Burgers in Noord-Italië stemmen voor meer autonomie

Screenshot_16

Vlag van de Noord-Italiaanse regio Veneto.

(Vertaling: E.J. Bron)

In het kader van de Catalonië-crisis kijkt men bezorgd naar de roep om meer autonomie in andere Europese regio´s. In Noord-Italië stemde gisteren een meerderheid voor meer zelfstandigheid. De rechtse partijen zien zichzelf als winnaar.

epoch times

Bij de referenda over meer autonomie in twee Noord-Italiaanse regio´s beschouwen de desbetreffende regeringen zichzelf als winnaars. In de economisch sterke gebieden Veneto en Lombardije stemde gisteren de grote meerderheid voor meer zelfstandigheid.

Beide regio´s willen met de juridisch niet bindende referenda meer competenties van de regering in Rome. Ze verlangen vooral dat ze meer van hun eigen belastingopbrengsten mogen houden.

Onafhankelijkheid van de centrale staat is – anders dan in de Spaanse regio Catalonië – niet hun doel. Ook waren de referenda, in tegenstelling tot het Catalaanse referendum, legaal.

In Lombardije, met de economische metropool Milaan, kreeg het “Ja” na het tellen van de stemmen 95,3%, zoals de regio vanochtend vroeg meedeelde. De opkomst was ongeveer 39%. In Veneto, met steden als Venetië en Verona, was 98,1% van de mensen voor meer autonomie. Hier was de opkomst ongeveer 57%. In beide regio´s is de rechtse partij Lega Nord aan de macht, die de referenda had geïnitieerd.

“Doel bereikt. Voor ons Veneto begint een nieuwe geschiedenis”, verklaarde de president van de regio, Luca Zaia. Bovendien sprak hij van een vermeende hacker-aanval op de regionale regering tijdens het tellen van de stemmen – daarom zou de bekendmaking van de uitslagen vertraging kunnen oplopen. Zowel Luca als Maroni (president van Lombardije) kondigden onmiddellijk onderhandelingen met de regering van minister-president Paolo Gentiloni aan. “Ik heb een belangrijke opdracht om het historische mandaat uit te voeren dat miljoenen mensen in Lombardije mij hebben gegeven om echte autonomie te krijgen”, zei Maroni.

De referenda dienen de vertegenwoordigers van de regio´s vooral meer gewicht te geven bij onderhandelingen over een verplaatsing van competenties.

Screenshot_14

Vlag van de Noord-Italiaanse regio Lombardije.

De Lega Nord streefde ooit naar de afsplitsing van het rijke noorden van het arme zuiden, inmiddels heeft ze dit idee echter grotendeels opgegeven en vaart ze een buitenlander-vijandige koers. De referenda zouden “niet alleen een overwinning zijn voor de Lega Nord, maar voor de bevolking”, aldus de chef van de Lega Nord, Matteo Salvini, op Twitter.

In Lombardije zorgde het stemmen met tablets voor kritiek. Enkele kiezers klaagden over technische problemen. Anderen hadden aanmerkingen op de hoge kosten voor het referendum, dat sowieso niets meer zou opleveren dan vastgelegd zou zijn in de Italiaanse grondwet: namelijk dat de regio´s met Rome kunnen onderhandelen over meer autonomie.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië. Bookmark de permalink .

3 reacties op Burgers in Noord-Italië stemmen voor meer autonomie

 1. Sabeltant zegt:

  Yes, Laat dit AUB het eind van de EU inluiden.

  Like

 2. MF zegt:

  Onafhankelijkheid van de centrale staat, is niet het doel. Je kunt dus concluderen dat als je gewoon goed naar burgers luistert, ze serieus neemt, en er op reageert (in daden!), dat er dan niet veel aan de hand is, en dat het gehele politieke systeem echt niet implodeert. Echter, als je NIET luistert, dan wekt dat woede, en DAN gaat het fout. Dat is m.i. de fout van de EU: die luistert helemaal niet naar tegengeluiden, en dan worden die alleen maar sterker.

  Like

 3. Rensk. zegt:

  EU had goed kunnen zijn als er goddomme niet van die idioten aan de macht gekomen waren. Weg met EU en terug naar de EEG. Dat voldeed prima en had ook niet zoveel geld nodig om al die uitvreters te betalen. Pensioen direct weer terug in nederlandse handen en dan ook nog in goede handen wel te verstaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s