Syrië: Turkije wil gebieden annexeren

Screenshot_52

Turkse soldaten.

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Delen van Noord-Syrië staan in feite al onder Turkse controle en worden successievelijk geannexeerd. Op deze gebieden wordt een historische aanspraak gemaakt.

Contra magazine

In de wereldpolitiek geldt in principe het recht van de sterkere. Diplomatie is een randverschijnsel, die eigenlijk alleen maar erger – dus volledige oorlogen – moeten verhinderen of gewoon alleen maar indammen. Turkije ageert in de eigen buurt gewoon ook volgens dit motto.

Toen de Turkse troepen vorig jaar in de Koerdische autonome regio in Noord-Irak hun posities behielden en Bagdad hier fel tegen protesteerde, had dit in feite geen effect. Waarom? De positie van Irak is zwakker dan die van Turkije, dat in de regio een sleutelrol speelt. Bovendien bezitten de Turken historische aanspraken op de regio, die afkomstig zijn uit de tijd van het Ottomaanse rijk.

Zoiets dergelijks is er op dit moment ook in Noord-Syrië aan de hand. Turkse troepen marcheren door de regio´s van Afrin en Sheba, direct aan de andere kant van de staatsgrens tussen beide landen. Officieel wordt altijd met de anti-terreurstrijd geargumenteerd, temeer omdat de daar agerende Koerdische milities nauw zijn verbonden aan de Turks-Koerdische terreurorganisatie PKK. Maar ook daar is sprake van historische gebiedsaanspraken.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, zei op een partijcongres van de regerende AKP: “Wij zijn een grote natie van de vrede, die we in Cerablus, Mare, Azaz, al-Bab en langs een grens van 2000 kilometer hebben geschapen. Dat zeg ik als minister van Binnenlandse Zaken. We hebben onze districtscommissarissen, politiechefs en commandanten van de gendarmerie in Azaz, Cerablus en Mare.” Maar deze steden liggen aan de andere kant van de grens in Syrië. Dat betekent: men bouwt nu al civiele Turkse bestuursstructuren op om zodoende voldongen feiten te creëren.

Turkije zal daarvoor op internationaal niveau geen consequenties te verwachten hebben. De Syrische president wordt door de westelijke politiek immers sowieso gehaat (en dat nog meer dan Recep Tayyip Erdoğan, die steeds opnieuw wordt aangevallen) en hoe zwakker de centrale Syrische regering is, des te gemakkelijker haar vijanden het hebben. Dan wil men gewoon ook graag wel eens een grensverschuivingen door de vingers zien – ook al worden deze in feite met militair geweld doorgedrukt.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Koerden, Rotzakken, Syrië, Turkije. Bookmark de permalink .

18 reacties op Syrië: Turkije wil gebieden annexeren

 1. Petra DeBoer zegt:

  Turkije heeft helemaal geen aanspraak op Syrië want er is de “Vrede van Lausanne” als vredesverdrag. Syrië was na WOI in handen van Frankrijk en in de “Vrede van Lausanne” zijn de grenzen van Turkije vastgelegd. Dat Erdogan het niet eens is met het vredesverdrag is bekend en hij wil in 2023 een hersteld Ottomaans rijk. Dat is 100 jaar na de “Vrede van Lausanne”. Dat hersteld Ottomaans rijk houd ook Jeruzalem in en dat kan de dictator vergeten. Syrië trouwens ook maar daar komt hij nog wel achter. De beelden van onmenselijk gedrag ten opzichte van Koerden door Turkse militairen in Syrië gaan al de wereld over en “onze” NATO bondgenoot houd zich niet aan het internationale oorlogsrecht. Bovendien is Syrië een soeverein land en heeft Erdogan daar niks te zoeken zonder mandaat van de VN en de NAVO bondgenoten. Denkt Erdogan nou echt dat hij Turkije en de economie in Turkije hiermee helpt? Hij helpt Turkije naar de ondergang en domme Turken idem dito want investeerders zullen weg blijven uit Turkije.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrede_van_Lausanne_(1923)

  Geliked door 1 persoon

 2. Hendrik zegt:

  Flikker maar eens een A-bom op Ankara

  Like

 3. Rookmelder zegt:

  Enigszins met -lichte- irritatie tik ik deze reactie, waar blijven de zakkenvullende betweters uit Brussel -EU- nou met hun correcte grote waffel en dreigementen ? Waren niet de conflicten tussen Servie en de moslims -jawel, alweer- aanleiding voor oorlog en bombardementen in Joegoslavie, met name in Belgrado ? En nu ? Doodstil zijn ze, de broekenschijters, muisstil in een hoekje afwachtend hoe dit conflict zich ontrolt. Bah, bah, wat een mietjes en lafaards…..maar dat weten de meesten hier al, nu de rest nog !!

  Like

 4. hans-e-pans zegt:

  Enige tijd geleden haden de Turken het over een bufferzone. Maar als je de oude kaarten erop nakijkt hoe het voormalig groot Ottomaanse rijk eruit zag, waar Erdogan naar streeft, dan komt deze bufferzone aardig in de buurt van deze oude grens van het voormalige groot Ottomaanse rijk.

  Like

 5. Don Tessers zegt:

  Ze willen optrekken naar het Zuid Oosten waar de Amerikanen een van hun basis heeft.
  Intimideren? Om te zien hoe de Amerikanen gaan reageren?

  Like

 6. renato zegt:

  De devaluatie van de Turkse Lira gaat in sneltreinvaart. Voor 1 Euro nu Tl. 4,69. En het gaat maar verder. Dus tijd voor politieke en militaire schijnbewegingen. Onder Assad is er, voor zover ik begrijp, vrijheid van religie. In Turkije staat practisch geen kerk meer overeind. Dat is overigens al een lange tijd het geval.

  Geliked door 1 persoon

  • Petra DeBoer zegt:

   @renato, klopt en investeerders blijven weg uit Turkije. Onder Assad was en is er vrijheid van religie. De christenen kunnen daar in vrijheid hun geloof belijden en vele moslims doen o.a. met de kerst mee als voor een kerk de lichtjes in een kerstboom worden aangestoken. Turkije onder Erdogan en de APK is islamistisch/jihadistisch en word het christenen en de alevieten (hebben geen moskeeën) heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk, gemaakt om er te leven.

   Like

 7. Flo zegt:

  Worden de terroristen door Israel aangepakt schreeuwen de linkse moord en brand ,waar zijn ze nu ??

  Like

 8. Stef zegt:

  Turkije hoort niet in de NAVO. Het zal tot een 3e wereldoorlog komen.
  Laten we hopen dat Trump en Putin elkaar begrijpen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Jan zegt:

  Erdopig start annexatie van Griekse eilanden

  Like

 10. Jan zegt:

  Een proxy-oorlog voor Amerika in Syrië?

  Erdogan belooft Amerika met totale vernietiging

  Israël vernietigt Iraanse doelen in Syrië, Amerikanen vernietigen Russische huurlingen in Syrië

  Like

 11. Jan zegt:

  Wat Putin deed en doet in de Oekraïne gebeurt nu weer, nu in Syrië: Huurlingenlegers inzetten in de oorlog om grondgebied te annexeren:

  Putin’s Pocket Army? The Rise of Russian Mercenaries in Syria

  http://www.theamericanconservative.com/articles/putins-pocket-army-the-rise-of-russian-mercenaries-in-syria/

  Like

 12. Jan zegt:

  Oorlog om een gaspijplijn? Zo heeft u het Syrische conflict nog niet bekeken.

  ….
  Het is 2009 wanneer de Syrische president, Bashar al-Assad, expliciet te kennen geeft dat Syrië een transitland wil worden van olie en gas. Assad verkoopt dit idee als zijn vier-zeeën-strategie waarbij de Middellandse Zee, de Kaspische Zee, de Zwarte Zee en de Golf door middel van pijpleidingen met elkaar worden verbonden. Op deze manier zou Syrië niet enkel nieuwe inkomsten genereren als doorgeefluik van olie en gas, ook het strategische belang van het land zou er in de regio en de wereld met sprongen op vooruit gaan. Assad probeert het idee te verkopen aan iedereen die het horen wil.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/08/23/oorlog-om-een-gaspijplijn-zo-heeft-u-het-syrische-conflict-nog-niet-bekeken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s