Venezuela: Het leger bewaakt supermarkten – de mensen lijden honger

Screenshot_20

San Christobal, Venezuela: in de rij staan voor het hoogst noodzakelijke.

(Vertaling: E.J. Bron)

In Venezuela moet het leger supermarkten bewaken – het volk heeft honger. Er zijn levensmiddelen, echter alleen wanneer de mensen zich schriftelijk tot ondersteuning van de regering bekennen.

epoch times

Na een golf van plunderingen heeft het leger in Venezuela in meerdere steden de ingangen van supermarkten bewaakt en een verordende prijsdaling gecontroleerd.

Als reactie op de galopperende geldontwaarding in het land hadden de autoriteiten aan 26 ketens opdracht gegeven om de prijzen voor bepaalde producten te verlagen, die wegens de inflatie – de hoogste ter wereld – waren verhoogd. Omdat het maandelijks minimumloon maar enkele euro´s waard is en de burgers hiervoor steeds minder eten krijgen, was het de afgelopen dagen tot plunderingen en protesten gekomen.

Volgens berichten vormden zich in het hele land lange rijen, soldaten en politieagenten lieten bijvoorbeeld in Caracas slechts met bepaalde tussenpozen een aantal mensen enkele supermarkten binnen om inkopen te doen, waarin echter – vanwege de inflatie en vanwege ontbrekende deviezen om levensmiddelen in het buitenland te kopen – meestal veel schappen leeg zijn.

Levensmiddelenhulp is er alleen maar wanneer men zich tot de regering bekent

Het moeilijkst was de situatie in de stad Caicara. Daar werden minstens 20 winkels geplunderd, in totaal werden er 48 personen gearresteerd, aldus de site “El Nacional”. Volgens onbevestigde berichten werden bij de onlusten ook twee mensen gedood.

Eerst hadden de handelaren geweigerd om de praktisch waardeloze biljetten van 50 en 100 Bolivar te accepteren. Caicara ligt aan de Orinoco, ongeveer 460 kilometer ten zuiden van Caracas. Weliswaar is er voor de arme bevolking levensmiddelenhulp – maar alleen wanneer zij zich schriftelijk tot ondersteuning van de regering bekent.

Al maandenlang wordt de situatie steeds hachelijker, bovendien wordt de oliestaat bedreigd door een bankroet.

Het door Nicolás Maduro met harde hand geregeerd eland bezit weliswaar de grootste oliereserves ter wereld, maar is veranderd in het armenhuis van Zuid-Amerika. Ook in de ziekenhuizen ontbreekt het aan van alles, wanhopige ouders zoeken op internet naar medicijnen voor hun kinderen.

De zwarte markt explodeert

Voor één euro kun je op de zwarte markt inmiddels ongeveer 160.000 Bolivar krijgen – als laatste grote biljet werd onlangs het bankbiljet van 20.000 Bolivar ingevoerd. Bovendien wil Maduro zich met een door de oliereserve gedekte valuta (de “Petro”) onafhankelijker maken van de inflatie en de financiële markten.

Het land is na 18 jaar socialistische regering en toenemende onderdrukking geïsoleerd, de VS legden vrijdag nog financiële sancties op tegen vier vooraanstaande militairen, ook Maduro zelf staat al lang op de zwarte lijst. De vermogens van de vier in de VS werden bevroren, dit werd gemotiveerd met corruptie.

Maduro zei de “agressie van de VS” niet te accepteren en een “machtige protestbrief” laten overhandigen aan de Amerikaanse ambassadeur in Caracas. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, riep de statengemeenschap op tot de “isolering van het repressieve regime” van Maduro. In augustus was het door de oppositie gedomineerde parlement buiten werking gesteld, bij protesten kwamen meer dan 120 mensen om het leven.

Het maandelijks minimumloon werd weliswaar steeds opnieuw verhoogd naar nu bijna 800.000 Bolivar inclusief sociale hulp – maar dat zijn ook nog slechts enkele euro´s. Een reden voor de ontbrekende deviezen voor de import van levensmiddelen is ook de miljarden kostende subsidie op benzine, dat veel goedkoper is dan water. Voor een op de zwarte markt gewisselde euro kun je meerdere duizend liter benzine tanken.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in corruptie, Krankzinnigheid, Marxisme, Rotzakken, Socialisten, Venezuela, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

23 reacties op Venezuela: Het leger bewaakt supermarkten – de mensen lijden honger

 1. Statler & Waldorf zegt:

  Het jaar 2023.
  In West-Europa moet het EU-leger supermarkten bewaken, het volk heeft honger. Er zijn levensmiddelen echter alleen wanneer de mensen zich schriftelijk tot ondersteuning van de EU-regering bekennen.

  Geliked door 3 people

 2. guusvelraeds zegt:

  Socialisme en Islam zijn samen verantwoordelijk voor ondergang van welvaart en beschaving op deze wereld. Overal waar ze opduiken is het snel gedaan met individuele vrijheid, veiligheid en vrede. Noem een socialistisch of islamitisch land waar mensen gelukkig zijn. Het zal je niet lukken omdat zo’n land niet bestaat. Raar dat er nog steeds dwepers zijn met het socialisme en de islam.

  Geliked door 2 people

  • Williaan zegt:

   Met socialisme en religiën is eigenlijk (bijna) niet veel mis. De volksmassa van die groeperingen worden echter geindoctrineerd door gevaarlijke leiders die de massa zand in de ogen strooien belust op macht als ze zijn en als het even mee zit het persoonlijk veel $$ oplevert. Links, recht of het midden het maakt niets uit, de gewone mens wordt altijd weer door hen verraden. Het oeroude gezegde is “Vertrouw iedereen behalve je medemens” en dat geldt zeker voor politieke leiders.

   Like

 3. Petra DeBoer zegt:

  Venezuela, hét voorbeeld van de linkse kerk! Socialisme betekent altijd armoede voor iedereen maar dat wil er bij die dwazen niet in.

  Geliked door 2 people

  • Louis Portugal zegt:

   Behalve de primus inter pares, de eerste onder de gelijken,. Petra.
   Dat zijn de mensen die het uitmaken want die zorgren altijd goed voor zichzelf en meestal het leger want dat moet hun met hun chique leventje beschermen.

   Like

 4. paulzwueste zegt:

  Daar waar links de macht krijgt wordt de mens teruggeworpen op het allerslechtste wat mogelijk is
  Namelijk het total gebrek aan elke principiële vorm van het bestaan in de vorm van leven en medeleven op eigen kracht…!!!

  Geliked door 2 people

 5. Thom zegt:

  Binnenkort in ons theater.

  Like

 6. Republikein zegt:

  Ons buurland, allemaal gefeliciteerd.

  Geliked door 1 persoon

 7. Benesha zegt:

  De Amerikaanse deep state economic hitman heeft deze ellende veroorzaakt. Ik ben absoluut niet links maar in deze zaak is de oorzaak van de ellende van buitenlandse Westerse oorsprong. De VS heeft dan nog een Maidannetje geprobeerd. Gelukkig is deze tactiek bij regeringen en mensen al voldoende gekend.

  Like

  • guusvelraeds zegt:

   Ik denk toch dat je het fout ziet. Natuurlijk wil de US altijd een vinger in de pap hebben in haar eigen achtertuin. Dat is niet altijd goed geweest voor midden en zuid Amerikaanse landen. Maar in het geval van Venezuela de schuld in de schoenen schuiven van de US is toch heel kort door de bocht. Venezuela moet volwassen worden en de hele socialistische bende over de kling jagen. Dan zijn ze er nog lang niet maar dan kun je in elk geval het land teruggeven aan de burgers van het land. Bedenk dat dit land in potentie het rijkste land is van de hele zuid Amerikaanse regio.

   Like

   • delamontagne zegt:

    Het rijkste land van Z-Amerika was Argentinië in de jaren 30-40.
    Venezuela kan dan wel in potentie, de grote olievoorraden, het rijkste land van Z-Amerika zijn, maar toen er nog geen socialistische “bovengestelden” waren was de gewone bevolking er ook arm.

    Like

 8. boorzalf zegt:

  Dat krijg je er van als je linkse half analfabeten tot president maakt.

  Geliked door 1 persoon

 9. Harry zegt:

  Lang leve het socialisme !
  De ellende is dat de volgers en de leiders van die debiele ideologie van die hardleerse idioten zijn waar je totaal geen grip op krijgt , dat ze slechts met allerlei dwangmiddelen op de knietjes te krijgen zijn .
  ( Ik zie hier ook weer de nodige parallellen met religie’s )
  En dan hebben ze ook altijd nog een grote bek en een hoop drukte .
  Normaal hou je je toch zoveel mogelijk gedeisd als iets faalt ?

  ‘Maduro zei de ” agressie van de VS” niet te accepteren en een “machtige protestbrief” te laten overhandigen’ , …………….. nou daar zullen ze zenuwachtig van worden in Amerika !

  Denk dat Trump wel dubbel ligt van de lach om : “de muis die brulde” !

  Geliked door 1 persoon

 10. Charles Martel zegt:

  En de Venezolaanse Vice-president, tweede man na Maduro, heet “Tareck Zaidan El Aissami Maddah”. Zegt het iets?

  Like

 11. Jan zegt:

  Socialisme is voor sukkels: Venezuela

  Like

  • delamontagne zegt:

   De vroegere capitalist-oil-barons, zijn nu dus vervangen door de socialist-oil-barons ?
   Ik vind het erg dat de Shell uit Curacao is weggegaan.
   De isla wordt nu voor een “apple en een ei” verhuurd aan Petróleos de Venezuela

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s