Wanneer haalt de AfD de SPD in?

Screenshot_49

(Door: Michael Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

De SPD suist in de peilingen naar beneden, de AfD blijft stabiel. Het is slechts een kwestie van tijd wanneer de beide partijen van plaats verwisselen.

Contra magazine

De nieuwste peiling van INSA heeft het in zich: terwijl de SPD nog maar 17,5% van de stemmen krijgt, blijft de AfD stabiel op 14%. Rekening houdende met een schommeling van ongeveer 2% betekent dit: in feite gaan de beide partijen al min of meer gelijk op.

Het is moeilijk te zeggen wat meer tot de val van de SPD leidde: de weigering in het begin om coalitiegesprekken met de CDU/CSU te voeren, de daarna dus toch gevoerde gesprekken (“omvalpartij”), of gewoon alleen maar het verraad aan de eigen kiezers. Per slot van rekening kun je ook zeggen dat de arbeiders al tientallen jaren lang op de SPD stemmen (en deze ook vaak genoeg regeringsverantwoordelijkheid had), maar dat het hen uiteindelijk niet echt veel beter gaat.

Als je bedenkt dat de AfD (evenals Die Linke, die door INSA op 11% wordt geschat) door de opinieonderzoekers in principe klein wordt gehouden, opdat het volk niet ziet hoe groot de oppositie tegen het gevestigde partijsysteem al is, kun je wel degelijk zeggen: ongeveer een vijfde deel van de stemgerechtigden neemt sowieso niet deel aan de verkiezingen, een ander vijfde deel stemt op de oppositie (AfD, Die Linke, kleine partijen) en nog is er nog steeds drie vijfde deel dat op de CDU, de SPD, de Groenen en de FDP blijft stemmen.

Maar hoe lang nog? De SPD is er in ieder geval ijverig mee bezig zichzelf af te schaffen. En de CDU? De CDU en de CSU staan op dit moment ook  alleen maar bovenaan in de peilingen met symboolpolitiek – maar de misleiding van de kiezers zal op een gegeven moment ook niet meer zo functioneren zoals tot nu toe het geval is. En dan? Dan zullen de CDU en de CSU dezelfde val ondergaan als bij de SPD het geval is.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Michael Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Duitsland, gezond realisme, sociaaldemocraten. Bookmark de permalink .

6 reacties op Wanneer haalt de AfD de SPD in?

 1. paulzwueste zegt:

  Wat mij al die tijd al heeft verbaasd is waardoor die AfD steeds maar op die 14% blijft staan, terwijl de andere partijen in Germany massaal stemmen verliezen.
  Wie het weet mag het zeggen…

  Like

 2. Jan zegt:

  Hopelijk snel.

  Lid van de AfD? Dan kunt u geen lid worden van een bondsvoetbalelftal.

  In den vergangenen Tagen haben einige Bundesligaclubs erklärt, dass eine Mitgliedschaft bei ihnen nicht vereinbar sei mit der in der #AfD. Es folgte eine Medienkampagne gegen unsere Partei, die gestern Abend mit einem Beitrag und einem Interview mit dem Präsidenten von Eintracht Frankfurt im ZDF heute-journal ihren Höhepunkt fand. Darin wurde u.a. bewusst der Eindruck erweckt, die AfD sei eine Nachfolgepartei der Nationalsozialisten.

  Like

 3. Rookmelder zegt:

  “Wanneer haalt de AfD de SPD in ?” Als de tijd en de bevolking er klaar voor is, en die tijd nadert in een rap tempo als gevolg van de ontwikkelingen. Maar….dan moet de AfD wel mafklappers als Wagner weren en ook niet langer meer zulke infiltranten toestaan….

  Like

 4. Jan zegt:

  AfD’ers op carnavalszitting Mainz uitgemaakt voor hitleristen en hyena’s

  Liebe Leser, die politisch-literarische Mainzer Fastnacht war früher ein Höhepunkt für jeden politisch interessierten Sprachliebhaber.

  Nichts ist davon übrig geblieben. Schon im letzten Jahr glänzte diese einstmals grandiose Sendung mit skandalösen, hasserfüllten Tiraden gegen unsere Bürgerpartei; von “braunen populistischen Kanalratten” war die Rede, von “Geschichtsfälschern und Kleingartenfaschisten”, die gefälligst ihre Koffer packen und Deutschland verlassen sollten.

  Zunächst sei zitiert Friedrich Hoffmann in der Figur des “Till” (angelehnt an Till Eulenspiegel), der den Mächtigen den Spiegel vorhalten sollte. Nachdem er im letzten Jahr bei der Fernsehfastnacht außen vor bleiben musste, drehte er nun gleich richtig auf:

  “Im Bundestag sitzt, welch ein Grausen,
  die AfD jetzt ganz rechts außen.
  Weshalb im Reichstag wir erfahren
  dass hier nach über 70 Jahren
  nach Naziterror und Verbrechen
  Rechtsradikale wieder sprechen.

  Lars Reichow, Wahlmann der SPD bei der letzten Bundespräsidentenwahl. Zur Fraktion unserer Bürgerpartei im Bundestag äußerte er sich wie folgt:

  “Über 90 Abgeordnete hocken da unter der Kuppel in Berlin – es ist [mit sich fast überschlagender Stimme] EINE SCHANDE FÜR DEUTSCHLAND!

  Was das kostet! Denen müsste man die Diäten in Reichsmark von 1923 auszahlen. Mein Gott, mein Gott, was für ein Durcheinander in der Politik. Reißt Euch doch mal endlich zusammen, die Hyänen warten doch nur darauf, die Demokratie aufzufressen.”
  ….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s