Beieren: CSU in tranendal – AfD nog maar één procent achter de SPD

Screenshot_4

(Door: Jürgen Fritz – Vertaling: E.J. Bron)

Ruim negen maanden voor de immens belangrijke deelstaatverkiezingen in Beieren en de CSU zinkt steeds dieper weg in het tranendal. De AfD daarentegen staat nog maar 1% achter de SPD.

Het einde van de absolute meerderheid

Zoals al meerdere malen bericht, vormde de CSU in de afgelopen 56 jaar 51 jaar lang de regering in Beieren. Slechts eenmaal was ze aangewezen op een coalitiepartner (2008 tot 2013, de FDP). Maar ruim negen maanden voor de immens belangrijke deelstaatverkiezingen lijkt de absolute meerderheid steeds verder weg voor de CSU.

Op dit moment zou ze bij de deelstaatverkiezingen volgens GMS nog maar 375 van de stemmen krijgen. Een daling van bijna 11% tegenover de vorige deelstaatverkiezingen (2013)! GMS publiceerde vandaag de resultaten van een peiling voor Sat 1 Bayern (in de periode van 27 tot 29 november werden meer dan 1000 personen geënquêteerd om een representatief resultaat te krijgen):

1  CSU: 37%
2. SPD: 15%
3. AfD: 14%
4. Groenen: 10%
5. FDP: 8%
6. Freie Wähler: 7%
7. Die Linke: 3%
8. Anderen: 6%

Winst/verlies tegenover 2013

Ervan uitgaande dat de cijfers van GSM een realistisch beeld geven van de actuele situatie, komen we in vergelijking met de vorige deelstaatverkiezingen in Beieren tot de volgende resultaten wat betreft winst en verlies:

1. AfD: + 14%
2. FDP: + 4,7%
3. Groenen: + 1,4%
4. Die Linke: + 0,9%
5. Freie Wähler: – 2,0%
6. SPD: – 5,6%
7. CSU: – 10,7%

Moet de CSU volgens jaar een keuze maken tussen de SPD en de AfD?

De grootste verliezer van de deelstaatverkiezingen zou volgens de huidige stand van zaken dus de CSU zijn met bijna 11% verlies, de grote winnaar daarentegen opnieuw de AfD. Deze zal, dat kun je nu al wel voorspellen, voor de 15e keer achter elkaar winnen tijdens deelstaatverkiezingen en ook in het deelparlement van Beieren terechtkomen. Ze heeft zelfs, net zoals tijdens de landelijke parlementsverkiezingen in september, grote kans om als de op twee na grootste partij in het Beierse deelstaatparlement te komen, eventueel zou ze de SPD nog voorbij kunnen gaan.

Waar we echter met extreem grote waarschijnlijkheid vanuit kunnen gaan, is dat de CSU volgend jaar minstens één coalitiepartner nodig zal hebben om een meerderheid tot stand te brengen. En mochten de verkiezingen volgend jaar ongeveer zo uitkomen als op dit moment blijkt uit de peiling door GSM, dan zou dat zelfs niet eens voldoende zin voor CSU + FDP (45%) of CSU + Freie Wähler (44%). Ze zou dan of allebei binnenboord moeten halen om een meerderheid tot stand te brengen, of een keuze moeten maken tussen de SPD, de AfD en de Groenen. Zou dat niet lollig zijn!?

Het einde lijkt nabij

De dagen van Horst Seehofer lijken echter geteld te zijn. Eventueel valt begin volgende week al de beslissing of hij aftreedt, en zo ja wie zijn opvolger als minister-president en partijvoorzitter wordt.

Bron:
https://juergenfritz.com
Auteur: Jürgen Fritz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland). Bookmark de permalink .

3 reacties op Beieren: CSU in tranendal – AfD nog maar één procent achter de SPD

  1. Rensk. zegt:

    Je kunt er van uitgaan dat als AFD werkelijk gaat regeren dan zullen de linksen los gaan. Helemaal los. AFD gaat het heel heel moeilijk krijgen. Want zodra ze regeren en die ellende gaat ontstaan (door de linksen)dan zal de AFD verantwoordelijk gehouden worden. Dat is uiteraard niet de waarheid, maar zo zal het wel gebracht worden. Ik vermoed dat dat het moment zal zijn dat de burgeroorlog gaat beginnen. Het is niet anders. Er is geen mogelijkheid dat te voorkomen. De prijs om de vrijheid te bevechten zal hoog zijn.

    Like

  2. ReaGluurder zegt:

    Zo net zat er bij RTL4 een item in over “vluchtelingen’ in een Duitse stad. Deze stad kan de instroom niet meer aan en heeft voor 2 jaar een stop ingelast. Men liet ook nog beelden zien van de Duitse les ter plekke. Allemaal nagekomen kopvodden!! Een lerares kwam nogal overstuur vertellen dat ze het allemaal niet meer aankunnen. Een ‘normaal ogende’ vader sprak zijn ongerustheid uit over zijn kroost. Ook nog beelden uit de stad zelf, iig 1 winkel met arabische kreten. Gruss Gott!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s