Vijand van de politieke correctheid: Canadees Jordan Peterson (55) verwerft wereldfaam met gepeperde stellingnames

Screenshot_119

(Door: Wierd Duk)

Psycholoog en cultuurcriticus Jordan Peterson (55, foto) verwierf wereldfaam met gepeperde stellingnames die hij via videocolleges de wereld in slingert. Met zijn pleidooi voor de autonomie van het individu, zijn verzet tegen politieke correctheid, zijn nadruk op het belang van het klassieke gezin en van christelijke waarden raakt de Canadees vooral een snaar bij traditioneel ingestelde jongeren. Ook in Nederland is hij populair.

Hij is bij leven al een legende. De Canadese hoogleraar aan de universiteit van Toronto groeide op YouTube uit tot dé criticus van de politieke correctheid. Peterson´s video-colleges worden wereldwijd door tientallen miljoenen fans bekeken. Hij wordt beschouwd als een zeer invloedrijk denker. Tegelijk willen linkse critici niets liever dan hem de mond snoeren.

Recent vroegen 200 academici om uw ontslag omdat u niet politiek correct genoeg zou zijn.

„Gelukkig heeft hun oproep helemaal geen effect gesorteerd. Een overweldigende meerderheid van de Canadese burgers steunt mij. En ook een groot deel van de media is op mijn hand.”

Waarom roept u zoveel weerstand op?

„Omdat ik mij verzet tegen een rampzalige ontwikkeling op onze onderwijsinstellingen. Noord-Amerikaanse universiteiten zijn voor een groot deel overgenomen door neomarxistische activisten, die een frontale aanval hebben ingezet op de vrijheid van meningsuiting. Zij verdragen het idee van de soevereiniteit van het individu niet – wat het fundament is onder onze beschaving. Voor hen draait alles om groepsidentiteit: zwarten, transgenders, homoseksuelen, vrouwen. Het bestaan is voor die social justice warriors (strijders voor sociale rechtvaardigheid, red.) een slagveld, waarop verschillende groepen elkaar bestrijden. Dat is een verschrikkelijke manier om naar de wereld te kijken. En dit denken is ook al overgewaaid naar Europa.”

U bekritiseert de ’identiteitspolitiek’, die in Nederland door partijen als Denk en Bij1 van Sylvana Simons wordt beleden. Wat is het gevaar ervan?

„Dat schuilt in hun blinde haat voor het Westen. Voor hen is de westerse beschaving een corrupt, autoritair, tiranniek, door mannen gedomineerd en op blanken gericht patriarchaat, dat moet worden vernietigd en vervangen door een socialistisch utopia. Welnu, iedereen weet hoe goed die utopia’s functioneren. Kijk maar naar wat er gaande is in Venezuela.”

U spreekt aanstaande vrijdag, tijdens een optreden in Nederland, over immigratie. Is die ’haat jegens het Westen’ voor links wellicht een reden om pro-immigratie te zijn?

„Ik wil bepleiten dat er een balans moet komen in de manier waarop wij over immigratie denken. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat je binnen enkele decennia de bevolking van je land vervangt door nieuwkomers. Dus er moeten fysieke grenzen zijn. Maar we kunnen ook niet volledig zonder immigratie. Mijn stad Toronto, waar ik sinds twintig jaar woon, is er dankzij de immigratie enorm op vooruitgegaan. De multiculturele samenleving functioneert er bijzonder goed. Ik denk dat veel Europese conservatieven zulke grote bezwaren hebben tegen massa-immigratie vanwege de politieke ideeën die er mede achter schuilgaan. Zij zien dat de roep om open grenzen voor een deel voortkomt uit de afkeer van de eigen, westerse cultuur. Zij vermoeden dat links immigranten gebruikt als een vijfde colonne tegen de westerse instituties, die radicaal links wil ondermijnen. Ik neig ernaar om hen daarin gelijk te geven. Zo laat zich ook die merkwaardige alliantie verklaren tussen linkse feministes en islamisten: die twee hebben niets met elkaar gemeen, behalve de wens om dat patriarchale westen te gronde te richten.”

U ziet de aanval op de taal eveneens als onderdeel van die ’neomarxistische strijd tegen het westerse waardesysteem’. U kwam onder vuur te liggen toen u weigerde om transgenders met een ’genderneutraal’ voornaamwoord aan te spreken

„Het scheppen van verwarring over zaken als het binaire geslachtsmodel is heel verraderlijk. Hoe kun je van burgers verwachten dat zij ineens in twijfel trekken dat er biologisch slechts mannen en vrouwen bestaan? Dan ben je toch sprakeloos? Zoiets is in de geschiedenis nog niet voorgekomen. Dat de staat eist, zoals in Canada, dat wij transgenders met ’ze’ of ’zir’ aanspreken, is een vorm van totalitair denken. Ik zie het als een poging om het autonome spreken door het vrije individu aan banden te leggen. Dat weiger ik. Het totalitarisme hebben we al eens gehad, met tientallen miljoenen doden tot gevolg.”

Ziet u geen spoken?

„Onderschat niet de macht van de kleine, luidruchtige minderheden. Veel mensen – ook internationaal – hebben de affaire gevolgd rond Lindsay Shepherd, een promovenda aan de Universteit Ontario, die aan haar studenten een videofragment van mij liet zien. Zij werd door de universiteitsleiding op het matje geroepen en ervan beschuldigd dat zij ruimte gaf aan haatzaaien, transfobie en homofobie, terwijl de universiteit een ’safe space’ moet zijn. Ik werd door die mensen vergeleken met Hitler. Dat kun je je toch niet voorstellen? Maar dit is wat er gaande is. De mensen die Shepherd aanvallen zijn geen uitzonderingen, zij zijn de regel. Zij leiden onze kinderen op tot activisten die geen fatsoenlijk betoog kunnen opbouwen en die wrokkig, verbitterd en depressief zijn tegen de tijd dat ze afstuderen. Ik zeg in een nieuwe video tegen ouders dat zij hun kinderen moeten opdragen de les uit te lopen zodra docenten thema’s aansnijden als inclusiviteit, gender, ’white privilege’ enzovoorts, want je weet dat de leerlingen tijdens die lessen worden geïndoctrineerd.”

Waar vindt u uw bondgenoten?

„Online is er een massale beweging gaande om die neomarxistische en postmoderne onzin te bestrijden. Online media, vooral YouTube, gaan de komende jaren de klassieke media volledig wegblazen. Iedereen onder de 30 haalt zijn informatie al via sociale media, voor politieke achtergronden kijken ze allemaal naar YouTube. De podcast van Joe Rogan, waar soms urenlang wordt gedebatteerd, heeft honderden miljoenen downloads per jaar. Dat is niet voor te stellen. Rogan is veruit de machtigste interviewer ter wereld en mensen weten dat niet eens. Er zijn er meer, iemand als Ben Shapiro bijvoorbeeld, en allemaal met hetzelfde idee: weg van de politiek correcte indoctrinatie.”

Schurkt u niet te zeer aan tegen alt-right, de beweging die mede Donald Trump aan de macht bracht?

„Als je ageert tegen radicaal links, wat ik doe, zit je al snel in een rare groep mensen, met ook alt-right en de nazi’s. Dus zeggen critici: jij zit in een groep met nazi’s, dan ben jij ook een nazi. Het is absurd. Maar goed, dit laat zien hoe ’helder’ die mensen denken. Het is ook gewoon makkelijk voor ze. Als politiek correct links moet toegeven dat er redelijke mensen zijn die iets tegen hun standpunten inbrengen, dan moeten zij accepteren dat er dus redelijke argumenten zijn aan te voeren tegen hun politiek en dat gaan ze nooit doen.”

Is identiteitspolitiek uiteindelijk niet vooral schadelijk voor minderheden? Zij worden gegijzeld door dat groepsdenken

„Ja, en het speelt ook extreemrechts in de kaart, want blanken gaan zich verzetten. Zie Trump. Maar er zijn ook transgenders en zwarten die er niks mee te maken willen hebben. Ik krijg tientallen mails van transseksuelen en anderen die zeggen: wij willen een rustig leven, we zoeken de spotlights niet, we willen helemaal geen uithangbord zijn voor de marxistische revolutie. Weet je, ik denk dat die social justice warriors zich in hun hart geen moer interesseren voor die mensen. Uiteindelijk willen zij gewoon de macht.”

Interview door:
Wierd Duk

Bron:
http://eservice-data.solidam.com

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Vijand van de politieke correctheid: Canadees Jordan Peterson (55) verwerft wereldfaam met gepeperde stellingnames

 1. P.Kossen zegt:

  Heerlijk om dit ,,soort,, mensen hun nuchtere verhaal te lezen. Het gekke is natuurlijk dat je niets kan melden, of je wordt meteen in een politiek vakje gestopt, en de toestanden die men aankaart worden direct omzeild.

  Geliked door 1 persoon

 2. koddebeier zegt:

  Chapeau !!

  Geliked door 1 persoon

 3. paulzwueste zegt:

  Ook hier weer is de laatste zin van het verhaal de belangrijkste…!

  Geliked door 1 persoon

 4. Bob Fleumer zegt:

  Goed verhaal en heel erg waar, dank heer Duk!

  Geliked door 1 persoon

 5. Klaas zegt:

  “the intellectual, tweed-wearing middle-class socialist” who “didn’t like the poor; they just hated the rich”.

  Like

 6. Jan zegt:

  Weet je, ik denk dat die social justice warriors zich in hun hart geen moer interesseren voor die mensen. Uiteindelijk willen zij gewoon de macht.

  Dat klopt, want na iedere moord op een burger blijft het bij linksvolk oorverdovend stil

  Geliked door 3 people

 7. Tistochwat zegt:

  Maar we kunnen ook niet volledig zonder immigratie. Mijn stad Toronto, waar ik sinds twintig jaar woon, is er dankzij de immigratie enorm op vooruitgegaan.

  Ligt er maar helemaal aan wie je binnenhaalt.

  Geliked door 1 persoon

  • theresageissler zegt:

   Ja, maar het frappante: Aan die Klaver-kloon Trudeau hebben ze dat in elk geval níet te danken!
   Je vraagt je dan toch ècht af, hoe díe dan gekomen is, waar-ie momenteel zetelt!

   Geliked door 2 people

  • Rensk. zegt:

   @tistochwat: ik meen dat in Canada niet alles en iedereen binnen komt. Ik meen ergens gelezen te hebben dat daar eisen worden gesteld en uitgezocht word of ze wat toe kunnen voegen. Anders dan hier in Europa.

   Geliked door 1 persoon

 8. Patriot 2.0 zegt:

  Weet je, ik denk dat die social justice warriors zich in hun hart geen moer interesseren voor die mensen. Uiteindelijk willen zij gewoon de macht.”

  Helemaal mee eens: die socio ’s vieren hun frustraties en spannen allerlei minderheden voor hun karretje..

  Like

 9. Shimon zegt:

  Ik lees en volg Jordan Peterson al vanaf zijn eerste confrontatie die hij had op de Universiteit van Toronto met “links politiek correcte” studenten. Die opnames hebben hem wel op de wereldkaart gezet. Een interlectueel eerlijke persoonlijkheid die zich standvastig houdt in de wereld van de gekte. Zijn nieuwe boek “12 Rules for Life. An Antidote to Chaos” komt deze maand uit. Ik zie er al naar uit. Goede stem in deze chaotische totalitair denkende “linksen” die uiteindelijk zelf totalitaire mannetjes en vrouwtjes zijn.

  Like

 10. Rensk. zegt:

  Dus voor links gaat de groepscultuur boven het individu en voor moslimcultuur geldt hetzelfde.(tribale stammencultuur) Plus zo zegt Peterson vinden ze elkaar in hun haat tegen het Westen. Is het Westen ten gronde gericht en blijkt dat het utopische wereldbeeld niet bestaat gaan linkse groepen elkaar en moslims elkaar weer bevechten en links tegen moslims etc etc Het houdt niet op bij deze mensen. Nooit. Iedere keer komt die totalitaire shit weer boven in de geschiedenis.

  Like

 11. Frans zegt:

  Heel duidelijk in waar. Daar is geen speld tussen te krijgen.

  Like

 12. Jan zegt:

  Jordan Peterson: Trudeau is nooit volwassen geworden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s