Catalonië-crisis – hoe gaat het verder?

Screenshot_154

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De regionale regering van Catalonië werd afgezet. Madrid regeert nu rechtstreeks en de EU heeft helemaal verkeerd gereageerd. Hoe gaat het verder? Komt er gewapend verzet tegen het centraal gezag?

Contra magazine

Op dit moment is de situatie in Catalonië vermoedelijk uitermate gespannen. Het afzetten van de regionale regering door het centraal gezag in Madrid in de vorm van de Senaat is slechts nog een stap van escalatie in de crisis rondom de onafhankelijkheidsbeweging van de regio. Ook Brussel reageerde verkeerd, doordat de eurocraten duidelijk aan de kant van de Spaanse regering gingen staan in plaats van een bemiddelende rol in te nemen – temeer daar men de EU immers ook als “burgerunie” beschouwt.  En de Catalanen zijn (zoals bijvoorbeeld de Schotten) immers ook unieburgers, niet alleen Spanjaarden – en Catalonië is ook vertegenwoordigd in de commissies van de regio´s.

Natuurlijk: volgens de Spaanse grondwet heeft Madrid gelijk, maar kan Spanje het zich permitteren om niet alleen de Basken (die eveneens sinds lange tijd onafhankelijkheid eisen) enorm voor het hoofd te stoten, maar ook nog de Catalanen? Deze harde opstelling zorgde er ook voor dat veel tot nu toe veeleer neutrale Catalanen aan de kant van de voorstanders van onafhankelijkheid gingen staan. En mocht het centraal gezag met restrictieve maatregelen zijn autoriteit tegenover de waarschijnlijk met veel burgerlijke ongehoorzaamheid agerende autoriteiten van Catalonië opeisen, dan zou de situatie kunnen escaleren.

In de media is al sprake van een “Catalaanse Maidan”, anderen spreken van onlusten en zelfs gewelddaden tegen de Spaanse “bezettingsmacht”. Op 21 december dient er weliswaar een nieuw regionaal parlement gekozen te worden, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de separatisten deze keer niet de meerderheid zullen krijgen – integendeel: je kunt er van uitgaan dat ze zelfs nog duidelijk groter zullen worden.

Maar wat dan? Wil het Spaanse parlement van tevoren nog partijverboden opleggen om die partijen uit het politieke landschap uit te roeien die streven naar de onafhankelijkheid van verschillende regio´s? Vooral echter: wil de politiek in Madrid daadwerkelijk zorgen voor een gewelddadige escalatie in Catalonië (en daarna wellicht ook in het Baskenland)?

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Catalonië, democratie, dictatuur, EUSSR, soevereiniteit, Spanje, Verzet, Volksvijandigheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

10 reacties op Catalonië-crisis – hoe gaat het verder?

 1. Aegolius cs zegt:

  De EU heeft geen behoefte aan unieburgers, doch aan burgers die zich niet ontrekken aan haar soeverein landscentraal gezag dat feitelijk is overgegeven aan de EUSSR.
  Heel anders dan de situatie in de Oekraïne (Kiev) waarvoor de NAVO de EU als kruiwagen heeft gebruikt.

  De eerder geplaatste cartoon is zeer terrecht:

  https://ejbron.wordpress.com/2017/10/27/steun-van-de-eu-verhofstadt-en-van-baalen-op-weg-naar-barcelona/

  Like

 2. Guardiacivil zegt:

  In het laatste deel wordt gesproken over partij verbieden.
  Dat is zo geregeld, daar hebben ze in Madrid de instrumenten voor.
  Een ander verhaal is, in de tussenliggende tijd een nieuwe partij oprichten.
  De tijd die nodig is en de formulieren die hiervoor nodig zijn en het indienen met afwachten op goedkeuring en registratie, ligt in Spanje iets anders dan misschien in andere Europese landen.
  De ambtenaren kunnen dit proces een beetje oprekken waardoor de partij tegen de tijd dat er nieuwe verkiezing door Madrid zijn uitgeschreven, niet klaar is waar op door de Catalanen gestemd kan worden.
  Tijd gebrek is dus de boosdoener.

  Like

 3. Rensk. zegt:

  Eu staat achter Spanje. Althans in de media en in het openbaar. Maar een politiek spel kan veel meer gezichten hebben. Of ze achter de schermen ook achter Spanje staan? Ik kan het niet meer volgen. Catalonie heeft het grootste gedeelte moslims door de Catalonen kennelijk binnen geharkt. Althans als ik dat wat ik erover lees de goede informatie is. Dat lijkt me kaas voor de EU, want dat is toch wat Timmermans constant heeft lopen roepen: diversiteit en multiculti, wen er maar aan etc

  Wat is hier aan de knikker.

  Like

  • IkBenHet zegt:

   “Binnengeharkt” door de linkse partijen.
   De Catalanen zijn onderling inmiddels verdeeld tot op het bot!!
   Bij wijze van spreken loopt er bij sommige families zelfs een loopgraaf door de woonkamer.
   Het gevaar bestaat dat die grote Salafistische moslim gemeenschap in dat vacuüm springt. Zijn vooral Somaliërs. Die draaien hun hand niet om voor een beetje bloederig geweld…

   Like

 4. Haagse Harry zegt:

  Catalonië heeft helaas zijn eigen graf gegraven!
  Catalonië heeft namelijk vergelijkbaar met de rest van Spanje, het grootste gedeelte moslims.
  Deze circa 450.000 “ISLAMIETEN” zijn mede door de inzet van de LINKSE Catalanen zelf binnen gehaald en de Catalaanse bevolking zal t.z.t. aan den lijve gaan ondervinden welke grote fout ze gemaakt hebben.

  Like

  • IkBenHet zegt:

   Inderdaad Harry. 63% van de Catalanen is tegen afscheiding.
   Het zijn de CUP, ANC en Omnium die tegen de wil van de meerderheid in hun communistische spelletjes spelen.

   Like

 5. IkBenHet zegt:

  Ga verder niet meer in op de vele, kant noch wal rakende, reacties van reaguurders.
  Door hun blinde EU haat; heiligt ieder middel het doel. Mits het maar aan de poten van de EU zaagt.
  Wat er in Catalunya is gebeurt heeft helemaal niets met de EU, Brussel, Dictatuur, Franco of Democratie te maken!! Is simpelweg een extreem links anarchistische Putsch…
  Wat denkt u wat er hier in Nederland zou gebeuren indien Groningen zich zou afscheiden omdat zij het Aardgas hebben?? Of de regio Rijnmond vanwege de Rotterdamse haven en Petrochemische industrie?? Verwacht u dan serieus, dat “onze” regering okidoki zou zeggen!?
  Ook hier op het forum borrelt het links/anarchistische bloed al zeer snel omhoog bij dit soort onderwerpen. Het enige dat de meesten hier bindt is het afgeven op Brussel, de islam en de regering. Voor het overige zou u zomaar een Joop bezoeker kunnen zijn 😦

  Like

 6. D. G. Neree zegt:

  en wat als dit een opzetje is om straks, als de zaak dreigt te escaleren, Brussel met een oplossing te laten komen, waardoor Juncker c.s. nog harder gaat stralen. Zouden ze zo slim zijn? Ik denk het niet.

  Like

 7. Sjun Demartelaere zegt:

  Opmerkelijk dat de zelfbeschikking van het Servische hartland Kosovo er zo doorgejast was. UIteraard draaien wij intussen voor de kosten van de narcostaat op waarvan de ingezetenen nu trachten in West-Europa te kunnen verblijven. Vanuit Kosovo zelf is intussen de islamisering van de omgeving begonnen. Je zult daar als omgelovige maar wonen.

  Ik denk dat Catalonië economisch meer kansen heeft. Natuurlijk hadden Carles Puigdemont en co het wat geleidelijker aan moeten doen en bedrijven en buren moeten paaien alvorens de knuppel in het hoenderhol te gooien maar dat neemt niet weg dat er recht op zelfbewchikking van het Catelaanse volk zou moeten zijn. Zo wordt duidelijk dat de opgetuigde EU-staat met ttwee maten meet. West Europeanen hebben er niks van te verwachten, ze worden vpooral financieel afgeroomd, hun soevereiniteit en hun democratie wordt effectief ondergraven en ook hun spaargelden en pensioenen worden nog ff via de achterdeur uitgehold doordat de Zuid-Europese drukpers aan blijft staan.

  Verstandige mensen komen tijdig in verzet tegen totalitair Brussel en de vruchten ervan die we intussen in Catalonië, Joegoslavië, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Oekraïne hebben mogen zien.. En ook in ons land worden er zwavelzure vruchten van de EU gebagatelliseerd zo er al niet van afgeleid wordt door geregisseerde staatsomroepen en hun gecontroleerde commerciële tegenhangers. Wie ter zake voorgelicht wil worden oriënteert zich breder dan enkel via de MSM.

  Like

 8. Republikein zegt:

  Overal leipenisten.
  Free Urk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s