Afghanistan: opiumparadijs onder Amerikaanse controle

Screenshot_56

Een Amerikaanse soldaat bewaakt een papaverveld.

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De Afghanistan-oorlog, die nu al 16 jaar duurt, is de langste in de Amerikaanse geschiedenis. Maar: de opiumproductie bereikt recordhoogten. Het is een miljardenbusiness.

Contra magazine

De elf jaar Vietnam-oorlog (die overigens tot het einde van de goudstandaard en de vestiging van de oliedollar leidde) van 1964 tot 1975 is niets vergeleken met de nu al 16 jaar durende Afghanistan-oorlog, die de Amerikanen al meer dan een biljoen dollar kostte. En dankzij Trump´s uitbreiding van de militaire aanwezigheid in het land zullen de kosten nog verder exploderen.

Op dit moment controleren de Taliban, die men in 2001 uit de regering bombardeerde, met ongeveer 40% van het hele Afghaanse staatsterritorium een groter gebied dan ooit tevoren. Ondanks (of wellicht veeleer juist vanwege?) de voortdurende militaire aanwezigheid van de VS en NAVO-vazallen. Een daadwerkelijke verandering van de situatie is echter niet in zicht. Waarom ook? Per slot van rekening gaat het om veel, heel veel geld.

Maar waarom zijn de Amerikanen er zo op gebeten zich in Afghanistan te nestelen? Is het de rijkdom aan grondstoffen van het land voor de winsten van Amerikaanse concerns? Zeker, ook. Is het de opiumproductie van het land voor de zwarte kassen van de CIA & Co? Ook dat is zeer zeker mogelijk. Per slot van rekening neemt de productie van de grondstof voor heroïne sinds het neerslaan van de heerschappij van de Taliban weer snel toe. Foto´s van Amerikaanse soldaten die door papavervelden wandelen, zijn er ook genoeg.

Nu meldde Al Jazeera dat de opiumproductie in Afghanistan in het jaar 2016 de tegenwaarde van $ 3,02 miljard bereikte, nadat het jaar daarvoor deze waarde nog $ 1,56 miljard bedroeg. Dat is een verdubbeling. De drugshandel (inclusief productie) zelf zou volgens de VN voor ongeveer 15% van de nationale economische prestatie verantwoordelijk zijn. Een “big business” zogezegd. Volgens een deskundige, die in Afghanistan werkzaam is bij de drugsbestrijding, krijgt een papaverboer daar voor elf pond opium $ 600,- De prijs van de daaruit gewonnen heroïne op de zwarte markt bedraagt ongeveer $ 150.000,- Dat zijn gigantische winsten voor diegenen die betrokken zijn bij de productie van en de handel in het verdovende middel.

Je vraagt je terecht af waarom de opiumproductie in Afghanistan – nadat de Taliban ervoor zorgden dat de teelt tijdens hun heerschappij van 1996 tot 2001 in feite helemaal afnam – onder de ogen van de VS wen de NAVO weer zulke recordaantallen laat zien – per slot van rekening is Afghanistan het wereldwijd belangrijkste land wat betreft opiumproductie. Vooral: ook de Taliban begonnen na de invasie van de westerse troepen met de drugshandel, omdat zij zodoende hun strijd tegen de bezettingsmachten konden financieren. Diegenen die daarvoor de “onislamitische” drugs effectief bestreden (en alle drugsdealers doodschoten) werden zelf handelaars.

Als je bedenkt dat de Washington jaarlijks gigantische bedragen uitgeeft om de drugsconsumptie in eigen land in te dammen, kun je alleen maar je hoofd schudden met het oog op zo´n politiek. En terwijl men bijvoorbeeld in Colombia hele hectares coca-plantages in brand stak, schijnt men met de papaverplantages in Afghanistan geen probleem te hebben. In Afghanistan gaat het in ieder geval slechts oppervlakkig om terrorismebestrijding, om drugsbestrijding daarentegen heel duidelijk niet.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Graaien, Hypocrisie, NAVO, Taliban, VS. Bookmark de permalink .

5 reacties op Afghanistan: opiumparadijs onder Amerikaanse controle

 1. Liefhebber van houtkachels en open haarden en auto's zegt:

  Het was al lang bekend dat de opiumproductie moest doorgaan. De Taliban wou het compleet kapot maken in hun streven naar een islamitisch Utopia. Vandaar dat met name de VS de valse vlagoperatie 911 hebben opgezet.

  Like

 2. Petra DeBoer zegt:

  Lucratief voor de deep state en het is me al langer duidelijk waarom er daar nog steeds gestreden word en de oorlog tegen de taliban nog steeds niet gewonnen.

  Like

 3. Guardiacivil zegt:

  G O D = Goud….Olie……Drugs.
  Wil je de wereld beheersen en controleren dan moet je controle hebben over deze drie.
  Vandaar dat de NWO, Bilderberg, Deep State er alles aan doen om dit te bereiken.

  Geliked door 1 persoon

 4. hendrikush zegt:

  Zijn consumenten van opium niet de echte schuldigen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s