AfD in Brandenburg ook heel dicht bij de SPD en de CDU

Screenshot_76

(Door: Jürgen Fritz – Vertaling: E.J. Bron)

Toen op de avond van de Duitse parlementsverkiezingen duidelijk was dat de AfD als de op twee na grootste partij in het parlement zou komen, gaf men in de sociale netwerken en de nanny-media het roostende parool uit dat dit vermoedelijk het laatste succes van de AfD geweest zou zijn en dat de partij na vier jaar uit het politieke leven van de Bondsrepubliek verdwenen zou zijn. Daar ziet het op dit moment echter helemaal niet naar uit.

Bij de deelstaatverkiezingen in Brandenburg in 1994 haalde de SPD over de 54%. Daarvan is nog niet eens de helft overgebleven. De teloorgang van de SPD lijkt niet te stoppen. Intussen wordt deze teloorgang geflankeerd door de opkomst van een andere partij, die, beginnend bij nul, binnen enkele jaren de voormalige heerser van Brandenburg al bijna heeft ingehaald.

De gestage teloorgang van de SPD

Bij de laatste deelstaatverkiezingen drie jaar geleden (2014) verloor de SPD tegenover 2009 weliswaar meer dan 1%, van 33% naar 31,9%, maar kwam opnieuw als grootse partij uit de verkiezingen tevoorschijn, net zoals bij alle andere deelstaatverkiezingen in Brandenburg. In 1994 haalde ze in de nieuwe deelstaat rondom Berlijn zelfs meer dan 54%. Maar wat is er van deze 54,1% 23 jaar later overgebleven? Volgens de nieuwste peiling van Infratest-dimap voor de RBB (Rundfunk Berlin Brandenburg) nog maar net 23%. Minder dan de helft, ja, bijna een verlies van 60%. Ongelooflijk!

Waar gingen dan al die kiezers naartoe, die zich van de SPD hebben afgekeerd? Niet naar de CDU, zoals je op het eerste gezicht zou vermoeden. Deze schommelde in Brandenburg altijd tussen bijna 20% en 30%. De laatste keer haalde ze 23% van de stemmen. Dit resultaat kon ze ondanks de enorme verliezen van de SPD niet eens vasthouden en verliest op dit moment ook 1%, ze staat dus op 22%, nipt achter de SPD.

De fulminante opkomst van de AfD

En vlak achter de CDU staat dan de partij waar de meeste kiezers naartoe gaan: naar de Alternative für Deutschland (AfD). Drie jaar geleden voor het eerst in Brandenburg aangetreden, haalde ze direct een fulminant resultaat van 12,2%. En dit zou ze, als er nu deelstaatverkiezingen zouden worden gehouden, nog eens duidelijk kunnen verbeteren, zoals Infratest-dimap nu meedeelde, naar 20%.

Daarmee staat de AfD zelfs al duidelijk boven Die Linke (de opvolgerpartij van de SED), die in Brandenburg traditioneel heel sterk is, daar zelfs deels zelfs 7 tot 8% meer stemmen haalde dan de CDU. In 2004 kwam de PDS/Die Linke op 28%, drie jaar geleden op 18,6% en nu nog maar op 17%. Ook hier dus een neerwaartse trend.

Ver achteraan staan op de 5e en de 6e plaats de FDP en de Groenen met respectievelijk 7% en 6%, waarbij de FDP zich in vergelijking met 2014 duidelijk kan verbeteren van 1,5% naar 7%, terwijl de Groenen minimaal verliezen.

Overzicht

Hier de actuele percentages in een overzicht (1.005 geënquêteerden in de periode van 7 tot 11 november):

Screenshot_77

Winst en verlies tegenover de laatste deelstaatverkiezingen in 2014:

AfD: + 7,8%
FDP: + 5,5%
Groenen: – 0,2%
CDU: – 1,6%
Andere partijen: – 1,8%
SPD: – 8,9%

De meerderheid voor rood-donkerrood is weg

In Brandenburg regeert al meer dan acht jaar lang een rode-donkerrode regering, sinds vier jaar onder minister-president Dietmar Woike (SPD). Kwamen de SPD + Die Linke in 1994 samen nog op 72,8%, in 2009 op 60,2% en in 2014 op 50,5%, nu halen ze samen nog maar net 40%. De rode-donkerrode heerschappij in Brandenburg zou dus wel eens spoedig ten einde kunnen zijn.

Bron:
https://juergenfritz.com
Auteur: Jürgen Fritz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), christendemocraten, Communisme, Duitsland, gezond realisme, sociaaldemocraten. Bookmark de permalink .

4 reacties op AfD in Brandenburg ook heel dicht bij de SPD en de CDU

 1. Jan zegt:

  😀 😃 😄😀 😃
  op naar 0

  Like

 2. Nemesis zegt:

  Jammer dat er er in de AfD zich nog altijd en steeds weer een soort van LPF achtige toestanden heersen, zowel de leden alsook in de top. Die moeten nu ook eens beginnen met “normaal te doen”. Je kunt niet iedereen even leuk en aardig vinden, maar dat gekissebis van een flink aantal ego’s, en dat zijn er veel, te veel, moet ophouden, anders zijn ze daadwerkelijk over 4 jaar weg.

  Like

 3. Ivanneau zegt:

  Juich niet te hard en te vroeg. Er is door de hele EU heel veel wetgeving in de maak om rechts voorgoed de mond te snoeren en als het enigszins kan op te sluiten. Als je straks iemand de weg wijst en zegt dat hij naar rechts moet gaan ben je al strafbaar. De enige manier is dan 3x links. Komt bij dat de Russen steeds meer aan rechts gelinkt worden en het demonisatieproces van Rusland nog maar net gestart is. Bij de volgende verkiezingen zou het mij niet verbazen als ze het DDR systeem gaan toepassen.

  Like

 4. BM Fidel zegt:

  Het demoniseren van Russen nog maar net gestart? Dat is al 60 jaar aan de gang. Met groot succes, tenminste als ik sommige commentaren op dit forum lees.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s