Duisternis wacht Europa wanneer de Verlichting uitvalt

Screenshot_163

(Door: Joris Sterckx)

Wie zich op een onbewaakt moment vervuld voelt geraken van een ongebreideld vooruitgangsoptimisme, kan ter genezing daarvan niet beter doen dan het boek Wat op het spel staat te lezen, van het brein van Philipp Blom. Je hoeft het zelfs niet helemaal uit te lezen, minder dan 5% volstaat, om binnen de kortste keren weer je goede oude zwaarmoedige zelf te worden.

Er staat véél in Wat op het spel staat en op de tandenfee na is niks van dat ‘véél’ opbeurend. Kort door de bocht houdt Blom de waarden van de Verlichting en het liberalisme tegen de ongekende uitdagingen die het Westen te wachten staan, zoals klimaatverandering, massamigratie, de nu al voelbare algoritmisering van arbeid en de herleiding van het individu tot een in digitale data representeerbare consument. Nog korter door de bocht, maar wel tweetbaar: de vermarkting van de Verlichting.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
Doorbraak.be

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Duisternis wacht Europa wanneer de Verlichting uitvalt

 1. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  Mooie, maar beperkte visie op “Europa” en haar elite leiders.

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Als je ontwaakt uit de media roes van het Sufkrantje, het NON journaal, flut programma’s en van de links/liberale/christelijke roze wolk afvalt en om je heen kijkt zal je merken dat de verlichting allang en breed is uitgevallen, we bevinden ons in de duisternis.
  Ons land, cultuur en samenleving bevinden zich in een vrije val richting afgrond ondank alle mooie politieke praatjes uit Den Haag en Brussel !!

  Like

 3. MF zegt:

  Na de Middeleeuwen kwam de Verlichting. Dat is een goede ontwikkeling geweest. Wat niet goed is, is dat de waarden van de Middeleeuwen terzijde zijn geschoven. Ik pleit voor een integratie van Verlichting en Middeleeuwen. Dus niet alleen Verlichting: want dat is te leeg.

  Hegel zei het al: these, antithese, synthese.

  Like

 4. Jean zegt:

  Eerst die “onverkozen” EU troep opruimen en dan onderling gesprekken aangaan over “wat willen en kunnen we samendoen?” maar zonder bemoeizucht en zakkenvullerij van die EU belast nietsnutten. Besparing: Miljarden euro’s jaarlijks die nu “verknoeid” worden aan corrupte Afrikaanse vriendjes van die EU troep.
  De toegevoegde waarde van die EU balast is ‘nul, noppes, nothing, rien, nichts,näischt, zero, intet, semmi enz. enz.
  Nu die troep hun C4 in de handen stoppen en ze duidelijk maken dat ze kunnen oprotten “zonder pensioenrechten” en al diegenen die dat momenteel binnen schrapen z.a. die vanrampaai & co het afnemen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Die Verlichting was het begin van de reeks sprookjes die Het Volk door de strot werd geduwd. Holle frasen zoals daar waren broederschap, gelijkheid en, o ja, vrijheid waren de eerste kolen die gestoofd werden. En het volk juichte. Zeker, de horigen hoefden nu niet meer naar de kasteelheer om daar het tiende deel van hun opbrengst af te geven en hun dochter als die ging trouwen zodat ze vakkundig door de vorst werd voorbereid. Ze mochten nu een aangiftebiljet voor de belastingdienst invullen en 80% afstaan. Vroeger, vóór de Verlichting had de Vorst daar anderhalve man en een sufgeneukte #MieToe stagiaire voor en nu zitten ze daar met 50.000 man de geraniums te hypnotiseren. Ik kan er dagen over doorgaan maar ik ben Tatjana niet. https://youtu.be/bOigXb_9L28

  Geliked door 1 persoon

 6. Edgy Veggie zegt:

  Dit is op The Edgy Veggie herblogd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s