De schaapjes van het bisdom Essen lopen weg: het tafelzilver “kerken en onroerend goed” wordt verpatst

Screenshot_158

(Door: “Victoria” – Vertaling: E.J. Bron)

Het bisdom Essen moet de broekriem strakker aanhalen, zijn schaapjes nemen in groten getale de benen. Kennelijk een van de consequenties die uit de uitspraken van bisschop Franz-Josef Overbeck (foto) werd getrokken? De kerkvorst Overbeck oogstte woedende reacties met een rede over het vluchtelingenthema in september 2015, toen hij niet alleen wierf voor open grenzen, maar de mensen in Duitsland ook voorspelde dat ze zouden moeten afzien van welvaart en überhaupt hun leefgewoontes zouden moeten veranderen. Dit veroorzaakte een shitstorm en het regende bedreigingen om uit de kerk uit te treden.

politikstube

Onder de kiezers zegt men “de domste schapen kiezen hun eigen slagers”, de katholieke schaapjes zijn blijkbaar meer uitgeslapen respectievelijk slimmer en zien dat er in hun kerk waarschijnlijk het een en ander verkeerd gaat als kerkvertegenwoordigers de islam vleien en muteren tot aanbidders van vluchtelingen en zich bovendien voordoen als politici en ophitsen tegen andersdenkenden respectievelijk de AfD, zichzelf bovendien boven de wet plaatsen en het twijfelachtige kerkasiel praktiseren in plaats van zich bezig te houden met hun christelijke leden die de kassen van de kerk vullen.

[…] De bisschop van Essen, Franz-Josef Overbeck, heeft bezuinigingen voor zijn bisdom aangekondigd, in het kader waarvan het bisdom ook afscheid wil nemen van eigendommen. Zelfs kerken worden afgestoten.

60 jaar na de oprichting van zijn bisdom ziet bisschop Franz-Josef Overbeck geen alternatief voor zijn bezuinigingsmaatregelen. “We lopen in veel te grote keren”, zei hij vrijdag in een interview met de Katholische Nachrichten-Agentur (KNA) in Essen. “Daarom moeten we afscheid nemen van enkele onroerende goederen en helaas ook van kerken.”

Overbeck wees erop dat het bisdom bij zijn oprichting ongeveer 1,5 miljoen leden had. Inmiddels zou het aantal katholieken zijn gekrompen tot bijna 780.000. “We mogen de ogen niet voor deze realiteit sluiten”, zei de bisschop. (Bron: www.focus.de)

Bron:
https://politikstube.com
Door: “Victoria”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Vluchtelingen", Duitsland, Hypocrisie, islam-collaboratie, Islamisering, katholieke kerk, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

62 reacties op De schaapjes van het bisdom Essen lopen weg: het tafelzilver “kerken en onroerend goed” wordt verpatst

 1. koddebeier zegt:

  Mannen met jurken zijn niet te vertrouwen, als het kerkvolk wegloopt door hun dom geblaat, is afgelopen met hun bourgondische leventje !!!

  Geliked door 3 people

  • paulzwueste zegt:

   Precies datgene wat ik hier al zo vaak heb geschreven.
   De Kerk heeft de Christenen in Europa en de arabische landen verraden, en keert zich nu tot de Zuid-Amerikaanse landen.
   Daar waar de gelovigen nog primitief zijn en geen “verlichting” hebben gekend.
   Dáár kunnen ze nog naar hartenlust geld en macht verzamelen…
   Het resultaat keert zich ook naar de Kerk zelf.
   Niet alléén dat de kerken leeglopen… maar nu stáán ze ook leeg, worden ze te kostbaar en moeten als overtollig onroerend worden afgebroken of verkocht, om door de islam als paardenstallen te worden gebruik!!!

   Geliked door 2 people

   • Patriot 2.0 zegt:

    Beste Paul
    De Verlichting als reactie op de Middeleeuwen is wel goed geweest, maar moeten we nu niet gewoon naar een synthese. Hegel zei het toch: these, anti-these, synthese?!j

    Like

   • Paul Cock zegt:

    Patriot, het is twijfelachtig of die verlichting er komt. De kerk wil samen met de Islam in Europa terug een beetje van haar wereldlijke macht terug veroveren, Dat zal zeker niet het element velichting bevorderen, De kerk heeft Europa trouwens al voor een deel opgegeven, men hoopt nu op Azië, Afrika en andere streken, en die houden van traditionaliteit. Niet ten onrechte trouwens, het aantal bekeringen tot het katholisicme in China is groot, Waar de kerk in Europa leden verliest, wint ze de derde wereld.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Patriot.
    In de 16e eeuw waren de gelovigen dolblij met ’n zekere “verlichting”.
    Niks “verlichting” in de zin van licht dat de duisternis van het geloof zou verjagen.
    Die duisternis bleef altijd en onverminderd.
    Goed, het afkopen van zonden via het opkopen van aflaten mocht niet meer, de veelwijverij van geestelijken enz. mocht niet meer, maar verdere wezenlijke veranderingen bleven uit.
    De verlichting was ’n psychologische overwinning op de starheid waarmee de RK-Kerk, met volledig voorbijzien van de noden van de gelovige, had geregeerd.
    Deze situatie is in feite zo gebleven tot het uitbreken van WOII.
    In de zestiger jaren kwam dan eindelijk de ware “verlichting”.
    Die verlichting werd dit maal niet geproclameerd door Kerkelijke wetenschappers, maar kwam van binnen uit.
    Rebellie van en door het volk tegen het gevestigde geloof..
    Het Katholieke volk ontdekte dat de bestaande Kerk nog steeds geen enkel antwoord gaf op de keiharde praktijk waarmee de gelovige te maken had.
    Hier en nu.
    Wat er later kwam was niet van belang.
    Daarvoor in de plaats werd de gelovige nog steeds vergast op sprookjes en raadseltjes.
    Vandaar de massale leegloop van de Kerk die toen begon, en nog steeds voortduurt.
    De islam van haar kant doet het anders en werkt niet met raadseltjes maar is glashelder duidelijk.
    Je kop er af als je dìt doet en dàt niet doet.
    Verder wat gezwam over vrede, suprematie van de man, en onreinheden bij de vrouw die geen moer waard is en alléén goed genoeg is voor het bijfokken van gelovigen.
    Precies datgene wat elke rationele man graag hoort.
    ’n Mix van geweld en vaststaande feiten.
    Geen gezwijmel bij heilige grotten… maar keiharde waarheden waar je wat mee kàn!
    Helemaal volgens de oerwetten van de natuur.
    Elke vent smult er dus van.
    Verder geen gezeur met vrouwen dus dat scheelt alwéér 50%, en laat die 50% nou nèt het lastigste deel van de bevolking zijn!
    Dus dat probleem is ook opgelost.

    En dan wil jij die islam te lijf met ’n synthese…?
    Voordat je dat woord over je lippen hebt ligt je eigen hoofd je al aan te staren.
    Nee, niks syntheses.
    Wel ’n mooi woord overigens.

    Like

 2. Hovawart zegt:

  Moge de kerken lang genoeg blijven bestaan om ons onderdak en schuilplaatsen te bieden in tijden van oorlog en nood.

  Like

  • Tistochwat zegt:

   @ Hovawart 10 december 2017 om 11:42

   Onderdak alleen voor de mohammedaan, hè?
   Kijk maar naar Zweden.

   Like

  • paulzwueste zegt:

   Hovawart.
   De Kerk als schuilkelder?
   Dan zou je ze toch eerst ca 30 meter de grond in moeten laten zakken.
   Overigens, niet zo’n slecht idee.

   Geliked door 1 persoon

   • Onno zegt:

    Psychopaten kunnen door hun diepe en voor de omgeving gevaarlijke STOORNIS (waar ze zelf geen ziekteverschijnselen als bij de griep of een hersentumor van ondervinden) geen normale religieuze, maar ook geen psychische integratie kennen.
    Dat staat wetenschappelijk vast.

    Like

 3. Asgard zegt:

  Waarom heb ik als Christen niets met deze ontzettende pannekoek, die enkel alleen zijn ambt uitvoert wat hem opgelegd word! Dit zijn de onbenullen die de kerken bevuilen en leeg laten lopen, is niet mijn broeder omdat ie verloochent waar ie eigenlijk voor moet staan!

  Geliked door 1 persoon

 4. Jean zegt:

  Het moet toch niet moeilijk zijn dergelijke klootzak de EXIT aan te wijzen…
  Hij (of is het een zij’) wordt toch betaald met belastinggeld en belastinggeld mag nooit aan waardeloze klootzakken én volksverraders verknoeid worden.

  Geliked door 1 persoon

  • Paul Cock zegt:

   Dat is het sterke punt in Duitsland, daar bepaal je zelf of je een deel van je belastinggeld aan de Kerk geeft of niet. De leegloop is een financiële ramp voor dat bisdom. Eigen schuld, dikke bult.

   Like

 5. Jan zegt:

  Over de islam nav ramadan:

  Liebe muslimische Gläubige!

  ….Religion bietet vielmehr Rückhalt und Orientierung. Sie wendet sich gegen alle Versuche, das gesellschaftliche Klima zu vergiften
  ….
  Muslimische Gemeinschaften und christliche Kirchen stehen gemeinsam vor der Herausforderung, das Gift der gesellschaftlichen Spaltung zu bekämpfen.
  ….
  Deshalb richten wir unsere Anstrengungen darauf……..dass wir in Worten und Taten eintreten für Menschlichkeit, Demokratie, Gleichberechtigung und Freiheitsrechte.

  Möge der Ramadan als eine besondere Zeit der Besinnung und der Mitmenschlichkeit zu einer Quelle werden, deren Wasser die Kraft zur Versöhnung und zum gesellschaftlichen Engagement schenkt.

  Was getekend door o.a. Dr. Franz-Josef Overbeck – Bistum Essen, Erzbischof Dr. Rainer Maria Kardinal Woelki – Erzbistum Köln
  https://islaminessen.wordpress.com/2017/05/20/landeskirchen-und-bistuemer-gratulieren-zum-ramadan/

  Overbeck is ook de Vollidiot in de serie Willsberg. Deze Overbeck evenaart hem aangezien hij ‘politieke islam als een populistisch begrip ziet die groepen tegen elkaar opzet ipv nader tot elkaar brengt. Vroeger had men ook ‘politiek katholicisme’ en dat is nu immers een ‘reservoir van christelijk-sociale ideeën’.
  https://www.domradio.de/themen/islam-und-kirche/2016-11-09/bischof-overbeck-gegen-kampfbegriff-politischer-islam

  Tegen zoveel stupiditeit is geen kruid (of moet het hier met een t geschreven worden) gewassen.

  Geliked door 1 persoon

 6. hendrikush zegt:

  Je kunt niet tegelijk de duivel en de heer aanbidden.
  Islam en christendom sporen niet.

  Geliked door 2 people

 7. Cathja zegt:

  Als je als bisschop de gelovigen komt vertellen dat het afgelopen moet zijn met hun welvaart (“we hebben een te grote broek aan”), terwijl Duitsland decennia lang zeer welvarend is geweest, dan kan het slechts één ding betekenen, en dat is dat het ‘vluchtelingenbeleid’ hieraan ten grondslag ligt.
  De R.K. kerk koestert ook openlijk de volgers van allah en mohammed, en dat wordt niet langer door de gelovigen gerespecteerd en geaccepteerd. Geen wonder dat het aantal leden gehalveerd is.
  En omdat steeds minder mensen binding voelen met de kerk, dalen de inkomsten en moeten er gebouwen worden afgestoten. De R.K. kerk heft zichzelf op als men zo doorgaat.

  Ik begrijp de afhakende leden heel goed. Ze voelen zich niet meer gehoord en begrepen in hun parochies. Dan kun je beter maar afhaken.

  Like

  • BertG. zegt:

   Alle kerken doen hier aan mee, ook die van jou.
   De 1 wat openlijker dan de ander, maar meedoen doen ze allemaal.

   Geliked door 1 persoon

   • Cathja zegt:

    @ BertG

    Nou Bert, dat waag ik toch echt te betwijfelen. Onze kerkelijke gemeente staat pal achter Israël bijvoorbeeld, wat ik nog steeds niet kan zeggen van de R.K. kerk, en over moslims maar te zwijgen op dit punt! Hoe lang heeft het geduurd eer het Vaticaan bijvoorbeeld de staat Israël erkende? Veel te lang!!
    Bovendien wordt er in mijn gemeente gewaarschuwd voor de islam, als zijnde de anti-Christ! Heulen met moslims is er dus NIET bij.

    Opvang van ECHTE vluchtelingen, daar gaat dit artikel niet over, maar daar staat onze gemeente welwillend tegenover. Ik weet alleen zeker dat wij geen echte vluchtelingen hebben opgevangen en ondergebracht, want er is genoeg plek in het AZC.

    Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Nou, dat valt mij dan alweer mee.
    Maar of het overal zo?
    Maar wat een mooi weer hé, voor ons als winter liefhebber.
    Het sneeuwt.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Ze hadden al decennia geleden moeten doen wat elke weldenkende Christen toen al deed in die tijden.
    Gewoon uit de Kerk treden, en laat die verdomde Kut-Kerk maar failliet gaan.
    Dan rotten ze vanzelf op.

    De vuige landverraders !!!
    In Duitsland moeten de gelovigen namelijk “KERKBELASTING” betalen.
    Uitvinding van Hitler.
    Je kunt dat belasting betalen alléén stoppen door officieel uit de Kerk te treden.
    Dus de Christelijke Kerk gaat binnenkort helemaal failliet.
    Zouden ze hier ook moeten invoeren.
    Wij, de Christenen betalen nu namelijk ook belasting die wordt besteed aan het in stand houden van die vervloekte islam-moskeeën et cetera.
    Nog ’n reden om die hele overheid af te zetten en te berechten…

    Geliked door 1 persoon

   • Asgard zegt:

    Paul,..het is niet de eerste keer dat Rome verraad pleegt tegenover zijn eigen aanhang,..de Tempeliers hebben er ook aan moeten geloven destijds, alles in het geheim, nu dan is het volk aan de beurt wat zich tegen Rome keert!

    Geliked door 1 persoon

   • Cathja zegt:

    @ BertG. om 16:52

    Wat een mooie afsluiter van je reactie Bert! Kijk, dát waardeer ik nou weer zo in je! Serieus!

    Inderdaad, wat was het genieten vandaag. En dan op zondag; een vrije dag. Heerlijk!
    Ik heb de nodige plaatjes geschoten, zodat ik de witte sprookjeswereld nog eens kan bekijken als alles weer grauw is.

    Jij hebt er ook van genoten, en daar word ik nou blij van!

    🙂

    Like

 8. Tistochwat zegt:

  Als ik mezelf al christen zou durven noemen, zou ik me niet aansluiten bij een ‘kerk’.
  Waarom niet?

  Omdat elke geloofsrichting de Bijbel op een andere manier uitlegt, er zijn zó veel verschillende opvattingen…

  Omdat je heel vaak ziet dat de ‘gelovigen’ elkaar het licht in de ogen niet gunnen en in de kerk over elkaar zitten te roddelen.

  En vooral omdat de ‘kerkleiders’ dol zijn op de islam en niet willen inzien dat allah satan is.
  Ik ‘geloof’ wel achter mijn voordeur.

  Maar als er mensen zijn die zich gelukkig voelen in hun kerk, ben ik de laatste om hun dat geluk te misgunnen.

  Ik zie nog het meest hierin:
  https://armageddonnewsblog.wordpress.com/

  Like

  • Yvonne zegt:

   over elkaar het licht in de ogen niet gunnen, ik kijk vaak ID tv, daar was een vrouw die de pastoor met de administratie hielp, een ouder lelijk wijf die gek op die kerel was, ze bracht hem eten enz dacht dat die vrouw met de pastoor of dominee een relatie had, schoot ze die vrouw dood, leuk he je mede kerkgangers en het was helemaal niet waar van die relatie

   Like

  • Nachtkaarsje zegt:

   ik poog een christen te zijn. Ik bedoel daarmee datgene te doen wat Jezus ons verteld heeft via de bijbel. Dat is geen gemakkelijke opgave in deze wereld en dus faal ik regelmatig. Ik ben bij geen enkele christelijke kerk of christelijke organisatie aangesloten omdat je ook in de bijbel kan lezen dat hun huizen (kerken), huizen van demonen zijn geworden. Nou was het in oude tijden ook geen pretje met de christelijke kerken, maar ze beijverden zich toen nog om christen te zijn. Heden ten dag kan je de duidelijke kentering zien dat de leidingevenden van het padje af zijn en zich “ook” niet meer beijveren om een christen te zijn. Ze heulen met de vijand die tegen alles van het christen zijn is, om het zo uit te drukken. Laat maar; de bijl is aan de wortels van de boom gelegd en we kunnen profetieeen uit de bijbel in vervulling zien gaan. We zitten eerste rang.

   Geliked door 4 people

  • paulzwueste zegt:

   Best gezellig hoor zo’n Kerk.
   Je voelt je namelijk zo in en in-goed als je lid bent van een Kerkgemeenschap.
   Je weet dat je altijd en eeuwig gelijk hebt, en dat die ander niks meer is dan een zielige zondaar die na z’n dood eeuwig in de hel aan het gas moet liggen.
   En jij maar fijntjes lachen als hij /zij je op de linkerwang ramt.
   Mag ook rechts, maar links voelt ’n stuk beter.
   Kwestie van gewoonte.

   Like

  • Harry zegt:

   Ik had deze week nog een praatje met een medewerker , nogal gelovig , maar bij uitzondering nooit vervelend of drammerig . Wél beschaafd en beleefd .
   Anders had ik hem dan ook allang gewieberd .
   Maar ook wel héél gelovig .
   Bij weer een uitbarsting van mij tegen de islam omdat er zo’n klootzak met zo’n kutbaard de werkplaats in kwam , opperde hij dat het misschien wel mee zou vallen met die mensen , OMDAT HET OOK ALLEMAAL SCHEPSELS VAN GOD ZIJN !
   Zó rotsvast is hun geloof , dat ze niet verder of achterom durven kijken .
   Dat is nou het verlammende effect van het geloof !
   Ze zijn niet in staat om te beseffen dat het wellicht anders in elkaar zit dan ze denken !
   Daarom zullen ze ook niks ondernemen tegen dat gespuis .

   Ook moslims zijn dus schepseltjes van een niet bestaand fenomeen .
   Houdt u daar even rekening mee als u die stakkers in een kwaad daglicht zet ?

   Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    @ Harry 10 december 2017 om 19:03

    opperde hij dat het misschien wel mee zou vallen met die mensen , OMDAT HET OOK ALLEMAAL SCHEPSELS VAN GOD ZIJN !

    Wat een eikel.

    Geliked door 1 persoon

 9. P.Kossen zegt:

  Eendracht maakt macht, maar de katholieken zijn verdeeld. Ook niet vreemd, Door al die misdragingen van die Janjurken van hoog tot laag en veel te meegaand. En ze laten zich de richting voorschrijven door de politiek. DE conservatieve Paus die er zat wordt met een smoes aan de kant geschoffeld, En zie daar nu zit er één uit een land die niet eens weet wat Islam inhoud, hoeveel christenen zijn er al vermoord en zullen er nog omzeep gebracht worden. Paus zeg wat,
  doe wat…of Rot op!!!!

  Like

 10. abouneenee zegt:

  En hierom is het maar ‘goed’ dat je niet vrijwillig de islam kunt verlaten.

  Like

 11. abouneenee zegt:

  Als weldenkend mens moet je natuurlijk sowieso bij jezelf te raden gaan of je überhaupt wel wilt dat een dergelijke prutser controversiële uitspraken doet uit jouw naam. Moslims schijnen er geen moeite mee te hebben en zo gek is dat niet vanuit het oogpunt dat moslims samen sterk moeten blijven terwijl de wereld wordt geïslamiseerd, de dubbele agenda waar iedere moslim van op de hoogte is.

  Like

 12. Wat zal zo’n Duitse bisschop verdienen? Denk dat de clerus er duidelijk warmpjes er bij zit dan de meeste gewone Duitsers, bisschop Franz-Josef Overbeck heeft in iedergeval zijn zelfhaat geprojecteerd op zijn volgzame schaapjes. De clerus schuurt zich altijd tegen de macht aan, dat is men gewoon, behalve de trouwe volgelingen van de kerk, die heeft het over het algemeen nog niet in de gaten wanneer het hoofd op het hakblok ligt.

  Geliked door 1 persoon

 13. N.E. Derlander zegt:

  Als rooms katholieke gelovige weet ik niet welk geloof Paus Franciscus aanhangt.

  Geliked door 1 persoon

  • Patriot 2.0 zegt:

   Hij twijfelt aan alle kanten: hij wil barmhartig zijn, met goede intenties, maar weet goed dat de formule die hij nu volgt, niet werkt.

   Like

  • Patriot 2.0 zegt:

   De Katholieke traditie is groots, maar is in crisis. Ik betreur dat zeer, jazeker, ik ben ook rooms katholiek.

   Like

   • Paul Cock zegt:

    Patriot 2.0 Ik heb het hierboven al geschreven, De kerk heeft Europa voor een deel afgeschreven, de groei zit in de derde wereld.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Patriot toch.
    Zie het toch gewoon ’n keer.
    Die Paus van nu twijfelt totaal niet.
    Hij is een door en door linkse figuur die z’n eigen moeder nog ter beschikking zou stellen aan die islamieten.
    Als ze er om vroegen, en ze vragen er ook om.
    Dat tuig pakt alles.

    Ik hoorde laatst zelfs dat ze “gespleten persoonlijkheden” pakken.
    Nou jij weer.

    Like

  • boorzalf zegt:

   Hij is een gelovige van de chrislam.

   Like

  • Onno zegt:

   Als een dief je overjas wil stelen, moet je hem beleefd vragen of ie misschien niet ook je hemd wil hebben. Een normale dief zal hierdoor wellicht tot inkeer komen. Zich terecht schamen en ook de overjas teruggeven. Misschien zijn probleem uitleggen.

   Een psychopaat zal dat nooit doen, want dat IS ‘pure evil’.

   Je moet het gewoon niet zwaar overdrijven met je ZOGENAAMDE mensvriendelijkheid en die ook op verraderlijk glanzende demonen gaan toepassen. Al helemaal niet op de (in het geniep) anti-menselijke Islam natuurlijk.

   Like

 14. Ik heb zo’n vijftien jaar terug ook twee jaar lang wekelijks een katholieke kerk bezocht. Ik ben er voorgoed uitgestapt omdat die pastoor steeds ging bidden voor die zielige moslims en geld inzamelde voor speciaal moslims (vluchtelingen). Want misschien zou er één of meer toetreden tot het katholieke geloof en dan hadden wij onze christelijke plicht vervuld. Die kerk staat trouwens leeg. Want er was geen geld meer voor de broodnodige verbouwing. Ik weet nog niet wat ermee gaat gebeuren. Een paar weken terug was er een laatste bijeenkomst in die kerk. Waarschijnlijk hebben veel katholieken mijn voorbeeld gevolgd!!!

  Geliked door 5 people

 15. Jan zegt:

  Alleen iemand die lid is van een kerkgemeenschap betaald kerkbelasting:

  Wer muss Kirchensteuer zahlen?

  Muss ich Kirchensteuer zahlen? Mitglieder einer Kirche, die in Deutschland lohn- oder einkommenssteuerpflichtig sind, müssen Kirchensteuer entrichten. Voraussetzung ist natürlich, dass die entsprechende Religionsgemeinschaft überhaupt eine Kirchensteuer erheben darf….

  Eine Mitgliedschaft beginnt bei den christlichen Kirchen normalerweise mit der Taufe.

  Wie uittreedt betaalt natuurlijk ook niet:
  Solange Sie Mitglied einer Kirchengemeinde sind, die Kirchensteuer erhebt, müssen Sie diese auch zahlen. Möchten Sie dies nicht, müssen Sie aus der Kirche austreten, dann ist die Steuer nicht weiter zu entrichten.

  https://www.anwalt.org/wer-zahlt-kirchensteuer/

  In Nederland gebeurt hetzelfde alleen heet het hier kerkelijke bijdrage en bepaalt iemand zelf wat hij afdraagt aan de kerk. Die wordt echter vaak nog eens groter met collectes.

  Als een kleine kerkelijke gemeente het financieel niet op kan brengen om een dominee te betalen, beroepen ze geen dominee. En dan komt er geen dominee in die gemeente.
  Soms zie je wel dat twee kleine gemeenten samen een dominee beroepen. Dan kunnen ze de lasten ook samen dragen.

  Als een gemeente geen eigen dominee heeft, komt er regelmatig een dominee van een andere gemeente preken. Die moet dan wel betaald worden voor die ene kerkdienst.

  Like

  • Cathja zegt:

   @ Jan om 9:14

   Zo is het Jan.

   De kerkelijke bijdrage is noodzakelijk (ook al is een ieder vrij om te geven wat hij of zij wil) om het onderhoud van de gebouwen te bekostigen, plus andere onkostenposten, zoals verlichting en verwarming. Niemand wil ’s winters in een onverwarmde kerk zitten.
   Er zijn mensen die vinden dat ‘geloof gratis moet zijn’, maar die staan er niet bij stil wat een kerkelijke gemeente jaarlijks aan uitgaven heeft.
   Geloof is gratis, ja, maar niemand komt voor niets de gebouwen onderhouden.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Cathja.
    Neem mij niet kwalijk, maar als de Kerk-organisatie gevestigd postbus zoveel te Rome zou willen, kunnen ze elke kerk op aarde 10 X laten afbreken en opbouwen, en dan blazen ze zelfs nog geen pluisje weg…
    En toch moeten die arme gelovigen spenden om hun kerken te onderhouden… terwijl de Kerk zich wentelt in het gestolen geld van de Christenen…!
    Gestolen geld dat ze al eeuwen beheren en er kapitalen op kapitalen aan verdienen.

    Ze bezitten driekwart van de hele wereld!!!

    Like

 16. Jan zegt:

  paulzwueste zegt:
  10 december 2017 om 15:40

  In Duitsland moeten de gelovigen namelijk “KERKBELASTING” betalen.
  Uitvinding van Hitler.

  Is niet zo, het gaar terug naar het begin van de 19e eeuw:
  Von einer Kirchensteuer im heutigen Verständnis kann ansatzweise erst seit Beginn des 19. Jahrhunderts gesprochen werden. Durch den Reichsdeputationshauptschluss von 1803 wurde den weltlichen Fürsten des Reiches eine Entschädigung für die im Frieden mit Frankreich (Lunéville 1801) besiegelte Abtretung ihrer linksrheinischen Gebiete (an Frankreich) zugesichert.
  ..
  https://de.wikipedia.org/wiki/Kirchensteuer_(Deutschland)#19._Jahrhundert

  Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   In theorie is dat zo, maar er werd in de praktijk niet de hand aan gehouden.
   Hitler heeft er ’n zaak van gemaakt op straffe van….
   Ja, en vanaf dat moment betalen de Duitsers (èn de Oostenrijkers trouwens óók,) braafjes hun Kerk-belasting.

   Je moet het dus wat ruimer zien.
   En in het geheel van datgene waar ik op doelde,
   namelijk het voorkomen dat die Kerk verder woekert.

   Like

 17. tippelaar zegt:

  Harry Kuitert, emeritus hoogleraar godgeleerdheid aan de gereformeerde universiteit van Kampen, schreef als 1 van zijn conclusie over de godsdienst waarin hij heel zijn leven heeft gewerkt: ” Alles over BOVEN komt van BENEDEN. Conclusie, de god van de christenen maar ook die van de moslims, bestaan niet. Dus godsdienst is een uitvinding van mensen. Dat kunnen ze o.a. bij de E.O ter harte nemen. Daar weigeren ze zelfs nog om de evolutietheorie te erkennen.

  Like

  • Asgard zegt:

   Aha, hoogleraar en universiteit, dan weet je het natuurlijk allemaal beter dan de rest,..in de politiek komen ze ook van de universiteit en zijn velen ook hoogleraar, ook daar weten ze het beter als de rest,..daarom is Nederland ook natuurlijk een super land waar totale tevredenheid is en totaal geen onvrede, prachtig nog meer universiteiten en hoogleraren erbij, ik volg ze blind, ik geloof alles wat ze zeggen,..jaaahaha echt want het zijn hoogleraren en ze komen van de universiteit, bah bah! 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s