De angst waart rond: CDU bekritiseert de SPD vanwege haar wens om in de oppositie te gaan

Screenshot_26

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Blijkbaar waart de angst rond binnen de CDU dat tijdens coalitiebesprekingen de Groenen en de FDP te hoge eisen stellen. Daarom bekritiseert men dat de SPD heeft laten weten in de oppositie te willen gaan. CDU/CSU-SPD zou een optie moeten blijven.

Contra magazine

Blijkbaar zit de CDU in een dilemma, want de FDP en de Groenen schijnen niet zo´n onderdanige coalitiepartner te zijn als de SPD dat was. Omdat de beide kleinere partijen weten dat de CDU en de CSU niet echt veel opties hebben, stellen ze zeer omvangrijke eisen. Daarom is er van de kant van de basis en van diverse politici van de Groenen steeds opnieuw scherpe kritiek op een mogelijke coalitie CdU/CSU-FDP-Groenen.

Vooral de CDU weet dat zij in zo´n coalitie de grootste verliezer zal zijn, maar ook de CDU zou – vooral vanwege de Groenen – wat betreft migratiepolitiek nog verder naar links moeten opschuiven dan tot nu toe al het geval was. Voor de CDU zelf zou dit betekenen nog meer kiezers aan de AfD kwijt te raken. Per slot van rekening zijn veel mensen van de CDU overgestapt naar de AfD, omdat zij het niet eens zijn met de tot nu toe door de CDU voltrokken maatschappijpolitieke ruk naar links.

“De SPD kan nu niet in de oppositie gaan. Ze moet haar staatspolitieke verantwoordelijkheid nemen”, zei bijvoorbeeld de minister-president van de deelstaat Sachsen, Stanislaw Tillich. “De SPD heeft tot de parlementsverkiezingen meegeregeerd. Ze is daarbij de tweede partij geworden. Dan kunnen de sociaaldemocraten zich niet gewoon aan hun verantwoordelijkheid onttrekken en zeggen: eerst de partij, dan het land.” Als er geen coalitie CDU/CSU-FDP-Groenen tot stand zou komen, zouden de sociaaldemocraten een verplichting hebben.

Intussen speculeert men er echter van de kant van de CDU wel mee dat Frauke Petry wellicht toch nog genoeg AfD-afgevaardigden achter zich kan krijgen. CDU/CSU-FDP plus 30 afgescheiden AfD-afgevaardigden  zouden volstaan voor een krappe meerderheid. Ook al zou deze niet stabiel zijn, omdat er een absolute fractiediscipline nodig zou zijn. Zoiets is weliswaar zeer onwaarschijnlijk, maar zou wel degelijk een rol bij de coalitieonderhandelingen kunnen spelen, die vermoedelijk tot januari zullen duren.

Om nog een keer te laten stemmen (tot het resultaat bevredigend is), is ook niet de bedoeling. Mochten de coalitieonderhandelingen mislukken, dan zouden de AfD en Die Linke nog meer kunnen winnen – en dan? Dan zou Merkel in ieder geval volgend jaar al Duitse politieke geschiedenis zijn. En met een Von der Leyen (minister van Defensie) als mogelijke opvolgster wordt het ook niet beter voor de CDU. Zuiver tactisch gezien betekent het voor de CDU daarom: of er komt een coalitie CDU/CSU-FDP-Groenen, of ze moet de SPD heel veel tegemoetkomen – maar dat betekent in beide gevallen uiterlijk in 2021: 20% en meer voor de AfD.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Merkel. Bookmark de permalink .

8 reacties op De angst waart rond: CDU bekritiseert de SPD vanwege haar wens om in de oppositie te gaan

 1. biebie zegt:

  De SPD heeft stilletjes laten doorschemeren dat ze eventueel toch met de CDU/CSU een coalitie zouden kunnen vormen als het met groenen mislukt (mislukt zeer zeker op migratie) maar dan strikt ZONDER Merkel.
  Wordt leuk da’s zeker.

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Een zekere troon wankelt…..Nog even wat geduld oefenen en intussen gestaag blijven zagen en schudden…..
  Vroeg of laat is succes verzekerd!

  Geliked door 2 people

 3. J. Vulkanoloog zegt:

  Reken maar van yes dat de SPD wel weer in beeld komt. Hoe dan ook moet er een weg om de AfD gevonden worden, net zoals je hier een gedrocht van een coalitie nu hebt. En evenals Rutte II zal dit kabinet (zowel in Dld als NL) de rit uitzitten, koste wat kost. Want het alternatief is in hun ogen erger/gevaarlijker/etc.etc.

  Like

 4. Pietersen zegt:

  Begrijpelijk wil de CDU het bedrog van het Duitse volk niet alleen blijven dragen en zien graag de SPD als partner om het vieze vluchtelingen-spelletje te blijven spelen.
  De Groenen en die Linke gaan nog veel verder in de asielwaanzin dan de CDU wenst en het AFD gaat op Merkel jagen en dat zal niet zachtzinnig gaan.
  Kortom komt het erop neer dat nog veel meer Duitsers gaan beseffen dat zij door Merkel bedrogen zijn en Duitsland op den duur islamitisch wordt.
  Als men een stabiele coalitie had gehad onder de CDU en SPD kon men het bedrog nog proberen geheim te houden, nu echter, zal het zeker uitkomen en dat is geen klimaat voor Merkel om te schitteren met haar ijdelheid en hoogmoed.

  Geliked door 1 persoon

 5. ReaGluurder zegt:

  De Duitsers zien hun land per dag verder instorten. De haat tegen de Landverraders zal groeien. Dit kan alleen maar tot instabiliteit leiden. De geschiedenis herhaalt zichzelf! Zeg niet dat er niet gewaarschuwd is!!

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s