Het gevaar ligt in de gehele Koran

Screenshot_208

Koran lezen tijdens het jaarlijkse Koran-festival in Moskou, maart 2017.

(Door: Sonja Dahlmans)

‘Mekkaanse islam’ versus ‘Medinese islam’

Ik heb er in Doorbraak eerder al op gewezen, en via Ayaan Hirsi Ali hebben de begrippen wereldwijd weerklank gekregen: de Mekkaanse en Medinese periode in de islam, en respectievelijk het verschil tussen de Koran-verzen die werden geopenbaard in Mekka enerzijds en in Medina anderzijds. Ik heb betoogd dat de islam leert dat de gewelddadige Koran-verzen die Mohammed in Medina heeft ‘ontvangen’ voorrang hebben op vredelievende Koran-verzen uit de Mekkaanse periode. Hirsi Ali breekt een lans voor de grote groep vredelievende wat zij noemt ‘Mekkaanse’ moslims. Ze wil hen overhalen om een levensnoodzakelijke hervorming van de islam te accepteren, waarbij de intolerante en gewelddadige islamitische fundamenten worden verworpen. De Nederlandse theologe Sonja Dahlmans* betoogt echter dat het verkeerd is om te stellen dat de Mekkaanse Koran-verzen vredelievend zijn, en derhalve concludeert ze dat ‘het gevaar in de gehele Koran ligt’. Hieronder legt ze uit waarom. [Sam Van Rooy]

Lees verder>>>
(h/t Peter Rissing)
Doorbraak.be

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", gezond realisme, Islam, koran, Moslims. Bookmark de permalink .

20 reacties op Het gevaar ligt in de gehele Koran

 1. ReaGluurder zegt:

  In Nieuwsuur weer een zoveelste discussie over “vluchtelingen / asielzoekers”. Natuurlijk geen woord over de huidige onveilige situatie, over de demografische gevolgen, de situatie in bv. 2035. Ook geen woord over de betonblokken die w-Eu overspoelen. Ook al geen woord dat zo’n 75% van de immigranten / gelukszoekers aan het Uitkeringsinfuus zitten. Al helemaal geen woord over de 250 M I L J A R D die de Omvolking ONS al heeft gekost. Conclusie; Er is geen redden meer an!

  Geliked door 2 people

 2. guusvelraeds zegt:

  De zogenaamde Mekkaanse verzen en de Mediene (Yatrib) verzen zijn niet uit elkaar te knippen. Ze behoren integraal bij elkaar. Beide verzen beschrijven de route die Mohammed doorlopen heeft om uiteindelijk te geraken op het punt waarop hij zag dat geweld noodzaak was om de islam te
  verspreiden over het Arabisch schiereiland.

  De verspreiding verder dan het Arabisch schiereiland heeft Mohammed niet meer meegemaakt tijdens zijn leven. Het is essentieel voor de islam als continuüm om de zogenaamde vredelievende en de tot oorlog oproepende verzen niet als los van elkaar te zien en onafhankelijk van elkaar te belijden.

  Elke moslim die dat wel zou doen zowel het ene als het andere zou onherroepelijk door de gezaghebbende oelema als afvallige (takfir) beschouwd worden. De Mekkaanse verzen moeten beleden worden in het huis van de vrede (dar al islam) en de Mediene verzen moeten belden worden in het huis van de oorlog (dar al harb).

  Ook dat is niet altijd waar want het continuüm van de islam moet zowel in het huis van vrede alsook in het huis van oorlog gegarandeerd zijn. Dat betekent in de praktische uitoefening van het islamitische geloof dat er altijd een mengvorm wordt toegepast van de verzen. Een mengvorm waarin in het ene moment meer de dominantie ligt op de Mekkaanse verzen en in het andere moment meer op de Mediene verzen.

  Kortom de maatschappelijke situatie legt vast welke verzen naar de voorgrond komen. Binnen de Koran zijn de verzen ook niet gescheiden van elkaar. Binnen de Koran is helemaal geen sprake van logisch verband en opbouw naar een bepaalde climax toe. De Koran is ingedeeld naar lengte van de verzen waarbij de langste verzen vooraan staan en de kortste verzen achteraan.

  De Koran werd (bewust of onbewust) ontworpen om zonder gebruik van ratio te reciteren (zeg maar hersenspoeling) waarbij het van groot belang was en is om al op zeer jonge leeftijd kleuterleeftijd te beginnen met het kritiekloos instampen.

  Moslims zijn de soldaten van Allah. Waarbij onderscheidt gemaakt worden tussen de strijdende soldaten en de niet strijdende soldaten waarbij de niet strijdende soldaten de back-up vormen voor de strijders.

  Wie hier geen geloof aan hecht of meent dit te moeten weerleggen raad ik aan vooral mee te blijven helpen dat nog een paar miljoen moslims ons land betreden. Als dat gebeurd zal ik hem vragen (als het nog mogelijk is) wat daarna zijn bevindingen zijn.

  Europa heeft een onherstelbare vergissing gedaan bij de import van miljoenen moslims.

  De moslims zelf kunnen hier niets aan doen. Zij doen zoals ze doen.

  De boosdoeners zijn de elite’s die dit gefaciliteerd hebben en nog steeds doen.

  Geliked door 1 persoon

  • Theresa Geissler zegt:

   Juist, Guus! De hele slotconclusie, die je uit dit alles kunt trekken is reeds samengevat in de eerste regel van je betoog:
   Niks onderscheid tussen Mekkaanse en Medinese fase: De hele gore rotzooi in één keer op de brandstapel (voor mijn part die van Terry Jones)!

   Geliked door 1 persoon

 3. Marc zegt:

  Ik dacht dat ik de essentie van de koran wel begrepen had. Kennelijk toch niet.

  Dank je Sonja Dahlmans, voor deze wijze les!

  Like

 4. M. zegt:

  Het gevaar ligt in dat de meerderheid analfabeet is en het boek niet eens gelezen heeft en maar een beetje achter de kudde aan rent. Anders zouden ze er achter komen dat het boek zichzelf op meer dan vijftig punten tegen spreekt. En dan zouden ze ook lezen dat wat ze aanhangen van zichzelf zegt dat het de grootste misleider is en wie is de grootste misleider van allemaal?

  Like

 5. Rene Kampers zegt:

  Niet de Koran is gevaarlijk , dat is tenslotte maar een boek. Het gevaar zit in de licht gelovigheid en de armen van geest, typisch voor het volk van het midden Oosten. Godsdienst voor de gelovigen moet een houvast bieden , liefde en tolerantie en een antwoord op de grote levensvraag , wat gebeurd er na ons overlijden. Niet God heeft de mens geschapen het is juist anders-om De katholieke kerk heeft dezelfde fout gemaakt als de Islam Zij misbruikte ook de godsdienst omwille van macht en onderwerping .Hun macht is gebroken omdat de mens begon met nadenken en kritisch werden Hetzelfde lot staat ook de Islam te wachten maar dat is nog niet voor morgen

  Geliked door 1 persoon

 6. hendrikush zegt:

  Petje af voor onze Zuiderburen.
  Het gehalte van de commentaren is een voorbeeld voor ons land.

  Like

 7. leefbarbaar zegt:

  We kunnen eindeloos doorgaan met de koran te begrijpen en uit te leggen, maar omdat moslims bezig zijn met veroveren, haat, onderdrukking, genocide, weet ik genoeg. Ze zijn gestoord en horen hier niet. Stuur ze terug naar hun heilstaten en ze maken elkaar maar af met dat boek in hand; probleem opgelost.
  Overigens al erg raar, dat wij islamfoben, onderbuikdenkers zo veel weten van de islam en de linxmensch niet.

  Geliked door 1 persoon

 8. MF zegt:

  Ik hoor wel eens dat de mystieke tak van de islam, het soeffisme, best goed is. Klopt dit dan niet? Die lezen toch ook de koran?

  Like

 9. Jan zegt:

  Een christen of Jood weet wat hij citeert, een moslim niet, leert alleen van buiten maar begrijpt geen jota. Is gefixeerd op vertoon, uiterlijk net als al die opgemaakte moslimmeiden. Onder de schedel zit niks


  Er onder zit nog steeds het spook

  Like

  • Marian zegt:

   Als ze zo zwaar zijn opgemaakt, kunnen ze net zo goed hun haar laten zien en stinkend naar parfum. Zo zijn ze dus niet verleidelijk voor een man? Heilig voor hun allah zijn ze zeker niet, wel SCHIJNheilig. Dit soort wijven moeten eens gepakt worden door een dolle neuknikker, leren ze het wel af.

   Geliked door 1 persoon

 10. ReaGluurder zegt:

  Off Topic, maar zeker ook weer niet; De Britse zanger Morrissey steekt het niet onder stoelen of banken! Op zijn nieuwe album staan ook weer 2 songs mbt Israel. Vorige week was Boy George in Tel Aviv. Hij droeg een kledingstuk vol met Davidssterren!! Lekker sfeertje in Tel Aviv. Bij de buurtjes is het 1 en al ellende; Gaza, Syria, Iraq etc. Puinzooi en plassen bloed!

  Like

 11. Aegolius cs zegt:

  **Zelfs het zogenaamd vredelievende Koranvers: ‘Jij aanbidt niet wat ik aanbid, ik aanbid niet wat jij aanbidt’, deelt mensen in naar religie en gaat voorbij aan hun mens-zijn. Het zegt niet dat je mensen c.q. een mensenleven waardevol moet vinden no matter what.**

  Gelet op u uw theologische studie, Sonja Dahlmans, geloof ik u, maar rooms en islamitisch wel opgeleide theologen interpreteren god en belevenis/invloed anders.
  http://verenoflood.nu/sonja-dahlmans-theologe-met-missie/

  Like

 12. Republikein zegt:

  Citeren n.m.m.?
  Punten scoren.
  Hersens niet nodig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s