De ontmoeting tussen Orbán en Morawiecki in Boedapest

Screenshot_96

Viktor Orbán en Mateusz Morawiecki.

(Vertaling: E.J. Bron)

Voor zijn eerste bilaterale bezoek reisde de nieuwe Poolse minister-president, Mateusz Morawiecki, naar Boedapest om met Viktor Orbán te praten. Een bezoek dat, ondanks de kabinetswijziging in Polen, de voor beide landen gemeenschappelijke koers bevestigt. Vooral wat betreft hun visie dat de EU het volgens de Hongaarse en Poolse ministers-presidenten niet kan stellen zonder Midden-Europa.

Mitteleuropa

Woensdag 3 januari reisde Mateusz Morawiecki naar Boedapest om Viktor Orbán te ontmoeten. Het was diens eerste bilaterale bezoek sinds zijn benoeming tot minister-president in december. “Ik denk dat gelijkgezinde naties zoals de onze samen de toekomst van Europa zeer positief kunnen beïnvloeden”, zei de Poolse minister-president Morawiecki op de persconferentie, en maakte de koers van de nieuwe Poolse regering duidelijk: er verandert niets met betrekking tot Brussel, Hongarije en de Visegrad-groep.

Tijdens de gezamenlijke persconferentie bevestigden de beide mannen de belangrijkste punten van overeenkomst tussen Polen en Hongarije. Met betrekking tot het migratieprobleem bevestigde Morawiecki de voortzetting van het werk van zijn voorgangster mevrouw Szydło en zei dat Polen het volledig eens zou zijn met het Hongaarse standpunt betreffende de migratie. Tegelijkertijd maakte Viktor Orbán gebruik van de persconferentie om zijn standpunt in het project van de Brusselse elites te bevestigen: “Wij willen niet opnieuw in een imperium leven. Voor ons is de Europese Unie nog altijd de alliantie van de vrije Europese naties”, zei hij, en voegde er aan toe dat “de Hongaren willen dat Europa Europees blijft.” Dit, terwijl enkele andere westelijke landen in de “na-christelijke en post-nationale periode” zijn binnengetreden, die zij als de toekomst van Europa beschouwen, in tegenstelling tot de Europese visie, die de Midden-Europese landen delen.

De beide regeringschefs bevestigden gezamenlijk hun categorische en definitieve afwijzing van de obligatoire migrantenquota, en voegden er aan toe dat “de migratiepolitiek van de EU spectaculair mislukt is”. Over de migratie zei Viktor Orbán ook dat het duidelijk zou zijn dat “de Europeanen geen immigratie willen”. Op de vraag naar de mogelijkheid van een uitbreiding van de Visegrad-groep met Oostenrijk antwoordde Orbán dat na de vorming van een nieuwe Oostenrijkse regering van immigratie-tegenstanders de V4 niet formeel zou willen uitbreiden, maar de samenwerking met zijn buren, waaronder Oostenrijk, zou willen versterken.

“De democratie is in Oostenrijk hersteld, omdat de Oostenrijkers, die geen immigratie willen, een regering hebben gekozen die ook geen immigratie wil. Dat zal overal in Europa het geval zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit het slechts een kwestie van tijd is”, zei Viktor Orbán. Mateusz Morawiecki bevestigde Orbán´s opvattingen en herinnerde eraan dat soevereine lidstaten kunnen kiezen wie ze op hun grondgebied accepteren.

De Poolse minister-president Morawiecki benadrukte ook het belang van de Visegrad-groep als middel voor economische en politieke stabiliteit in Europa. Morawiecki kondigde aan dat Hongarije en Polen van plan zijn hun visie over de volgende EU-begroting gezamenlijk te presenteren en dat ze aan een betere harmonisering van hun verklaringen over een groot aantal zaken werken. De bilaterale samenwerking tussen Polen en Hongarije wordt ook verbeterd om meer infrastructuur te ontwikkelen, vooral in het kader van de grote noord-zuid autosnelweg Via Carpatia.

Aan het slot van deze vriendschappelijke ontmoeting nodigde de Poolse minister-president Morawiecki zijn Hongaarse collega Viktor Orbán uit om in november in Warschau aanwezig te zijn bij de festiviteiten met betrekking tot de 100e verjaardag van de onafhankelijkheid van Polen. Hij herinnerde eraan dat Polen en Hongarije in de afgelopen eeuwen steeds opnieuw gezamenlijk voor de vrijheid van de Polen en Hongaren streden.”

Bron:
http://unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Vluchtelingen", asielwaanzin, Brussel, Europa, EUSSR, gezond realisme, Hongarije, Illegalen, Immigratie, Islamisering, Midden-Europa, Patriottisme, Polen, soevereiniteit, Visegrad-landen, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

2 reacties op De ontmoeting tussen Orbán en Morawiecki in Boedapest

  1. Rookmelder zegt:

    Het is een plezier om te lezen daar waar Junckers in zijn speech uitsprak dat de EU de wind vol in de zeilen had, er een collectief in Midden-Europa is, die niet schuwen om de zeilen te reven v.w.b. de wensen/eisen die de Brusselse moloch aan de Europese landen oplegt. Om jaloers op te worden !

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s