Zweden: Angst voor de verkiezingen – € 1,3 miljoen voor de strijd tegen “Fake News”

Screenshot_23

(Door: Bianca Hoekstra – Vertaling: E.J. Bron)

De Zweedse regering stelt aan de vier grote media-instellingen een bedrag van meer dan € 1 miljoen ter beschikking om zogenaamd “Fake News” voor de verkiezingen volgend jaar te bestrijden.

journalistenwatch

Het project wordt door het “Zweedse Centrale Bureau voor Innovatiesystemen Vinnova” met € 1,3 miljoen gefinancierd en is gebaseerd op de samenwerking tussen de publiekrechtelijke zenders SVT, Sveriges Radio en de uitgeverijen Bonnier en Schibsted, die onder andere ook eigenaars zijn de kranten Aftonbladet en Svenska Dagbladet.

Vinnova omschrijft het “Anti-Fake-News-Platform” als een “digitale mogelijkheid waarmee teksten gecontroleerd en benadrukt kunnen worden, bijvoorbeeld uitspraken van de politici en ambassadeurs die via sociale media verspreid worden”.

De beslissing om te bepalen wat “Fake News” is en wat niet, wordt bepaald door de schrijvers van de publiekrechtelijke media zelf. Vinnova denkt dat het censuurprogramma “van beslissende betekenis” zou kunnen zijn bij de verkiezingen van volgend jaar in Zweden.

Behalve het feit dat redacteuren van publiekrechtelijke media-instellingen zodoende nog meer invloed krijgen, zal de censuursoftware ook terugvallen op automatismen om “de kwaliteit te verhogen en het risico van verkeerde of irrelevante data te reduceren die openbaar worden”.

Duitsland is al een stap verder. Hier is al een censuurplatform in gebruik

Het nieuwe censuurplatform is niet de eerste digitale fact-check-dienst die in Europa of in de VS ingezet dient te worden. In het begin van dit jaar ontwikkelde Duitsland een gelijksoortig platform genaamd “Correctiv”, dat door de linkse miljardair George Soros gefinancierd en met journalisten van de publiekrechtelijke media bezet werd.

De argumenten voor de oprichting van “Correctiv” in Duitsland in februari van dit jaar waren grotendeels identiek aan die van de Zweedse regering nu. Men zegt dat de censuur noodzakelijk zou zijn om “Fake News” voor de verkiezingen tegen te gaan.

“Fake News” wordt voor de opkomst van populistische partijen in heel Europa verantwoordelijk gemaakt. Ondanks de marktinvoering van “Correctiv” maanden voor de verkiezingen, lukte het de Alternative für Deutschland (AfD) bij de verkiezingen in september om de op twee na grootste partij in Duitsland te worden.

Kort na de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump beweerden de Democraten en politieke kringen dat ook hier “Fake News” tot zijn overwinning bijgedragen zou hebben. Als gevolg daarvan bouwde de sociale media reus Facebook “Politifact” en “Snopes” in om bepaalde nieuwsberichten als “Fake News” te markeren.

Bron:
www.journalistenwatch.com
Door: Bianca Hoekstra

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Fake News", "Lügenpresse", "Weg met ons!", Barbarisme, betutteling, Censuur, Communisme, cultuurrelativisme, democratie, demoniseren, dictatuur, establishment, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse media, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, moralisme, nieuw fascisme, Overheid, political correctness, propaganda, publieke omroep, Rotzakken, Socialisten, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur, Zweden. Bookmark de permalink .

15 reacties op Zweden: Angst voor de verkiezingen – € 1,3 miljoen voor de strijd tegen “Fake News”

 1. Harry Willemse zegt:

  In steeds meer landen komt er een ministerie van waarheid. Orwells boek wordt steeds meer als handleiding gebruikt in plaats van als waarschuwing.

  Geliked door 2 people

 2. tippelaar zegt:

  Maakt u zich over zweden maar niet meer druk. Dat land is moreel al volledig naar de knoppen (citaat van een zweedse ambassadeur in het buitenland) nu alleen nog de economie naar de bliksem (schiet lekker op met zulke asiel-uitvreters en ander slecht volk dat islamitisch de hand ophoudt) en dan kan het licht in zweden worden uitgedaan. Zweden telt niet meer mee en doet niet meer mee. Ik heb geen medelijden met de zweden, ze hebben het zelf zo gewild.

  Geliked door 2 people

  • tjonge zegt:

   duitsland, nederland, belgie, frankrijk, uk e.a. zijn net zo ver heen als zweden, kijk maar eens op straat zodra je de voordeur uit stapt.
   ik doe voor de gein mezelf wel eens de vraag stellen als ik mijn huis uit stap wat voor menspersoon ik het eerste tegen zal komen, een allochtoon of autochtoon….
   de uitslag zal u niet verbazen….of misschien ook wel…..

   Like

   • BertG. zegt:

    Zo erg is hier gelukkig nog niet.
    Ik kom nog steeds meer autochtonen tegen op weg naar b.v. de winkel.

    Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Zweden is momenteel de grootste opkoper van zand ter wereld.
    Hele woestijnen worden naar Zweden vervoerd.
    Desgevraagd verklaarde de Zweedse Minister President Knud Olsen dat Zweden altijd al had verlangd naar meer zand in het dagelijks leven.
    “Je kunt zo veel méér doen met zand. Denk eens aan ’n eigen zandkasteel in uw achtertuin of uw eigen intieme oase bij maanlicht. We waren die eeuwig zingende bossen goed zat. Bovendien moesten we ’n oplossing vinden voor die kamelen die er de laatste tijd in de Zweedse steden rondlopen.”
    Op de vraag hoe de Zweden de enorme financiële lasten denken op te kunnen opbrengen die de ongebreidelde massa-immigratie van de afgelopen 80 jaar met zich mee heeft gebracht, verklaarde Olsen “Sinds kort maken wij gouden zaken met ons eigen merk kamelen-pis. Saoedi-Arabië is onze grootste afnemer. Mag ik u een glaasje aanbieden… Proost! “

    Like

  • Cynicus zegt:

   Sja die Zweden zijn zulke schijnheilige huichelaars dat als je contant betaalt in de winkel of het restaurant wordt je als een halve crimineel gezien. Oei oei je zou maar eens een paar tientjes hebben verdiend met de verkoop van zelfgerookte zalm.

   Like

 3. hans zegt:

  Bestrijden van fakenieuws!!?? Die enge marxisten zijn juist het tuig wat fakenieuws over de bevolking probeert uit te strooien! Echt lachen, ha ha.

  Geliked door 1 persoon

 4. jantjeuitnl zegt:

  De Zweden hebben het Stockholm syndroom uitgevonden. Met een reden.

  Like

 5. Guardiacivil zegt:

  1.3 Miljoen zal wel gebruikt worden voor VERSPREIDEN ipv bestrijden.
  Dit op zich is al een leugen naar het volk 1.3 milj. voor bestrijden fake news.

  Like

 6. Cynicus zegt:

  Er is een verschil tussen de waarheid en wat men vindt dat de waarheid is.

  Zweden is wel zo’n huichelland net als Duitsland waar al actief en openlijk censuur is. Hier is de censuur nog enigszins verkapt. Echter de media mogen bijvoorbeeld niks positiefs over Trump zeggen. Ook het klimaatsprookje wordt nagepapegaait. Eigenlijk is de main stream media ene grote vieze valse leugenbende. Het is als de omdraaiingen in het ministerie van waarheid in het boek 1984 van George Orwell. Satan draait ook altijd alles om dus dat is het handelsmerk van de satanisme.

  Like

 7. Paul Cock zegt:

  George Soros is geen “Linkse” miljardair, maar een politieke parasiet, die uit chaos geld probeert te halen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s