Verkiezingen in Italië: De volgende aardbeving dreigt voor de EU

Screenshot_252

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Op 4 maart vinden in Italië de vervroegde parlementsverkiezingen plaats. De actuele peilingen doen een politieke aardbeving voor de EU verwachten.

Contra magazine

Italië is na Duitsland en Frankrijk (en het niet meerekenen van Groot-Brittannië) de op twee na grootste economie van de Europese Unie. Juist ook daarom, en omdat het land ook lid is van de eurozone, vormen de Italiaanse parlementsverkiezingen op 4 maart ook een beslissing van richting voor de EU en de eurozone. Een beslissing van richting, die juist de Brusselse eurocraten niet lekker zal smaken.

Met het oog op de nieuwste peilingen mag je er echter van uitgaan dat de Brusselse eurocraten onaangename tijden te wachten staan. Want: de links-populistische euro-kritische protestbeweging Vijfsterrenbeweging (M5S) van Beppe Grillo zou met 26-28% wel eens de grootste partij kunnen worden. De sociaaldemocratisch-centristische “Democratische Partij” (PD) van minister-president Paolo Gentolini, die op dit moment de grootste partij in het Italiaanse parlement is, zal uitkomen op 22-24% van de stemmen.

De “Berlusconi-partij” Forza Italia (FI) kan op 16-18% van de stemmen rekenen, gevolgd door de Lega Nord (LG), die in de peilingen op 11-13% uitkomt. Ook de links-liberale partij Liberi e Ugali (LeU) met ongeveer 6-8% en de nationaal-conservatieve partij Fratelli d´Italia (FdI) met 5-6% van de stemmen maken kans in het parlement te komen.

Maar dan ontstaat er een probleem: weliswaar hebben de midden-linkse partijen M5S, PD en LeU een meerderheid, maar met de partij van Beppe Grillo wil niemand een coalitie vormen. Het zou echter mogelijk zijn dat de PD en de FI gaan samenwerken, maar de ongeveer 40% van de stemmen zijn dan niet genoeg. Zelfs samen met de FdI zouden ze nog maar 45% van de parlementariërs hebben.

Daarbij komt de omstandigheid dat juist met M5S, LN en de FdI drie bijzonder EU- respectievelijk euro-kritische partijen in het Italiaanse parlement vertegenwoordigd zullen zijn, die samen eveneens tot 45% van de stemmen zouden kunnen krijgen. Samen met de veeleer rechts-conservatieve afgevaardigden uit de gelederen van Forza Italia zouden er wel degelijk meerderheden kunnen ontstaan die de Brusselse eurocraten niet smaken.

Over het thema “euro-uittreding” wordt op politiek niveau steeds opnieuw gediscussieerd. De chef van Lega Nord, Matteo Salvini, zei: “Ik denk dat één munt voor 18 economieën, ieder op zijn eigen manier verschillend, op de lange termijn gewoon niet kan functioneren.” En verder: “Sinds de invoering van de huidige munteenheid namen de schulden van Italië met € 900 miljard toe. Het experiment is mislukt en wij zouden niet op deze weg door moeten gaan.”

Vooral echter moet het ook Brussel, Frankfurt en Berlijn duidelijk zijn dat men Italië niet zo erg onder druk kan zetten als met Griekenland het geval was (en nog steeds is). Tsipras heeft de Grieken voor twee generaties in de totale schuldenslavernij gedreven. De Italianen zullen dat niet met zich laten doen. Want ook al explodeerden de staatsschulden (naar inmiddels 134% van het bnp) en zijn de Italiaanse banken extreem geruïneerd – iedere betutteling van ten noorden van de Alpen zal in Rome op enorme afwijzing stuiten. De eurocraten zullen in dit geval weliswaar op marmer in plaats van graniet bijten, maar ook dat is niet beter voor hen.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, EUSSR, gezond realisme, Italië. Bookmark de permalink .

13 reacties op Verkiezingen in Italië: De volgende aardbeving dreigt voor de EU

 1. Mary zegt:

  Alles wat de Brussels eurocraten niet smaakt is heel goed, laten we hopen dat de Italianen een enorme dreun aan dat Brusselse gajes verkopen, uit die dictator club stappen en het kaartenhuis gaat wankelen. Wij kunnen ons niets beters wensen.

  Geliked door 1 persoon

 2. goed verhaal , lekker kort ook ,
  maarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ,
  als mijn oom Vladimir het netjes gevraagd wordt ,
  dan hebben de grieken een ontsnappingsmogelijkheid !
  ( de italianen dus niet !)

  en niet zo’n kleintje, ook , whahahahaa

  de gevonden gasvelden zijn groter dan ooit in nederland !!!!!!!!!!!!!!!!
  en dan ?
  de olievelden

  dus al eerder geschreven , Tsipras kon niet anders, ze wilden hem doodschieten
  kan ook niks uitleggen nu aan het volk

  maar Oom vladibob hier wel ,

  JA DE DEMOCRATIE VOERT DE BOVENTOON , IN BRUSSEL

  HUGGIE VLADY

  Geliked door 1 persoon

 3. hendrikush zegt:

  De noordelijke landen worden leeg gezogen door de zuidelijke landen.
  En voor wat hoort wat: we krijgen wel de vluchtelingen toegeschoven.

  Like

 4. Kees zegt:

  Weet je nog wat D66 10 jaar geleden zei: de euro brengt welvaart, vrede en 100% werkgelegenheid

  Like

  • de geweldige Gerrit ik steel als de raven , beweerde dat al bij de invoering van de Euro
   moge hij aan de stadspoorten opgehangen worden, met zijn hart uitgesneden op zijn rug, zodat de honden er net bij kunnen !!

   VVD, NOG GEEN GOEIE HOND KOMT ER VANDAAN

   LAVROV

   Like

 5. Republikein zegt:

  Als m’n tante .. en was ze m’n oom.
  Netjes he, niemand zeer gedaan?

  Like

 6. Trucker zegt:

  Dat Grillo figuur is een addergebroed hij is een loepzuivere antisemiet én tevens overtuigend communist.
  Forza Italia (FI) van Silvio Berlusconi en Lega Nord (LG) zouden samen zeker die communistische antisemitsche RAT moeten uit nummeren, in feite en score dat ze samen overwicht genoeg hebben in de Italiaanse krabbenmand dat het parlement.
  Die Grillo is alleen nuttig om de eu HQ brussel dictators in hun broek laten schijten ,niks meer en zeker niet aan de macht koen.
  Voor lieden die Grillo minder goed kennen, dat kereltje leunt graag aan bij het gedachtengoed van de “Franse” islam(ieten) lover Dieudonné, ik hoef het dus niet duidelijker te maken als het is.

  Like

 7. Jan zegt:

  Italië ruimt shitholes van give-me-grants op

  Like

 8. Elisah zegt:

  https://www.express.co.uk/news/uk/907719/Macron-France-vote-to-LEAVE-EU-referendum-Brexit-Brussels-Marr
  Macron geeft toe dat de meerderheid van de Fransen een frexit zouden willen.

  Like

 9. Jan zegt:

  Man schiet op parasieten die Italië overspoelen

  Like

 10. Pingback: Italië: Migratie wordt thema in de verkiezingscampagne | E.J. Bron

 11. Jan zegt:

  Italië: Negers en een auto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s