ongelovigen stelen en ze ze mishandelen. Je kan je buren verraden als ze “zondig”zijn en vrouwen die je niet kunt krijgen beschuldigen van voorhuwelijkse seks, zodat ze gestenigd worden.
  En je kan na het vrijdagmiddaggebed als er geen onthoofding is thee gaan drinken met je maatjes.
  Inderdaad de islam zorgt dat je erbij hoort.

  Like

 4. Pietersen zegt:

  Ik zit vaak met gekromde tenen en een diep gegrom onder in mijn keel te kijken naar ‘Allah in Europa’.
  Ik had deze keer een heel wat kritischer Jan Leyens verwacht na zijn vorige documentaire. Hij stelt hier en daar wel eens een kritische vraag, maar laat zich dan toch weer met een kluitje in het riet sturen en vraagt niet door, zodat we per definitie geen steek wijzer worden.
  In Bosnie laat hij geheel buiten beschouwing de enorme opkomst van de islam, gefinancierd door Arabische landen en richt wel zijn aandacht op de ‘gematigde’ islam. Hij laat zich scheren door een vrouw met hoofddoek die goed ingezwachteld is. De vrouw maakt hem van alles wijs, maar waarschijnlijk is geld aan hem verdienen gewoon de reden dat zij hem scheert. Ook daar verzuimt hij kritische vragen.
  Geen woord ook over de Bosnische islam die de grootste afvaardiging IS in Syrie heeft.

  In Hongarije laat hij zich bedonderen door salafistische moslims die heel streng in de leer zijn en ook daar nauwelijks tot geen kritische vragen. Het is allemaal van een halfbakkenheid die ergernis oproept. Je vraagt je af hoe hij nou zelf tegenover de islam staat, hij komt nogal dom over.

  Juist in Hongarije zie je weer duidelijk welk een gevaar de islam is. Het is maar goed dat de groep relatief klein is, maar ik maak me toch zorgen. Orban zou er beter aan doen deze groep als geheel uit de Hongaarse samenleving te verwijderen; het is maar al te duidelijk dat deze groep niets met Hongarije heeft.

  Enfin, overtuig uzelf en kijk deze twee reportages terug op uitzending gemist.

  Like

  • johan.stavers zegt:

   ‘Hongarije’ (of Nederland wat dat betreft) bestaat ook niet. Alleen ‘dar el harb’ en ‘dar al islam’ bestaan. Wat dat betreft is het Mohammadisme (wat een veeel betere naam is dan ‘Islam’) net zoiets als het internationale communisme van weleer. Die zagen ook geen landen maar alleen kapitalisten en arbeiders.

   Maar goed, ook zonder de Islam betekend ‘Nederlander’ en ‘Hongaar’ helemaal niks meer als etniciteit en nationaliteit niet meer samenvallen. Een ‘Nederland’ dat niet opkomt voor ‘Nederlanders’ maar ze even makkelijk inruilt voor willekeurige buitenlanders is allang geen land van de Nederlanders meer.

   Like

 5. Republikein zegt:

  Ik heb wel meer afleveringen gezien van Jan.
  Lekker blijven zoeken Jan, misschien vind je eens de waarheid.
  Vooralsnog ben ik afgehaakt want het brengt mij niet verder.
  Deze man doet me telkens denken aan Rudi Vranckx, journalist bij VRT NWS en gespecialiseerd in conflictjournalistiek.
  Een gek kan meer vragen dan een wijze kan beantwoorden.

  Like

 6. Henk.V zegt:

  Jan Leyers is een Vlaamse documentairemaker die rustig alle tijd neemt om zoveel mogelijk aspecten van kwesties vrijuit voor de camera te plaatsen.
  Ik raad de lezers aan kennis te nemen van zijn documentaire ”De reis naar Mekka”

  Hij laat daarin de voor -en tegenstanders van de islam (in het Midden Oosten zelf!) aan het woord en het beeld dat je krijgt is dat de islam in wezen werkelijk onveranderlijk is.

  Er zijn momenten waarop deze ideologie losser van opvatting lijkt te worden, maar deze ”oplevingen/moderniseringen” worden doorgaans weer ongedaan gemaakt door mensen uit de fundamentalistische laag van de islam ( de Salafisten en Wahabisten) die de ”gelovigen” onder sterke druk gaan plaatsen, met het doel om hen terug te drijven de ware beleving van het geloof.

  In één aflevering laat Leyers een oudere ,Arabische man aan het woord die hem vertelt over de tijd dat in zijn dorp de vrouwen totale keuzevrijheid bezaten als het om hun kleding ging.
  De meesten liepen er dan ook tamelijk westers bij, maar ,zei de man, ”toen verschenen er predikers in zwarte kleding die op de vrouwen gingen inpraten en binnen een paar weken(!!!) liepen zij zonder uitzondering in zwarte, alles verhullende kleding”….

  Ook nu weer zien wij onder de moslims in ons land een toename van boerka’s en hoofddoeken, dier allemaal geheel ”vrijwillig ” worden gedragen.,

  De sympathie onder moslim jongeren in het Westen voor de Salafisten neemt opvallend sterk toe, tot schrik van veel moslims die werkelijk uit Syrië en Irak hier naar toe zijn gevlucht..

  De les is duidelijk: de meeste moslims kunnen niet ontsnappen aan de greep van de islam, zelfs als ze dat zouden willen, want ongeveer 20% van hen zien de voordelen van een vrijere manier van leven wel degelijk.

  De groepsdwang op de ”gelovigen” is onvoorstelbaar sterk.
  Dit is voor ons, die zijn opgegroeid met de gedachte dat men zijn leven moet kunnen inrichten op basis van vrije keuzes nauwelijks te vatten.

  Eens te meer wordt weer eens duidelijk dat de islam zich NIET uit zichzelf zal veranderen en daarom kan men voor deze dwangmatige ideologie totaal geen ruimte scheppen in onze belevingswereld.
  Men kan geen vrijheidsdrang gaan vermenging met een obsessieve drang tot controle op ons doen, laten en denken.
  Dat politiek correcte links-liberaal dit niet kan en wil inzien plaatst deze modieuze stroming in het politieke denken volstrekt buiten de rechtsorde van een goed functionerende westerse samenleving.

  Dat is dan ook de reden waarom ik altijd beweer dat wij moeten worden verlost van het politiek correcte gedachtegoed. Dat is niet idealistisch ,maar destructief van aard en dus- per definitie- puur misdadig.

  Like

  • Henk der Niederlànder zegt:

   Inderdaad Henk er word een salafistisch imam ingevlogen en die begint zijn kwats in de moskee te spuien.
   Een groep (meestal jongeren tot 30 jaar) begint de zaak onder druk te zetten en in een mum van tijd loopt de hele club achter het salafisme aan zodat de groepsdruk nog groter word.
   Het einde is dan al snel zoek en zitten wij met de ellende, terwijl Den Haag en Brussel nog steeds zitten te lullen over intregeren.

   Like

 7. Peter zegt:

  Ontstaat hier een Europese, verlichte versie van de islam en is dat ook wat moslims zelf willen?
  Het antwoord is NEEN !

  Like

 8. Tistochwat zegt:

  off topic:

  Geef vooral dat ‘koningshuis’ er vele tonnen per jaar bij!

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/29316170/__Noodkreet_zorg_Lopik__.html

  In het verzorgingstehuis waar mijn ouders verbleven, was er ’s nachts ook maar één gediplomeerde aanwezig voor meer dan 60 (demente) mensen!
  Het is zó schandalig, dat er geen woorden zijn om dit schrijnende onrecht te beschrijven.

  Zijne doorluchtigheid (playboy, jetsetter, genotzuchtige, hebberige egoïst) barst van het geld en ‘zijn’ volk kan verrekken.
  Wat doet deze overbodige persoon eigenlijk nog hier?
  Hij ‘mag’ niks zeggen, hij ‘mag’ niks doen, hij ‘kan’ niks zeggen, hij ‘kan’ niks doen, dus wat héb je aan die ‘koning’?
  En waarom moet HIJ die ‘troonrede’ tijdens een dure poppenkastvoorstelling zo nodig voorlezen?
  Dat kan Pechtold toch beter doen? Voelt-ie zich nóg belangrijker dan hij al doet, de flapdrol.

  Geliked door 1 persoon

 9. Thoth zegt:

  (..)Ontstaat hier een Europese, verlichte versie van de islam en is dat ook wat moslims zelf willen?

  Nee, nee, nee… Daarom moet de islam uit Europa.

  Like

 10. Marian zegt:

  Allemaal erg losjes. Ik heb dat stuk op de tv gezien.

  Like

 11. boorzalf zegt:

  “Een vrijere, verlichte islam, aangepast aan deze tijd. Bestaat die?” NEE Jantje DIE BESTAAT NIET.

  Like

 12. tjonge zegt:

  dit soort series van de nsb-npo is enkel om de islam bon ton te maken….

  Like

  • tinekevanschagen zegt:

   @ tjonge
   Precies, dat is dan ook de reden dat er geen kritische vragen gesteld mogen worden.
   Het draagvlak voor de opvang moet blijven.
   Er staan er al een hoop te trappelen voor de overtocht.

   Like

 13. Luchtpint zegt:

  Jan Leyers zegt:

  “‘Er zijn er veel die niet naar de moskee gaan en voor wie geloof niet veel meer betekent, maar daar blijven ze discreet over, ze komen er niet in het openbaar voor uit. Ik zie ook geen brede beweging om de Koran niet langer als het letterlijke woord van God te beschouwen, maar voortaan allegorisch of metaforisch te nemen. Het blijven enkelingen die zich daar ondubbelzinnig over uitspreken’”

  Ik zeg:

  Daar spreek je je niet over uit in het openbaar, want de moslim gemeenschap observeert iedereen die de kantjes er van afloopt vanuit de ooghoeken. Zolang je daarover niets te zeggen hebt, kan je nog doen wat je wil, anders kan je een mes tussen je ribben krijgen van je “gemeenschap.” Elk stom woord in die context kan er één te veel zijn, en zo ziet de 21é eeuw er uit voor moslims: meer sérieux en minder relativeren, minder opgaan in de massa.

  Dat laatste heeft Leyers dan weer wél begrepen, terwijl het aspect sociale controle hem totaal ontglipt..

  “‘In de islam is duidelijk te checken of je een goede moslim bent. Kun je een goede christen herkennen aan zijn smaak? Aan wat hij draagt? Of aan wat hij eet? Nee. Op een huwelijksfeest drinken de katholieken en de vrijzinnigen dezelfde pinten bier en dansen ze op dezelfde muziek. Met moslims is dat anders. Er is een islamitische manier van eten, kleden, bidden, van hoe je handel drijft, van bankieren en van hoe je de deur open maakt. Het is een 24/7-ding.’

  En vandaar dus ook dat Leyers zegt:

  ‘En dan bedoel ik: in het openbaar je religieuze twijfels uiten. Als gedachten oefening jezelf eens voorstellen dat de islam niet waar is en dat Allah niet bestaat, is voor een vrome moslim een haast onmogelijke opgave. Terwijl een ware katholiek iemand is die op z’n minst één keer door een diepe crisis is gegaan en van zijn geloof is gevallen. Je gaat een klooster in. In retraite.’

  Volgens mijn ideeën daarover denk ik wel dat Leyers het wél doorheeft, maar:

  1) hij moet werken in een mediabestel dat grosso modo door en door links is, dus moet hij zijn toon matigen

  en

  2) dan moet hij nalaten heel het systeem van sociale controle door middel van geweld in detail te bespreken

  of hij kan geen docu’s maken.

  Hij haalt zelf wel iemand aan die zegt dat je afvalligen moet doden, maar dat wordt eigenlijk als een persoonlijke mening voorgesteld van één persoon in dit geval. Terwijl het natuurlijk SYSTEMATISCH gebeurt, maar dat mag hij niet komen zeggen.

  In de 16e eeuw werden christelijke ketters ook door dat soort sociale controle in bedwang gehouden, maar vandaag is die verregaande controle er voor christenen niet meer. En dat is dé reden bij uitstek dat wij ons nog kunnen gedragen als individuen vandaag. Maar ook dat kan en mag hij niet zeggen, dus moet hij de verwonderde padvinder blijven uithangen voor het oog van de camera. Of hij komt nooit meer op TV.

  Like

 14. Peacepipe zegt:

  Religie maakt meer kapot dan je lief is!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s