Een gesprek bij de Dienst Werk en Inkomen

Screenshot_86

(Door: “D.G. Neree”)

– Goedemorgen, ik ben op zoek naar werk. Heeft u vacatures openstaan?
– Dat ligt eraan. Wat is uw beroep?
– Ik heb hiervoor als administratief medewerker gewerkt.
– Dat treft slecht. Administraties zijn vrijwel allemaal geautomatiseerd. Eigenlijk hebben we alleen vacatures in de slachtofferindustrie. Voelt u daar wat voor?
– In principe neem ik alles aan, als ik maar aan het werk kan.
– Uitstekend. Laten we uw antecedenten eens nagaan. Wat is uw gender?
– U bedoelt mijn geslacht? Ik ben een man.

– En voelt u zich ook man? Heeft u misschien ook neigingen die minder mannelijk zijn of gevoelens van anders zijn?
– Nee, ik ben een heteroseksuele man en daar ben ik tevreden mee.
– Hm… dan wordt het wat moeilijker. Ik moet u er wel op wijzen dat u mijn vragen naar waarheid dient te beantwoorden. Heeft u echt nooit de neiging om vrouwenkleren aan te trekken of iets dergelijks?
– Nee, nooit.
– Nou ja, dan is er nog geen menselijk wezen overboord. De slachtofferindustrie is momenteel de snelst groeiende bedrijfstak, dus het zou een wonder zijn als ik u niet ergens zou weten te plaatsen. Even kijken… Bent u Nederlander? Spreekt u de taal een beetje?
– Ik ben Nederlander ja, en Nederlands is mijn moedertaal. Dat kunt u toch horen?
– Ik weet niet of uw toon me wel bevalt en u maakt het uzelf wel een beetje moeilijk. U bent dus geen vluchteling of nieuwe Nederlander met een Turkse, Marokkaanse of vergelijkbare achtergrond?
– Ik ben geboren in Amsterdam en mijn voorouders komen uit Drenthe en Friesland.
– Hè, dat is nou jammer. De vluchtelingen- en medelanderschappen vallen op dit moment in de hoogste loonschalen. Bent u misschien moslim?
– Nee, ik ben atheïst.
– Oké, nou, iets beter dan christelijk, maar u sluit hiermee toch wel weer een hoop carrièremogelijkheden uit. Ik denk dat we het dan in de lagere regionen moeten zoeken. U heeft echt geen kleurtje of zo?
– Nee, ik ben blank.
– U bedoelt wit?
– ……
– Ik wil opmerken dat voor iemand die werk zoekt u wel erg stroef meewerkt. U maakt het me niet makkelijk. Ik zou u kunnen aanraden om slachtoffer te worden via de reclassering, maar ook daar geef ik u weinig kans.
– Reclassering? Hoezo dat?
– Wel, dat werkt zo. U zou een sigarenboer of een oud dametje kunnen beroven en tegen de grond schoppen, zodat ze haar heup breekt. U krijgt dan een straf van de rechter, waardoor u automatisch slachtoffer wordt en via de reclassering een baan aangeboden zult krijgen en als u uw woning bent kwijtgeraakt een woning. Maar aangezien u een witte heteroseksuele man bent zonder wortels in het buitenland of affiniteit voor een zekere religie zult u in dit traject onderop de stapel komen. Ik kan het u niet aanraden, want de toeloop is enorm en de concurrentie moordend. U bent ook geen minderjarige, dus in die hoek kunnen we het ook niet zoeken. Eigenlijk blijft er voor u met uw capaciteiten maar één traject over, maar ik moet u waarschuwen dat dit een moeilijk traject is met een zware vooropleiding.
– Welk traject is dat?
– Het psychiatrische slachtoffertraject. Hiervoor dient u de betalingen van uw woninghuur te stoppen, waarna u uit huis wordt gezet en dakloos wordt. Maar met dakloosheid alleen komt u er niet, want er zijn nog een paar aanvullende eisen, anders moet u een jaar of tien rondzwerven zonder resultaat. U dient daarom door uw ellendige omstandigheden het gezelschap van psychopaten, verslaafden, alcoholisten en straatratten en het getreiter van de politie te ondergaan ofwel zelf alcoholicus of verslaafde te worden en via de Jellinek-kliniek een medische verklaring van slachtofferschap te krijgen. Maar u kunt ook meteen echt psychotisch worden, waarna u voor uw leven lang onder de pannen bent. Maar dat kan pas als u een gevaar voor uzelf of de samenleving bent geworden.
– U begrijpt zeker wel dat ik daar niets voor voel?
– Tja, dan denk ik dat een baan in de slachtofferschap-industrie niet voor u weggelegd is. Ik denk dat er voor u niets anders opzit dan of langdurig werkloze te worden of de criminaliteit in te gaan. Maar ook bij die laatste bedrijfstak moet u opboksen tegen de vele Medelandse criminele organisaties en daarnaast onze politici, en die dulden veelal geen concurrentie. Bovendien is Langdurig Werkloze nu niet bepaald de best betaalde baan in de slachtofferindustrie. U kent het gezegde: “Teveel om van te sterven en te weinig om van te leven”. Bovendien kent het Langdurig Werkloosheidschap absoluut geen carrièremogelijkheden voor een witte heteroseksuele man die zich aan de wet houdt. Het spijt me.
– Wat moet ik dan doen om aan werk te komen?
– Wel, u zou kunnen emigreren naar een land waar er nog emplooi is voor mensen zoals u, maar dat is een persoonlijke keuze. Mocht u dat niet willen, dan moet ik u erop wijzen dat u wel vier keer per week dient te solliciteren, anders wordt u gekort op uw uitkering. Zorgt u er ook voor dat u niet iets bijverdient door te klussen, want voor hetzelfde bedrag dat u verdient, zult u een boete krijgen plus een strafkorting. Ik beschouw hiermee ons gesprek voor beëindigd, met de toevoeging dat er een rapport gaat naar uw uitkeringsinstantie dat u slecht meewerkt met uw re-integratie in de arbeidsmarkt en zeer afwijzend staat tegen omscholing. U denkt te kunnen vertrouwen op uw witte privilege, maar die tijden zijn voorbij. Een prettige dag verder.

Door:
“D.G. Neree”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

www.patreon.com/posts/16330574

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Satire. Bookmark de permalink .

34 reacties op Een gesprek bij de Dienst Werk en Inkomen

 1. J.J. van den Berg zegt:

  Prachtig! Het lijkt wel een sollicitatiegesprek in Nederland of Duitsland of eh..uh……..Europa.

  Geliked door 2 people

 2. theresageissler zegt:

  Zó treurig, dat je van de beroerdigheid in de lach schiet en zo krankzinnig, dat het in deze tijd uit het leven gegrepen is! Geniaal, D.G.; petje af!

  Like

 3. Roeland zegt:

  De zogenaamde “participatiewet” ten voeten uit. Je zal maar een nederlandse 55 plusser zijn, die buiten zijn schuld in de bijstand is geraakt eerst alles “opeten”. Dan hebben ze ook nog eens de AOW in 2012 verhoogd naar 67-68 jaar en nog wat. Terwijl de mannen van die generatie ook nog verplicht in militaire dienst moesten.
  Dit alles (AOW verhoging etc.) .Dankzij de VVD,D66.PVDA,CDA,CU (misschien ben ik nog een andere verraderspartij) vergeten.

  Als je als 55 plusser in de bijstand naar een andere gemeente verhuisd (als je dat nog van die bijstand kan betalen) moet je opnieuw een uitkering aanvragen. Je opgebouwde “rechten” van die oude bijstand vervallen dan. Je kunt achteraan aansluiten. Als je het geluk hebt een andere woning te bemachtigen in de nieuwe locatie , ga er dan maar vanuit, dat het energie label van die woning D of soms nog erger is. Dat wil zeggen 200 (pl)euro stookkosten per maand is dan je deel. Daar krijg je geen tegemoetkoming voor!

  En dan nog wat; die 55 + woning wordt wel aan 55 – (minners) gegeven. Tenminste dan moet die 55 minner wel uit Afrika of iets dergelijks komen. Hele gezinnen worden daarin gestopt. Gemiddelde leeftijd 23 jaar.

  Maar “gelukkig” we hebben de voedselbank en tegenwoordig ook nog de kledingbank!
  Mede dankzij de EU, de VVD en de “rest”, wordt het alleen maar “leuker”. :-((

  Geliked door 2 people

  • Perfide Albion zegt:

   Als 55 plusser kom je helemaal niet in de bijstand maar in de IOAW (wel na de WW en dus moet je dan wel ooit gewerkt hebben) en hoef je dus helemaal niets op te eten.. De IOAW kent geen vermogenstoets. Als ik u was- het lijkt of u in de bijstand zit- zou ik nagaan of uw gemeente de bijstand wel juist heeft vastgesteld ten tijde van uw aanvraag. U kunt op internet zo vinden of u alsnog aanspraak maakt op een IOAW uitkering.

   De IOAW is geen vetpot maar de regeling is vele malen beter dan de participatiewet en de IOAW wordt – zelfs door de uitvoerders- vaak over het hoofd gezien.

   Succes!

   Geliked door 2 people

   • Roeland zegt:

    Perfide Albion.

    Dank voor je medeleven, maar…

    De IOAW is voor werklozen, werkloos geworden na een bepaald jaar!!
    Ook weer zo een VVD truukje, om werklozen rustig te houden. Ook hier is sprake van discriminatie. (Lees; de voorwaarden van deze “wet” er maar op na). Je kunt ook tussen wal en schip vallen! Bijvoorbeeld als je voor het jaar 2000 al afgedankt bent! Dan kun je die IOAW wel schudden en dan is er niets anders als die verschrikkelijke, voor ouderen onmenselijke bijstand !

    Geliked door 2 people

   • Rensk. zegt:

    @perfide,

    ik heb laatst iemand gesproken die een nugger is. Ik heb toen gehoord dat de leeftijd om voor IOAW in aanmerking te komen inmiddels 60 is.

    Geliked door 1 persoon

   • Perfide Albion zegt:

    Heren Roeland en Rensk

    Voor de volledigheid:

    Hierbij de link van de rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-oudere-werklozen-ioaw-iow-ioaz/vraag-en-antwoord/kom-ik-in-aanmerking-voor-een-ioaw-uitkering

    @Roeland.
    Geen dank Roeland. Als ik u- mijn medestrijder- kan helpen dan zal ik dat niet laten. Jammer dat u niet aan de voorwaarden voldoet.

    @Rensk
    60= niet waar. De IOAW gaat uitsterven. De overheid heeft voor de leeftijd discriminatie gekozen om deze op zich goede regeling kapot te maken. Iedereen die op of na 1-1-1965 geboren is heeft pech. Die groep is nog geen 60…

    Geliked door 1 persoon

 4. Statler & Waldorf zegt:

  Mijn complimenten aan de scribent.

  Like

 5. Ik heb met je te doen @D.G.Neree. Blij dat ik een aangeleerd kleurtje heb, een WAO-uitkering heb zodat ik niet hoef te solliciteren en alles mag bijverdienen zonder aftrek, een beetje takkietakkie spreek, in een rolstoel zit en vroeger als psychiater heb gewerkt anders had ik mijn leven nooit BIJ1 gekregen en moest ik ook 4 keer in de week solliciteren.

  Like

  • D. G. Neree zegt:

   Ik heb echt geprobeerd om als laatste redmiddel te leren huilen en stampvoeten als ik iets hoorde wat iemand zou kunnen beledigen en een hekel aan Trump te krijgen, maar ik denk dat ik er te oud voor ben geworden. Oranje tuinbroeken staan me ook niet, dus ik denk dat ik het wel kan vergeten verder. Ik zou misschien mijn naam kunnen veranderen in Afhroeaouil Bakkagroeagh al Amsterdami, misschien dat dat nog iets uitmaakt.

   Geliked door 4 people

   • Je moet wat creatiever met de realiteit omgaan. Zo doe ik altijd een vettezeugenopblaaspak aan voordat ik me in de oranje tuinbroek hijs en dan knallen met de rolscooter. Als ik er dan eentje voor z’n flikker rij moet je ze allemaal jankend sorrie zien blèren. Het is daarom dat ik de politiek in wil. Naar gewone mensen luisteren ze niet maar naar mij, met dat opblaaspak, die tuinbroek en mijn briljante verhalen dus wél want anders discriminatie.

    Afhroeaouil Bakkagroeagh al Amsterdami is een goed plan vooral als je erbij zegt dat je pas 12 jaar bent en een lekkere blonde pleegmoeder of -tante zoekt met grote jetsers. Dan staan ze voor je deur te dringen.

    Like

 6. Jean zegt:

  De realiteit in een tekst gegoten, proficiat. Jammer dat het ook echt de realiteit is, letterlijk én figuurlijk.
  Laten we maar héél snel alle grenzen sluiten want het is al dramatisch, rampzalig en desastreus.

  Like

 7. Flo zegt:

  Duidelijk,en zo zijn ambtenaren,compleet gestoord,je kan hier om lachen,maar het wijkt weinig van de werkelijkheid ,PVDA heeft geen zetel meer over,maar heeft het nog voor het zeggen ,omdat zij elkaar de mooie baantjes geven,en de loopjongens knikken mee. De bezem erdoor en snel .

  Like

 8. Johan P zegt:

  Jaja, grappig misschien, maar verrekte dicht bij de waarheid.

  Laat ik even een waargebeurd verhaal plaatsen.
  Afgelopen jaar in september kwam ik zonder werk te zitten. Het kan gebeuren. Nu heb ik naast mijn gewone werk altijd als docent in de vechtsporten gewerkt, wat goed uitkwam aangezien dat nog iets van een inkomen genereerde, hoewel het voornamelijk liefdewerk-oud papier was, maar goed,

  En toen zag ik een tijdelijke vacature van de gemeente Arnhem. Om precies te zijn, om sport- en recreatieve lessen aan de jeugd te geven, dus dat viel mooi in mijn straatje. En als tijdelijke baan niet zo gek terwijl ik wat anders zocht.
  Dacht ik dan, want een van de functievereisten was het vloeiend beheersen van de turkse taal.
  Ja, ik maak geen geintje. Turks. Vloeiend.

  Ik spreek nederlands, engels, duits, wat frans en wat spaans en een mondjevol japans, ik kan me nog wat latijn herinneren en een paar woorden grieks, maar geen turks.

  En verdomme, het zou toch de bedoeling moeten zijn om die jeugd te stimuleren hier te integreren en de taal te leren? Hoe gaat dat ooit gebeuren als de overheid nu verlangt dat de leraar turks gaat spreken? Maar dat is nu blijkbaar wel de werkelijkheid.

  Geliked door 2 people

  • scherpschutter1943 zegt:

   Uw “overheid” jheeft minachting voor u. Uw overheid wil alleen uw geld en verder moet u uw brutale smoel houden anders weet uw overheid u wel te vinden. Waar haalt u de gore lef vandaan om te veronderstellen dat uw overheid iets verkeerds doet? Nee toch! Kijk dit is even een voorbeeld zoals Pechtold dit gezegd zou kunnen hebben. (binnenskamers doet hij dat ook nog) Voor Pechtold kunt u ook invullen, Buma, Segers en zeker Rutte. Ik laat de terroristen van DENK buiten beschouwing want die zouden u direct laten ophangen of onthoofden.

   Geliked door 1 persoon

 9. D. G. Neree zegt:

  Dank voor de reacties. Het is inderdaad een karikatuur, maar niet zo ver bezijden de waarheid. De gang naar de Jellinekkliniek is me ooit door een ambtenaar tussen neus en lippen door aangeraden in de tijd dat ik vrijwel dakloos was.

  En ja, die participatiewet… Niemand weet wat er eigenlijk mee bedoeld wordt, maar overheidsdienaren schijnen het uit te leggen als: U als burger moet gewoon doen wat wij zeggen (want anders….)

  Geliked door 1 persoon

  • Roeland zegt:

   @DE.G.Neree ,

   Ik ben heel blij, dat U dit probleem zo prominent gebracht heeft. Het is helaas geen karikatuur. Ik zou nog veel meer (schokkende) voorbeelden kunnen noemen hoe vooral de oudere Nederlandse man, die geen middelen meer heeft om wat voor reden dan ook, discriminatie ondergaat. Dat heeft in mijn omgeving al geresulteerd in zelfmoord en diepe verwaarlozing. De politiek (GGZ-UWV , gemeenten) zijn op de hoogte van de problematiek, maar doen niets. Het wordt tijd voor aktie, voor er nog meer onschuldige slachtoffers vallen!

   Geliked door 3 people

 10. jan zonder land zegt:

  de staat is uw ergste vijand

  Geliked door 1 persoon

 11. delamontagne zegt:

  Floor van der Wal (26, comedienne, werd Op vrijdag 25 maart 2011 te 01.20 uur op de Kruising Mercatorplein / Jan Evertsenstraat aangereden door een automobilist.
  De automobilist reed door maar verloor wel zijn ketekenplaat waardoor hij kon worden opgespoord.
  Het was een nieuwe Neder/MEDE-Lander, Ali B.B [Boef.]
  Floor van der Wal overleed later door het opgelopen hersenletsel.
  En de dader ? ? ?

  Die had de beste carrière-move van zijn leven gemaakt.
  Werd van alle kanten door allerlei Instanties geholpen, kreeg opleiding en een goede baan aangeboden.

  http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/strafrecht/wegenverkeerswet-wvw/verkeersongeval-mercatorplein-a-dam-vrijspraak-doodslag.htm

  Like

  • delamontagne zegt:

   Schande. Doodrijder Floor loopt alweer vrij rond

   Binnen een jaar al weer vrij………de dood/door-rijder.
   * * *
   Mohammed Sabba is weer een vrij man. De schoft die in maart 2011 in zijn zwarte VW Golf de cabaretiere Floor van der Wal doodreed op het Mercatorplein loopt weer los rond. Meneer kreeg 4 jaar tegen zich geëist door het OM. Maar de rechter veroordeelde Mohammed Sabba (die bovendien doorreed na het voorval, en aanvankelijk ook nog eens ontkende Floor te hebben doodgereden) maar tot 1 jaartje cel. Want de rechter achtte opzet niet bewezen, en dat Mohammed Sabba te snel zou hebben gereden dat heeft de rechtbank ook al niet vast kunnen stellen. (Floor vloog tientallen meters door de lucht.) Bovendien hield de rechtbank ernstig rekening met de schaamtecultuur van Mohammed Sabba.

   Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Vandaar dus die ridicule fopstraf van 1 jaar. Floor werd doodgereden in maart. Het is nu februari. Mohammed Sabba is op 8 februari al vrijgelaten. Twee weken geleden kreeg de vader van Floor een mailtje van justitie dat Mohammed Sabba begin februari vrij zou komen via een penititair programma, om zich zo buiten de gevangenis voor te bereiden op de rest van zijn leven.
    Ook krijgt Mohammed Sabba hulp bij het zoeken naar een HUIS en het vinden van een BAAN……….
    Wel godverdomme. Veel harder kun je de familie van Floor niet in het gezicht spugen. Hele Parool-verhaal HIER. “Op de dag dat wij herdenken dat Floor precies een jaar dood is, loopt de dader buiten, is hij overal vanaf.” Het staat u vrij hartgrondig te vloeken. En u af te vragen: wat is er gebeurd dat wij deze rechtsstaat geworden zijn?

    Geliked door 2 people

 12. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .
  Dit stukkie vind ik vet oké
  vileine humor doet hier mee
  ’n glimlach hier, ’n knipoog daar
  het streelt hier veel verroeste snaar
  oh.wacht…allicht…D.G.Neree !
  .

  Geliked door 1 persoon

 13. Jan Wandelaar zegt:

  Geliked door 2 people

 14. D. G. Neree zegt:

  Ik zit ook aan de verkeerde kant van de leeftijdsgrens (wie niet?) en zo zie ik ieder jaar mijn pensioen een jaar opgeschoven worden. Ik voel me als de ezel die een wortel voor zijn neus heeft hangen die met een hengel aan zijn eigen schouders bevestigd is.

  Geliked door 3 people

 15. Wolf zegt:

  Het smerige rooie bolwerk islamsterdam en Hilversum [ de namen van deze broeinesten mogen niet meer met HOOFDletters worden geschreven] met zijn vuiltuig rapalje moet hermetisch worden afgesloten van het normale Nederland doormiddel van hekken met 10.000 Volt erop zodat we meteen onze eerste echte tuigdorp realiseren in Nederland. Een Thuisland voor het pvda,bij1,groenlinkse en extreem linkse CU tuig samen met hun zwarte dobbernegers en moordende islamisten meesters. Net zoals in ons eens zo prachtige welvarende Suid- Afrikaansche Broedervolk de Afrikaanders het al deden.

  Like

 16. Aegolius cs zegt:

  Ja, D.G. Soms wat satirisch enkele elementen beschreven maar andere zéér waar:

  ** Ik wil opmerken dat voor iemand die werk zoekt u wel erg stroef meewerkt. En: Ik beschouw hiermee ons gesprek voor beëindigd, met de toevoeging dat er een rapport gaat naar uw uitkeringsinstantie dat u slecht meewerkt met uw re-integratie in de arbeidsmarkt en zeer afwijzend staat tegen omscholing.**

  Na deels afschatting door de herkeuring van mijn WAO uitkering moest ik me per omgaande vervoegen bij het UWV waarvan de ambtenaar constateerde dat ik een kringcollega betrof. Dat contact werd al heel snel vijandig, mede door mijn kennis van de sociale zekerheidswetten vanuit mijn voormalig ambtelijke sociale dienstfunctie.
  Één jaar voor mijn UWV “pensioen” werd mijn uitkering evenwel opgetrokken tot 80% vanwege darmkanker. Ik ben nu die 7 jaren, weliswaar “gestript” en geholpen met medische hulpmiddelen voorbij. Was het dat waard? In ieder geval voor mijn gezin en om nu nog wat te kwasselen bij E.J.

  MHG en kop hoog, D.G.!

  Like

 17. D. G. Neree zegt:

  Jaren geleden ben ik gestopt met drinken, maar de keren dat ik het dichtst bij ben geweest bij een terugval in mijn vorige, destructieve zuipgedrag, kwam dat door ambtenaren, wier enige taak het is om gemakkelijke dingen zo moeilijk en complex mogelijk te maken en ieder persoonlijk initiatief te smoren in een net van regels en voorwaarden, terwijl het enige wat hun inbreng oplevert moeite, tijd, geld, zweet en tranen is.

  Geliked door 1 persoon

  • Roeland zegt:

   Een jaar of vijf geleden, stond er een interessante vacature voor werk 38 uur per week in een provinciaal stads museum gelegen in een pvda bolwerk. Ik las de kwalificaties , die nodig waren voor het vervullen van die vacature.

   Je moest minstens professor doctor niveau als achtergrond hebben en veel ervaring. Die achtergrond heb ik niet, Ervaring wel. Was toch benieuwd wat zo een baan nu “schuift” of te wel naar het salaris.

   Wat schetse mijn opperste verbazing…Het ging om vrijwillig, onbetaald werk!

   Like

   • D. G. Neree zegt:

    Ja daar zijn ze bij links meesters in. Betaald worden voor dingen die je uit de goedheid van je hart dient te doen wordt als iets smerigs gezien… zogenaamd…. tot ze zelf aan de trog kunnen komen

    Like

 18. Henk der Niederlànder zegt:

  Zeer goed D.G
  Weer als vanouds.
  Hij is geweldig hoe triest feitelijk bij sommige solicitaties zulke dingen bijna echt voorkomen.
  En een duidelijke sneer naar de gutmenschen
  Prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 19. D. G. Neree zegt:

  Cheers, Henk 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s