Natiestaat onder vuur: Italië staan morgen twee referenda over autonomie te wachten

Screenshot_56

De vlag van Lombardije.

(Vertaling: E.J. Bron)

Behalve Catalonië zorgen nog andere brandhaarden van autonomie voor gespreksstof. Nu nam ook de president van Lombardije, Roberto Maroni, het woord, in de hoop dat het na het referendum morgen zo snel mogelijk tot onderhandelingen met de centrale regering in Rome over autonomie komt. Daarbij zou het doel zijn om de wet betreffende de uitbreiding van regionale competenties nog voor het einde van de regeerperiode voor elkaar te krijgen.

Duits - Zuerst

Maroni, die behoort tot de rechts-nationale Lega Nord, sprak de hoop uit dat bij het referendum een opkomst van minstens 34% zou worden gehaald. In Lombardije is geen vereist aantal stemmen voor de geldigheid van het referendum noodzakelijk. In Venetië, waar morgen eveneens een referendum betreffende autonomie plaatsvindt, bedraagt dit aantal stemmen 50%.

De Lega Nord krijgt bij haar plan voor autonomie ondersteuning van de voormalige minister-president Silvio Berlusconi, met wiens Forza Italia de groepering een midden-rechts alliantie met het oog op de parlementsverkiezingen in het voorjaar wil opbouwen. Berlusconi heeft onlangs geëist dat ook in alle andere Italiaanse regio´s, die niet over een speciaal statuut beschikken, gelijksoortige referenda worden gehouden. Slechts 5 van de 20 regio´s van Italië – Trentino, Zuid-Tirol, Venetië, Aostadal, Sicilië en Sardinië – genieten dankzij een speciale status een uitgebreidere autonomie.

Morgen worden tien miljoen kiezers in Lombardije en in Venetië opgeroepen hun stem uit te brengen in een autonomiereferendum.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië. Bookmark de permalink .

10 reacties op Natiestaat onder vuur: Italië staan morgen twee referenda over autonomie te wachten

 1. MF zegt:

  De beer is los…

  Like

 2. Eric zegt:

  De Catalanen zijn links en islamofiel. Staat men daar de onafhankelijkheid toe dan wordt Catalonië een uitvalsbasis voor radicale islamisten en terroristen. Dit moet verhinderd worden en Rajoy steunen is dan de enige mogelijkheid. Anders is het in Noord-Italië en Vlaanderen, rechtse gebieden waar men meer autonomie verlangt om moslims efficiënter te bestrijden, buiten te houden of buiten te gooien. In die gevallen kan geen zinnig mens tegen onafhankelijkheid zijn.

  Like

 3. Thomasson zegt:

  Arme Gioseppe Garibaldi. Hij deed zo zijn best Italië te herenigen in 1861 en nu valt de boel in de soep.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Had hij maar niet zo vals moeten zingen.
   En die enge Garibaldi hè.
   De grote vijand van onze Rooms-Katholieke Kerk.
   De struikrover.
   Heeft zomaar Vaticaanstad terug gebracht tot een pleintje en wat burchtjes.
   Onze Zoeaven hebben daar nog hun Brabantse leventjes voor gegeven…!

   Enge man!
   Weg met Garabaldi!

   Like

 4. Thomasson zegt:

  Als Angela Merkelina haar geesteszieke koers verder zal volgen dan komt het werk van Otto von Bismarck ook in gevaar. Het is aan te nemen dat Beieren zal vaarwel zeggen tegen de rest van Duitsland. Toen Duitsland werd herenigd, in 1870, kreeg Beieren de naam “Frei Staat Bayern” en zij waren altijd al een autonoom gebied. Aangezien het prachtige land van koning Ludwig II wil niet onderuit gaan, onder bergen zwermen ongedierte uit moslim landen en Afrika, zouden ze vanzelf vaarwel moeten zeggen aan de autoriteit van Berlijn. Ik hoop dat ze geluk zouden hebben met de nieuwe Oostenrijkse regering.

  Geliked door 1 persoon

 5. Statler & Waldorf zegt:

  Reden te meer voor Brussel om net te doen alsof de EU tegen afscheiding is van Catalonië van Spanje.
  1) Brussel heeft er een broeinest bij van de islam en dat willen ze graag, dat is wel duidelijk.
  2) Meer kleinere ‘staten’ binnen de EU zijn gemakkelijker te onderdrukken door het in de maak zijnde EU-leger dan een groot land bij een opstand.

  Like

  • MF zegt:

   Fransje Timmermans staat er helemaal achter: hij spreekt over proportioneel geweld van de Spaanse regering. Mooi gezegd Frans, je bent een kanjer, een echte EU-er. Wat was was jouw portefeuille ook al weer, Fransje? Oh nee, je hebt geen portefeuille..

   Like

 6. Pingback: Burgers in Noord-Italië stemmen voor meer autonomie | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s