VIDEO Dr. Nicolaus Fest: over de paniek van de oude partijen en over het feest van de democratie (+ vertaling!)

 

(Vertaling: E.J. Bron)

Goedendag! De verkiezingen zijn voorbij! Ik was bang dat ze heel moeilijk zouden worden. Ze werden ook heel moeilijk, maar je kon er veel plezier aan beleven! Mijn poging om een zetel in het Duitse parlement te veroveren, is niet gelukt. Net zoals in de sport zijn er ook in de politiek nederlagen. Dat hoort erbij, dat moet je accepteren. Ik blijf in ieder geval voor u behouden. Want ook buiten het parlement is genoeg werk te doen – voor de partij, voor een krachtig alternatief!

Nog even over de verkiezingen. Afgelopen zondag hebben we een nieuwe vluchtelingengolf meegemaakt. Want duizenden vluchtten van de oude partijen naar de AfD: bijna 1 miljoen kwamen van de CDU, 470.000 van de SPD, 400.000 van Die Linke, en elk 40.000 van de FDP en de Groenen. Deze vlucht zorgde voor een politieke aardbeving. Het feitelijke einde van de SPD als volkspartij, de CDU met zware verliezen, de CSU vernederd. En allemaal in paniek. Vanwege één partij: vanwege de AfD! Zij is nu de op twee na grootste fractie in het Duitse parlement.

En de oude partijen zijn terecht bang. Voor hen wordt het nu duidelijk ongezelliger. De tijd van het voor de moeilijkheden weglopen, van het geweigerde debat, van het gezwets over alternatiefloze politiek is definitief voorbij! Wat ervoor zorgt dat de oude partijen in paniek vervallen, is in werkelijkheid een zegen. Het is een jonge bron voor het parlementarisme, voor de democratie! Wees blij! Eindelijk is er weer oppositie in het Duitse parlement! En niet alleen Die Linke en de Groenen, die het overal mee eens zijn en daarmee de democratie beschadigen. Er waait een frisse wind door het land. En het is kenmerkend hoe de oude partijen daarop reageren.

In plaats van de problemen van het land aan te pakken, in plaats van eindelijk open grenzen, binnenlandse veiligheid, geïmporteerd terrorisme, parallelsamenlevingen of de kosten van de gezinshereniging tot onderwerp te maken, bijten ze zich vast in bijzaken: wie waar in het parlement moet zitten; wie welke kantoren krijgt; en over het huishoudelijk reglement. Als de oude partijen willen laten zien hoe ze inhoudelijk van hun kern zijn ontdaan, dat het hen alleen maar om erfenissen en lucratieve baantjes gaat, dan is ze dat gelukt.

Ook daarom is de AfD zo succesvol. De mensen willen een nieuwe, een ongebruikte partij, die het om inhouden gaat. Dat is de boodschap van de parlementsverkiezingen: het land is klaar voor veranderingen, het wil geen “verder zo”, en de heerschappij van het volk is geen loze formule! Want het volk heeft gesproken – en het politieke landschap fundamenteel veranderd. Zo functioneert democratie: als de oude partijen falen, vormen zich nieuwe. Dat is niet alleen maar goed. Dat is fantastisch. Laten we dus trots zijn op de 24e september. Onze democratie is springlevend.

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), democratie, Duitsland, gezond realisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op VIDEO Dr. Nicolaus Fest: over de paniek van de oude partijen en over het feest van de democratie (+ vertaling!)

 1. Rensk. zegt:

  Moet nog denken aan Jord Kelder die aan die oude kamervoorzitster vraagt : noem eens wat inhoudelijke dingen wat Hennis betreft. Zij: Hennis heeft veel voor elkaar gekregen. En dan is Kelder stil. Vraagt niet door wat ze dan allemaal voor elkaar heeft gekregen. Ik vermoed dat ie zoiets als een kwinkslag ertussen door gooit van kijk mij kritisch zijn, maar intussen toch ook vriendjes willen blijven met Gerrie. (nou weet ik de naam weer)
  Natuurlijk komt de oude voorzitster voor alle kamerleden weer op. Ook al zouden ze fout zijn.Ze heeft zelf een keer gezegd dat dat de code onderling is. Nooit elkaar af vallen. Nu dan krijg je dus mensen, die nooit gewend zijn aan kritiek en steeds megalomaner worden. Het is 1 grote familie. Elkaar kussen en zoenen etc. gatverdamme dat enge geneuzel op een werkvloer, Geef mij maar een koel zakelijk kabinet, die daar zit om te werken voor het volk. Tenslotte worden ze daarvoor betaald en niet voor de gezelligheid en het comfort van de dames en heren.

  Geliked door 1 persoon

 2. jungleelephant zegt:

  Wat de Duitsers kunnen,kunnen wij ook,toch?Dus in het vervolg beter nadenken waar je op stemt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s