De onwaarschijnlijke grote coalitie

Screenshot_45

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Nu gaan de CDU/CSU en de SPD dus toch met elkaar praten, zoals de Duitse president Steinmeier voorschreef. Maar de eisen van de sociaaldemocraten zouden voor de CDU en de CSU wel eens bijna niet te vervullen kunnen zijn.

Contra magazine

Zowel de CDU/CSU als de SPD werden bij de parlementsverkiezingen (verdiend) afgestraft, nadat ze in de afgelopen jaren op zoveel terreinen (economische en financiële crisis, “euro-crisis”, migratiecrisis…) faalden en afgezien van enkele nuances sowieso al bijna een eenheidspartij werden. Daarop kondigde de SPD aan in de oppositie te gaan en zich te willen vernieuwen. De “Jamaïca”-regeringsvorming van de CDU mislukte. Nu, aldus de eis van de sociaaldemocratische president Frank-Walter Steinmeier, moet de SPD toch met de CDU gaan praten over een regeringscoalitie.

Maar dat wordt moeilijk: nog een keer vier jaar grote coalitie (CDU/CSU-SPD) onder dezelfde voorwaarden als tot nu toe zou betekenen nog meer kiezers voor het hoofd te stoten en over vier jaar een nog grotere verkiezingscatastrofe mee te maken. Dat weten zowel de CDU en de CSU als de SPD. Weliswaar mag de gevestigde politieke klasse in zijn ivoren toren leven, maar compleet gek zijn de toppolitici immers ook niet. Daar zou men in ieder geval van uit moeten gaan.

De SPD rest niets anders dan het stellen van enorme eisen voor de vorming van een nieuwe grote coalitie. Waaronder de burgerverzekering, een (stapsgewijs te verhogen) minimumloon van € 12,-, een belastingverhoging bij grote erfenissen en het afremmen van de huurprijzen. Een duidelijke ruk naar links van de partij dus, hoewel men in de EU-politiek (dus de ontbinding van Duitsland in een EU-superstaat), in de algemene buitenlandse politiek (trans-Atlantisch) en op vele andere terreinen helemaal niet zo ver van elkaar verwijderd is.

De waarschijnlijkheid van een nieuwe editie van de grote coalitie is zodoende uiterst gering. Maar evenmin heeft men, vooral bij de CDU, geen zin in een minderheidsregering of nieuwe verkiezingen. De vraag voor de CDU is nu: moet men nog eens vier jaar macht voor Merkel verbinden met het risico om in 2021 met duidelijk onder de 30% nog meer stemmen kwijt te raken, een minderheidsregering wagen met het vrije spel van de parlementaire krachten, of het risico nemen van spoedige nieuwe parlementsverkiezingen?

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in christendemocraten, Duitsland, Hypocrisie, sociaaldemocraten. Bookmark de permalink .

13 reacties op De onwaarschijnlijke grote coalitie

 1. Maar de eisen van de Nederlandse reguliere politiek gingen ook bijna een voor een in vervulling door Rutte, devide et impera.

  Geliked door 1 persoon

 2. Thom zegt:

  Regeren is vooruitdenken. Aangezien Merkel weet dat ze binnenkort afgeschreven wordt vanwege het feit, dat ze over de houdbaarheidsdatum is, zal Merkel de eisen van de SPD inwilligen en verder gaan me het terroriseren van Duitsland en Europa gesteund door die SPD engnek.

  Geliked door 2 people

  • Steven zegt:

   Precies zoals je het zegt.
   Die hork weet dat als er nieuwe verkiezingen komen dat ze afgeschreven is. Die geeft iedereen zijn zin om de klus, het om zeep helpen van de EU nog te kunnen uitvoeren.

   Like

  • Wim zegt:

   Inderdaad, Merkel is zó machtsbelust en zó principeloos, dat ze alles van de SPD zal slikken om maar aan de macht te kunnen blijven. Door haar ruggegraatloze meedraaien met elke wind is ze intussen minstens zo links geworden als de SPD, dus dat zal geen beletsel zijn. De enige hoop is nog dat de CSU de hakken in het zand zal zetten om deze horrorcoalitie te verijdelen. Ze verkeren ook in problemen, en misschien is dat een aanleiding om nu eens van koers te veranderen, en het niet alleen bij woorden te laten.

   Like

 3. Tja, de AFD wordt in Duitsland, net zoals de PVV hier, democratisch buitenspel gezet.

  Geliked door 2 people

 4. Aegolius cs zegt:

  Ja bij Steinmeier (SPD) te zijn ontboden heeft de SPD de nacht met urenlange vergadering besloten tot…… gesprek bereid te zijn.
  Schulz als kapo die namens de EU, politiek orde op zaken zal stellen in Duitsland?!

  Geliked door 1 persoon

 5. Flo zegt:

  Cholera of de pest tussen die twee kan men kiezen in Duitsland .

  Geliked door 2 people

 6. Jean zegt:

  Voor de postjes en de poen verlaat elke politieker alle normen van fatsoen.
  Iets wat bij politiekers totaal ontbreekt is “een geweten”, ze naaien alles aan mekaar ook al is het 100% afstotend, de poen daar is het dat vulgair zootje enkel om te doen.

  Geliked door 3 people

 7. paulzwueste zegt:

  Verrassend te zien dat de situatie in Duitsland en Nederland in grote lijnen praktisch hetzelfde is.
  Partijen die in hun programma een en hetzelfde doel nastreven namelijk vernietiging van rechts, zijn door de kiezer opnieuw tot elkaar veroordeeld om uiteindelijk aan elkaar ten gronde te gaan…

  Geliked door 1 persoon

 8. Marlies zegt:

  Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  Nog 4 jaren en Europa is verleden tijd.

  Like

 9. Rensk. zegt:

  Nou dat hoop ik toch niet dat over 4 jaar Europa verleden tijd is. Als de EU over vier jaar verleden tijd is dan drink ik daar een glas alcohol op. (en dat is een hele opgave voor me, want ik vind alcohol niet te zuipen)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s