Buste Johan Maurits weg uit foyer Mauritshuis

Screenshot_143

Het kunststoffen borstbeeld van Johan Maurits van Nassau.

(Door: Huib de Zeeuw)

Het museum heeft afgelopen zomer het kunststoffen borstbeeld verwijderd. Reden is ‘een groter bewustwordingsproces over slavernijverleden van Maurits’.

Het Mauritshuis in Den Haag heeft in september 2017 de buste van naamgever Johan Maurits van Nassau-Siegen uit de foyer van het museum gehaald. Het betreft een in kunststof vervaardigde kopie van een marmeren borstbeeld. Aanleiding is de “groeiende maatschappelijke discussie” over het slavernijverleden van Nederland en de rol die Maurits van Nassau hierin speelde, zo schrijft de woordvoerder van het Mauritshuis in een e-mail.

Maurits van Nassau was van 1637 tot 1644 in dienst van de West-Indische Compagnie gouverneur van de Hollandse kolonie Brazilië. De achterneef van Willem van Oranje was in deze periode persoonlijk betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel en verdiende daar geld aan.

Lees verder>>>
(h/t “Heer M”)
NRC.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Intellectuelen/academici", "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Censuur, cultuurrelativisme, Geschiedvervalsing, hersenspoeling, Historie, Hypocrisie, Indoctrinatie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Marxisme, meningsdictatuur, moralisme, Multiculti, Nederland, nieuw fascisme, political correctness, Rotzakken, Slavernij, Socialisten, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

57 reacties op Buste Johan Maurits weg uit foyer Mauritshuis

 1. Rensk. zegt:

  Komt een moment dat we onszelf ook weg laten halen. Waarom? Omdat onze voorvaderen iets hadden met het slavernijverleden. Uiteraard blijven de negroide slavenverkopers uit Kumasie, die flink verdienden aan het verkopen van hun landgenoten buiten beschouwing. Want dat is niet in het belang van het slachtofferschap van een bepaald groepje negers alhier.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij dit soor berichten moet ik altijd aan de laatste strofe van een gedicht denken: en ziet nog steeds het echte monster niet.

  Geliked door 3 people

 3. Claudia M. zegt:

  Nu nog het stukje bewustwording hoe de slavernij – en dat tot op de dag vandaag – echt in z’n werk ging en dus gaat!

  Ik weiger mij nog langer een of ander schuldgevoel aangepraat te worden over niet bestaande zaken en denk erom…, als jullie racisme willen kunnen jullie het krijgen! Ik ben het echt spugend zat!

  Geliked door 4 people

 4. Pieter zegt:

  Nota bene een wegens een turk wiens land waar hij zn roots heeft groot werd door slavenhandel!!
  Ze hadden die vent recht in zn smoel moeten uitlachen en af moeten voeren naar t gekkenhuis!!

  Geliked door 1 persoon

 5. t.troubadour zegt:

  N u nog de naam veranderen aug…. Wat een nitwits wat een disrespect voor onze geschiedenis.:niks crapuul

  Geliked door 1 persoon

 6. Hendrik zegt:

  Dan moet je met je politiek correctie gedrag ook gelijk de islam verbieden…………..De grootste slavendrijvers ter wereld.

  Geliked door 4 people

 7. Yoshi zegt:

  Ik word zo langzamerhand niet helemaal goed van dat verdomde deugvolk dat jarenlang geen enkel probleem had met ons verleden en nu een handvol zeikstralen over de slavernij beginnen ineens alles en nog wat gaan veranderen. Slavernij was vroeger helaas iets ‘gewoons’, maar jongens, dat was ‘vroeger’. Met mijn zwarte humor zeg ik wel eens: slavernij? Dat is de enige tijd dat ze gewerkt hebben…

  Geliked door 2 people

 8. Yoshi zegt:

  ‘gaat’ veranderen.

  Like

 9. Nachtkaarsje zegt:

  Het gaat om geld. Op het moment dat onze regering in Nederland ook maar 1 millimeter toegeeft dat die toenmalige regering fout is geweest, dan komen de eisers en beschuldigers op de proppen met schadevergoedingen. Gelukkig ben ik niet de enige die dit ziet aankomen.

  Like

 10. Henk der Niederlànder zegt:

  NRC meld dit als nieuws, maar als Ik het lees lijkt het meer van een soort ministerie van propaganda te komen.
  De rest van de propagandakanalen zal dit wel snel over nemen lijkt me.
  Er zal ook naar Ik aanneem vanuit de msm geen enkel geluid komen met iets van wie de slaven aanleverde aan Witte de Wit.
  Het lijkt er dus op dat de Nederlandse geschiedenis herschreven dient te worden omdat een of andere Turk waarvan de mogelijkheid bestaat dat zijn eigen voorouders de slaven geleverd heeft, het nodig vind om de Nederlandse identiteit om zeep te helpen.
  Met de goedkeuring van groen links zoals Ik aanneem.

  Like

 11. guusvelraeds zegt:

  Nu consequent zijn en het hele Maurits huis slopen. Want dit huis is natuurlijk gebouwd met geld dat afkomstig is uit de slavenhandel. Vergeet vooral niet de grachtenpanden in Amsterdam. Breek de hele grachtengordel maar af. Mijn toestemming heebn ze. Grotendeels moeten die panden gesloopt worden want velen zijn gebouwd met VOC en WIC bloedgeld. Tevens de grenzen wagenwijd openzetten voor de zwarten (zijn negers) uit Afrika. Want we hebben wat goed te maken.

  http://www.slavenhaler.nl/frames-negers.html

  Like

 12. guusvelraeds zegt:

  heebn = hebben.

  Like

 13. Williaan zegt:

  De westers musea gaan dus ook al mee doen aan de grote hetze , Ja de “Westerse” de anderen natuurlijk niet. Pure manipulatie van geschiedenis. Geschiedenis is is een tijdperk waar goed en slechte dingen zijn gebeurd, De winnaar had toentertijd het gelijk aan zijn zijde. Dat het nu anders wordt beken oké, maar om objecten te verwijderen, dan zie je het niet meer goed het historisch gebeuren.

  Like

 14. J.C.Jans zegt:

  Wat een schandalige gewaarwording,nog even dan zijn alle straatnamen die verwijzen naar onze geschiedenis vervangen door “politiek correcte” benamingen en beelden die hieraan refereren vervangen door bijvoorbeeld communistische misdadigers.

  Dus geen Mauritskade meer in Den Haag die word hernoemt naar Noordsingel,alle beelden waaraan de [s]linkse gekken en hun gevolg zich storen vervangen door bijvoorbeeld de zwarte communistische terrorist Mandela.

  Ben echt klaar met die onzin en zal mij daar tegen blijven verzetten,hoop dan ook dat er aanstaande zaterdag een duidelijk en krachtig massaal signaal zal worden afgegeven,tot hier en niet verder!

  Like

 15. Patriot 2.0 zegt:

  Moet Maxima er nu ook uit?!

  Like

 16. Mary zegt:

  Ik zou zeggen allemaal terug naar Afrika en daar op de graven van hun eigen voorvaderen gaan timmeren vragend waarom ze hen al meer dan 8000 jaar lang verkochten aan met name Arabieren en veel veel later aan Amerikanen en Europeanen, waarschijnlijk weten ze allemaal het antwoord heel goed maar zoals Martin Luther King, de marxist, er in Amerika een aardig slaatje uit wist te slaan met zijn schuld toebedelen aan blank Amerika, waarvan notabene een groot deel gevochten heeft om ze te bevrijden, wil het handige clubje het in Nederland proberen. Ik zou zeggen allemaal terug, zullen ze het ook een stuk” beter” hebben dan in Amerika en Europa geen last van welke “discriminatie” dan ook fijn onder eigen volk, die zijn weer bezig met afslachten hebben we begrepen, zoals van ouds, alleen dan dit keer blanke boeren die het land economisch hebben opgebouwd, oftewel de enige die werkten want zelf hebben ze, en met veel succes, zolang we terug in de geschiedenis kunnen kijken, alleen hun eigen soort als slaaf verkocht.

  Geliked door 1 persoon

 17. Rookmelder zegt:

  Het slavernij geneuzel komt pas net op gang en komt nu al m’n neus uit, het is het uitwissen door “deugers” van de geschiedenis, waar het in die tijd de norm was, voortvloeiend uit de toen geldende moraal en handelswijze om de economie draaiende te houden, sterker te maken en te vergroten..

  Like

 18. scherpschutter1943 zegt:

  Wat een ongelooflijke klootzak, die conservator van dat Mauritshuis. Laffer kun je niet zijn. Die vreet uit de staatsruif en gaat op de knieën voor negers en ander gespuis. Afschieten zo’n landverrader.

  Like

 19. Elisah zegt:

  Symbolen en gebouwen van de grote slavendrijver mogen recht blijven staan?

  Like

 20. Roeland zegt:

  De discriminatie van vooral oudere autochtone mannelijke Nederlanders , neemt steeds groteskere vormen aan. Werken tot je 70 ste , terwijl de man toch een kortere levensverwachting heeft als de vrouw. On topic: Ik zou wel eens willen weten , wie er in de directie van dat Mauritshuis zit(ten). Door al deze stupide acties van culturele zelfhaat, ga ik mijn voorvaderen steeds meer waarderen!
  Ze kwamen op voor het Nederlands belang. De Apartheid in Zuid Afrika had ook nooit opgeheven moeten worden. Dat is o.a. het begin van de ellende, die we hier nu meemaken geweest.
  Wisten jullie , dat Israel uitstekende betrekkingen met het Suid-Afrika van Botha had?
  Zo erg zal die apartheid dus allemaal wel niet geweest zijn.

  We zijn hard op weg het huidige Zuid Afrika achterna te gaan. Een poel van ellende en misdaad.
  Dat Zoetermeer een “Nelson Mandela” brug moest benoemen vond ik al een klap in het gezicht van de autochtone Nederlander. Wij vormen geen Volk meer , maar een onchristelijke horde van Consum en Gutmenschen. Gelukkig zijn er nog wel Patriotten (zie deze site) , maar niet genoeg vrees ik.

  Like

 21. Cathja zegt:

  Ik vind een ‘groeiende maatschappelijke discussie’ beslist geen reden om dat borstbeeld te verwijderen. Je kunt het verleden niet ontkennen of ongedaan maken, en deze man maakt nu eenmaal deel uit van onze vaderlandse geschiedenis. Of dat nou leuk gevonden wordt of niet.
  Willem van Oranje was ook geen lieverdje. Moeten we dan ook maar alle beeltenissen van hem verwijderen?

  Like

  • Dewevoga zegt:

   Het motto van de VVD: handel is handel. En ja een kennis economie houdt in dat we het verleden kennen, want daar kun je van leren. Elke werknemer is een moderne slaaf, dat zijn de lessen die zij getrokken hebben

   Like

 22. Pietersen zegt:

  Telt alleen het ‘slavernijverleden’ van Maurits en de rest van zijn bezigheden niet ? Moet daarom meteen het hele beeld maar weg ? Wat belachelijk, men had bijv. een bordje met tekst erbij kunnen plaatsen waarop dan ook gestaan kon hebben : ‘verdiende ook geld in de slavenhandel zoals er in destijds in een groot gedeelte van de wereld aan de slavenhandel werd verdiend’.

  Laf, zoals altijd in Nederland , maakt men een knieval om maar van het gezeur af te zijn.

  Like

 23. paulzwueste zegt:

  Ach,wat kan jou het nou schelen.
  Het is toch maar ’n kunststof borstbeeld .
  En die vent is al ’n paar eeuwen dood.
  En dan nòg wat, heb je gezien hoe hij er aan toe was.
  Je zal verdomme maar voor de helft over zijn.

  Hij kan nauwelijks als tuinbeeld mee.

  Geliked door 1 persoon

 24. Henk der Niederlànder zegt:

  Waar Ik al even op zit te wachten is het moment dat de moslims gaan eisen dat alle beeltenissen van Paus Urbanus 2 verwijdert en vernietigt willen zien.
  Want het moet voor de moslims toch een ontegenzeglijke afgang zijn geweest dat ze uit Jeruzalem getrapt werden op instignatie van Urbanus 2.
  De vraag die bij mij dan op rijst, wat gaat deze cultuurverlakker in Rome dan doen.
  Zelfs deze meeloper komt dan wel in een heel ernstige spagaat terecht.
  En geleuf me lezers, het is erop wachten dat de eis om de nagedachtenis van Urbanus2 te vernietigen eraan komt, want dat ze uit Jeruzalem getrapt zijn is een heel oud zeer.

  Geliked door 1 persoon

 25. IkBenHet zegt:

  Over slavernij gesproken…
  Kunnen we de grachtengordel ook maar beter uit het Amsterdamse stadsbeeld verwijderen. Wél zo policor!!

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Vergeet dan niet als dat valse linkse spul mee te nemen

   Like

   • Nemesis zegt:

    En de nakomelingen/familie van Maurits die ook in Den Haag resideren, ook weg. Dat waren de grootste verdieners aan de slavenhandel..
    Prins Maurits, die van Margriet en huisjes melker, moet dan ook maar snel z’n naam veranderen.

    Like

  • scherpschutter1943 zegt:

   Die grachtengordel moet je bombarderen of platbranden, liefst op een moment dat ze allemaal bezopen op hun nest liggen.

   Like

  • Heniusz zegt:

   Ja, maar dat zijn nu slaven en dat is mossel land en daar mag dat… Zeuren over slaven van 400 jaar terug is veel veiliger.

   Like

   • scherpschutter1943 zegt:

    In nederland hebben we ook slaven. Die werken voor een schijtloon in de tuinbouw, of ergens als werkster, dienstbode, huishoudster of iets dergelijks, Weglopen doen ze ook niet want ze kunnen die paar centen niet missen. Behalve onze zogenaamde vluchtelingen, die hoeven niet te werken van het UWV en krijgen alles gratis. Ik ben allergisch voor alles wat zich terecht of onterecht vluchteling noemt, Mijn tolerantiegrenzen zijn inmiddels zo ver overschreden door dit gedoe met die vluchtelingen, dat ik ze allemaal dood wens, iedereen, dus ook vrouwen, kinderen, alles, weg ermee. Zal wel nooit gebeuren maar ik mag het wel wensen, dat is nu nog net niet verboden maar dat verbod komt er heel snel aan.(1984).

    Like

 26. kampersrene zegt:

  Binnen honderd jaar zal ook het standbeeld van Rutte verdwijnen wegens wanbeleid !
  Wat dat slavernijverleden betreft .De zogezegde slaven hebben het onder het “jukske” nog nooit zo goed gehad , zoals in de Congo , er was genoeg te eten , iedereen was relatief veilig , er was werkgelegenheid , er was orde enz tot de blanke werd verjaagd dan viel alles in duigen omdat ze met hun beperkte hersenen niet in staat waren iets op te bouwen , idem de moslims daarom komen ze naar hier

  Geliked door 5 people

 27. leefbarbaar zegt:

  Ondertussen zijn er weer slavenmarkten in Islamkije. Worden er vrouwen en kinderen verkocht en dobbernegerts, die geen geld meer hebben voor de veerdienst.
  Maar daar heeft de linxe kerk het niet over, nee, een standbeeld hier, dat is pas erg.
  Absurd, maar waar.

  Geliked door 4 people

 28. Jan zegt:

  Directeur van het Mauritshuis is Emilie Gordenker, https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/pers/beeldmateriaal-pers/organisatie/ een Amerikaanse die haar waandenkbeelden natuurlijk direct van de marxistische Democraten hier heeft geïnjecteerd. Zij was vroeger actief bij de haatzaaikrant ‘Opzij’ https://nl.wikipedia.org/wiki/Emilie_Gordenker en ‘Opzij'(met de mannen) werd mede opgericht door haatzaaier en Hamas-aanhanger Hedy d’Ancona

  Like

 29. Jan zegt:

  Waar linksvolk mee bezig is is geschiedvervalsing want Maurits wordt nu neergezet als slavenhandelaar. https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurits_van_Oranje

  Meulenbelt flikte dit met De Ruyter http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/2015/01/24/een-typisch-nederlandse-schurk/

  En dan te bedenken dat al dat volk van het Mauritshuis op ons belastinggeld parasiteert.

  Het schilderij van Maurits gaat nu op de brandstapel?
  https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/verdiep/de-collectie/kunstwerken/portret-van-johan-maurits-16041679-graaf-van-nassausiegen-stichter-van-het-mauritshuis-5/
  en prins Maurits mag Nederland niet meer in tenzij hij zijn naam verandert

  Like

 30. ed zegt:

  Als je als het uitkomt gebeurtenissen uit de context van de tijd haalt kan je alles wat recht krom naaien .Ik zeg schuld van zwarte piet.

  Like

 31. Heniusz zegt:

  Dat is ook absurd, maar dat standbeeld komt geen verhaal halen, wel zo veilig. Korte lontjes en lange tenen… Je weet toch…

  Like

 32. monalisa64597182 zegt:

  Like

 33. Jan zegt:

  Borsten, herstel, buste bij kassa niet meer zichtbaar, krijgt nu prominente plaats

  ‘Het gaat om een verbetering in plaats van een verwijdering,’ licht Emilie Gordenker, directeur @mauritshuis, de verwijdering van beeld Johan Maurits van Nassau Siegen toe #buitenhof pic.twitter.com/1bA0XleJw5

  — Buitenhof (@Buitenhoftv) January 21, 2018

  https://www.vpro.nl/buitenhof/speel~POMS_VPRO_12546056~emilie-gordenker-directeur-mauritshuis~.html

  Like

 34. Jan zegt:

  Het Mauritshuis opereert op het scherpst van de snede in de nepnieuws-discussie
  Directeur wilde Mark Rutte op valse gronden onderuithalen
  ….
  Nieuwe beeldensloper Imara Limon

  Imara Limon is van mening dat Nederland ontzettend racistisch is. Zij is conservator en pleitte voor het verwijderen van de buste vanwege een connectie met de slavernij. De Volkskrant bracht dit nieuws op 6 januari en presenteerde haar als “nieuwe bruggenbouwer” – wellicht was “nieuwe beeldensloper” een treffender titel geweest? Niettemin werd zij uitgeroepen tot het museumtalent 2017. Zoals de krant haar weergeeft streeft Limon naar een grondige en langlopende cultuurverandering in Nederland:

  “Diversiteit is hip, en als je niet oppast gaan veranderingen daardoor juist langzamer. Dan is het even een projectje en weer door zoals het was: ‘Pas als diversiteit een gegeven is, kun je een verschil maken’.”

  http://politiek.tpo.nl/column/sid-lukkassen-mauritshuis-opereert-op-scherpst-snede-nepnieuws-discussie/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s