Henryk Broder en de eeuwige antisemieten

Screenshot_109

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

Malmö, de op twee na grootste stad van Zweden, wordt door veel deskundigen als de hoofdstad van het moderne Europese antisemitisme beschouwd. Enkele van de vele aspecten die deze karakterisering rechtvaardigen, worden deels in een nieuwe Duitse documentaire met de titel “De eeuwige antisemiet – verhalen van een onbeantwoorde liefde” ontmaskerd. De documentaire werd n.a.v. de herdenkingsdag van de Kristallnacht op 8 november laat in de avond door de Beierse televisie uitgezonden.

De film volgt de Duits-joodse schrijver Henryk M. Broder op zijn reis door Duitsland, Frankrijk en Zweden. Hij wordt vaak begeleid door Hamed Abdel-Samad, een in Duitsland levende Egyptische publicist (met een Duits staatsburgerschap). Meerdere theologen van de Egyptische Moslimbroederschap hebben een fatwa uitgevaardigd dat hij wegens ketterij gedood moet worden. In de film is hij te zien met beveiligers van de politie.

Voordat Broder en Abdel-Samad naar Malmö kwamen, waren ze afspraken met de chef van de politie en de burgemeester overeengekomen, die op het laatste moment werden afgezegd. Ze ontmoetten de Amerikaanse rabbi van de joodse gemeente van de stad, Shneur Kesselman. Hij vertelde hen dat de krimpende gemeente kogelwerend glas in de synagoge moest installeren. Zelfs dat hielp niet. Voor de synagoge explodeerde een bom en er werd eveneens een bom in de kapel op de joodse begraafplaats gegooid, die volledig werd verwoest.

De tot de Chabat-beweging behorende rabbi zei dat hij regelmatig getreiterd zou worden op straat. Vanuit voorbijrijdende auto´s worden hem beledigingen toegeroepen als “Dood aan de Joden”. Hij wordt met voorwerpen bekogeld, waaronder een appel, een vuuraansteker, een glas en een fles. Kesselman kwam twaalf jaar geleden naar Malmö. Hij zegt dat wanneer hij de realiteit van de Joden in de stad van tevoren geweten zou hebben hij niet gekomen zou zijn. Nu wil hij uit loyaliteit tegenover de krimpende joodse gemeenschap niet vertrekken.

Kesselman verwacht dat veel kinderen van de gemeenteleden Malmö zullen verlaten. Enkele weken geleden, de documentaire was al klaar, werden de ramen van de synagoge opnieuw met stenen bekogeld. Naar aanleiding van dit voorval zei de voormalige voorzitter van de joodse gemeente tegenover de pers dat de meeste incidenten door moslims of Arabieren worden gepleegd.

Een joodse leerkracht aan een openbare basisschool in een probleemwijk van Malmö wordt eveneens geïnterviewd. Hij spreekt van schietpartijen in de wijk, vaak met dodelijke afloop. Kinderen uit andere klassen doen vaak de deur open en roepen antisemitische beledigingen tegen hem. Een 11-jarige schreeuwde “Heil Hitler”. De schoolleiding wil de antisemitische incidenten niet openbaar maken; zij zegt: “Het zijn maar kinderen”.

Voordat ze door een wijk van Malmö met een groot aantal migranten rijden, waarschuwt de politie de documentairemakers de auto niet te verlaten, zelfs niet eens te stoppen. In goed Nederlands vertaald betekent dat: “Dat is een islamitisch getto, waarin de politie de controle is kwijtgeraakt”. De documentairemakers gebruiken zonder uitzondering het woord “migranten”, terwijl de kijkers zelfs wel moeten begrijpen dat ze daarmee moslims bedoelen. Dit deel van de documentaire is een directe aanklacht tegen de progressieve autoriteiten in Malmö en vele andere Zweedse steden.

In Duitsland bezoeken Broder en Abdel-Samed een joodse eigenaar van een restaurant – een Irakese Jood – in München. Deze vertelt hen dat hij onlangs zijn tweede restaurant moest sluiten. Hij staat vaak blootgesteld aan antisemitische beledigingen en pesterijen, die van Duitsers uitgaan. De documentairemakers bezoeken Naumburg in de deelstaat Sachsen-Anhalt. Daar ontmoeten ze een Holocaust-ontkenner, die hen vertelt dat er geen gaskamers in Auschwitz waren. De interviewpartner is sociaaldemocratisch burgemeester van een dorp geweest. Later stapte hij over naar de neonazi-partij NPD. Nadat hij verklaarde dat de Holocaust een mythe zou zijn, werd hij in tweede instantie door de rechtbank veroordeeld wegens het ontkennen van de Holocaust. Daarna sprak het hoogste gerechtshof van de deelstaat in Naumburg hem vrij.

In Hildesheim lieten de documentairemakers een discussie over extreem antisemitisch materiaal tegen Israël zien, dat in een college aan de hogeschool voor toegepaste wetenschap en kunst (HAWK) werd gebruikt. Door een podium-lid werd een aantal voorbeelden getoond, die Israël op hetzelfde niveau plaatsen als de nazi´s. De rector van de hogeschool zegt er niet van overtuigd te zijn dat het college antisemitische zaken bevatte. Broder becommentarieert dat de nazi´s wisten hoe een Jood te definiëren, maar dat tegenwoordig Duitsers problemen hebben om antisemitisme te definiëren.

In Keulen wordt een kunstbeurs bezocht, waarop op een “kunstwerk”, afhankelijk van de gezichtshoek, een hakenkruis of een Davidsster staat. De beurs vindt plaats in een gebouw, waaruit tijdens de oorlog Joden en anderen naar vernietigingskampen werden gestuurd.

In Frankrijk wordt een bezoek gebracht aan de oude Parijse wijk rondom de Rue des Rosiers. Men laat de gedenkplaat aan de muur van het voormalige restaurant Goldenberg zien. In 1982 vermoordden Palestijnen daar zes gasten en verwondden er 22 anderen zwaar. Er patrouilleren zwaarbewapende soldaten door de wijk.

De documentaire werd gemaakt door Broder en Joachim Schneider. De laatste maakte o.a. ook de film “Uitverkoren en uitgesloten – de haat op Joden in Europa”, een film die in het voorjaar door de Duits-Franse tv-zender Arte gecensureerd werd, die hem in opdracht had gegeven. Later werd de film door de WDR getoond, die hem verminkte door er veel kritische opmerkingen in te verwerken.

Tenslotte probeert Broder te analyseren wat er in Europa gebeurt. Hier praat hij over met een vriend, de Nederlands-joodse schrijver Leon de Winter. Omdat zij het antisemitisme niet kunnen verklaren, komt De Winter tot de conclusie dat in het verleden niemand meer liefde voor Europa had dan de Joden. Deze liefde werd niet beantwoord. Hij denkt dat nu de laatste fase van het bestaan van de Joden in Europa is aangebroken. De Winter voorspelt dat het Europese Jodendom over 40 tot 50 jaar verdwenen zal zijn. Of het zover komt, moeten we afwachten.

Op dit moment bestaat de film van Broder en Schneider alleen in het Duits. Engelse en Franse ondertiteling zouden hem voor een groter publiek toegankelijk maken.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Door: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, Eurabië, Europa, islam-collaboratie, islamappeasement, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Israël-vijandigheid, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, Moslims, nieuw fascisme, Pacifisme, political correctness, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

13 reacties op Henryk Broder en de eeuwige antisemieten

 1. Statler & Waldorf zegt:

  ‘De Winter voorspelt dat het Europese Jodendom over 40 tot 50 jaar verdwenen zal zijn.’

  Lijkt mij gezien de exponentiële groei van de moslimbevolking in Europa een tamelijk optimistische ‘voorspelling’.
  10 tot 20 jaar lijkt mij meer realistisch.
  Helaas.

  Like

 2. Thom zegt:

  Het vreemde is dat gerenommeerde en uitstekende ingevoerde Duitsers niet precies snappen waarom Hitler de Joden afslachtte en samenwerkte met de moslims. Hitler zag in het Duitse volk het superras (Herrenvolk). Het grote aantal Joden die voor het moslimgeweld uit Israël verdreven waren in Duitsland en de rest van Europa zag hij als een bedreiging voor het Duitse volk.
  Doordat hij ze als een bedreiging zag voor zijn eigen Herrenvolk en omdat ze in grote getale aanwezig waren, vond hij dat hun aanwezigheid diende te stoppen. Dit is de reden waarom de holocaust werd uitgevoerd op Joden, zigeuners en andere volkeren die in Europa aanwezig waren en diegenen volgens hem geen bijdrage vormden aan Zijn Rijk. Hij liet voor de Tweede Wereldoorlog ook alle dementen en geestelijk gehandicapten vergassen in tehuizen. Moslims waren er In Europa alleen in Joegoslavië en dat waren samen met de moslimsjeik uit Jerusalem bruikbare medestanders om de Joden af te slachten.
  Wat Duitsers van nu niet schijnen te begrijpen is, dat als moslims in de tijd van Hitler in die mate aanwezig waren geweest, als ze nu zijn, dat hij de treinen naar het Oosten volgestopt had met moslims.
  Het ging Hitler om de zuiverheid van het Germaanse ras en niet om vermenging met andere volken. Moslims waren slechts hulptroepen bij het elimineren van Joden en vijanden en zeker geen toekomstige inwoners van Duitsland. Neo-nazi’s begrijpen dit beter dan de gewone Duitser, Zij moeten niks van Joden maar ook niet van de islam-aanhangers hebben.

  Like

 3. fleckie zegt:

  IN het NW. ISR. WEEKBLAD van 17.11.2017, stond onder de RUBRIEK ………..’REACTIES’……
  ‘ OPROEP…aan…POLITIEK…en…BURGEMEESTERS’. …………..Vooraanstaande leden van het Nederlands Verbond voor Progessief Jodendom stuurden een brief aan premier Mark Rutte, de fractievoorzitters van de TWEEDE KAMER en BURGEMEESTERS…………………November 2017
  ‘Wij zijn ongerust.Wij stellen vast dat uitingen van afkeer en haat tegen minderheden toenemen. Wij zien racistische publicaties en opmerkingen die niet meer als ‘incidentele grappen ‘ kunnen worden afgedaan. Wat betreft specifiek anti- Joodse uitingen.Kritiek op de regering van Israel mag natuurlijk. Jodenhaat,al is het vaak vermomd als anti-Zionisme ,wordt echter steeds meer gewoon gevonden.BDS-activiteiten binnen kerken en universiteiten met duidelijk anti- Joodse tendensen hebben in Nederland vrij spel. Ook horen wij tijdens demonstraties kreten als’ Dood aan de Joden’. …….Al jarenlang wordt op sommige voetbalvelden ” Hamas,Hamas, Joden aan het gas” geroepen. Uit verschillende hoeken lijkt haat tegen Joden vorm te krijgen.Het feit dat tegen deze zaken niet of nauwelijks stelling genomen wordt en hiertegen beperkt of niet opgetreden wordt,wekt de indruk dat dit alles gewoon tot de vrijheid van meningsuiting begint te horen. Ook Wij zijn een groot voorstander van de demonstratievrijheid die in Nederland bestaat. Maar de begeleidende politie kan landelijke en stringentere richtlijnen krijgen wat in het openbaar en tijdens demonstraties geuit mag worden en wat niet, hoe en wanneer,en tegen wie er onmiddellijk opgetreden dient te worden. Hetzelfde geldt voor de stadionspeaker en de scheidsrechter in het voetbalstadion. Dit kan vantevoren bekend worden gemaakt…….Stapsgewijs lijken grenzen te worden verlegd .Er is sprake van een gevaarlijke tendens.. Velen zien parallellen met de dertiger jaren van de vorige eeuw, waarin Jodenhaat steeds meer salonfähig werd. De overgrote meerderheid van de Joodse. Nederlanders wil in Nederland blijven wonen en zich hier thuis blijven voelen. ..Daarom doen wij een beroep op U om dit alles niet langer gewoon, dus min of meer toegestaan te vinden, u uit te spreken en op te treden. ………………..Namens de landelijke Dialoogcommissie van het Nederlandse Verbond voor Progressief Jodendom. ……………
  Simon Cohen( voorzitter), Rob Cassuto, Rene Dotsch, Hanneke Gelderblom- Lankhout, Jan Erik Grunveld, Rudi Querido, rabbijn Albert Ringer, rabbijn Corrie Zeidler. <<<<<<<<<<<<<<

  Like

 4. ildiko zegt:

  Zweden is dood ! het enige wat daar nog heerst is een grote psychische stoornis DELIRIUM !

  Like

 5. fleckie zegt:

  …..OPROEP…..NW. ISR. WEEKBLAD..17.11.2017.:::,’ NAOORLOGSEN .GASTSPREKERS’………
  ..Stichting ‘ I Witness in de school ‘is op Zoek naar gastsprekers. De Stichting leidt een naoorlogse generatie gastsprekers in heel Nederland op, met als doel de verhalen over de Shoa
  te blijven vertellen en door te geven aan de volgende generaties. …Voor meer informatie: http://www.iwitnessindeschool .nl , of mailen naar ..info@iwitnessindeschool.nl. <<<<<<<

  Like

 6. fleckie zegt:

  …POLEN..JODENVRIJ……….Nw. Isr. Weekblad 17.11.2017………..een massademonstratie van rechts nationalisten in de POOLSE hoofdstad Warschau is ontsierd door antisemitische incidenten. Betogers scandeerden o.a. ‘ Een puur Polen, een jodenvrij Polen’. Ook werden slogans tegen vluchtelingen en voor een terug keer naar christelijke waarden’ geroepen .Tot de mars was opgeroepen door rechts – nationalistische organisaties die hun wortels hebben in antisemitische bewegingen van voor de TWEEDE Wereldoorlog. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de demonstraties ‘een gevaarlijk mars van extreme en racistische elementen,maar de POOLSE regering vond het een vreedzame uiting van ‘patriottische .’ Waarden.

  Like

 7. Guardiacivil zegt:

  Als Nederland geïslamiseerd is en wordt erkend als zodanig op het Binnenhof, indien het Binnenhof dan nog bestaat als zetel van de regering, dan zal op die dag door de islamitische overheid emblemen worden uitgedeeld aan de nog oorspronkelijke burgers, met de opschrift: KAASKOP.
  Die dag zal onze “Kristaldag” zijn.
  Geschiedenis herhaalt zich toch telkens?

  Like

 8. Jan zegt:

  BDS Movement Nominated for Nobel Peace Prize

  The nomination was made by Bjornar Moxnes, a member of the Norwegian Parliament and leader of the Red Party, on Friday.
  http://www.palestinechronicle.com/bds-movement-nominated-nobel-peace-prize/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s