Sociaaldemocraten willen asielrecht op Deens grondgebied afschaffen

Screenshot_221

“Laten we Denemarken verenigen”, staat op de verkiezingsposter van de cheffin van de Deense sociaaldemocraten, Mette Frederiksen. Ze baart in Denemarken opzien met een radicaal voorstel om asiel in Denemarken af te schaffen.

(Door: Niels Anner – Vertaling: E.J. Bron)

DENEMARKEN – De sociaaldemocraten willen het recht op asiel in Denemarken afschaffen. In plaats daarvan zou het land vluchtelingenkampen in Noord-Afrika moeten exploiteren. Mette Frederiksen, cheffin van de Deense sociaaldemocraten, wil een radicale verandering in de asielpolitiek – niet alleen voor haar partij, maar ook voor de nationale politiek en uiteindelijk heel Europa. De 40-jarige stelt in een document deze eisen op, die zelfs doorgewinterde politieke vossen hebben overrompeld.

Kort gezegd wil Frederiksen het asielrecht op Deens grondgebied afschaffen: het dient voor niet EU-burgers niet meer mogelijk te zijn in Denemarken een asielaanvraag in te dienen. Wie dat probeert, aldus het plan, dient in een door Denemarken geleid kamp in Noord-Afrika gebracht te worden, waar de aanvraag behandeld wordt. Alleen direct door de VN uitgezochte quotavluchtelingen dienen het land nog binnengelaten te worden. Voor alle anderen moet gelden: wie in de Noord-Afrikaanse kampen asiel krijgt, moet daarna zijn leven in een VN-kamp voortzetten. Het doel zou zijn, zei Frederiksen, dat vluchtelingen in de eerste plaats helemaal niet naar Europa zouden proberen te komen. In plaats daarvan zou de VN aanlooppunt voor vluchtelingen in het Midden-Oosten of in Afrika moeten worden. Daartoe zouden harde onderhandelingen nodig zijn. Maar dan zouden doden in de Middellandse Zee voorkomen kunnen worden, zei de sociaaldemocrate, de cheffin van de grootste Deense partij, die echter in de oppositie zit. Haar omstreden voorstel noemt ze “nodig, als we voor Denemarken en voor de vluchtelingen willen zorgen”. Dat laatste wil ze met geld voor ontwikkelingshulp bereiken.

Frederiksen flirt met de “rechts-populisten”

Frederiksen eist voor Denemarken daarentegen een beperking van het aantal “niet-westerse” personen; het parlement zou voortdurend de bovengrens moeten vaststellen – bijvoorbeeld naar de behoeften van de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd wil Frederiksen de integratie verbeteren en de verplichtingen aan buitenlanders met een sociale uitkering verhogen.

Dat de aanscherpingen van de sociaaldemocraten komen, zorgt in Denemarken voor verbazing, maar niet voor schokgolven. De partij neemt op veel terreinen een middenpositie in en onderscheidt zich af en toe maar weinig van de regerende liberalen – en Frederiksen heeft in de afgelopen jaren ook steeds meer met de “rechts-populistische” Deense Volkspartij (DF) geflirt. Deze had met een sociale, maar buitenlander-vijandige politiek met succes kiezers bij links weggehaald. Maar nu neemt Frederiksen voor een toekomstige verkiezingscampagne een positie in met een onderwerp, waarbij de afgelopen 15 jaar de burgerlijke partijen en de DF het voor het zeggen hadden. Wanneer Frederiksen hier haar paaltjes in de grond slaat, kan ze weliswaar niet, zoals tot nu toe, op de ondersteuning van de kleinere linkse partijen rekenen. Maar ze kan, rekent ze op, haar kiezersbasis verbreden – en indien nodig een coalitie met rechts aangaan.

De reactie van de voorzitter van de DF, Kristian Dahl, was dienovereenkomstig: waarom tot de verkiezingen wachten, waarom niet meteen de asielpolitiek revolutioneren? Zijn partij had vluchtelingenkampen in Afrika al eerder naar voren gebracht. Dat noemde Frederiksen destijds “onfatsoenlijk”. “We kunnen mensen niet als verhuisdozen heen en weer schuiven”, zei ze. Maar nu zou de situatie anders zijn. Het grootste deel van de politieke tegenstanders, maar ook asiel- en rechtsdeskundigen, reageerden echter met hoofdschudden: het voorstel zou inhumaan en niet met de mensenrechten verenigbaar zijn – en onrealistisch. Vooral het idee van “veilige Deense kampen” in Noord-Afrika wordt bekritiseerd, want geen enkel land daar geldt als stabiel. Tunesië heeft al verzet aangekondigd.

Een voorstel voor de verkiezingscampagne, dat geen problemen oplost

Bovendien, aldus de tegenstanders van Frederiksen, zou zo´n politiek met de EU en de VN gecoördineerd moeten worden, waar grote vraagtekens bij te plaatsen zijn. Commentatoren bevestigen weliswaar dat Frederiksen een dringend probleem aantoont – de niet functionerende vluchtelingenpolitiek. Maar met een holderdebolder actie, die niet in te voeren zou zijn, zou men weliswaar verkiezingscampagne kunnen voeren, maar geen problemen oplossen. Anderen heffen waarschuwend hun wijsvinger op: veel nu ingevoerde aanscherpingen van de immigratiepolitiek zou men nog maar 15 jaar geleden niet voor mogelijk hebben gehouden.

Bron:
www.luzernerzeitung.ch
Door: Niels Anner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Klaas”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Integratie", "Vluchtelingen", Afrika, Arabische wereld, asielwaanzin, Denemarken, EUSSR, Illegalen, Immigratie, Midden-Oosten, sociaaldemocraten. Bookmark de permalink .

8 reacties op Sociaaldemocraten willen asielrecht op Deens grondgebied afschaffen

 1. Taljaard zegt:

  Ze bestaan dus nog; verstandige socialisten.
  Moge dit goede voorbeeld goed doen volgen.
  Dan krijgen ze misschien wat kiezers terug.

  Like

 2. Marc zegt:

  Ja, ja. Asielrecht afschaffen, maar ondertussen zou het parlement een bovengrens moeten vaststellen naar de behoeften van de arbeidsmarkt. Dit meten met twee maten maakt asielrecht en arbeidsrecht op zo’n manier inwisselbaar, dat de natie nog steeds op de tocht staat. Want natuurlijk zal de arbeidsmarkt behoefte hebben aan ongeschoolde moslims. De grens staat dus nog steeds wagenwijd open!

  Like

 3. Pietersen zegt:

  Zijn de verkiezingen in aantocht ? Wantrouwen die hap, want EU-rechters of het EU-parlement kunnen hier een stokje voor steken en dat weet deze socialist ook wel.

  Like

 4. scherpschutter1943 zegt:

  te laat, het komt nooit meer goed.

  Like

 5. Henk der Niederlànder zegt:

  Een ding staat voor mij persoonlijk als een huis.
  Sociaal democraten, waar zit die adder onder het gras, want een sociaal democraat die op deze manier draait is per definitie niet te vertrouwen.
  Zal op het einde wel een verhaal wel het verhaal worden van die zogenaamde familiehereniging worden om alsnog de zaak zo te draaien dat er niks verandert

  Like

 6. Mary zegt:

  “Alleen door de VN uitgezochte quotavluchtelingen dienen het land nog binnen gelaten te worden”, dan blijft alles dus bij het oude en nog erger!!!!, de VN, EU, Soros etc. hebben allemaal hetzelfde duistere doel plan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s