Een “preek”

Screenshot_99

(Door: “bozeoudeman”)

Wat maakt iemand tot terrorist, zo lees ik een naar mijn smaak domme vraag. Hersenspoeling op welke wijze dan ook is, weer naar mijn smaak, het antwoord hierop. Ik neem mezelf als voorbeeld. Zouden misschien meer mensen eens moeten doen, maar dat tussen haakjes. Begin jaren vijftig ben ik geboren in een zwaar rooms-katholiek gezin. Vooral mijn vader was erg fundamentalistisch.

Onder geen voorwaarde mocht ik als kind spelen met kinderen van een ander geloof. Protestanten waren verwerpelijk, omdat zij het ‘ware’ geloof, het katholicisme, hadden verworpen en gingen allen naar de hel. Joden hadden Christus ‘vermoord’ en die deugden dus nog minder. Enkel katholieken deugden en enkel katholieken kwamen in de hemel.

Als kind zat ik op een katholieke lagere school waar ironisch genoeg direct naast een protestante lagere school stond. De speelplaatsen lagen tegen elkaar aan. Mij verbaasde het als kind dat er een soort niemandsland was bij het hek dat beide speelplaatsen van elkaar scheidde. En als ik de woorden van de voor die tijd rebels progressieve pastoor aanhoorde, was er eigenlijk geen verschil tussen de god van de katholieken en die van de protestanten. Er was een verschil in interpretatie en in denken.

De woorden van die rebel zetten mij als kind aan het denken en ik zocht bewust het niemandsland op, wat ik later nog meer deed. Met mijn vader heb ik grote ruzies gehad over mijn in zijn ogen satanisch denken. Om een lang verhaal in te korten: niet veel later heb ik religie achter mij gelaten als iets dat mensen vaak tegen elkaar opzet en verdeeld houdt.

Met het verlaten van de kerk heb ik ook grotendeels de mij voornamelijk door mijn vader ingeprate haat tegen anders gelovigen hopelijk afgezworen: haat die in die tijd in Noord-Ierland iedere dag voor doden en gewonden zorgde. Zoals vandaag vrijwel iedere dag doden en gewonden over de hele wereld vallen door nieuwe godsdienstwaanzin.

Erger dan ik als kind heb ondervonden, is het nu niet enkel een fundamentalistische vader die een kind met godsdienstwaanzin vergiftigt, maar ook vele imams, dit in tegenstelling tot die rebelse pastoor die ik als kind kende. Mijn vader was in die tijd ook woest op de man. Hij vond dat de man het Roomse geloof te grabbel gooide en dat de tijdgeest het katholicisme aan het vernietigen was.

Om een voorbeeld te geven: een van de laatste keren dat ik toen een mis heb bijgewoond, was per toeval een van de eerste oecumenische vieringen. Mijn vader eiste dat ik opnieuw naar de kerk ging, omdat ik niet de heilige mis maar een ‘satansdienst’ had bijgewoond. Ik weigerde en ging verder mijn eigen pad. Dat vond hij vreselijk, maar liet het wel toe. En hier zit de crux.

Mag iemand kiezen voor zijn eigen pad en voor kritisch denken? Dan zal in veel gevallen iemand verlicht worden en begrijpen dat het voor die god, mocht die al bestaan, geen bal uitmaakt of je hem Jehovah, Jaweh, Allah of Joost mag weten wat hebt genoemd. Wat die god belangrijk vindt, is dat je in hem hebt geloofd. En nog belangrijker; hoe je als mens hebt geleefd. Dat je anderen in staat hebt gesteld hun leven te leven zoals zij dat wensten, aangenomen dat zij daar anderen geen kwaad mee deden. Dat je anderen hebt geaccepteerd zoals die zijn. Dat het die god in dat geval zelfs niet eens kan schelen als je agnost of atheïst bent geweest.

Als je niet in staat bent je los te maken van een omgeving van ouders en geestelijken die haat in je hart brengen, lijkt het mij te begrijpen dat dit in veel gevallen leidt tot een vorm van krankzinnigheid die zich kan uiten in het plegen van aanslagen en moorden. Als een religie dat ook nog eens verergert door andere religieuze stromingen tot ongelovige honden, varkens en zelfs duivels uit te roepen, die ook terecht door de gelovige vermoord mogen worden, lijkt mij het antwoord op de vraag waar deze verhandeling mee begon gegeven.

De wereld staat, als er niet snel een omkering in het denken van velen komt, een genocide te wachten die de wereld nooit eerder heeft gekend. Hoe bot het mag klinken: WOII kan vergeleken bij wat dan waarschijnlijk komt een picknick van padvinders gaan lijken. Veel gestoorde ‘leiders’, die zich ook laten omkopen door gewetenloze miljardairs, brengen de wereld op dit moment op de rand van totale vernietiging door bewust wereldwijd een religie binnen te halen die helaas deels bol staat van haat en geweld. Dit kunnen zij doen via steun van met name een grote groep hebzuchtige mensen die financieel voordeel ziet bij wat vandaag plaatsvindt.

Verder bestaat er een eveneens gestoorde achterban van heel veel goed bedoelende verdwaasde dromers, die niet kunnen noch willen inzien dat hun gedroomde multiculturele prachtwereld nooit in realiteit zal kunnen bestaan omdat hiervoor, in ieder geval op dit moment,  twee volledig tegengestelde culturen moeten samensmelten tot een. Onze westerse met al onze vrijheden en de islamitische met juist al haar geboden, verboden en onvrijheden. Op termijn, en daar zien we nu de eerste tekenen van, zal de meest agressieve van de twee, de islamitische, de andere cultuur, de westerse, verdringen en vernietigen.

Enkel als er met name binnen de islam voldoende rebellen opstaan die hun kinderen leren wat een rebelse pastoor mij ooit leerde, zelfstandig en kritisch nadenken, en als er voldoende ouders zijn die hun kinderen daar dan in toestaan, zal er wellicht ooit een symbiose kunnen plaatsvinden, maar helaas wensen veel dwazen hierop niet te willen wachten en denken goed bezig te zijn door een samensmelting af te dwingen. Iets dat nooit tot iets goeds heeft geleid.

Einde “preek”.

Door:
“bozeoudeman”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", atheïsme, Christendom, gezond realisme, Islam, Religie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Een “preek”

 1. Thom zegt:

  Protestanten had je toendertijd niet veel in Brabant. In Sprang-Capelle wel, maar verder had je er toch niet veel. Tenminste niet waar ik woonde in Midden Brabant. Die enkelen die er waren, daar mocht ik niet mee praten van mijn ouders.

  Geliked door 2 people

 2. koddebeier zegt:

  IJdele hoop !!

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij de gereformeerden was het ook niet anders, aparte scholen, aparte kleding ( moest toen een rok of jurk dragen) en vooral niet met alles wat niet gereformeerd was spelen etc.
  Het beroerde van de huidige tijd is denkelijk dat de kleine kerkelijke gemeenschappen inmiddels onder een landelijke raad van kerken zit, die hen dus via afgevaardigden vertegenwoordigt. Die rebelse pastoor zult u niet zo snel vertegenwoordigt zien of het moet de politiek ten gunste zijn.

  Evenzo met de Nederlandse moslimraad…………alwaar Rabbea ( de toenmalige tweede kamer groenlinkser) zat/zit…….. Die vertegenwoordigde overigens toen ie net in Nederland was, de Grijze Wolven al en zocht vrouwtjes ( kinderlijk jong of oud deed er niet toe) voor hun leden om zo verblijfsvergunningen te krijgen……weet ik uit ervaring en ga ik niet over uitweiden hier.

  Wel zo makkelijk voor de politiek die dan niet ‘alle hoofdelijke stemmen’ hoeft te tellen.

  Denken dat het GOD ( wie dat ook is als ie uberhaubt is) niet uitmaakt of je hem allah, jehova of Jaweh etc noemt als je maar:
  ‘Wat die god belangrijk vindt, is dat je in hem hebt geloofd. En nog belangrijker; hoe je als mens hebt geleefd. Dat je anderen in staat hebt gesteld hun leven te leven zoals zij dat wensten, aangenomen dat zij daar anderen geen kwaad mee deden. Dat je anderen hebt geaccepteerd zoals die zijn. Dat het die god in dat geval zelfs niet eens kan schelen als je agnost of atheïst bent geweest.’

  Daar zit h’m volgens mij de crux….. Dat je in hem gelooft………….Op de islam verlaten staat doodstraf…. valse religie………..politieke ideologie……islamisering tot doel.

  Geliked door 1 persoon

 4. M. zegt:

  Het enige wat mensen terrorist maakt is een vals geloof.
  Alleen gevangenen van de leugen willen andere mensen die leugen opdringen met geweld.

  Like

 5. msn2017 zegt:

  Het komt mij allemaal bekend voor. Ik heb mij ook vrij gemaakt van de dwingelandij van de kerk. En ik heb nog nooit zo bevrijd gevoeld als toen die dag.

  Like

 6. Williaan zegt:

  De rebelse Pastoor hoefde toen niet voor zijn leven te vrezen. Vele katholieke priesters waren grote wetenschappelijke geleerden zoals bijv. Georges Lemaître, priester van de Big Bang, zelfs Einstein geloofde toen ten onrechte zijn wiskundige theorie niet. Dat ontberen de Imans ten enenmale. Ook het zwaard van de fatwa hangt dreigend boven hun hoofd.

  Like

 7. guusvelraeds zegt:

  Enkel als er met name binnen de islam voldoende rebellen opstaan die hun kinderen leren wat een rebelse pastoor mij ooit leerde, zelfstandig en kritisch nadenken, en als er voldoende ouders zijn die hun kinderen daar dan in toestaan

  Binnen de islam zullen geen rebellen opstaan. De islam wordt beheerst door een niet rationele traditie en God Allah genaamd. De traditie en God van het Christendom en Jodendom is wel rationeel en het beoefenen van de ratio zoals in de christelijke filosofie en theologie en niet vergeten in de Joodse leer werd in beide geloofsrichtingen verheven tot ware kunstvormen in denkkracht en zingeving.

  Zonder een rationele traditie in de christelijke en Joodse leer hadden we nooit een Spinoza een Thomas van Aqiuno of een Erasmus gehad. Binnen de islam is nooit sprake geweest van een rationele traditie omdat de Koran en de overleveringen van de Profeet een kant en klaar product zijn voor alle tijden tot in de eeuwigheid.

  de islam apologeten proberen wel door geschiedvervalsing ook in de islam de aanwezigheid van een zeker gevoel voor ratio te verkopen maar aanschouw een dispuut tussen moslims en je bemerkt dat van ratio nauwelijks sprake is.

  Gewone moslims is het zelfs verboden kritisch te kijken naar hun religie annex politieke ideologie.

  Zet twee Joden of christenen bij elkaar in een discussie en je zult zien dat ze het nooit eens worden en dat laatste hoeft ook niet. Dat is juist de charme en de prikkel voor de geest (niet bedoeld de NRC slijpsteen) voor volgende discussies tot in het oneindige.

  Binnen de islam kan dat niet. Als binnen de islam een discussie plaats gaande is tussen twee opponenten over geloofsleven en sturing van het leven door Koran en sharia en ze zijn het niet met elkaar eens dan moet een van beiden vrezen voor zijn leven.

  Dat laatste is de oorzaak dat de islam al 1400 jaar op slot zit voor vernieuwing en op verantwoorde manier samenleven met andere geloofsrichtingen.

  Ooit geprobeerd te achterhalen waarom het Israëlisch Arabisch conflict onoplosbaar is?

  Nou precies daarom.

  Het is nooit een Palestijns Israëlisch conflict geweest. Dat is alleen zo gebracht voor de niet Arabische wereld en het zeker stellen van subsidies. Je moet hiervoor immers een slachtoffer hebben en een dader. Het slachtoffer krijgt de subsidie.

  In haar meest wezenlijke kern is het een Joods Arabisch-Islamitisch conflict.

  Moslims kunnen het beste de islam achter zich laten want met de islam in hun rugzak zal het nooit wat worden.

  Geliked door 1 persoon

 8. laura van der storm zegt:

  Het hele verhaal in een notendop. Chapeau!

  Like

 9. Bob Fleumer zegt:

  Ik als niet religieuze zeg hier volop “Amen”

  Like

 10. kampersrene zegt:

  Och iedereen gelooft wat hij wil , zolang hij een religie aanhangt die de liefde en respect voor de medemens predikt is er niets aan de hand Maar geloven in een god een soort superwezen die rechtvaardig is en bovendien liefdevol voor zijn schepselen, dat is te zot om los te lopen Waar was die zogezegde rechtvaardige en liefdevolle god toen 76 jaar geleden onze joodse medemens met miljoenen werden vermoord , om maar “een” voorbeeld te noemen. Het is volkomend absurd te geloven in een opperwezen Het doet me denken aan een mop die ik mijn lezers niet wil onthouden
  Toen de romeinen bezig waren met Jezus aan het kruis te nagelen zegde hij “Pas op he jongens
  sla niet op mijn vingers”

  Like

 11. de sluwe vos zegt:

  Veel gestoorde ‘leiders’, die zich ook laten omkopen door gewetenloze miljardairs, brengen de wereld op dit moment op de rand van totale vernietiging door bewust wereldwijd een religie binnen te halen die helaas deels bol staat van haat en geweld. Die “religie” staat niet deels maar compleet bol van het geweld. Verder zie ik een symbiose met de islam nooit gebeuren. Hun “geloof” staat dit gewoonweg niet toe. Het is nog nooit en nergens gebeurd. Zij kunnen enkel schijnbaar voor een periode met andersgelovigen samenleven totdat ze het moment achten om hun ware aard te tonen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Thoth zegt:

  (..)fundamentalistische vader die een kind met godsdienstwaanzin vergiftigt, maar ook vele imams, dit in tegenstelling tot die rebelse pastoor die ik als kind kende.

  Jawel, maar alleen de imams die het ‘ware geloof’ van de islam vertegenwoordigen – met een IQ van 30 – stelt dat ze mensen met een ‘ander’ geloof mag vernietigen.

  Btw, Trump heeft gelijk als hij zegt ‘strontgat landen’ (shitholes countries) uit Afrika…

  Geliked door 1 persoon

 13. scherpschutter1943 zegt:

  Boze oude man, hartelijk dank voor uw verhaal want uw verhaal is ook mijn verhaal. Ik, als empirisch atheïst zeg hierbij de schrijver Maarten ’t Hart na, die zei: “Wie god verlaat heeft niets te vrezen”.

  Like

 14. Tistochwat zegt:

  dat het voor die god, mocht die al bestaan, geen bal uitmaakt of je hem Jehovah, Jaweh, Allah of Joost mag weten wat hebt genoemd.

  Ik denk dat het voor God, ‘mocht die al bestaan’, een gruwel is om ‘allah’ genoemd te worden.
  Deze duivelse ‘allah’ is in geen enkel opzicht te vergelijken met de God van de Bijbel.

  Niet de Bijbel op zich is de oorzaak van de in het artikel beschreven ellende, maar degenen die die Bijbel allemaal anders interpreteren en elkaar daarmee de hersens inslaan, zijn een bron van ruzie en oorlog.

  Verder vind ik het een prima artikel.

  Geliked door 1 persoon

  • Harry zegt:

   Wat ik nou even niet begrijp Tistochwat , is , dat god alles geschapen zou hebben.
   Als dat zo is dan heeft ie toch ook allah geschapen ?
   Want die is een stuk jonger .
   Of komt die ineens uit een ander universum ?
   Soms gaat het echt boven mijn pet hoor !
   Je zou als christen toch gemakkelijk in de war kunnen raken , niet ?

   Dat is het voordeel van een atheist , voor ons is het allemaal onzin .
   Lekker simpel en duidelijk .

   Like

   • BertG. zegt:

    Harry, wat je gelezen heb, is nou een typische jehova reactie.
    Het ligt niet aan de bijbel, maar aan de mensen die ‘m lezen, ze hebben ’t niet goed begrepen.

    Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    @ Harry 13 januari 2018 om 12:43

    Je denkt toch zeker niet dat ik de wijsheid in pacht heb, Harry? Als je eens wist met hoeveel vragen ik zit!
    Volgens de Bijbel heeft God inderdaad alle engelen, dus ook ‘allah’ (= satan) geschapen. Satan was in eerste instantie een schitterende engel. Maar vanwege jaloezie en zijn wens om machtiger te zijn dan God, is hij in opstand gekomen en wordt hij een ‘gevallen engel’ genoemd.
    Hij heeft volgens de Bijbel een derde deel van de engelen (nu demonen genoemd) meegesleept in zijn val en is nu lekker bezig om de hele wereld in zijn klapnet te lokken.
    Het is satan/allah al aardig gelukt om een groot aantal aanbidders bij elkaar te harken: de mohammedanen.

    Ik weet nog niet zo net of een atheïst niet met vragen zit. Die wil toch ook wel weten waar hij vandaan komt? Vroeger was ik ook een fervent atheïst maar ik vroeg me als kind al af waar ‘alles’ vandaan kwam. Volgens mij moest er toch ergens een ‘begin’ zijn geweest?

    Verder wil ik me bij geen enkel kerkgenootschap aansluiten. Ik ben er de persoon niet naar om me de wet te laten voorschrijven door een voorganger, die zelf niet eens 100% zeker weet hoe de vork in de steel zit. Laat staan eentje die de hele week de beest uithangt en alleen ’s zondags ‘vroom’ is.

    Van de hak op de tak springend: het enige positieve aan Jehovah’s getuigen is, dat ze zeker weten dat er geen hel is waar zondaars eeuwig worden gepijnigd. Over dat onderwerp zijn de meningen nogal verdeeld.
    Ik vind de zienswijze van Walid Shoebat heel interessant. Die verklaart volgens mij het succes en de gruwelijke opmars van de alom gepamperde islam.

    Dat was het in het kort.

    Like

  • delamontagne zegt:

   In de 40-50.tiger jaren was het een gewoonte om even “n’ ogenblik van stilte” te vragen voor het gebed, als er met meerdere mensen een maaltijd genuttigd werd.
   Zo ook eens met mijn ouders waarbij m’n moeder tegen vader zei:”Zou je ook niet eens bidden Jan”, hij heette Jan.
   Waarop mijn vader luid voor iedereen bad:”Here Zegen deze Bollen dat ze niet van m’n bord afrollen”.
   Dus dat strenge wat ik van sommige [ex]-geleuvigen hier hoor/lees, heb ik zelf gelukkig nooit meegemaakt…………….

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s