Niets is definitief: Erdoğan eist revisie van de Vrede van Lausanne

Screenshot_128

(Vertaling: E.J. Bron)

De Turkse president Erdoğan heeft in Griekenland vraagtekens gezet bij delen van de Vrede van Lausanne, waarin in 1923 wezenlijke aspecten van de betrekkingen tussen beide landen werden vastgelegd. Enkele details van het verdrag zouden onduidelijk zijn, zei Erdoğan in Athene in aanwezigheid van zijn Griekse collega Prokopis Pavloupolos. Het is het eerste bezoek van een Turkse president aan Griekenland sinds 65 jaar.

Duits - Zuerst

Pavlopoulos wees een revisie van het verdrag af. Het akkoord zou het territorium en de soevereiniteit van Griekenland en van de Europese Unie definiëren, verklaarde hij. “Dit verdrag is voor ons niet onderhandelbaar.”

Erdoğan eiste een duurzame oplossing van problemen in de Egeïsche Zee en in Cyprus. Bovendien zou Turkije veel waarde hechten aan de bescherming van etnische Turken in Griekenland. Volgens hem kunnen de moslims in het Griekse grensgebied hun geestelijk leider niet zelf kiezen, terwijl de christelijke gemeenschap in Turkije grotere vrijheden heeft om hun patriarch te bepalen. Hij noemde als het bewijs voor het feit dat het Verdrag van Lausanne niet rechtvaardig zou worden uitgevoerd.

Het verdrag regelde na de Grieks-Turkse oorlog van 1919 tot 1922 o.a. het grensverloop tussen beide staten en de hervestiging van islamitische en christelijke minderheden. Bovendien werd de bescherming van de resterende christenen in Turkije en moslims in Griekenland overeengekomen.

Erdoğan had in het verleden al meermaals een revisie van het verdrag geëist, vooral met het oog op de Griekse Egeïsche eilanden die dicht voor de Turkse kust liggen.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Griekenland, Rotzakken, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

21 reacties op Niets is definitief: Erdoğan eist revisie van de Vrede van Lausanne

 1. Sabeltant zegt:

  Meneer de kalief -in onze woorden- “daar komt de islamitische aap uit de mouw” is bezig ruzie te zoeken om Europa aan te vallen.
  Een kijken wat die watjes in Brussel gaan doen.

  Ik vermoed dat ze ‘m weer 5 miljard bieden om weer lief te zijn.

  Als ik Europa was had ik een paar mitrailleurnesten tegen vluchtelingen en een handjevol raketbasis op die eilanden gezet die zijn megalomane paleis met één druk op de knop in een ruïne zouden veranderen.

  Geweld is het enige wat de islam begrijpt, zodra je gaat onderhandeld ben je een loser en heb je in de ogen van de islam bij voorbaat verloren.

  Geliked door 2 people

  • paulzwueste zegt:

   Erdogan wil oorlog.
   Hij bereid ze dus al voor.
   Zal nog even duren, maar over ’n jaar of twee is het dan zo ver.
   In die tussentijd gaat hij de NAVO verlaten.

   Like

   • Thoth zegt:

    Dat geloof ik 100% dat’ie een oorlog is aan het voorbereiden. Type maar eens “Erdogan beschuldigd” in en je krijgt weet ik hoeveel reacties en dan heb ik nog geen eens over z’n volgers…

    Like

   • scherpschutter1943 zegt:

    Beste Paulzwuste. Erdogan c.s is al onze vijand. Goddank wil/gaat hij uit de navo. Kunnen we helemaal op hem losgaan. Sinds de uitvinding van de atoombom en de kruisraket heeft turkije zijn functie als bewaker van de doorgang van de russische zwarte zee vloot over de Bosporus, zijn functie verloren. Weg met turkije uit de navo dus.

    Like

 2. T.Troubadour zegt:

  Vandaar dat Trump Jeruzalem heeft erkend

  Like

 3. Thom zegt:

  Ik ben 40 jaar geleden een halfjaar in Turkije geweest. Er was toen nog redelijk te leven en in de grote steden erg verwesterd. Tegenover Nederlanders, Duitsers, Fransen etc. stonden ze destijds zeer positief. Die waren allemaal “arkadash” (vriend). Maar tegenover één land stonden ze niet zo lovend . Ze zeiden “Yunan dusman”. Dat betekent “Een Griek is een vijand”.
  Als het over het Griekse leger ging, dan barsten ze in lachen uit over “Yunanistan” met hun anderhalve soldaat.
  Er bestaat in Turkije een enorme haat tegenover de Grieken, dus hoezo bescherming van Grieks orthodoxe christelijke vrijheden in Turkije?

  Like

  • Thom zegt:

   Omgekeerd geldt hetzelfde. De Grieken hebben weinig op met Turken. Ik vroeg lang geleden in Alexandropoulis op de Peloponnesos: “Hoe laaat gaat de trein naar Istanbul?”
   Als antwoord kreeg ik: “De trein naar Constantinopel gaat om 6 uur”.
   De Grieken hebben 600 jaar geleden Konstantinopel verloren en sommigen weigeren tot op heden de naam Istanbul te gebruiken.

   Like

 4. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 5. Lot zegt:

  Hoeveel christenen waren er ook al weer vermoord in Turkije, geweldige bescherming.

  Like

  • Lot zegt:

   Wat gaat er trouwens gebeuren denken jullie, als de eilanden voor de kust Turks worden ivm de vluchtelingen. Dan worden ze toch Turks staatsburger, de andere eilanden liggen een stuk verder weg, dus geen overstap meer naar Griekenland. Probleem dan opgelost, of zie ik dat verkeerd.

   Like

 6. Petra DeBoer zegt:

  Erdogan wil een hersteld Ottomaans rijk en probeert dat op vele manieren voor elkaar te krijgen maar het lukt niet zo goed.

  Geliked door 1 persoon

 7. Anna zegt:

  Erdogan wil dus de eilanden die dichtbij Turkije liggen gewoon inpikken… dit heet landje pik. Dus oorlog.
  Je zult daar als Griek maar wonen en wakker worden en de volgenden morgen Erdogan als president hebben……
  Erdogan ontpopt zich steeds meer en steeds verder van huis als een ISLAMITISCHE dictator…..
  Alsof hij privileges zou geven aan de Griekse kerk in zijn land……… de werkelijkheid is:::: Hij pakt hun kerken af…..!!!!!

  Een afschuwelijke man………… Hoe lang zal hij daar nog zitten…….. Iedereen die hem af kan zetten zit in de gevangenis…. de grondwet lapt hij aan zijn laars…. en als je naar Mugabe kijkt heeft hij nog lang te gaan………….
  Is er nog oppositie daar ????

  Turkije is op vele fronten op het oorlogspad in Syrië speelt hij ook een heel vies spelletje…….
  Daar in het midden oosten gaat het straks beginnen…..

  Like

 8. Thoth zegt:

  Interessant, na de overwinning van de Turken wil Erdogan terug naar het islamitische Ottomaanse rijk… maar dat wisten we al.

  Like

 9. Guardiacivil zegt:

  Als de paus het niet doet dan doet Trump het toch?
  Erdogan de rat…….blijft Europa ondergraven, net zolang tot hij weer een ander pad kan bewandelen voor zijn maffiastreken.

  Like

 10. Piet Karbiet. zegt:

  Er zijn in die regio 90 jaar geleden enorme groepen mensen gedwongen verhuisd naar andere regio’s ver weg. Turken, Grieken, Turkmenen, Tartaren, Armeniers, Cyprioten en Joden. Hele steden en regio’s werden door legers ontvolkt en tienduizenden moesten vertrekken naar andere oorden, hoewel men er al eeuwen leefden. Ik moet dan ook altijd een beetje lachen al wij hier een uitgeprocedeerde crimineel niet kunnen uitzetten naar Libanon ofzo want zielig.

  Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Nederland is zelfs te laf om te proberen dit getijsem terug te sturen. Mening van een marokaanse minister van buitenlandse zaken. “Ik hoef helemaal geen marokkanen terug te nemen. Ze zijn vrijwillig vertrokken en ik hoef ze dus tegen hun zin niet terug te nemen. Zedkunnedn vrijwillig terug komen, ok maar niet onder dwang van een buitenlandse mogendheid” (NL dus)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s