China-Oost-Europa: de samenwerking wordt uitgebreid

Screenshot_126

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Peking wil de economische en politieke samenwerking met de Midden- en Oost-Europese landen van het voormalige Oostblok uitbreiden. Dat bevalt Brussel helemaal niet.

De samenwerking tussen de Volksrepubliek China en de Midden- en Oost-Europese landen (Central and Eastern European Countries, CEEC), die vijf jaar geleden begon, wordt steeds verder uitgebreid. Tijdens een staatsbezoek aan Hongarije, waarbij eveneens een ontmoeting van de zogenaamde “16+1” (16 CEEC-landen en China) plaatsvond, prees de Chinese minister-president Li Keqiang de ontwikkelingen tot nu toe.

Hij riep ertoe op de economische en handelsbetrekkingen uit te breiden, evenals investeringen te liberaliseren en te stimuleren. Ook zou China meer landbouwproducten uit deze landen willen importeren, en streven naar een evenwichtiger handel. Per slot van rekening weten ook de Chinezen dat blijvende massale exportoverschotten en een toenemende onevenwichtigheid op den duur problematisch zijn. Zo investeerde China vorig jaar $ 9 miljard in de CEEC-landen (2012: $ 3 miljard), terwijl de zestien landen slechts ongeveer $ 1,4 miljard in China investeerden.

Op een persconferentie met de Hongaarse minister-president Viktor Orbán en de Bulgaarse minister-president Bojko Borisov benadrukte Li dat de samenwerking tussen China en de midden- en Oost-Europese landen altijd open en inclusief zou zijn. “Onze samenwerking is noch tegen bepaalde landen gericht, noch sluit ze iemand uit”, verzekerde Li. “Wij verheugen ons over de toetreding van andere landen”.

In Brussel zelf kijkt men zorgelijk naar de toenemende Chinese betrokkenheid in oostelijk Europa. Per slot van rekening gaan zulke speciale verdragen tegen de inspanningen van de eurocraten in om een Europese superstaat onder hun controle te vestigen. China wordt hierbij – evenals Rusland – als concurrent gezien, terwijl men geen bezwaren heeft tegen het Amerikaanse engagement in Europa. Per slot van rekening is de Europese politiek (evenals de Europese economie) doorspekt met trans-Atlantici.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, China, EUSSR, Midden-Europa, Oost-Europa. Bookmark de permalink .

19 reacties op China-Oost-Europa: de samenwerking wordt uitgebreid

 1. abouneenee zegt:

  Intensivering van de samenwerking bevalt Europa niet, omdat Europa dan nog minder te zeggen krijgt over deze toch al puberale landen. Een grote mond opzetten als Trump vermeende protectionistische maatregelen zou gaan nemen, maar wel zelf soevereine landen terugfluiten.
  Het Amerikaanse buitenlandbeleid heeft zeer lang en misschien nog als peiler gehad dat Duitsland niet met Rusland verstrengeld zou raken.

  Onder aanvoering van Barack Obama werden Europese landen (lees: Duitsland) wederom tegen Rusland opgezet, maar Trump nam tegen alle verwachtingen in het stokje over en die zit niet zo te springen om sancties tegen Rusland. De Deep State heeft tot nu toe Trump beperkt in wat hij feitelijk kon doen, alhoewel hij reeds meer heeft gedaan dan al zijn voorgangers bij elkaar en dat is de enige ‘kracht’ van het socialisme: door onophoudelijk te zeuren (zie links in de Tweede Kamer en de democrats en linkse republicans in de VS) remt die ideologie eenieder af tot op het punt waar niemand meer kan uitrichten dan de gemiddelde werkeloze. Want hekel aan strebers heeft iedereen die niet z’n volledige potentie tot wasdom laat komen, de socialist is dus per definitie te lui om uit z’n ogen te kijken, een instelling die veelvuldig wordt gepropageerd via de Main Stream Media.

  Socialisme is op termijn funest voor iedere samenleving.

  Geliked door 2 people

 2. Thoth zegt:

  De Oost-Europese landen willen helemaal geen moslim-immigratie, hetzelfde als China, die verbieden zelf de koran in sommige staten van China. En, in de West-Europese steden vinden het juist okay, Brussel bepaalt hoeveel ‘vluchtelingen’ men opnemen en o.a. Nederland volgt. Nog erger, de NGO’s vinden het juist normaal dat wij de ‘vluchtelingen’ hier gaan installeren voor de gasten die vrijwel nooit zullen werken. Dit, terwijl ook de het grootste deel van de bevolking hier ook tegen is. Ik vind het dus goed dat China zo’n maatregel heeft afgekondigd.

  Geliked door 3 people

 3. Mary zegt:

  Heel verstandig van de Oost Europese landen, van de EU hebben ze tot nu toe aardig wat last gehad met hun dwangbevelen tot het opnemen van de allesverwoestende Islam om hen te ondermijnen, China heeft heel wat toe te voegen en daarnaast is het altijd prettig om China als bevriende natie naast je te hebben staan in geval van nood, samen met Rusland zijn ze verreweg de sterkste nucleaire macht ter wereld.

  Geliked door 4 people

  • BM Fidel zegt:

   Rusland heeft ±7000 kernwapens, net zoveel als de VS. China slechts ±250. Dat land vindt kernbewapening grote onzin.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Precies.
    De Chinezen zijn pragmatisch, beschikken over ’n mensenpopulatie van 25% van de totale wereldbevolking en bezitten dezelfde energie, daadkracht en scheppingsdrang als blanken.
    In het beeld van de machtsverhoudingen in de toekomst kunnen we negers en arabieren dus gevoeglijk vergeten.
    Eventuele hechte samenwerking van Amerika met Rusland zal bepalen wie de wereldmacht zal bezitten.

    Like

   • louis-portugal zegt:

    Als je de goeie hebt hoef je er naar een paar.

    Geliked door 2 people

 4. Sabeltant zegt:

  Ach, de Europese hoogmoed komt ooit ten val.

  De euro verliest dagelijks aan waarde en is zo’n beetje al waardeloos, ze houden ze ‘m in leven door 80 MILJARD schulden per MAAND op te kopen.
  Ik denk dat het verstandig is om al eens naar het voormalig Oostblok op vakantie te gaan.

  Een prachtig vrijstaand huis op 50.000 m2 kost daar nog geen 250.000 euro.
  Het is verdorie ook wel eens fijn om in een land te wonen waar de leiders om hun inwoners geven.

  Geliked door 3 people

 5. Petra DeBoer zegt:

  De lui van de EU zijn gewoon ontiegelijk dom. China gaat ook troepen sturen naar Syrië om daar tegen de Jihadistische Oeigoeren te strijden die in de provincie Idlib zitten.

  Geliked door 3 people

 6. Rensk. zegt:

  Logisch. Wie wil er nou samenwerken met zo’n achterlijk zooitje als de mensen, die bij de EU werken. Ik zou er ook met een boog om heen willen gaan. Zijn nog niet in staat 1 probleem op te lossen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Benesha zegt:

  Ik zie het constant als ik door Oost Europa en Rusland reis. Die landen zijn economisch in opmars terwijl ons Europa over 30 jaar een grauwe vuile verpauperde stinkende aaneenschakeling van moslimstaatjes zal zijn. De slimmen onder ons zijn dan zelf al geëmigreerd.

  Geliked door 2 people

 8. Guardiacivil zegt:

  Ha ha goede combinatie, want China heeft de schurft aan moslims en alles wat met islam te maken heeft.

  Geliked door 3 people

 9. J. C. Th. Köhler zegt:

  Tot overmaat van ramp gaan de Joden van Ajax nu een samenwerkingsovereenkomst aan met een Chinese club. Maar ja, daar zal wel en complot tot wereldoverheersing achter zitten. Misschien moet er een onafhankelijke commissie komen om te onderzoeken of Israel er mee te maken heeft.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 10. Williaan zegt:

  Oorzaak en gevolg is iets wat ze in Brussel niet snappen.

  Like

 11. China-Oost-Europa: de samenwerking wordt uitgebreid. De grens wordt opnieuw aangegeven tussen de BRIC’s landen en Europa met zijn Atlantische partner, en de Federal Reservebank.

  Like

 12. MF zegt:

  Realistisch van Oost_Eropa. West-Europa raakt achter.

  Like

 13. Bas zegt:

  Brussel is een ongeregeld zooitje van klaplopers, baantjesjagers en ruziezoekers. Bovendien nemen ze landen hun vrijheid af, laten ze ons door de ratten besnuffelen, melken ze de bevolking uit, en werken ze mee aan het verpesten van de samenleving. Geen wonder dat men andere keuzes maakt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s