De verkiezingen in Duitsland: de langdurige invloed van het verleden

Screenshot_105

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

De onlangs gehouden Duitse parlementsverkiezingen hebben eens temeer aangetoond dat Duitsland de invloed van zijn criminele verleden in de Tweede Wereldoorlog niet weg kan wassen uit zijn systeem. Het verkiezingssucces van de partij AfD, die 12,6% van de stemmen kreeg, wordt er over het algemeen als voorbeeld voor gezien dat de kiezers de politiek van open deuren afwijzen, die sinds september 2015 meer dan een miljoen migranten naar Duitsland heeft gebracht, waaronder veel moslims uit Syrië en Irak.

Een belangrijk element van de misplaatste politiek van open deuren van de regering bestond erin de wereld te laten zien dat het huidige Duitsland het tegendeel van nazi-Duitsland is. De laatste vervolgde een etnische minderheid met de bedoeling deze te doden. Het huidige Duitsland probeerde enorme aantallen van een andere minderheid te verwelkomen. Als resultaat van dit foute concept verloor de CDU enorm en kreeg bij de verkiezingen minder stemmen dan bij alle voorgaande verkiezingen met uitzondering van 1949. Dat wordt normaal gesproken hoofdzakelijk in verband gebracht met de wijdverbreide oppositie tegen de reusachtige migrantenstroom.

Er zijn veel andere bewijzen voor het argument dat de invloed van de Tweede Wereldoorlog nog steeds van betekenis is. Hier kunnen slechts enkele genoemd worden: een serie peiling door de jaren heen laat zien dat minstens 40% van de Duitsers Israël demoniseren door van het land te denken dat het de Palestijnen zo zou behandelen als de nazi´s de Joden. Dat is een gemuteerde moderne opvatting uit de nazitijd, waarin de joden als het absolute kwaak golden – nu wordt Israël als het absolute kwaad beschouwt. Dat zegt veel meer over de psyche van deze Duitsers dan over Israël. De overleden, in Duitsland geboren Israëlische psycholoog Nathan Durst, die zulke fenomenen analyseerde, zei: “Als alles vreselijk wordt, bestaat er geen absoluut kwaad meer. Dat is een grote opluchting voor de erfgenamen van de schuld.”

Diezelfde noodzakelijkheid om het verleden te “compenseren”, bestaat in veel Duitse media. Benjamin Weinthal heeft in de “Jerusalem Post” de regelmatige grote vervalsingen van de linkse krant “taz” over het Palestijns-Israëlische conflict aangetoond.

Eén gebeurtenis illustreert de extreme behoefte van enkele vooraanstaande Duitsers om Israël te demoniseren. Ze staat vanwege de deelnemende persoon, en de krant die zijn tekst publiceerde, model voor deze behoefte. De “liberale” “Süddeutsche Zeitung” publiceerde in 2012 een haatgedicht van de Nobelprijswinnaar voor Literatuur, Günter Grass. Hij beweerde dat Israël tot doel zou hebben om met atoombommen volkerenmoord op het Iraanse volk te plegen. Dat was een van de meest walgelijke beschuldigingen in een groot spectrum aan trucs om Israël te demoniseren. Zonder enige basis in de realiteit wordt een doelwit beschuldigd van de voorbereiding van een extreem slechte daad in de toekomst.

Grass, die de sociaaldemocraten ondersteunde, had geen onberispelijk verleden. Op 17-jarige leeftijd trad hij vrijwillig toe tot de Waffen-SS. Hij wist dit meer dan 60 jaar lang verborgen te houden. Diezelfde “kwaliteitskrant” heeft bovendien antisemitische karikaturen over Israël gepubliceerd.

Het ophitsende gedicht van Grass herinnerde mij aan een heel andere beschuldiging van toekomstige boze daden. Toen ik voor een boek in 1990 in het buitenland onderzoek deed naar het economisch en politiek potentieel van Italië, interviewde ik een lid van de bedrijfsleiding van een van de grootste Duitse banken. Zijn vader was een prominent sociaaldemocratisch politicus. Zijn interesse in ons gesprek nam sterk toe, toen hij merkte dat ik Israëli was.

We discussieerden over allerlei Duitse, joodse en Israëlische thema´s. Hij merkte op dat moderne Duitsers in staat zouden zijn hetzelfde te doen wat de nazi´s de joden aandeden. Dat geloofde ik destijds niet, en ik geloof het nu nog steeds niet. Wanneer echter zo´n verwijt door de internationale media en anderen systematisch gepropageerd zou zijn, totdat 40% van de Europeanen het gelooft, dan zou Duitsland´s vooraanstaande positie in Europa onhoudbaar zijn geworden.

Bovenop het hierboven genoemde bevestigen veel andere voorbeelden de belangrijke boodschap: het is onmogelijk om in minder dan 75 jaar gigantische misdaden zoals die van de Duitsers onder de nazi-heerschappij uit de mentaliteit van het land weg te wassen.

Dat alles heeft meerdere belangrijke gevolgen voor de Duitse politiek gehad. Duitsland´s vooraanstaande politici moeten in bepaalde sociale kwesties veel verder vooruitdenken dan in andere landen. De vluchtelingenkwestie is het nieuwste eruit springende voorbeeld van deze behoefte. Ze had al jaren geleden aangepakt moeten worden. toen miljoenen burgers uit Syrië en Irak begonnen te vluchten, kon men verwachten dat een deel van hen na enige tijd naar rijke West-Europese landen en vooral naar Duitsland zouden willen emigreren. Het zou logisch geweest zijn wanneer de Duitse regering als leider van de EU er van tevoren aan gedacht zou hebben om in het Nabije Oosten plekken voor deze vluchtelingen te vinden en voorstellen te doen welke financiering door westerse landen tot dit doel ter beschikking gesteld zou moeten worden.

Toen de stroom vluchtelingen in 2015 snel toenam. Had de leiding van Duitsland moeten inzien dat een massale toestroom serieuze consequenties voor de samenhang van de Duitse samenleving zou hebben. Eerdere immigratie, meestal door moslims, had al tot belangrijke integratieproblemen met een deel van hen geleid.

De verkiezingsuitslag en de te verwachten problemen voor de vorming van een coherente regering zijn een extra herinnering aan het feit dat in een nog steeds door het verleden beïnvloed Duitsland een hoge prijs betaald wordt voor reusachtige fouten. Dat zou ook tot bezinning wat betreft de radicale plannen moeten leiden, die met betrekking tot verdere integratie van de – door Duitsland gedomineerde – Europese Unie verbreid worden.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Auteur: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Integratie", "omvolking", "Religie van de vrede", "Verrijking", "Vluchtelingen", "Weg met ons!", achterlijkheid, Allochtonen, antisemitisme, asielwaanzin, Barbarisme, Berlijn, Brussel, cultuurrelativisme, Demografie, Dhimmitude, Duitsland, Eurabië, Europa, EUSSR, Geschiedvervalsing, hersenspoeling, Historie, Hypocrisie, Illegalen, Immigratie, Indoctrinatie, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, landverraad, Linkse christenen, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Merkel, moralisme, Moslims, Naïviteit, nieuw fascisme, onwetendheid, Overheid, Pacifisme, political correctness, politici, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

31 reacties op De verkiezingen in Duitsland: de langdurige invloed van het verleden

 1. christdus zegt:

  Mochten die moSSlims ooit daadwerkelijk tot onderwerping van Europa over gaan , kunnen we
  veel leren van de Nazi’s over kampen – vergassen – opstoken …..
  Het zal aan die moSSlims liggen hoe de toekomst eruit gaat zien !

  Like

 2. M.A.L. Sion zegt:

  Bij lezing van dit artikel is een ondertoon van fatalisme merkbaar. Terecht.
  Duitsers en overige West-Europeanen hebben het veel te ver laten komen. Het is al een beduidend aantal minuten over twaalf.
  Het probleem is niet meer op te lossen met integratiepogingen van de vele migranten. Remigratie zal niet of nauwelijks te organiseren zijn. De onlusten van losgeslagen (jonge) migranten ten koste van met name Europese vrouwen zullen toenemen. De kassen van sociale diensten zullen leeg raken en de zorg zal niet meer te geven zijn aan alle inkomers. (insluipers).
  Wat is dan onze toekomst? Toegeven aan de dwingelandij van de islam, ons bekeren en/of verder leven als dhimmies? Of …
  Ja, er is nog een alternatief waar de meesten van ons de schrik van om het hart zal slaan. Revolutie. Burgeroorlog, waarbij eerst de goedmenschen en de leiders aangepakt zullen worden. Daarna zal een tot inkeer gekomen bevolking korte metten maken met het kwaad van de islam en de vele moslims die vast willen houden aan deze verderfelijke leer. Hoe dan ook. Donkere wolken pakken zich samen boven onze hoofden. Er zal iets meer dan regen op ons neerdalen.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com
  De club die zegt: ISLAM ??? – Weg ermee !!!

  Geliked door 1 persoon

 3. christdus zegt:

  Ja , waarom wel gekke koeien ruimen en dan geen gekke jihadisten ?

  Like

 4. Statler & Waldorf zegt:

  Wat is dat toch voor zottigheid, dat wat achter ons ligt willen compenseren?
  Of het nu de Tweede Wereldoorlog is of het slavernijverleden van Nederland.
  Zwarte Piet moet weg.
  Straatnamen veranderen.
  Standbeelden verwijderen.
  Alle kolonialisme moet uit de (school)boeken geschrapt worden.

  Dan kan je ook de gehele grachtengordel in Amsterdam met de grond gelijk maken, die staat stijf van geld dat is binnengeharkt met koloniale handel.

  Geliked door 1 persoon

  • MF zegt:

   Al die minderheden beginnen de smaak te pakken te krijgen. Volgens DENK moeten we de Surinamers ook gaan compenseren voor het verleden van slavernij, maar we hebben toch al veel WW betaald?

   Like

  • BM Fidel zegt:

   Dat was een droom van Hitler, de grachtengordel met de grond gelijk maken. Daarna Wenen, ook zo’n communistisch broeinest.

   Like

 5. Cynicus zegt:

  Veel Duitsers zijn verkapte antisemieten en daarnaast hebben velen een hoog DDR-gehalte. Duitsers houden wel van dictaturen. Nu omarmen ze gretig de klimaatsprookjesdictatuur met als kers op de taart een enorme massa-immigratie met een toenemende crominaliteit. Omdat veel Duitsers de verraders/stasimentalitieit nog hebben verzwijgen ze de problemen die de massa-immigratie meebrengt. Duitsland heeft zijn DDR-verleden nooit goed gezuiverd zodat je mogelijk naast een buurman woont die je als een judas aan de stasi heeft verlinkt voor het hebben van een illegale mening.

  Like

 6. Jaan zegt:

  Het heeft niks te maken, dat Duitsland zich schuldig voelt over de oorlog. Ook in landen die slachtoffer waren van NAZi-Duitsland speelt hetzelfde probleem. In Nederland wordt de PVV geboycot, in Frankrijk Marine le Pen. Het zit in de kop van de mensen, Goed doen en slecht ontmoeten en daar maar in blijven volharden.

  Like

 7. fleckie zegt:

  Men mag wel niet vergeten dat zeer veel …MET HULP!! gevluchte nazi’s o.a. ook ‘neergestreken’ …in behoorlijk ‘ GOEDE WELSTAND!!’ waren, in moslem-landen, en zodoende voortleefden( wel van MEESTAL bij JODEN geroofde Fiancien) ,)zodat, logischerwijs …ANDEREN…dachten aan “LUILEKKERLAND”, NOORD-EUROPA”!!!

  Like

 8. Like

 9. MF zegt:

  In de Bijbel staat (ik dacht Leviticus, Oude Testament) dat grote trauma ’s zeven generaties nodig hebben, om het te kunnen verwerken. De holocaust is gewoon (nog) niet helemaal te verwerken. Helaas. Het was te groot en te verschrikkelijk…

  Like

 10. Petra DeBoer zegt:

  Zo simpel als het in dit stuk word omschreven is het niet.

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Dat is behoorlijk gedurfd om Dr. Manfred Gerstenfeld te betichten van het schrijven van een simpel stuk!
   Wilt en kunt u dat nader duiden a.u.b.?!

   Webmaster

   Geliked door 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @meneer Bron, Ja, dat wil ik wel toelichten,

    De geallieerden hadden na WOII veel invloed op Duitsland en dat waren o.a. de U.S.A. en de Sovjet Unie (de communisten).
    E waren na WOII vier verschillende bezettingszones in Duitsland door de U.S.A.,, Engeland, Sovjet Unie en een kleine bezettingszone van Frankrijk. Dat heeft veel invloed gehad op de Duitsers en pas na de val van de muur is het grootste gedeelte van het voormalige Duitsland herenigd. En pas toen trokken de legers van de U.S.A. zich terug uit Duitsland.
    Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Geallieerde_bezettingszones_in_Duitsland

    De Duitsers zijn niet zo gewend om open te zijn (daar zie je luiken voor de vensters of dichte vitrage) en is o.a. het resultaat van de geschiedenis van Duitsland en de strikte hiërarchie op de werkvloer en tussen de burgers en regeringen, gemeente e.d. Als de chef zegt dat het zo moet, dan moet het zo en gaan ze daar niet tegen in.

    De EU heeft invloed gehad op de Duitsers en de geopolitiek van de U.S.A. na WOII ook.
    De denkwijze tussen voormalige Oost-Duitsers en de oorspronkelijke West-Duitsers kun je niet op één lijn stellen want ze hebben een ander verleden. Uiteraard speelt er een schuldgevoel mee bij de Duitsers en dan vooral de West-Duitsers want dat is hun middels onderwijs en bijvoorbeeld door de media heel duidelijk gemaakt, maar wel zo dat jonge mensen die in de 90-er jaren zijn geboren het zo absurd vinden dat zij zich schuldig moeten voelen voor wat een andere generatie heeft gedaan, en dat dan juist niet willen en zich afzetten.

    Duitsland ontdekte hun nationaliteit pas weer tijdens het WK voetbal in 2006 toen Duitsland het gastland was en dat uitstekend organiseerde. Toen gingen de Duitsers eindelijk weer met de Duitse vlag zwaaien en mochten de kleuren zwart, geel en rood weer gebruikt worden. Dat heeft een paar jaar geduurd, en omdat nationalisme tegenwoordig bij bepaalde groeperingen een vies woord is mag de Duitse vlag niet meer uit. Hoe belazerd voel jij je dan als Duitser maar ja chef Merkel zegt het…dus mond dicht en vlag op zolder.

    Ook de evangelist Luther heeft invloed gehad op de Duitsers wat helaas nog steeds doorwerkt. Hij wilde eigenlijk dat de Joden zich zouden bekeren tot het christendom maar dat werd al snel anti-semitisme.

    Op het eind van WOII zijn er veel nazi’s gevlucht naar Amerika en zijn daar nooit berecht. Ook dat feit heeft invloed en werkt nog steeds door. zoals in het globalisme. De invloed van deze nazi’s (nationaal socialisten) is groot op het Amerikaanse beleid van voornamelijk de Democraten.

    Er zijn nog vele andere zaken die invloed hebben op het anti-semitisme van de Duitsers maar we zien het ook in andere Europese landen en Nederland doet daar niet voor onder want de Linkse Kerk moet niks van de Joden in Israël hebben en de moslims gaan voor de Joden.

    Het moge duidelijk zijn dat ik tegen anti-semitisme ben en niet een beetje ook maar ik heb veel contact met Duitsers door geheel Duitsland en weet inmiddels al jaren dat de Duitsers door veel verschillende invloeden zo zijn geworden zoals ze zijn. Bovendien heeft de linkse propaganda gewerkt en zijn Duitsers inderdaad bang om als uitschot te worden gezien voor en na de laatste verkiezingen, ook al willen ze niks meer van Merkel weten.
    Een voorbeeld: Toen in 2015 Merkel de Syriërs welkom heette en de stroom op gang kwam werden de Duitsers opgeroepen om “oude” kleding en dekens te geven. Diegene die ik destijds sprak was het niet eens met Merkel haar oproep dat de Syriërs welkom waren maar gaf wel kleding en dekens want de chef vroeg het en dan doe je het. Een Nederlander had dit nooit gedaan want die doet alleen waar hij/zij achter staat.

    WOI en WOII hebben beide ook hun sporen nagelaten op de Duitsers voor wat betreft hun bondgenootschap met het Ottomaanse rijk en de genocide op de Armeniërs waar ook Duitsland indirect schuld aan heeft, maar ook het bondgenootschap met Turkije in WOII en natuurlijk alle Turken in het huidige Duitsland. Met Turkije als bondgenoot haal je anti-semitisme binnen.

    Duitsland wil een holocaust nooit weer en denken wellicht: “Wat gij niet wilt wat u geschied, doe het ook een ander niet” maar ze denken er niet bij na dat dit ook een keerzijde heeft met alle gevolgen van dien want ze hebben moslims binnen gehaald en die gaan de Joden echt niet beschermen.

    Vergeet verder de invloed van de deep state niet want dat is niet mals. Verder herinner ik aan het Kalergie plan wat doorgedrukt word. Het verhaal van Dr. Manfred Gerstenfeld over de Syrische vluchtelingen is zeer eenzijdig want hij vergeet dat het om “regime change” ging en geen burgeroorlog. Hij zal best veel afweten op het gebied van anti-semitisme maar het Duitse anti-semitisme is niet zo simpel als hij stelt in bovenstaand stuk.

    Er valt nog uren over dit thema uit te wijden maar ik laat het tot zover.

    Like

  • MF zegt:

   Ik denk dat het Christendom ook een rol speelt. Ik ben zelf Christen en onderschrijf de grootsheid van het Christendom volledig. Het gaat o.a. barmhartigheid, liefde en genade. Ik denk dat de wil om barmhartig te zijn met mensen die het moeilijk hebben in de wereld zeker bij de Christelijke partijen, dus ook bij Merkel, een authentiek, eerlijk motief is om mensen op te vangen en grenzen te openen. Echter het heeft ook iets naiefs en misschien wel iets (onbedoeld!) hooghartigs. Je kunt nu eenmaal niet het gehele lot van de wereld op je nemen, als West-Europa of EU. Je moet grenzen stellen, ook als je liefdevol bent/wilt zijn. Bedenk eens als je kinderen opvoedt: ook dan moet je soms grenzen stellen, terwijl je natuurlijk van je kinderen houdt.
   Mijn conclusie is dus dat schuldgevoel over het verleden (Holocaust) en ” verkeerd begrepen Chrsitendom” in Duitsland een rol spelen. En helaas, ook een zeker hoogmoed: “Wir schaffen das”….

   Like

  • fleckie zegt:

   Mevr. De Boer…..: Vanaf augustus 2011 beheert de (onze) webmaster deze site, me dunkt dat hij KENNIS meer dan genoeg ‘in huis heeft gehad,’ en ‘vergaard’, betr. div. .onderwerpen

   Like

 11. Sonnemans Freddy zegt:

  IK verwacht van onze politici nog een altijd de eerste uitleg waarom ze een dergelijke invasie genegen zijn.

  Like

  • MF zegt:

   Schauble zegt dat we ze om economische redenen nodig hebben vanwege de vergrijzing, en als bevolkingspolitiek om “incest” te voor komen. Dat zou wel eens het motief kunnen zijn.

   De Duitsers zorgen al vanaf de vrede van Westfalen voor problemen. Zie ook: 1870, WOI en WOII. Volgens Kissinger , in zijn boek World Order, omdat ze hun (gerechtvaardigde) plaats in Europa niet krijgen. Daarom gaan ze steeds op oorlogspad. Aan dat hoogmoedige gedrag kan wel eens een minderwaardigheidscomplex ten grondslag liggen.

   P.S. Henri Kissinger heeft een Duitse achtergrond: Heinz.

   Like

 12. Henk.V zegt:

  Een zeer intelligente analyse van het politieke denken in Duitsland.
  Ik denk dat de conclusies van De Gerstenfeld juist zijn.

  Ieder mens die gedurende lange tijd van jongs af aan geestelijk is gemanipuleerd zal merken dat de invloed van die geestelijke mishandeling heel ver kan reiken in het leven.. Dat gaat ook op voor een volk dat werd geknecht.
  Wij weten ook nu maar al te goed dat de EU dwingend op ons inpraat!.
  Een les die wij nooit mogen vergeten is dat een volk, dat gedurende lange tijd werd blootgesteld aan indringende vormen van beïnvloeding van het denken ( zoals de nazi’s die propageerden) hoe dan ook de sporen daarvan nog vele jaren zal ondervinden. .

  Dat is reden te meer om scherp na te denken over wat de EU zegt en wat zij daarmee beoogt.

  De gevoeligheid voor beïnvloeding is bij Duitsers nog groter dan bij ons Nederlanders, omdat zij, veel meer dan wij, geneigd zijn tot volgzaamheid, tot groepsgedrag..

  Hou daarbij ook rekening met nog een aspect: Elk dictatoriaal bewind dat vrij plotseling (door militaire middelen) ten val wordt gebracht zal niet zomaar uit het straatbeeld zijn verdwenen.
  Het bestuursapparaat van het vorige regime is doorgaans nog behoorlijk intact en veel vertegenwoordigers van het ten val gebrachte systeem willen hun positie veilg stellen, of gewoon het vege lijf redden door zogenaamd van politieke te veranderen!

  Dat gebeurde zeker in Duitsland.. Veel politici sloten zich aan bijde nieuwe partijen die vorm gaven aan het naoorlogse Duitsland zowel in West Duitsland als in de DDR.
  Niet van elke politicus werd de voorgeschiedenis onder de loep genomen.

  Ongetwijfeld zal dit fenomeen van ”verslechterd politiek geheugen ” ook zijn opgetreden in veel landen die van het nazi juk bevrijd werden.landen

  Het leek wel of veel Duitsers zich daar niet al te veel om bekommerden.

  Als opmerkelijk voorbeeld daarvan is toch wel het gegeven dat de huidige bondskanselier – die toch beslist zeer trouw was aan de leiding van de DDR , en zelfs als Stasi verklikker Erika.M werkzaam is geweest – de Duitsers niet heeft verhinderd om haar voor de vierde keer als regeringsleider te kiezen.

  .Ronduit intrigerend vind ik deze passage uit het voortreffelijk vertaalde stuk:

  ”De overleden, in Duitsland geboren Israëlische psycholoog Nathan Durst, die zulke fenomenen analyseerde, zei: “Als alles vreselijk wordt, bestaat er geen absoluut kwaad meer. Dat is een grote opluchting voor de erfgenamen van de schuld.”..

  Dit tekst stemt tot diep nadenken, vooral omdat ook wij in het Westen door manipulatieve linkse malloten voortdurend worden gebombardeerd met verwijzingen naar onze geschiedenis, waarin ”WIJ” ons kennelijk afschuwelijk hebben misdragen… Onze ”SCHULD” schijnt met de dag te groeien…
  De redenering van Nathan Durst volgend zou het wel eens kunnen zijn dat de bedoeling van ”links” (politiek correct )is ,dat de misstanden die zullen voortvloeien uit de catastrofale politiek de die huidige elites voorstaan, bij voorbaat kunnen worden weggepoetst door de ”schulden berg ”die wij in het Westen in het verleden zouden hebben opgebouwd.

  .Sprekend voor mijzelf verklaar ik dat ik aan dat spelletje niet zal deelnemen.

  Geliked door 1 persoon

  • MF zegt:

   Als je wat bereikt, of wilt bereiken, heb je altijd “vuile handen”…

   Like

  • MF zegt:

   In dat zgn. besmette verleden, kolonialisme hebben we de Fransen en Engelsen wel ziekenzorg, vrouwen emanciaptie en onderwijs, het Christendom gebracht. Laten we daar dan ook maar eens een factuur voor sturen. Ik ben erg boos over dat ge-chanteer en dat eenzijdig benaderen van dat kolonialisme.
   In ben in de St. Jan in Gouda bij een lezing geweest van allerlei deskundigen, over de immigratiepolitiek. Toen er gezegd werd dat we “alle ellende aan ons zelf te danken hebben, vanwege het koloniale verleden”, begon de zaal bijkans te jubelen. Wat is dat voor raar soort masochisme?

   Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @MF, vraag deze jubelende mensen dan maar wat het verschil is tussen kolonisatie en imperialisme. Imperialisme mag in hun ogen namelijk wel. Meten met twee maten noemen we dat.

    Like

 13. Jan zegt:

  Merkel krijgt dan toch nog haar ‘hoog opgeleiden’. Gestudeerde Turken willen o.a. naar Duitsland omdat het economisch bergafwaarts gaat in Turkije en de vrijheid wordt beknot

  Like

 14. fleckie zegt:

  Correctie:op voorlaatste regel ‘geroofde …Fiancien moet zijn…Financien.

  Like

 15. Taljaard zegt:

  In het najaar van 2015 verbleef ondergetekende met zijn echtgenote op ons vaste vakantieadres Hotel Engel in Todtnauberg, met uitzicht op het berghutje waar Heidegger zijn ‘Sein und Zeit’ schreef. De doorgaans toch vrij objectieve en kritische ‘Frankfurter Allgemeine’, had een ronkend artikel over de ‘Willkommenskultur der Nachkriegszeit’. Uit de zgn ‘vorbildliche Haltung’ van het huidige Duitsland moest volgens deze redacteur blijken dat Duitsland het duistere verleden definitief achter zich had gelaten, etc..
  Had hier een gesprek over met een Israelische gepensioneerde docent; een christelijke Messias belijdende Jood, wiens ouders etnische Duitsers uit Litouwen waren en die ook een geregelde hotelgast was (want hij is intussen overleden). Deze dr. Benjamin Zeigler zei dat de Bundesregierung uit misplaatst idealisme en historisch schuldgevoel een enorm probleem importeerde. ‘Die werden es noch sehr bedauern, mein lieber H.’ ‘Wie konnen Sie als Jude sowas sagen.’, interrumpeerde een dame van middelbare leeftijd uit het voormalige West Berlijn hoogst verontwaardigd. Frau Kunze, een notaris, verklaarde met stemverheffing ‘ungemein stolz’ te wezen in deze tijd Duits te mogen zijn. En hoe kon ik als Nederlands theoloog het nog met Herr Zeigler eens zijn ook?
  Hadden wij dan helemaal niets van het verleden geleerd?
  ‘Zeker wel, Frau Kunze.’, antwoordde ik.
  ‘Onder meer van de recente geschiedenis van Libanon en Joegoslavie, alsmede de toestanden in het huidige Israel. En wat mij betreft is ‘die Vergangenheitsbewaltigung’ van Duitsland afgesloten met de herbouw van de Frauenkirche in Dresden. De huidige generatie Duitsers valt niks te verwijten. Anders zouden zowel Herr Zeigler als ik hier niet eens willen zijn. Uw etnische generalisaties acht ik overigens nogal twijfelachtig en in hoge mate subjectief. Herr Zeigler en ik spreken hier niet als Jood of als Nederlander, maar als kritisch denkende historici.’
  Voordat de discussie oververhit zou raken gooiden onze beide echtgenotes (die van hem Amerikaans en die van mij Brits) olie op de golven, door het nadrukkelijk inbrengen van de geplande daytrip voor de volgende dag naar het Zwiterse Leukerbad. 🙂

  Like

 16. MF zegt:

  Idealisme is goed, maar moet worden getoetst aan de werkelijkheid: het mag niet gaan zweven. Met idealisme moet je dus wel voorzichtig zijn… Maar het blijft goed om idealen te hebben…

  Like

 17. MF zegt:

  @Petra de Boer

  Die “jubelende mensen” kicken op hun zgn. breeddenkendheid en multi-culti benadering. Ze zijn dol op de islam, en zien de sharia als een “andere cultuur”, en als Antoine Bodar aan tafel zit bij hen, wordt hij bijkans kapot gemaakt. Hun echte beweegredenen zijn mij nog altijd een raadsel. Minderwaardigheidscomplex?

  Like

 18. MF zegt:

  Vandaag lees ik in De Telegraaf dat de paus het Westen verantwoordelijk houdt voor zijn koloniale verleden, en het Westen bekritiseert.
  Geachte paus, als Rooms Katholiek, vraag ik u dan toch het volgende:
  -hebben de Moslimswereld, Afrika e.a. dan helemaal geen verantwoordelijkheid, dan de boot naar Europa nemen en op onze zak te gaan leven?
  – ik voeg er aan toe. Ik ben erg voorstander van het volkenrechtelijke principe van volkssoevereiniteit. Elk volk heeft dus het recht om zijn eigen bestemming te bepalen. Maar daar horen, lijkt mij, toch ook verantwoordelijkheden bij, of mag je je tot in eeuwigheid verbergen achter het onrecht van een koloniaal verleden. Dat zelfde koloniale verleden dat wel onderwijs, ziekenzorg en vrouwenemancipatie hebben gebracht, naast kennis van goede bestuurlijke en economische principes.
  Geachte paus,
  Ik begrijp u niet helemaal. Vind u dat erg?
  M.F.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s