“Wat is het verschil tussen Ramallah en Jeruzalem?”

Screenshot_53

(Vertaling: E.J. Bron)

Na de ondertussen beroemd geworden verklaring van de Amerikaanse president Trump betreffende de stad Jeruzalem, wendde een Egyptische inlichtingenofficier tot televisiepresentatoren van zijn land en vroeg hen: “Wat is het verschil tussen Ramallah en Jeruzalem?”

Israel Heute

Deze vraag, die wijst op de werkelijke Egyptische houding met betrekking tot een toekomstige Palestijnse hoofdstad, herinnert aan het Saoedi-Arabische voorstel van ongeveer een maand geleden, waarin Abu Dis als hoofdstad van een Palestijnse staat werd voorgesteld.

Deze beide voorstellen tonen de ware bedoelingen van de prowesterse landen. De “New York Times” berichtte dat de Egyptische inlichtingenofficier na de verklaring van Donald Trump stiekem bekende en belangrijke presentatoren van Egyptische talkshows opbelde.

“In het openbaar veroordelen we deze beslissing, evenals onze andere Arabische broeders”, zei de officier Ashraf al-Kholi en hij voegde er aan toe dat ondanks de omstandigheden een confrontatie met Israël niet in het belang van Egypte zou zijn. In plaats van de beslissing te veroordelen, raadde de officier de tv-presentatoren aan hun toeschouwers ervan te overtuigen haar te accepteren. De Palestijnen zouden voor Ramallah als hun hoofdstad moeten besluiten.

“Wat is het verschil tussen Ramallah en Jeruzalem?”, vroeg de officier zich af in een gesprek met de vier tv-presentatoren in een opname, die zich in het bezit van de “New York Times” zou bevinden. “Ik heb ze opgebeld om hen uit te leggen wat ons officiële standpunt is. Wanneer u dus op televisie of in een interview spreekt, leg ik u uit hoe het Egyptische veiligheidsapparaat eruit ziet en waarom hij van de verklaring betreffende Jeruzalem als hoofdstad van Israël profiteert, oké?”, vertelde de officier al-Kholi aan een van de presentatoren.

“Het punt dat gevaarlijk voor ons is, is de intifada-kwestie”, zei de ambtenaar van de inlichtingendienst. “Een intifada zou de Egyptische veiligheidsinteresses niet dienen, omdat een intifada voor de opleving van de radicale islamieten en Hamas zou zorgen. Hamas zou herboren worden.”

“Uiteindelijk zal Jeruzalem niet veel van Ramallah verschillen. Wat telt, is de beëindiging van het lijden van het Palestijnse volk”, zei al-Kholi. “Concessies zijn een must en als we een concessie bereiken via welke Ramallah de hoofdstad van Palestina wordt om een einde te maken aan de oorlog, zodat niemand meer sterft, dan zouden wij daarvoor besluiten.”

Een van de tv-presentatoren bevestigde later de echtheid van de zich in het bezit van de “New York Times” bevindende opname van het gesprek en ondersteunde de uitlatingen van de officier. Een nieuwe uitbraak van geweld zou vermeden moeten worden. Nog een intifada zou zeer slecht zijn en niet in het belang van Egypte.

Bron:
www.israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", Donald Trump, Egypte, gezond realisme, Hamas, Intifada, Israël, Jeruzalem. Bookmark de permalink .

13 reacties op “Wat is het verschil tussen Ramallah en Jeruzalem?”

 1. Charles Martel zegt:

  Iets over gelezen bij onze newsfakers?

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Ramallah is een corrupt anti democratisch helle gat en Jeruzalem is de werkelijke hoofdstad van een soevereine staat waarin de democratie een leidende factor is. Als er ooit een hoofdstad van de wereld moet komen dan kan dat alleen maar Jeruzalem zijn.

  Like

 3. ReaGluurder zegt:

  Er wordt al langer over Ramalah of Abu Dis als hoofdstad van een palestijnse staat gesproken. De residentie (de Muqata) staat ook al in Ramalah en Abbas heeft er ook zijn paleis. Ben een paar keer in Ramalah geweest vanuit Israel, toen dat nog eenvoudig kon. Gewoon op de bus gestapt in Jeruzalem. In Ramalah proefde ik toen de sfeer die je ook in de oude stad van Jeruzalem destijds voelde, oriëntaals.

  Like

 4. D. G. Neree zegt:

  Waarom Ramallah? Schop die gasten allemaal naar Jordanië en geef ze geld om daar het land te bewerken en grond voor huizen. Een hoofdstad voordat er een land is. Omgekeerde wereld. Steden zijn afhankelijk van het platteland. Niet andersom.

  Like

  • Patriot 2.0 zegt:

   Land bewerken? Waarom? Je kunt veel beter om de subsidiepotten uit Europa janken. Dan krijg je ook nog een avondvullende, tranen trekkende huilie, huilie show, compleet met Gordon en Paul de Leeuw, want die zijn erg “sociaal” betrokken….

   Like

 5. Cathja zegt:

  Het gaat er dus niet om dat toegegeven moet worden dat Israël recht heeft op Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad, vanwege drieduizend jaar oude banden met deze stad, maar eigenbelang speelt de hoofdrol. Men heeft in Egypte geen behoefte aan conflicten met Israël.
  Erg zuiver zijn de uitspraken van deze inlichtingenofficier dus niet.

  Like

 6. Flo zegt:

  Geld,de kraan dicht ,en laten de Arabieren maar voor de Palestijnen zorgen ,krijgen ze veel minder ,en komt er rust in de tent .

  Like

 7. Louis Portugal zegt:

  Ik heb al meteen na de uitspaak van Trump over Jerusalem gedacht dat een groot deel van de arabische wereld er niet tegen zou zijn.
  Ze kunnen het niet zeggen om rommel in hun landen te voorkomen.
  Ik ben ervan overtuigd dat Trump dat bij zijn bezoek aan de arabische landen heel duidelijk heeft besproken.
  Toch lef van die egyptische officier om het zo te zeggen.

  Like

 8. Janszn zegt:

  Arabieren hebben absoluut geen zin in Palestijnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s