Hier zijn ze dan, die geheime stukken uit 1963 over de gaswinning in Groningen

Screenshot_80

Sijbrand Nijhoff

(Door: Maaike Wind)

Al jaren werd er naar gezocht: de geheime overeenkomst over de gaswinning uit 1963. Tot nu. Wat blijkt? De rol van de staat is beduidend groter dan gedacht. En opzeggen kan zomaar niet. „De partijen zijn zo elkaars gevangene.”

Tweede Kamerleden vragen de minister er al jaren om, journalisten en burgers zijn er al tijden naarstig naar op zoek. De grote vraag: wat staat er precies in die mysterieuze overeenkomst die Staatsmijnen, de NAM en de voorlopers van Shell en Exxon op 4 maart 1963 met elkaar sloten en waar minister De Pous van Economische Zaken zijn goedkeuring aan verleende? En waarom is het document, 55 jaar nadat de handtekeningen werden gezet, nog altijd geheim?

Antwoorden bleven tot dusver uit. Wob-verzoeken werden steevast afgewezen, verzoeken van Kamerleden werden niet gehonoreerd.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Censuur, demoniseren, Elite, establishment, Graaien, Groningen, Hypocrisie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Overheid, Rotzakken, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

15 reacties op Hier zijn ze dan, die geheime stukken uit 1963 over de gaswinning in Groningen

 1. Een beetje jurist zal zeggen dat omdat de inhoud als Geheim is geclassificeerd ze als niet gepubliceerd dienen te worden beschouwd. Minister: Ik kan daar niets over zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 2. BigLJohn zegt:

  Alles spreekt elkaar tegen. Die stiekeme overeenkomst dat er tot het einde gas geleverd moet worden, en het feit dat men sinds kort de gasproductie steeds verder wil afbouwen vanwege die aardbevingen in Groningen. Leuk voor de industrie, en de particulieren dat afbouwen, want; Deens gas of Russisch gas is geen alternatief zegt men omdat dat een ander soort gas betreft waardoor de c.v. ketel bij de mensen thuis, en installaties bij de industrie moeten worden omgebouwd (erg duur), of in het andere geval de aanbieder van dat gas dure investeringen zou moeten doen. De politiek was en is een grote vieze stinkende beerput. Wie weet wat voor viezigheid ze nog meer met ons uit gaan halen !

  Geliked door 1 persoon

 3. ReaGluurder zegt:

  De gasbel is in een paar generaties verkloot en de opbrengsten, minstens 500 M I L J A R D, zijn voor een groot gedeelte in het ‘sociaal domein’ (lees de omvolking / zielenpietenindustrie!) gepompt! Een provincie verkloot, een heel land verkloot!

  Geliked door 1 persoon

 4. kampersrene zegt:

  Wat is nu het meest gevaarlijke de gaswinning of de Islamwinning ?

  Geliked door 1 persoon

 5. Johanna zegt:

  Het is dweilen met de kraan open, huizen repareren wachten op de volgende aardbeving weer enorm veel moeite moeten doen om vergoeding te krijgen en dan vervolgens weer repareren? is toch zinloos? Uit onderzoek is al gebleken dat er doden vallen door de stress die dit alles geeft. Sinds de aardbeving bij Huizinge in 2012 ( en de rest daarna) is de toekomst hier zeer onzeker geworden het is een heel akelige ervaring als de grond rommelt als stevig onweer maar dan van onderen dus, zelf ben ik huiverig geworden voor zinkgaten en met dat idee val je niet meer lekker in slaap plus het gevoel van machteloos te staan tegenover de NAM, Shell, Exxon en uiteraard de Staat, ik kan alleen nog zeggen; meneer de President en directeuren slaap zacht…

  Geliked door 1 persoon

 6. Bagul zegt:

  Knap dat deze meneer Nijhoff tot nu toe gewoon is gebleven. Een hoorzitting een paar jaar geleden in de 2de kamer. Wat protestacties zo hier en daar. Af en toe piepen en kraken bij zoveel onrecht en frustratie. En dat met al die wetenschap. Dat de staat, de overheid met al zijn leugenachtige ministeries eigenlijk maar op één ding uit is; namelijk de burger uitkleden tot op het bot. Letterlijk. En dan niet naar Den Haag rijden om er een paar af te knallen. Als voorbeeld dienende. Als martelaar voortaan de geschiedenisboekjes ingaan. Niks van dat alles. Kleinkinderen? Moraal? Gewetensbezwaar? Een fijne echtgenote? Wie zal het zeggen! Hij legt eigenlijk de zwakke plek bloot waar dit hele land aan kapot gaat en is gegaan. We doen helemaal geen reet! Nu niet en nooit niet. Niet als we overlopen worden door moslimtuig, niet als we telkens weer veraden worden door de regering. Nooit! Niets! Nergens! Veel plezier vanavond bij ‘The Voice’. Slapend slap nikszeggend volk!

  Geliked door 3 people

 7. ildiko zegt:

  wie kan mij hier echt wijs maken???? wij importeren toch gas uit Rusland, is dit nog niet beter en goedkoper dan onze eigen gaswinning?????of onze eigen gas wordt weer geëxporteerd naar ????? ik begrijp helemaal niks meer van.

  Geliked door 1 persoon

  • Rookmelder zegt:

   @ildiko, in 2015 was het nog 7,5 miljard kubieke meter, daarna kwamen de sancties en bij mijn weten -twijfel- was dat ook v.w.b. invoering gas daar vandaan, daarnaast zijn er verschil van samenstelling van gassen uit andere landen, of dat buiten de industrie ook geschikt is voor huishoudelijk gebruik ?

   Like

 8. BertG. zegt:

  Wie nu precies als exploitant kan worden gezien?
  Het huis van oranje nassau. Zo duidelijk als wat.
  Ga maar na, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Shell.
  En wie zijn daar de grootste aandeelhouders in? Juist.
  En die zijn echt van plan om ook maar 1 stuiver voor die stomme achterlijke Nederlanders uit te trekken.
  Daarom komt er ook niks boven water, wie daar nou precies achter zit.

  Geliked door 1 persoon

  • Bagul zegt:

   Juist BertG.

   Er zit er ééntje tussen die ook nog 600 pandjes heeft in Amsterdam want ja, stop je geld in stenen! Een ordinaire roversbende die vlak onder zich een kring hebben, voorzien van het juiste soldij, die ze in staat stelt dit te kunnen blijven doen. Een kring van meelopers bestaande uit Marine, Landmacht en Luchtmacht. Politici die dat aansturen en burgervaders die vervolgens via de CvdK aangestuurd worden. In 1677 hadden ze állemaal op de brandstapel terecht gekomen. Man wat kook ik van gecontroleerde woede. Eens komt de dag dat dit alles wordt rechtgezet. En… die is niet ver weg meer…

   Like

 9. Rookmelder zegt:

  De regering en oliemaatschappijen, een pot nat, een grote laaielichtersbende, zorgvuldig opgebouwd en ondersteunt door list en bedrog !

  Geliked door 1 persoon

 10. Oeps48 zegt:

  Dames en Heren.
  De aardgasdeal is dus kennelijk een “GEHEIME” overeenkomst uit 1963 over een samenwerkingsverband een “MAATSCHAP”, die als een “NAAMLOZE VENNOOTSCHAP” moet worden opgevat en niet ontbonden kan worden, om inschrijving in het “HANDELSREGISTER” te voorkomen, ondertekend door de “STAATSMIJNEN” (dus namens de staat), de “BATAAFSRE PETROLEUM MAATSCHAPPIJ” (de voorloper van Shell), de “STANDARD OIL COMPNNY” (de voorloper van Exxon), de “NEDERLANDSE AARDOLIE MAATSCHAPPIJ” en de “NEDERLANDSE STAAT”, minister De Pous. Hier is dus bewust, willens en wetens, alles in het werk gesteld, om transparantie te voorkomen. Wat moest er worden verborgen ??? Wat mochten wij niet weten ??? Dit lijkt mij dus niet koosjer. Het riekt, volgens mij, zelfs naar fraude. Het zou mij niets verbazen, dat deze constructie een toetsing door de rechter niet kan doorstaan en wellicht als nietig moet worden aangemerkt. Wat een gordiaanse knoop !!! Maar de facto functioneert deze constructie al wel 55 jaar.In al deze jaren zijn er dus enorme winsten van honderden miljarden gemaakt. Waar zijn die winsten naar toe gevloeid ??? hoe zijn die winsten verdeeld ??? Heeft de Nederlandse Staat wel voldoende winst ontvangen ??? In wiens zakken zijn die winsten verdwenen ??? Al decennia lang moeten wij van de opeenvolgende ministers van financieën bezuinigen, vanwege de zware lasten van de staatsschuld. Hoe kan de staatsschuld zo hoog zijn opgelopen, als er dergelijke grote winsten van de aardgaswinning zouden zijn binnen gevloeid ??? Waarom kregen we eigenlijk nooit details over die staatschuld te zien ??? Merk op, dat de meeste partijen van de “MAATSCHAP” inmiddels niet meer bestaan, of althans zijn opgegaan in andere constructies. Hoe zit het inmiddels met de aansprakelijkheid ??? Duidelijkheid over de aansprakelijkheid is immers één van de pijlers van het Nederlandse handels- en ondernemingsrecht. Wat een beerput !!! En die stinkt gruwelijk !!! Het is de hoogste tijd om die beerput leeg te halen.

  Like

 11. Vroeger werd het communisme genoemd als de politiek de bedrijven in de zak had. En fascisme als de bedrijven de politiek in de zak had. Vandaag hebben de communisten, de fascisten, de ambtenarij, de bestuurderij, de familiekartells, de zielepieterij en de NGO-industrie elkaar over en weer in de zak. Misschien dat er hier of daar na lang zoeken nog een eerlijke zwaluw rondvliegt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s