Nieuwe risicofactor op de Balkan: president van Kosovo wil een regulier leger

Screenshot_15

(Vertaling: E.J. Bron)

De NAVO werkt er blijkbaar aan haar de-facto-protectoraat Kosovo ook militair op te waarderen. Tot het eind van het jaar dient Kosovo in nauwe samenwerking met de NAVO en de VS zelfstandige, volledig bewapende strijdkrachten op te stellen. Volgens plaatselijke media werd dit verklaard door de president van Kosovo, Hashim Thaçi.

Duits - Zuerst

De twee pogingen van Thaçi tot nu toe mislukten in 2017. In april, omdat het parlement niet meespeelde, en een tweede poging stuitte op heftige internationale kritiek, o.a. in de VS en bij de EU.

Thaçi is er desondanks van overtuigd dat de verandering van de huidige “veiligheidstroepen van Kosovo” (UÇK) in een regulier leger nog dit jaar zal plaatsvinden. Media citeren hem met de woorden: “Zeker, de strijdkrachten zullen, naar verwachting, nog tot het eind van het jaar worden opgesteld. Nu hebben we de mogelijkheid om de grondwet te wijzigen en wij staan volledig achter deze stap. Het leger zal in samenwerking met de NAVO en de VS worden opgericht.” Zo zou men een “modern, multinationaal, professioneel en bestendig perspectief” voor de toetreding tot de NAVO creëren.

De huidige UÇK staat eigenlijk onder het commando van de internationale KFOR-troepen.

Vanuit Servië komt tegenspraak tegen de actuele plannen van Thaçi, maar ook uit Rusland. De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Sacharova, beoordeelde het initiatief als “uiterst gevaarlijke stap”, die de stabiliteit op de Balkan zou kunnen ondergraven en een schending zou zijn van resolutie 1244 van de VN-veiligheidsraad.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, EUSSR, Kosovo, NAVO, Rusland, Servië, Verenigde Naties, VS. Bookmark de permalink .

12 reacties op Nieuwe risicofactor op de Balkan: president van Kosovo wil een regulier leger

 1. Luchtpint zegt:

  Hadden de terroristen van Zaventem en Brussel een mol bij de politie? Die vraag rijst na de aanhouding van een politieman van de zone Brussel-Noord. De man werkte op de dispatching en wist op elk moment welke operaties de politie uitvoerde. Die cruciale informatie zou hij via WhatsApp hebben doorgespeeld aan Yassin Attar, één van de verdachten van de aanslagen van 22 maart. Maar hoe is het mogelijk dat een agent jarenlang als mol fungeert?

  https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/hoe-kon-agent-jarenlang-als-mol-fungeren

  Liked by 1 persoon

 2. Johan zegt:

  Ja hoor, de VS zijn weer bezig op de Balkan. We hebben in het verleden gezien waar dat toe kan leiden.

  Like

 3. ReaGluurder zegt:

  De Kosovaren hadden altijd mijn sympathie. Komt waarschijnlijk door mijn interesse in Albanië.
  Ooit een mooie rondreis gemaakt door het Oude Albanië. De beelden van de opgejaagde Albanezen door Milosevic staan mij nog helder op het netvlies. Ik was ook voor een vrij Kosova voor de Albanezen. Helaas gaat het nog steeds niet denderend in Kosova. Qua natuurschoon heeft het zeker potentie. Maar de economie etc. komt maar niet van de grond. Ook zijn veel Kosovaren vertrokken naar Germoney én NL. Vwb. een eigen leger. Ja, dit zou in de toekomst zich kunnen aansluiten, samen met de Bosniërs en de Albanezen, bij de rest van de moslimpopulatie in Europa. Maar hoe zijn al die mohammedanen nog maar in de EU terecht gekomen? WelkomWelkom-koortjes stonden langs de weg!! (Trouwens in macho in Albanië hebben/hadden ze ook een vrouw als minister van Defensie!)

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Wat ’n onzin weer Reagluurder.
   “Opgejaagde Albanezen door Milosevic.”
   Zal wel ’n goeie reden gehad hebben, denk je niet?
   Nee zeker, Milosevic was helemaal fout!
   Kennelijk.
   Volgens jou dan…
   Ik zou me maar eens héél goed informeren over het hoe en waarom van deze Balkanoorlog.
   Maar daar had je geen tijd voor want je was druk bezig met zo’n mooie rondreis…
   Jij bent er kennelijk zo eentje van: “Die vervloekte Serviërs hebben zo veel kwaad gedaan en zo maar zo ontzettend veel brave moslims vermoord….Goed dat die brave NAVO ingreep!”
   Maak ik op uit je verhaal.
   Als ik ongelijk heb mag je me proberen te overtuigen.

   Tot zolang vraag ik me af of je ècht zo onnozel bent, of dat je sympathie voor de islam
   hebt.

   Like

 4. Nemesis zegt:

  Kosovo en Albaniei is of was in iede geval geen eenheid. Kosovo was onderdeel oftewe een provincie van Servie en Albanie was een zelfstandig land. Albanie zat overigens potdicht voor iedere buitenlander. je kwam er niet in. Ik denk dat men dat ook niet gewild zou hebben, want het was wel bekend dt armoede en erge criminaliteit hoogtij vierde. De provincie Kosovo was ook er arm, maar was inderdaad rijk aan natuurschoon (als je de ovrleden ezels die men eenvoudig op straat liet liggen even vergat) Tijdens en na de oorlog in Yugoslavie zagen bepaalde Albanese criminele las hun kans de grens over te komen. Met alle nare gevolgen van dien. De Kosovarenmzijn simpelweg overruld door de Albaneze, hetergste godvergeten tuig wat je je bedenken kunt- Daardoor kan de economie ook niet van de grond komen.Het waren ook grotendeels Albanezen die naar d rest van Europa trokken. Uw wens of voorstel voor het aansluiten Samen met de Bosniers is ook een onding. Hoeveel meer ellende wil je nog creeeren. En een gode raad, lees eens iets over de oude geschiedenis van Kosovo.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s