Polen en de waarheid

Screenshot_10

Het vernietigingskamp Auschwitz in Polen.

(Door: Dov Eilon – Vertaling: E.J. Bron)

Een wet, die door het Poolse parlement werd aangenomen, verbiedt Polen in verband met de Holocaust te noemen. Wie de concentratiekampen “Poolse kampen” noemt, kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van tot drie jaar. In Israël werd de nieuwe wet, die uitgerekend op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust (27-01-2018) werd aangenomen, scherp veroordeeld. De geschiedenis zou niet opnieuw geschreven kunnen worden, zei minister-president Benjamin Netanyahu. De plaatsvervangende Poolse ambassadeur werd uitgenodigd voor een gesprek.

Israel Heute

In Israël berichten vandaag alle media over de nieuwe Poolse wet, die het verbiedt Polen verantwoordelijk te maken voor de Holocaust. De wet geldt ook voor buitenlanders. Het moment van de aanvaarding van de wet zou erbarmelijk zijn, staat er in een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Echter, aldus verder in de verklaring, zou de wet inhoudelijk niet per se fout zijn. De concentratiekampen zouden geen Poolse kampen zijn geweest, maar Duitse. De Holocaust zou niet ontkend worden, ook zou niet gezegd worden dat er geen Polen waren die Joden vermoordden en dat het verboden zou zijn deze Polen te veroordelen. Desondanks zou het smakeloos zijn om uitgerekend op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust zo´n wet aan te nemen.

Niet alleen minister-president Netanyahu had kritiek op de wet. Ook president Reuven Rivlin zei dat men de geschiedenis niet zou kunnen vervalsen. De waarheid zou niet verzwegen kunnen worden. Ook onder de Polen zouden er mensen zijn geweest die de nazi´s bij hun misdaden geholpen zouden hebben.

Het Israëlische dagblad “Jediot Achronot” publiceerde in haar editie van vandaag getuigenberichten van Holocaustoverlevenden over de misdaden van Poolse burgers tegenover de Joden. Zo zei een 92-jarige overlevende dat de Polen kunnen proberen de geschiedenis te herschrijven, maar dat hij zich aan alles zou herinneren. De krant riep de lezers ertoe op om onder de hashtag #PolandTruth berichten van getuigen uit die tijd, van overlevenden van de Holocaust over hun belevenissen in Polen op haar Facebook-pagina te publiceren.

De voorzitter van de partij “Jesh Atid”, Yair Lapid, zelf zoon van een Holocaust-overlevende, de voormalige journalist, Knesset-afgevaardigde en minister van Justitie Josef “Tommy” Lapid, had kritiek op de Poolse wet in een post op zijn Twitter-pagina.

Screenshot_11

De Poolse ambassade in Israël was niet enthousiast over de woorden van Lapid en reageerde. Er ontwikkelde zich een regelrechte hevige woordenwisseling tussen beide partijen.

Screenshot_12

Screenshot_13
Screenshot_14

Polen was voor de oorlog het centrum van het joodse leven in Europa. Daar is het orthodoxe Jodendom ontstaan, daar bevonden zich de grote en beroemde joodse religiescholen, daar heeft het grootste deel van het Jodendom geleefd, daar ontstond de moderne joodse literatuur.

Ook al kan Polen misschien niet verantwoordelijk gehouden worden voor de Holocaust en is het bij de concentratiekampen om Duitse kampen gegaan, toch is deze nieuwe wet problematisch. Hij wekt de indruk dat Polen zich zou terugtrekken uit zijn verantwoordelijkheid en zich nu als slachtoffer wil neerzetten. Er heeft in Polen een sterk antisemitisme bestaan en helaas bestaat dat nu ook weer. Er bestaan genoeg berichten van overlevenden over de deelname van Poolse burgers aan de misdaden tegen de Joden. Het verleden mag niet verzwegen worden. Natuurlijk waren er ook veel Polen die Joden geholpen hebben, zich bij hen hadden laten onderduiken en hen bij hun vlucht hielpen. Het grootste deel van de door Israël als “rechtvaardigen onder de volkeren” geëerde niet-Joodse mensen zijn afkomstig uit Polen. Beide, zowel de misdaden tegen de Joden als de heldendaden ter redding van Joden, die in Polen hebben plaatsgevonden, mogen niet vergeten worden.

Bron:
www.israelheute.com
Door: Dov Eilon

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, cultuurrelativisme, Geschiedvervalsing, Historie, Holocaust, Hypocrisie, Israël, Joden, Jodendom, Jodenhaat, Krankzinnigheid, moralisme, nationaalsocialisme, nazisme, Polen, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

26 reacties op Polen en de waarheid

 1. Taljaard zegt:

  Deze wet heeft volgens mij niet zoveel te maken met antisemitisme onder de niet Joodse Poolse bevolking tijdens de Duitse bezetting en daarna, maar meer met die schofterige uitspraken van Verhofstadt naar aanleiding van de manifestaties tijdens de Poolse onafhankelijkheidsdag op 11 november vorig jaar. Vermoed dat zij allereerst een reactie daarop is.

  Liked by 1 persoon

 2. paulzwueste zegt:

  Allemaal leuk en aardig om je daar 73 jaar na de oorlog over op te winden als de echte doodsvijanden van de mensheid zich opmaken om elke vorm van Joods Christelijke beschaving weg te vagen.
  En dat terwijl Israël langzaam maar zeker helemaal overwoekerd wordt door die Orthodoxen die in Polen uitgevonden zijn.

  Liked by 3 people

  • Mario Schettini zegt:

   Geachte heer Zwueste,
   u heeft kritiek op de orthodoxe Joden in Israël. dat is uw goed recht! houdt u er echter rekening mee dat het dank zij die ‘orthodoxen’ de Joodse religie en cultuur springlevend is. wat zou Israël zijn zonder de ‘orthodoxen?’ het succes van Israël is ook te danken aan de ‘orthodoxen’; zij zijn de stem op de achtergrond dat het seculiere Israël herinnert aan de hulp van HaShem.

   Like

   • Rookmelder zegt:

    @Mario, ik ben even zo vrij om op jou te reageren, de “ouderwetse” orthodoxen -hulp van Hashem- houden de religie van Israel -gedeeltelijk- in stand, terwijl de moderne orthodoxen -lees liberaal en seculier- de cultuur springlevend houden, er is een wezenlijk verschil tussen die twee stromingen qua religie, visie en het uitdragen daarvan op het huidige Israel ! Zie ik dat fout, fluit me gerust en graag terug !

    Liked by 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Dank je wel Rookmelder.
    Ik wil graag nog ’n stapje verder gaan met het voorlichten van Mario, zodat hij een wat zuiverder beeld krijgt van de werkelijke situatie betreffende de relatie tussen de èchte Israëlisch en de orthodoxe Joden.
    Israël zal nooit het Orthodoxe geloof afzweren.
    Inderdaad vormt het geloof de wortels van de Israëlische samenleving en dit in dezelfde verhouding zoals hier onze Joods-Christelijke beschaving.
    Het èchte probleem met alles wat zich in Israël orthodox noemt, is het feit dat deze mensen in belangrijke, zo niet allesomvattende mate buiten de moderne realiteit staan en van daaruit een hinderpaal voor het moderne Israël vormen.
    Uit eigen ervaring kan ik je ook vertellen dat waar ik ook ooit de gelegenheid heb gehad om “contact” te hebben met orthodoxe Joden, ik altijd met ’n bijzonder onvoldaan gevoel huiswaarts keerde.
    Gewoon omdat deze mensen zich buitengewoon “bovenmatig-superieur” voelen en inderdaad ook nog immer leven in omstandigheden die wij al eeuwen geleden ontvlucht zijn.
    Bovendien leven ze geestelijk ook nog steeds in tijden van vèr vóór de donkere middeleeuwen, met alles er op en er aan.
    Kom me nou niet aan met dat dit niet voor alle orthodoxen geldt.
    Feit is dat ik tijdens mijn talloze ervaringen met moderne Joden en moderne Israëlisch,als het gesprek ging over het probleem in Israël met de orthodoxe Joodse inwoners altijd hetzelfde oordeel hoorde.
    Een orthodoxe Jood is ’n lastpost, 10 vormen ’n serieus probleem en met 100 ben je verloren.
    Men ging zelfs zo ver te stellen dat àls Israël ooit zou worden vernietigd, dat in belangrijke mate komen door de enorme bevolkingsaanwas van orthodoxe Joden en hun invloed op de samenleving..

    Verder weet ik niks van HaShem.
    Is dat ’n voetbalclub van de orthodoxen of zo?

    Like

   • Rookmelder zegt:

    @Paul, er was een -licht- vermoeden toen ik je reactie las, “orthodoxen die in Polen uitgevonden zijn”. Dat zijn de voorlopers van de huidige moderne orthodoxen, die pas na de oorlog -1967- zich duidelijk zijn gaan profileren met een -afgezwakte- religie, politiek -liberalen- en er een hele andere visie op nahouden v.w.b op de ontwikkelingen van het huidige Israel, incl. voor wat betreft het terughalen van de Joden wereldwijd naar hun thuisland. En dat schuurt met de “oude” orthodoxen die in jouw reactie de lastposten zijn !
    P.S.: Haha, Hashem is geen voetbalclub, maar Hebreeuws voor God…….

    Like

 3. Joannes den Hollander zegt:

  Tot ver na de oorlog waren Polen ware meesters in het martelen en uitroeien van etnische minderheden waar ze al generaties lang mee samen leefden. Dat gold overigens voor vrijwel alle midden en Oosteuropese staten. De multicultuur hebben ze dan ook volledig uitgeroeid en dat willen ze uiteraard zo houden. Veel van hun marteltechnieken kregen zelfs de voormalige nazi’s nog rode koontjes van.

  Het woeste continent van Keith Lowe gaat hier uitgebreid op in. Een aanrader. Nu in de aanbieding bij Bruna voor slechts 10 Euro.

  Like

  • Johan zegt:

   Wat een bullshit-verhaal. Ongehoorde nonsens ! De Polen hebben niemand uitgeroeid en niemand gemarteld na de oorlog. Ze waren zelf blij dat ze de Tweede Wereldoorlog overleefden.
   Heeft U hier ook bewijzen van, van uw kletspraatjes ?

   Like

   • Mario Schettini zegt:

    Geachte heer Johan,
    Polen hebben altijd – uitzonderingen daargelaten – een grote haat voor Joden gehad. dat mag en niemand beschuldigt de Pool van anti Joods sentiment. ik ben diverse malen – de laatste maal in 2017 – in Polen geweest en telkens vallen mij de zeer anti joodse leuzen op. door het aannemen van deze wet probeert Polen zich te bevrijden van het anti joodse sentiment – vergeet niet dat Polen zeer katholiek is en de RK kerk is per definitie anti Joods – en het resultaat is, dat Polen door deze wet juist de aandacht op de Poolse haat t.o.v. Joden heeft gevestigd. Dom, dom, dom!

    Like

   • Joannes den Hollander zegt:

    Het woeste continent van Keith Lowe gaat hier uitgebreid op in. Een aanrader. Nu in de aanbieding bij Bruna voor slechts 10 Euro.

    Het laat aan duidelijkheid niets te wensen over Johan. Met name de jaren direct na de oorlog gingen ze als beesten tekeer. Naar Polen terugkerende Joden die de Duitse concentratiekampen hadden overleefd wachtte een volgende verrassing. Wat de Duitsers niet was gelukt kregen de Polen wel voor elkaar. Joden werden massaal uitgeroeid. Verder werden de nog in Polen aanwezige concentratiekampen gebruikt om etnische minderheden op te sluiten. Martelingen, verkrachtingen en uithongeren waren eerder regel dan uitzondering. Wat er allemaal gebeurde wordt in detail beschreven. Maar daar waren waren de Duitsers nog beschaafd bij. Een saillant detail is dat dit allemaal gebeurde onder toeziend oog van de toenmalige regering. Dit in tegenstelling wat de huidige regering beweerd zoals vermeld in bovenstaand artikel. Leger, politie en burgerij deden er allemaal aan mee. Hele dorp werden op deze wijze uitgeroeid.

    Ik kan er helaas niet anders van maken Johan. Ik gaf slecht enkele citaten weer uit bovengenoemd boek waar behoorlijk wat ooggetuigen aan het woord zijn geweest. Het zijn dus zeker geen kletspraatjes van mijn kant.

    Like

  • Jan zegt:

   In Oost-Polen wonen al vanaf 1300 moslims, nazaten van Tataren
   https://de.wikipedia.org/wiki/Lipka-Tataren

   Like

 4. Jules Vismale zegt:

  Ik was ooit in 2003 en 2004 op bezoek geweest in Polen waaronder in de grootste steden van dit land; Warschau, Krakau, Poznań, Gdańsk en Białystok, en ik ging op bezoek bij de voormalige vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau en Treblinka. Bij het voormalige station van het gelijknamige dorp waar zich een supermarkt in bevond werd ik daar door een stel Polen aangezien voor een jood uit Auschwitz (ik heb door het feit dat ik voor 25% Surinaams bloed bezit een getinte houd, bruine ogen en bruin haar)! Hoewel ik natuurlijk geen Pools praat en liever niet in het Duits wilde spreken zei ik in het engels dat ik uit Nederland kwam en toen keken zij me daar opeens aan alsof ik afkomstig was van Mars of Jupiter omdat ze daar geen Nederlanders waren gewend!
  Nadat ik de locaties van de twee kampen van Treblinka had opgezocht, ze waren allebei in 1943 na een opstand ontmanteld waardoor er dus weer gewoon bos groeide, ging ik naar het paddenstoel-achtige monument met 17,000 herdenkingsstenen daaromheen met de namen van Europese steden daarop waar de 750.000 tot 800.000 joden hier naar toe waren gevoerd! Ik rook toen zelfs op die lugubere plek, waar al de vermoorde joden waren vergast, doodgeschoten of doodgemarteld, een sterke schroeilucht in de bossen alsof de bomen de brandlucht van de reusachtige roosters, waar de nazi’s de joden op cremeerden, hadden geabsorbeerd!

  Like

 5. Johan zegt:

  Beste mensen,

  Nu even een algemeen verhaal. Even stoppen met al die onzin over Poolse mensen en concentratiekampen. Het waren de Duitsers die de concentratiekampen hebben uitgevonden.
  Ten tijde van WO II was Polen een bezet onderdeel van Nazi-Duitsland. De Duitsers hebben hun kampen toen in Polen opgericht en geopend, omdat ze dat een goede plek achtten. Daar konden de Polen niets aan doen. Stel je voor, dat de keuze indertijd op Nederland was gevallen en dat de huidige pers het nog constant heeft over Nederlandse kampen. Dan zou men in Nederland toch ook daartegen in opstand komen ?
  Heden ten dage praten veel journalisten over “Poolse kampen” als ze het eigenlijk over Duitse concentratiekampen hebben.
  Dat is dan ook de reden dat men het in Polen ondertussen spuugzat is. Immers, hierdoor is er constant de onterechte verbinding van Joden-uitroeing met Polen. Daarom : Polen wil dit niet meer en heeft daarom deze ‘wet’ uitgevaardigd.

  Overigens nog een saillant detail over de concentratiekampen : Toen ik in heel lang geleden in Auschwitz op bezoek was, stond er een bordje bij de ingang : ” Hier zijn 6 miljoen Joden vermoord”. Toen ik er jaren later kwam, stond er “Hier zijn 1 miljoen Joden vermoord”.

  Like

  • Henk der Niederlànderï zegt:

   Johan, dat van die bordjes klopt inderdaad.
   In eerste instantie stond daar 6 miljoen maar er zijn in Auschitz inderdaad ”maar” 1miljoen mensen vermoord.
   Hoewel dat ”maar” nog altijd zo ongeveer de hele bevolking van Amsterdam in houd.
   Later heeft men de aantallen van het kamp teruggebracht naar het werkelijke aantal van het kamp zelf.
   Het eerste bord verwees namelijk naar het totale aantal Joodse slachtoffers in alle 100 den kampen van de nazi’s.

   Like

   • Henk der Niederlànderï zegt:

    Trouwens incusief de massamoord op Joden in Rusland waarvan Babi Yar wel het meest weerzinwekkende voorbeeld is.

    Like

  • Jules Vismale zegt:

   @Johan, je vergist je! Het waren namelijk de Engelsen die aan het einde van de 19de eeuw in Zuid-Afrika de concentratiekampen uitvonden om daar (Nederlandse!) boeren in op te sluiten al hebben de Britten NIET de vernietigingskampen uitgevonden!

   Like

 6. Mario Schettini zegt:

  Geachte heer Vismale,
  eveneens ben ik ook in de vernietigingskampen geweest. ik kreeg een naar gevoel toen ik de ‘bedrijvigheid’ van de Pool bij het commerciële deel van deze kampen gadesloeg. ook de nare lucht is mij opgevallen hoewel ik die lucht niet direkt als ‘schroeilucht’ wil kenmerken.

  Like

 7. Rookmelder zegt:

  “Poolse kampen” is een heikel onderwerp, maar om daar nou een wet voor aan te nemen, mwah.
  Duidelijk is dat het Duitse kampen in Polen waren, komt bij de band tussen de RK -Polen- en de Joden niet warm of innig was/is. Hierbij doemt het beeld op dat het ook de razzia van Putten wordt benoemd, uitgevoerd door Duitsers, -mogelijk- geholpen door of met info van NSB-ers evenals zoveel ander razzia’s. Ook een bekende is de razzia in Amsterdam waarbij de Duitse politie wel degelijk geholpen werd door de Ned. politie, dat zal in Polen in de kampen -waarschijnlijk- niet anders geweest zijn.

  Like

 8. BertG. zegt:

  Lijken wel Turken, die hebben het liever er ook niet meer over dat je ze nog ergens aan herinnert.
  Ook daar hebben ze wetten die het ter sprake brengen van Armenië, je jarenlang problemen gaat opleveren.

  Like

 9. Don Tessers zegt:

  De Duitse vernietigingskampen werden bemand door: Duitse…. commandant, arts, kampbeulen, bewakers en uitvoerders. Dat het op Pools grondgebied gebeurde was misschien praktisch/strategisch en heeft niets te maken met Polen of Poolse burgers zelf. Dus verbod op foutief naamgebruik vind ik goed en is alleen maar ingesteld om voor eens en altijd verwarring te voorkomen.

  Like

  • Jules Vismale zegt:

   In de vernietigingskampen zoals Treblinka, Sobibor en Belzec werkten ook honderden Oekraïners, Russen, Letten, Litouwers, Volksduitsers enz. als kampbewakers en -beulen en velen van hen waren vaak nog wreder dan de SS!

   Like

 10. Wim zegt:

  Komt de negatieve aandacht hiervoor wellicht goed uit in het kader van het beschadigen van het imago van Polen, dat immers een EU onwelgevallige regering heeft en het waagt Brussel te dwarsbomen?

  Like

  • BertG. zegt:

   Wie hebben die wet dan bedacht, de Polen of de EU.
   Die negatieve aandacht zorgen ze toch echt zelf voor.
   Of hadden we dit niet mogen weten, om dat het een beetje slecht uitkomt op dit moment.

   Like

 11. BertG. zegt:

  e Albuquerque Monkey Test voor het eerst naar buiten gebracht door de New York Times en later overgenomen door de Süddeutsche Zeitung en andere Duitse MSM toont, hoe macaber het ook klinkt , dat onze Oosterburen hun streken nog niet verleerd zijn.

  Gedurende 14 uur moesten een tiental apen in een afgesloten ruimte de uitlaatgassen van een VW Beetle inademen, om voor het toch al door uitlaatgas schandalen geplaagde VW concern het bewijs te leveren, dat de uitlaatgassen van VW “schoon”zijn. Tijdens deze proeven mochten de apen naar cartoon filmpjes kijken, hetgeen zij volgens de naar buiten komende details over deze proeven reuzenleuk vonden.
  http://www.geennieuws.com/2018/01/vw-bmw-en-daimler-voerden-gaskamer-experimenten-uit-op-dieren-en-mensen-whats-new/

  Like

 12. Jan zegt:

  Verklaring van min.pr Mateusz Morawiecki

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s