Men verzwijgt de bloederige nalatenschap van het marxisme

Screenshot_83

(Door: Sir Roger Scruton)

100 jaar na de Russische Revolutie is het ideale moment om ons af te vragen of we wat hebben geleerd van de ideologische wortels van die revolte.

We zijn het marxisme vergeten

Erkennen we voldoende dat de marxistische ideologie de legale orde, de politieke oppositie en de mensenrechten vernietigt? Hebben we enig begrip van de dodentol die telkens op de triomf van de ‘partij van de voorhoede’ volgde? Bezitten we enig idee van het menselijke offer van de collectivisering of van wat de goelag betekende in termen van de vernedering en de vernietiging van zijn slachtoffers? Het antwoord luidt telkens: ‘neen’.

Lees verder>>>
Doorbraak.be

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Links fascisme, Marxisme. Bookmark de permalink .

29 reacties op Men verzwijgt de bloederige nalatenschap van het marxisme

 1. d.g.m.holland zegt:

  Is het de bedoeling van dit artikel om de aandacht af te halen van de gruwelijkheden, die uit naam van de islam zijn- en nog steeds worden gepleegd?
  De koran en hadieth-overleveringen bewijzen, dat Allah die gruwelijkheden goedkeurt…

  Bestrijding van de islam is veel belangrijker dan van de marxistische ideologie, omdat islam de mensenrechten wil vernietigen van elke niet-moslim…
  “Doodt Joden, Christenen en andere ongelovigen, waar ge ze ook vindt…”
  Roger Scruton, de schrijver van dit artikel, leidt de aandacht af van de islam, het werkelijke probleem…
  .

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Mijns inziens een foutieve zienswijze. De islam wordt namelijk op allerlei mogelijke manieren gefaciliteerd door datzelfde (culturele) marxisme!

   Like

   • Sabeltant zegt:

    Ik geloof ook ook niet dat dit stuk de aandacht van het grootste gevaar voor onze mensheid wil afleiden.
    Maar… deze marxisten zijn minstens zo giftig als de islam.
    Waar de islam met terreur haar zin krijgt zijn de cultuurmarxisten al decennia bezig onze universiteiten te vergiftigen.
    Een hele universiteit hoogopgeleiden staat klaar om het marxistische gedachtegoed verder te verbreiden.
    Hoogopgeleide mensen die zitting nemen in beleidsvorming van onze maatschappij.
    Op deze wijze worden er jaarlijks tientallen hoogopgeleide marxisten klaargestoomd om de BV Nederland te besturen.

    Macron in Frankrijk en Justin Trudeau uit Canada zijn deze nieuwe marxisten.
    Klimaatwaanzin, islam, immigratie, de burger heeft een schrikbeeld nodig om te kneden.
    Deze mensen willen een onzekere massa die ze dom houden, als mensen te mondig worden worden anderen opgestookt om ze te bestrijden.
    Verdeel en heers is hun devies.

    De islam is vergeleken met de marxisten een vijand die veel makkelijker is te lokaliseren.

    Marxistisch vergif laat zich niet zo makkelijk lokaliseren als een hoofddoek of een moskee.

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @meneer Bron, mee eens en het is goed artikel en de reacties eronder ook bijna allemaal.

    Like

   • d.g.m.holland zegt:

    Uw mening is gebaseerd op mensen van nu en dat is allemaal tijdelijk.
    Daarom noemde ik dat afleiding van de werkelijke problemen.
    Het kwade namelijk, wat ik bedoel, zit al eeuwenlang in de hoofden van meer dan een miljard gehersenspoelde mensen, het geloof in Allah, de maangod.
    Dat is bijna niet te bestrijden en daarom is dat een veel groter gevaar…

    Like

  • MF zegt:

   Fascisme (nazisme) en communisme zijn totalitair, en de radicale islam is toch de derde totalitaire golf volgens (als ik het me goed herinner) Hirsi Ali?! Ik zie wel relevantie van dit artikel, om die reden. Afgezien daarvan is het ook erg interessant.

   Like

 2. M.A.L. Sion zegt:

  Met enig afgrijzen spreken we over de Goelag-archipel. We zien in gedachten colonnes gevangenen van het communistische regime en het genadeloze Soviet-rechtstelsel sjokken over de besneeuwde paden van de eindeloze vlaktes in Siberië.
  Die colonnes bestonden uit mensen. Mensen zoals u en ik. Op een enkeling na overleefden de mensen in die colonnes deze barre tochten niet. De lijken werden vaak aan de kant van de weg achtergelaten. Nabestaanden kregen niet eens bericht over het ellendig einde van hun geliefde.
  Deze misdaad tegen de menselijkheid is niet enkel te wijten aan personen die medemensen veroordeelden en personen die de ‘slaven van het regime’ voor zich uitdreven, maar meer nog aan het criminele collectief van de communistische machthebbers. Dit regime kende een genadeloze bureaucratie die geen moment stil stond bij de (on)menselijke gevolgen van hun beslissingen voor de mensen die er het slachtoffer van werden.
  Het is inderdaad onbegrijpelijk dat er wel aandacht is voor de ellende van de holocaust maar dat de gruwelen van het socialistische communisme bedekt worden onder een mantel van vergetelheid.
  Bedenk dat in de huidige volksvertegenwoordiging van ons land nog steeds partijen vertegenwoordigd zijn die het (wrede) socialisme aanhangen. Bedenk dat het socialisme een ten onrechte vergoelijkte, afgeleide vorm is van het communisme van Marx, Lenin en Stalin en vele oerdomme navolgers.
  Communisme, socialisme, nazisme en islam doen weinig voor elkaar onder qua gruwelijke, wrede onmenselijkheid.
  Denk daaraan als u weer eens uw stem uitbrengt.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 3. Eric zegt:

  Allemaal goed en wel, deze analyse klopt voor wat het marxisme betreft. De geschiedenis wordt inderdaad selectief behandeld, over de holocaust word je – overigens terecht – niet met rust gelaten, over de goelags zelden een woord. Maar wat dan met de Arabische terreur vanaf de zestiende en de zeventiende eeuw die gans zwart Afrika en de Europese kuststreken moesten ondergaan. Miljoenen slaven werden vanuit Afrika en Europa door moslims weggesleept, mishandeld, verkocht, vermoord en nadien vergeten. Dat is een nog veel grotere brok geschiedenis die weer aan het licht zou mogen worden gebracht, vooral omdat daarmee ook de ware aard van de islam benadrukt kan worden. Moslims zijn geen bond- of landgenoten, het zijn onze doodsvijanden. En doodsvijanden roei je uit voor ze jou uitroeien !

  Like

 4. koddebeier zegt:

  Dat verzwijgt de linkse kliek liever omdat marxisme en socialisme nauw aan elkaar verwant zijn !!

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Gorbatchov zei het jareb geleden al.
  Wij zijn er eindlijk mee gestopt en jullie gaan ermee beginnen,
  Ik begrijp er niets van.

  Like

 6. Aegolius cs zegt:

  We zijn het marxisme vergeten

  Erkennen we voldoende dat de marxistische ideologie de legale orde, de politieke oppositie en de mensenrechten vernietigt? Hebben we enig begrip van het dodentol dat telkens op de triomf van de ‘partij van de voorhoede’ volgde? Bezitten we enig idee van het menselijke offer van de collectivisering of van wat de goelag betekende in termen van de vernedering en de vernietiging van zijn slachtoffers? Het antwoord luidt telkens: ‘neen’.

  Alle soortgelijke ideologische wortels zijn we vergeten of we willen ze absoluut niet zien!

  Als ik “beledigend mag zijn en niet op het rijtje af: EU, Merkel Duitsland, NAVO, islam, Vaticaan, Iran, China, Rusland, Midden Oosten, V.S. ,Pakistan, Afghanistan, Noord Korea en ………
  En ideologen bezitten wapens…… Gelukkig hebben we alleen maar te maken Afrika.

  Wat een aardkloot.

  Like

 7. Jan zegt:

  ‘Zelfs in Hongarije vertellen linkse intellectuelen dat deze twee uitingen van het Kwaad onvergelijkbaar zijn.’

  Van 1986 tot 1988 hadden wij die discussie al, die heette de Historikerstreit, wat er kort gezegd op neerkomt dat Ernst Nolte de uniciteit van de Shoa negeerde, het volledig willen vernietigen van de Joden. Daarom had Habermas gelijk.
  De vergelijking welk totalitair erger was dus onzinnig want laten zich niet vergelijken.

  Linksvolk valt altijd weer voor het socialisme ofwel fascisme want zij hebben diverse excuses:
  – de Sovjet-Unie was goed wat zij bestreed en overwon nazi-Duitsland, dus nazi-Duitsland was fout
  – nazi-Duitsland was rechts (linksvolk zal dit ‘rechts’ nooit omschrijven want valt dan door de mand met haar leugens
  – als socialisme tot een totalitaire staat leidde (fascistisch wordt vermeden, want dat hoorde volgens linksvolk bij Mussolini en was dus in hun ogen rechts) dan was men van het ‘juiste pad af’ (Gregor Gysi beweert dit en de staliniste Sahra Wagenknecht)
  -alles wat over de Sovjet-Unie beweert wordt is deels waar of geheel gelogen (CPN en andere totalitaire partijen), daarom is Solzjenitsyn een leugenaar en fascist
  enz enz.

  Er zal geen verandering is de zienswijze van linksvolk komen want zij hebben het op scholen en universiteiten zoor het zeggen en de gehele media is zo rot als een mispel, linksverseucht.

  Like

 8. MF zegt:

  Zeer interessant en belangwekkend artikel van Sir Roger Scruton, die ook de term Oikofobie bedacht. Ik beveel het artikel zeer aan.

  Like

 9. MF zegt:

  De Revolutionairen van de Franse Revolutie hebben aan het einde van de revolutie toegegeven dat de monarchie waar tegen ze hadden gestreden veel beter was geweest dan ze aanvankelijk dachten…

  Like

 10. FRANK H.M. zegt:

  “Le livre noir du communisme” is in vertaling verschenen als “Het zwartboek van het communisme”. Dit zou verplichte lectuur moeten zijnin alle universiteiten en dit voor iedere faculteit. Vervolgens en ook verplicht voor alle studenten van alle facultieten : “ De Goelag “ door Anne Appelbaum. Dan zijn ze ten gevolge hiervan voor de rest van hun leven genezen van de linkse waanzin. Hetzelfde geldt voor de islam : het boek van Wim.van Rooy lezen : “Waarover men niet spreekt”!
  Ceterum censeo meccam esse delendam.

  Like

 11. Taljaard zegt:

  De rode pest is een dodelijke geestesziekte.
  Niet dodelijk voor het lichamelijke welbevinden van het menselijke individu.
  Maar op termijn absoluut dodelijk voor een samenleving.
  Zij werd en wordt aangeleerd op verreweg de meeste scholen en aangepraat in verreweg de meeste media. Zij holt het kritische autonome denkvermogen uit en criminaliseert of pathologiseert elke kritiek op haar dogma’s.
  En hoewel deze geestesziekte sinds haar ontstaan in 1848 meer dodelijke slachtoffers heeft gemaakt dan alle religieuze oorlogen in de menselijke wereldgeschiedenis bij elkaar wordt zij gepresenteerd en verkocht als de ultieme gestalte van rechtvaardigheid, empathie, vredelievendheid en medemenselijkheid.

  Zij slaagt er zo in om een constante illusie in stand te houden als de zogenaamd eeuwig jonge hertog Prospero en zijn altijd feestvierende van de buitenwereld afgeschermde entourage in Edgar Allen Poe’s ”Mask of the Red Death” (sic!), terwijl zij zelf in feite de dodelijke ziekte is, waarvoor men zich binnen deze illusie wenst schuil te houden voor de realiteit.
  En men zich wentelend in decadentie aan de rode dood overlevert.

  Like

 12. John van antwerpen zegt:

  Naar het schijnt Heeft Marx het boek handelingen uit de bijbel overgeschreven.
  Dit heeft hij zelf(s) toegegeven. Handelingen is communisme. De eerste communisten waren
  monniken. Dit mag raar klinken. Zo zouden de aflaten bij de Katholieken het begin van het
  kapitalisme zijn.

  Like

  • Pipo zegt:

   Hoi john!
   Dat vind ik een bijzonder interessante bewering!
   Heb je wellicht enige aanvullende info?
   Waar kan ik daar (meer) over lezen?
   BVD!

   Groeten,
   Rik

   Like

  • MF zegt:

   De mens is onderdeel van een groter geheel, en eenheid is dus iets prachtigs. Maar de mens is ook een individu, en dat is cruciaal. En volgens mij is het met al die totalitaire systemen, en ook met die huidige open-grenzen-politiek, zo dat het individu wordt weggevaagd, onder het mom van barmhartigheid en altruisme… (en als gevolg van Duits schuldgevoel over de Holocaust, die niet volledig is verwerkt, wat trouwens ook niet bepaald eenvoudig is, gezien hetgeen er is gebeurd).

   Like

   • BertG. zegt:

    Waarom is dat moeilijk, om dat “schuld gevoel” te verwerken.
    Daar hebben al de tegenwoordige Duitsers toch niks meer mee te maken.
    Daar moeten ze een keer over op houden.
    Ik kan mij ook niet schuldig voelen over wat mijn opa wel of niet uitgespookt heeft.
    Ik zou mij niets laten aanpraten over waar andere van vinden dat ik mij daar schuldig over zou moeten voelen.
    Dat is precies hetzelfde als met dat slavernij gezeik, daar hebben wij toch ook niks mee te maken.

    Geliked door 1 persoon

   • MF zegt:

    Frits Barend zei eens: “de Holocaust is met niets te vergelijken”.

    Het gaat om massale, georganiseerde, industriele vernietiging van mensen Dat is zo ongelooflijk gruwelijk. Een bezoek aan Auschwitz heeft me veel geleerd. Misschien niet qua kennis, maar wel de ervaring. Het was echt een enorme ervaring voor me, die zeer veel indruk op me heeft gemaakt. Dat het Duitse volk dat nog niet heeft verwerkt kan ik begrijpen. Maar u heeft gelijk, we moeten een keer verder.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @BertG>: Zó is dat, 10 met een griffel, wat mij betreft!

    Like

 13. Guardiacivil zegt:

  In de hele evolutie van de mens, het vermogen zichzelf te ontwikkelen tot hoogstaande wezens, hebben we jammer genoeg niets maar ook niets geleerd uit het verleden. Een groot deel van die mens zijn Ratten gebleven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s