Frisse wind in het nieuwe Duitse parlement

Screenshot_58

De beide fractievoorzitters van de AfD, Alice Weidel en Alexander Gauland, tijdens de constituerende vergadering van het nieuwe Duitse parlement.

(Door: Jörg Kürschner – Vertaling: E.J. Bron)

“De AfD heeft effect” – met deze goed klinkende slogan probeert de inmiddels in 14 deelstaatparlementen vertegenwoordigde partij het bewijs van haar politieke succes te leveren, ondanks haar meestal ondankbare oppositierol. Inderdaad: zonder overdrijving kan gezegd worden dat er in het Duitse parlement sinds vandaag een nieuwe, frisse wind waait. De komst van de AfD in het Duitse parlement heeft ditzelfde parlement fundamenteel veranderd, de hernieuwde komst van de FDP heeft veeleer haar thematische breedte, trefwoord sociale markteconomie, uitgebreid.

Junge Freiheit

De fundamentele betekenis van de komst van de AfD is er enerzijds in gelegen dat voor het eerst sinds bijna 60 jaar weer een nationaal-conservatieve partij rechts van de CDU en de CSU in het parlement vertegenwoordigd is. Deze principiële betekenis bleek al om 11.32 uur, dus ongeveer een half uur na opening van de constituerende vergadering. Want toen stond er voor het eerst een politicus van de AfD achter het spreekgestoelte van het Duitse parlement.

En Bernd Bauman legde de vinger onmiddellijk op de parlementaire wond. Trefwoord erevoorzitter. Terugblik. In een van de laatste zittingen had het oude parlement zijn huishoudelijk reglement op een beslissend punt gewijzigd en met een eeuwenoude traditie gebroken. Sinds de Nationale Vergadering van Frankfurt, dus sinds 1848, heeft altijd de oudste parlementariër het nieuw gekozen parlement geopend. Deze regeling hebben CDU, CSU, SPD en delen van Die Linke afgeschaft, omdat ze het succes van de AfD vermoed hadden.

Solms en Schäuble begrijpen de boodschap van het verkiezingssucces van de AfD

Het nieuw gekozen parlement zou dus eigenlijk geopend hebben moeten worden door een erevoorzitter van de AfD, namelijk door Wilhelm von Gottberg. De 77-jarige had echter in 2001 over de Jodenvernietiging als een “effectief instrument ter criminalisering van Duitsers en hun geschiedenis” gesproken, aldus het verwijt. Zover reikt weliswaar de vrijheid van meningsuiting in Duitsland, niet echter in het oude parlement. En zo dansten de parlementariërs naar de pijpen van de toenmalige voorzitter Lammert.

Erevoorzitter Solms evenals de nieuw gekozen parlementsvoorzitter Schäuble hebben de boodschap van het verkiezingssucces van de AfD blijkbaar begrepen. In hun toespraken kwamen geen uitzonderingsregels, geen stigmatiseringen voor parlementaire minderheden voor. Dat de AfD effect heeft, bleek ook in de debatten over het huishoudelijk reglement, een anders veeleer droge materie om niet naar te luisteren. Al heel lang had de AfD erover geklaagd dat het parlement niet meer over principiële kwesties zou discussiëren, bijvoorbeeld over de vluchtelingen- of de euroreddingspolitiek.

Weg uit die muffe talkshows

De AfD werd daarvoor berispt als een parlementondeugdelijke partij. Nu ondernamen de andere partijen een ommekeer. In een adembenemend tempo. Ja, in het oude parlement met zijn overmachtige grote coalitie en de kleine oppositie zouden de debatten langdradig en zonder effect geweest zijn, werd door alle partijen toegegeven. Dat zou snel moeten veranderen, zei men tot verbazing van de AfD.

“Eén zwaluw maakt nog geen zomer”, zegt het spreekwoord. Dat klopt. Het zou het parlement goed gestaan hebben om de AfD-parlementariër Albrecht glaser tot een van zijn vicevoorzitters te kiezen. Diens vraag is terecht of de islam zich als een in totaliteit intolerante religie, anders dan de individuele gelovige, op de tolerantie van de grondwet, dus de religievrijheid kan beroepen.

Daarom moet worden afgewacht of het parlement een nieuwe toekomst tegemoet gaat en zichzelf herontdekt als de eigenlijke plek van het politieke debat. Weg uit die muffe talkshows, het parlement in – zou je de 709 parlementariërs willen toeschreeuwen.

Bron:
https://jungefreiheit.de
Door: Jürg Kürschner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, gezond realisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op Frisse wind in het nieuwe Duitse parlement

 1. Roeland zegt:

  Alice Weidel…. , de nieuwe (duitse) Pim Fortuijn! Ik wens haar alle succes toe! Zo scherp en zo intelligent. Duitsers mogen blij zijn met deze vrouw.

  Like

 2. Sjaak zegt:

  De duitse tv senders met hun Merkel systeemknechten hebben na hun eerste
  plenaarzittung AfD links laten liggen, ofdat die helemaal niet bestaan !
  Deze vieze vuile gore linkse-groene-rooie parasiten zullen hun passende
  rekening nog presenteert krijgen !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s