Waar valt nog redelijk goed te leven in Europa?

Screenshot_156

(Door: “Guardiacivil”)

Gisteren stonden de Spaanse nieuwszenders roodgloeiend om live verslag te doen van twee parlementen, zowel die van Madrid als die van Catalonië. Op TeleCinco was het scherm in tweeën gedeeld en werd er constant heen en weer geschakeld naar Catalonië, waar verslaggevers zowel op straat als in het paleis stonden, en naar Madrid waar de gehele Senaat aanwezig was. Spanje, een land dat na Franco snel opbloeide, zowel de industrie, de investeringen als de toeristenindustrie. Het land begon zich economisch snel te ontwikkelen en er werd in rap tempo gebouwd met een grote piek in de jaren ´70. Er was bijna ander Europees land, waarvan mensen daar geen huis of appartement hadden gekocht.

Nu is het zelfs na de afgelopen crisis nog steeds goed toeven in Spanje, er wordt zelfs weer druk gebouwd. De bouwondernemers die de crisis hebben overleefd, gaan weer door, kopen onafgebouwde skeletten op om deze af te bouwen, andere projecten worden goedgekeurd en in een jaar tijd is er weer een hele urbanisatie gereed. Let wel even op, geld schijnt geen rol te spelen, want bij mij achter zijn ze sinds vorig jaar bezig met zulke projecten en per huis wordt er zomaar € 378.000,- neergeteld. Dit was in de jaren ´70 nog € 110.000,- tot € 120.000,- voor een nette bungalow, niet groot, toen nog steeds met een enkelsteens muur en zonder isolatie. Nu zijn de bouwvoorschriften al iets anders en wordt er isolatie toegepast.

Aan huur betaalt men in Spanje veel minder dan in België of Nederland en de prijzen liggen tussen de € 300,- en de € 600,- in de maand voor een twee kamer appartement, afhankelijk van de ligging, en van € 500,- tot € 2000,- in de maand voor een huis. Laat je niet gek maken door makelaars en zeezicht. Als je al een glimp kan zien van de zee van 3 cm, is dit al zeezicht in de folder.

Om van alles zeker te zijn, is het van belang dat je je in het land aanmeldt bij de gemeente om in te schrijven, bij koop van een auto of huis krijg je een nie-nummer, hetzelfde als je burgerservice nummer. Zonder dit kun je verder niets doen of bereiken. Elk land heeft zo zijn regels, respecteer deze en er is niets aan de hand. Mocht Spanje echter veranderen in een dictatuur, dan overweeg ik om dit land te verlaten. Ik hoop dat alles na Catalonië hetzelfde zal blijven.

Vroeger had ik veel Duitse vrienden en kwam ik graag in Wuppertal en Hagen, beide in het Ruhrgebied. Met de snelle veranderingen in Duitsland en sommige vrienden die voor Merkel stemden, zijn mijn vrienden grotendeels gedecimeerd tot nog maar een of twee goede vrienden. Ik zelf kom niet zo graag meer in Duitsland, hoe mooi het land ook is, want ik voel me er niet meer veilig als ik er doorheen reis of ergens logeer. De gelukzoekers hebben een grote lelijke stempel gedrukt op dit land. Duitsland is niet meer en is kapot.

Er zijn nog andere landen waar het eventueel goed toeven is, bijvoorbeeld het land van Orbán, maar ik heb daar geen persoonlijke ervaringen mee, dus ik kan er niets over zeggen. Wel heb ik zes jaar in België gewoond en getracht een privé verplegingsgroep op te starten, maar na vier jaar tegen de regering strijden over erkenning heb ik het op gegeven. De autoriteiten doen extreem moeilijk wat dit betreft. Het huren was ook niet bepaald goedkoop, gemiddeld betaal je gauw € 700,- tot € 1000,- in de maand voor iets kleins; kamer, slaapkamer en keukentje, soms nog duurder en dan nog met een hoge borg vooraf te voldoen, die kan oplopen tot € 2000,-

Voor Spanje geldt dat we hoofdzakelijk Spaanse vrienden hebben, we gaan goed met elkaar om, zien elkaar graag, vieren met elkaar feestdagen. Ik maak graag ritjes met de auto en verder wil ik  mooie plekken ontdekken in het uitgebreide landschap of bergen. Voor mij is het nog steeds genieten en ben ik blij dat ik hier mag wonen met mijn vrouw. Men kan en mag van alles genieten en kan aan alles deelnemen wat Spanje te bieden heeft.

Dat veel Belgen en Nederlanders al na een jaar hun huis weer verkopen, is omdat ze niet slagen in hun plan iets op te starten, en dat was meestal een overgenomen kroeg of restaurant, die daarvoor ook al niet goed liep. En dan is het meteen dat het aan de regels en de mensen ligt, aan het manana-systeem enz. Maar ze vergeten dat ze ook moeite moeten doen om zich aan te passen, op zijn minst iets van Spaans te kunnen spreken of zorgen dat al je papieren in orde zijn. Meestal bij zaken is dit niet het geval. Overnemen van een andere landgenoot met de mededeling dat alles in orde is, moet je natuurlijk niet zomaar aannemen en dat iets aan de sociale dienst al is betaald al helemaal niet. Iedereen is vanaf dag één zelf verantwoordelijk voor zijn handelen of achterwege laten van de nodige handelingen. Formulieren zijn voor Spaanse autoriteiten net zo belangrijk als geld verdienen/krijgen. Klopt er iets niet, dan kun je helemaal opnieuw beginnen en opnieuw aanschuiven.

Misschien struikelen de meeste wel over hun eigen snelheid en dat het nu geregeld moet zijn, maar zo werkt het nog steeds niet in Spanje en daarom is er ook minder stress en burn-out in vergelijk met het noorden van Europa, waar de een na de ander een burn-out oploopt met alle gevolgen van dien.

Dit was mijn reactie op alles wat vandaag is gebeurd in Madrid en Catalonië, het waren de uren erna gedachten die zomaar spontaan in me opkwamen.

Door:
“Guardiacivil”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Spanje. Bookmark de permalink .

29 reacties op Waar valt nog redelijk goed te leven in Europa?

 1. Drs.P. zegt:

  Vergeet ff niet dat de mossels Andalusië terug willen hebben omdat zij denken dat dit stukje Europa so wie so van hen is!! Dus als in Frankrijk de pleuris uitbreekt met een mosselburgeroorlog, dan volgt zuid-Spanje ook!!! Op de lange duur is men in Spanje ook niet veilig voor alle mosselshit.

  Geliked door 3 people

 2. Cynicus zegt:

  Op het platteland schijnen er 3000 leegstaande dorpen te zijn. Daar een huisje opknappen en zelfvoorzienend leven. Tsja.

  Like

  • Marian zegt:

   Heerlijk lijkt mij dat Cynicus. Rustig je oude dag beleven zonder al die sores.

   Like

   • Cynicus zegt:

    Het is erg hard werken om dit “ik vertrek ideaal” te bewerkstelligen. Steen voor steen…

    Echter als het klaar is dan gaat het de meeste “ik vertrekmensen” best wel goed

    Like

  • Guardiacivil zegt:

   Die leegstand is ontstaan door werkeloosheid, meermalen mislukte oogsten, droogtes en geen geboortes meer. Nu zijn er een aantal burgemeesters die zulke dorpen promoten en bepaalde voorzieningen gratis invoeren als start. Een aantal jonge gezinnen hebben deze kans opgepakt en zijn opnieuw begonnen met restaureren en de eerste babies zijn er al geboren. Dit doet mij denken aan hetzelfde in Italië waar een tiental jaren terug soortgelijke projecten werden gestart met zulke dorpen en die nu grote aantrekkingskracht hebben op andere ondernemers, toeristen die deze gerestaureerde dorpen bezoeken of er een huisje als vakantiewoning huren. Er is potentie ontstaan.
   Ongetwijfeld gaat dit met de Spaanse dorpen ook lukken, want er zijn dorpen die zo uit de Middeleeuwen komen, waar de architectonische bouwstructuren nog helemaal intact zijn.
   Het zijn projecten die heel goed kunnen dienen als landelijke rustgevende vakantieresorts zonder Wifi.

   Like

 3. delamontagne zegt:

  Leuk beschreven.

  Wel jammer van al dat bouwen dat de hele kust verpest is vanaf Port bou tot aan Gibraltar……..
  Maken hier ook NL-ers mee.[ sommigen]
  Als je dan vertelt een-en-ander, hoe dingen anders zijn, is ’t soms:
  “Oh.,wat stom. In NL zus-en-zo…..
  hebben we dat niet, wat achterlijk etc.
  Zijn wellicht geen blijvers.
  Bemoeien ons hier zowel met Fr, NL-ders,
  Engelsen en Belgen.
  Beetje taal kennen kan nooit kwaad.
  Kennen hier oude man, brompot.
  Kent geen woord, maar dan ook geen woord Frans. Zelfs niet tellen 1,2,3 etc.
  Wordt door anderen geholpen.
  Ligt dan in ziekenhuis en blijkt er niets aan de hand.

  En maar zeuren en klagen.
  Moet dus weer naar huis en roept tegen die verpleegsters die hem duidelijk maakten hij opgehaald kon worden:
  “No wife,.. NO CAR ”
  Wordt GRATIS met ambulance-taxi naar huis gebracht.
  Een beetje aanpassen moet je natuurlijk altijd doen.
  Behalve Moslims blijkbaar.
  Herinner me nog 10-tal[en] jaren terug die berichten van de Overheid in kranten in de talen van de “NIEUWE” -Nederlanders.
  Ik ergerde me wild daaraan.

  Geliked door 1 persoon

  • IkBenHet zegt:

   Erger me nog meer aan die “lint bebouwing” direct langs de wegen.
   Daarachter…. Ongerepte natuur met weidse uitzichten…

   Geliked door 1 persoon

  • Guardiacivil zegt:

   Nederlanders die reageren met……wat achterlijk, wat stom, ………hebben de waarheid en het gelijk altijd aan hun zijde maar niet heus. Denken alles beter te weten of te kunnen, voorstellen als …….maar dat kan je ook zus of zo ….heb ik al vaak gehoord. Na een jaar zijn ze terug en staat de inboedel in een blad te koop.
   Nog irritanter vind ik de vriendschap die ze meteen willen claimen, of ze bang zijn om zaken alleen te moeten uitzoeken.
   Dan blijkt ook vaak, dat de grote bek ineens heel klein en bedeesd is geworden.

   Geliked door 2 people

 4. Aegolius cs zegt:

  Ik heb enige moeite met de EURO notitie in de jaren ’70. Is het een herrekening of als vergelijkend prijspeil bedoeld?

  Ik kan uw vragen goed begrijpen alsook de impact bovenop de nieuwsvergaring via de beeldbuis. Bijzonder hoor, zeker als men als burger daar woont. Dan mag je hopen dat het op een nette wijze met een sisser afloopt. Ik wens het Catatonie toe.

  Geliked door 1 persoon

  • Guardiacivil zegt:

   De huidige euro als vergelijking wat je toen als euro betaald zou hebben, ik denk niet meer in guldens.
   Kennissen van mijn overleden moeder wonen in de regio van Girona, daar zitten ook nog al wat Nederlanders. Ik zelf krijg het idee dat er niet zo veel contact is tussen Spanjaarden en Buitenlanders, waarom ik dit zeg? Veel Belgen, Nederlanders, Scandinaviërs wonen in eigen urbanisaties, soort zoekt soort gaat hier weer op, ze zoeken ook vrijwel altijd de restaurants met hun keuken, hebben Hollandse, Belgische en Scandinavische clubs. Daarmee blijven ze buitenstaander zonder een goede integratie, zoals in Nederland de Marokkaanse gemeenschap slecht Nederlands spreekt kan je dit van de Nederlanders in Spanje vaststellen. Echter er zijn er die zich goed hebben aangepast, de taal spreken, een ondernemende dienstverlening hebben.
   De klagers zitten hoofdzakelijk bij elkaar aan de koffie op n terras, die paar maanden als afleiding van de sleur die ze schijnbaar in Nederland ondervinden. Willen en kunnen niet definitief blijven omdat ze kleinkinderen hebben, heimwee of andere redenen. Zoals ook Delamontagne het opmerkt, klagen, profiteren (lees inkoop medicijnen zakken vol, onlangs een artikel in de media hierover van de Engelsen), niets is goed hier, het eten smaakt niet, maar het bier wel en de zon is lekker. Mijn vraag waarom zit je hier dan? En dan weer typisch Nederlands…………omdat het lekker goedkoop is.
   Het is mijn ongezouten mening naar deze groep overwinteraars die niets bijdragen aan de economie!

   Geliked door 1 persoon

   • Republikein zegt:

    Bij elkaar blijven zitten of elkaar steeds opzoeken helpt inderdaad niet als je wat meer wilt leren over het land en de inwoners.
    Beter naar de lokale tenten en ook niet zo duur.
    Bij massa toerisme gaat de prijs omhoog, ze nemen je waar.
    Is het nog zo dat je een huis niet voor 100% afbouwt i.v.m. belasting?
    De laatste dakpan wordt toch nooit gelegd.
    Mooie muts draag je trouwens, dat scheve petje heb je ’s nachts op.

    Like

 5. texel zegt:

  Op Texel hoef je dus ook niet meer te wezen als je nog een muslim vrije woonomgeving wil hebben, maar wij hebben toch een ding dat voor ons een klein geluk is,….. ze blijven niet zo lang. Zodra de ( in hoofdzaak Salafistische somaliërs) de kans zien verdwijnen ze weer naar de vaste wal ( de stad) Muslim houden nu eenmaal niet zo van zee en strand, harde storm wind en een wijd uitzicht. Ze klitten graag bij elkaar in een vervuild stadsdeel, met ratten en vuil, o zo gezellig. Dat ze van vuil en viezigheid houden is hier ook zo langzamerhand bekend, de wijk die is toegewezen veranderde in rap tempo in een klein Somalië met bergen vuil voor de deur. Maar toch wint het vies en vuil het niet van de frisse waddenwind, de wind die ze op een gegeven moment weer terug blaast naar de vaste wal. Opgeruimd staat netjes. De schoonmaak kan beginnen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Leo zegt:

  Het zinkend schip Europa verlaten is de beste optie. Alleen een idioot investeert zijn of haar zuur verdiende spaarcentjes in Europees onroerend goed

  Geliked door 1 persoon

  • Oeps48 zegt:

   @ Leo (28 oktober 2017 om 18:18)
   Dames en Heren.
   Het zinkend schip Europa verlaten ……. Ja graag, maar waar naar toe ??? Waar is het nog veilig en prettig vertoeven ??? De hele wereld is reeds verpest. Vluchten kan niet meer. Vluchtelingen zijn nergens meer welkom !!!

   Like

  • Cynicus zegt:

   In Amsterdams onroerend goed investeren gaat best wel goed toe nu toe. De onroerend goed prijzen in Amsterdam rijzen al jaren de pan uit.

   Like

   • Oeps48 zegt:

    @ Cynicus (28 oktober 2017 om 22:43)
    Dames en Heren.
    De waarde van cijfers is heel betrekkelijk. Al groeien de bomen nog zo hoog in de hemel, ze blijven niet groeien. Rozengeur en maneschijn duren meestal niet lang. Na de vette jaren komen de magere. En als het tegen zit, zit het niet mee. Kijk verder, dan je neus kort is. In tijden van nood, is het ieder voor zich en God voor ons allen. Gok niet alles op één paard. Spreid je risico’s. Verdeel en probeer te overleven. Geloof niet in dronkenmanspraat aan de toog. Vertrouw niet op de grootspraak van snelle yuppers. Als zij al lang zijn vertrokken, zit jij nog met de brokken. Branie en bravoure getuigen van jeugdige overmoed en gebrek aan inzicht en ervaring. Loop niet over één nacht ijs. Zij die met hun winst te koop lopen, zijn hun verdiensten beu. Een sneuwbal, die de berg afrolt, wordt alsmaar groter en komt pas onder in het dal tot stilstand. Tard het geluk niet. Wees geen pessimist en geen optimist, maar wel een realist. Bezint eer ge begint. Slaap er nog een nachtje over. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dikke bult is eigen schuld.

    Like

 7. Jean zegt:

  In Europa is het goed leven op voorwaarde dat we ingrijpen, wij MOETEN die EU troep én alles wat met die perverse smeerlapperij islam verpest is verdrijven want wij zijn tegen DICTATUUR en vooral tegen kindhuwelijken (lees perversiteit en kinderverkrachtingen), wij zijn tegen huwen met 2 of meer vrouwen (om zoveel mogelijk te kunnen fokken).
  De toekomst van Europa ligt in onze handen en in de bestuurbaarheid door PVV, VB, FN, AfD, FPÖ partijen die dezelfde doelstellingen nastreven.

  Like

  • IkBenHet zegt:

   Ja. Mooi verhaal Jean!! Maarre dát gaat dus niet gebeuren!!
   Dat moge inmiddels toch wel overduidelijk zijn.
   Wat je ook organiseert; komen hooguit 50 mensen en een hondenkop op af.

   Geliked door 1 persoon

 8. leefbarbaar zegt:

  Nog al wat foutlinxen en corrupte ambtenaren hebben een 2e huis in Zuid-Frankrijk. Waarom gaan ze daar naar toe?
  Als de moslims eruit zijn dan zou Brabant de beste plek zijn om te wonen. Ongetwijfeld.

  Geliked door 1 persoon

 9. MF zegt:

  Dat Andalusie ooit een multi-religieus paradijs was, is ook maar een mythe hoor….

  Geliked door 1 persoon

  • Sjun Demartelaere zegt:

   Er was natuurlijk een reden dat die gasten er in 1492 tot de laatste man met degenen die ervan verdacht werden met hen te collaboreren eruit gepleurd werden. http://uitingsvrij.net/viewtopic.php?f=41&t=381&p=3641#p3657 Er zijn hele aardige boeken verschenen over hoe het er daadwerkelijk in Al Andalus aan toe ging. Maar om een of andere reden vinden we daar helemaal niets van in de mainstream media.. Maar wie zelf wil onderzoeken welke vruchten islam daadwerkelijk voortbrengt die kijkt eens rond in Turkije, Noord Cyprus, Kosovo en Libanon. Tegenwoordig onderscheidt ook Zweden zich al heel aardig met betrekking tot de oogst van de vruchten van islam. Niemand kan met goed fatsoen beweren van niks geweten te hebben. Doet iemand dat wel lach hem of haar dan in het gezicht uit.

   Geliked door 1 persoon

   • MF zegt:

    Is het volgens u juist dat die hele Arabische cultuur (met zijn algebra, bouwkunst) in verval is geraakt vanaf het moment dat het is betrokken geraakt bij de islam?

    Like

  • Oeps48 zegt:

   @ MF (28 oktober 2017 om 19:32)
   Dames en Heren.
   Daar, waar de islam verscheen, werd het nooit een paradijs.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s