Waar komen de denkverboden vandaan? Professor Jordan Peterson legt de nieuwe verpakking van het communisme uit

Screenshot_76

(Door: Joshua Philipp en Rosemarie Frühauf – Vertaling: E.J. Bron)

De denk- en discussieverboden in onze dagen vinden hun oorsprong in de “Postmoderne”.  Zijn denken beïnvloedt intellectuelen wereldwijd en bepaalt tegenwoordig onze samenleving. De professor in de psychologie, Jordan Peterson, informeert.

epoch times

“Postmoderne” – onder dit begrip breidt het communistische denken zich sinds de jaren-70 wereldwijd uit. Alleen werd het niet meer als zodanig herkend. De verpakking was nieuw.

De Postmoderne beweerde dat kennis en waarheid slechts sociale constructies zijn – en verkreeg daarmee verbazingwekkende invloed op de intellectuelen.

Een golf van scepsis en van wantrouwen overrompelde vanaf dat moment alles: men twijfelde aan filosofie, geschiedenis en alle overtuigingen die tot dan toe de grondpijlers van de westelijke civilisatie waren geweest.

In de jaren-70 werd het Postmodernisme en vogue, “nadat het klassieke marxisme, in het bijzondere het economische, dusdanig grondig in diskrediet was geraakt, dat niemand, behalve een absoluut verwerpelijk persoon, er openlijk voorstander van kon zijn”, zegt de Canadese professor in de psychologie Jordan Peterson van de Universiteit van Toronto. Hij gaf hierover aan “Epoch Times” een uitvoerig interview.

De ontluistering van het communistische regime

Het zou niet mogelijk zijn om onze huidige samenleving te begrijpen zonder de Postmoderne te bekijken, zegt Peterson: “Omdat de Postmoderne in velerlei opzichten – vooral de manier waarop hij zich politiek vertoont – de nieuwe vermomming van het oude marxisme is.”

“Zelfs de Franse intellectuelen moesten aan het eind van de jaren-60 toegeven dat het communisme echt een slechte zaak was”, zegt hij. Vanaf dat moment gaven de communisten een nieuw imago aan hun ideologie – het verbreidde zich nu onder het pseudoniem van de Postmoderne.

“Op deze wijze ontstond de identiteitspolitiek”, zegt Peterson. En zij verbreidde zich als een lopend vuurtje vanuit Frankrijk via het Engelse Instituut van de Yale University in de VS en daarna “overal naartoe”.

“Het marxisme predikte dat de natuurlijke en economische feitelijkheden een strijd tussen het proletariaat en de bourgeoisie zouden zijn. Het beweerde dat economische systemen de mensen tot slaaf maken en beneden houden”, aldus Peterson.

Het experiment was mislukt

In zijn praktische uitvoering liet het communisme meermaals zien dat het de omstandigheden verergerde. In de loop van de 20e eeuw werd het op veel plaatsen in de wereld met “absoluut moorddadige resultaten” gevestigd. “Het was de meest vernietigende economische en politieke doctrine die ooit door de mensheid werd bedacht”, aldus Peterson. Met zijn systeem van de terreur en de politieke moorden stelde het communisme alle systemen tot dan toe in de schaduw – in minder dan honderd jaar werden meer dan 100 miljoen mensen vermoord.

En toch wordt vandaag “de volle omvang van de catastrofe” nauwelijks nog aan leerlingen op school bijgebracht. “Mijn studenten weten meestal helemaal niet wat er tussen 1919 en 1959 in de Sovjet-Unie onder Stalin en Lenin gebeurde. Ze hebben er geen flauw idee van dat er miljoenen, zelfs meerdere tientallen miljoenen mensen door dit regime gedood werden en dat er nog meer gemarteld werden en verruwden – over Mao maar helemaal te zwijgen.”

Daarom moesten aan het eind van de jaren-60 zelfs Franse intellectuelen zoals Jean-Paul Sartre toegeven dat het communistische experiment – om het even of het nu ging om marxisme, Stalinisme, Maoïsme of welke andere variant dan ook – een “absolute, catastrofale mislukking” was.

De nieuwe verpakking

Maar in plaats van hun ideologie op te geven, gaven ze haar gewoon een nieuw imago en een andere naam. “Ze waren allemaal marxisten. Maar ze konden geen marxisten meer zijn, omdat men aan het eind van de jaren-60 niet meer kon beweren marxist en mens tegelijk te zijn”, aldus Peterson.

De Postmodernisten gebruikten daarom de volgende truc: “Ze speelden niet langer de arbeidersklasse tegen de bourgeoisie uit, maar in het algemeen de onderdrukten tegen de onderdrukkers. Dat opende de mogelijkheid om veel groepen in te delen in onderdrukkers en onderdrukten.” Hetzelfde narratief van de klassenstrijd werd daarna onder een andere naam voortgezet.

“Het ging om macht”

“Het ging niet meer specifiek om de economie. Het ging om macht. Voor de postmodernen gaat het altijd alleen maar om macht. Dat is ook de eigenlijke reden waarom ze zo gevaarlijk zijn. Want als je discussieert met iemand die alleen maar gelooft in macht, dan wordt deze iemand door niets anders gemotiveerd dan het verkrijgen van macht, want wat blijft er anders voor hem over?”, zegt Peterson.

En dit zou ook de reden voor de politieke impasses en discussieverboden in onze dagen zijn. “Er is geen sprake van logica, doorvragen, onderhandelingen, geen dialoog, geen discussie, en er bestaat ook geen uitwisseling van gedachten en geen consensus. Het gaat gewoon om macht.”

“Dus zien we sinds de jaren-70 hoe de identiteitspolitiek zich onder het mom van het Postmodernisme snel uitbreidt aan de universiteiten”, zegt hij. “Inmiddels domineert het alle geesteswetenschappelijke faculteiten – die volgens mij allemaal al dood zijn – en tegelijkertijd het grootste deel van de sociale wetenschappen.”

“We hebben de hele tijd extreem radicale, postmoderne linkse denkers gefinancierd, die het er alleen maar om gaat de fundamentele substructuren van de westelijke civilisatie te vernietigen. En dat is geen paranoia. Dat is her door hen zelf verklaarde doel.”

Groepsidentiteiten worden gehypet  

De postmoderne filosofie zou sterk gebaseerd zijn op de ideeën van de Franse filosoof Jacques Derrida, “die, vind ik, de meest bijtend de anti-westelijke filosofie formuleerde, die zo naarstig door de radicale linksen wordt gevolgd.”

“Mensen die deze leer in ere houden – deze radicale, postmoderne, communistische leer, die rassenidentiteit, seksuele identiteit, geslachtsidentiteit of welke soort groepsidentiteit tot het hoogste verheft – die hebben de controle over de meeste bureaucratische structuren van de lagere tot de middelste niveaus verkregen, evenals over veel regeringen”, aldus Peterson. “Maar ook in de Verenigde Staten, waar zoals bekend veel instellingen van de staat weer in Republikeinse handen zijn, hebben de postmoderne types bureaucratische organisaties op het middelste tot het hogere niveau geïnfiltreerd.”

“Ik vind dat de gevaren niet genoeg benadrukt kunnen worden”, zegt Peterson. “Ik vind ook dat de mate waarin onze cultuur geïnfiltreerd werd, niet genoeg benadrukt kan worden.”

Bron:
www.epochtimes.de
Door: Joshua Philipp en Rosemarie Frühauf

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", Barbarisme, Communisme, cultuurrelativisme, Hypocrisie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Marxisme, meningsdictatuur, nieuw fascisme, political correctness, propaganda, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

26 reacties op Waar komen de denkverboden vandaan? Professor Jordan Peterson legt de nieuwe verpakking van het communisme uit

 1. Petra DeBoer zegt:

  Een heel goed artikel, bedankt

  Like

 2. Thom zegt:

  Het gaat inderdaad om macht, maar daar gaat het bij alle stromingen om. Met dat geven van namen aan de huidige politiek overheersende trend kun je proberen allerlei namen te plakken zoals postmodernisme etc. Wat je tegenwoordig ziet kun je misschien het beste omschrijven als: “Europa is gek geworden”.

  Liked by 1 persoon

 3. Guardiacivil zegt:

  Daar heeft u wat werk aan gehad om te vertalen heer Bron.
  Ik moest het toch twee keer lezen om het goed te begrijpen.
  Deze stof is voor mij geen dagelijkse kost.

  Like

 4. Statler & Waldorf zegt:

  En giet over dit alles een saus euro-islam en voilà daar heb je de ‘toekomst’ van Europa.

  Liked by 1 persoon

 5. Sabeltant zegt:

  Professor Peterson heeft het goed gezien.

  De rooie kanker heeft zich flink in onze wereld uitgezaaid.

  De vraag is, hoe genezen we onze samenleving?

  Like

 6. Qvic zegt:

  Inderdaad alle logica ontbreekt en elke discussie gaan ze uit de weg. Om zo ook elke mogelijkheid om gedachtes van elkaar uit te wisselen, worden vermeden. Ze bouwen letterlijk hun ivoren toren ver boven alles en iedereen op, die een andere mening hebben. Zodat zij maar de absolute macht hebben en kunnen behouden. Daar wordt letterlijk alles voor in de strijd gegooid om die macht te kunnen behouden. Geweld en fraude schuwen zij niet, zolang zij maar winnen is hun motto.

  Like

 7. Perfide Albion zegt:

  Duitsland is na WO2 gedenazificeerd. In Japan is het Shintoïsme min of meer verboden in het openbare leven. Na de val van de muur zijn al die vieze gore communisten in Nederland vrolijk door gegaan.

  Nederland moet radicaal ontdaan worden van al het marxisme. Desnoods met harde hand. Dit kan zo niet langer. De smerige idee loze paupers zoals Rutte mogen en kunnen nog geen patatkraam runnen.

  Liked by 1 persoon

  • Petra DeBoer zegt:

   De communisten waren ook voor en na WOII al in Nederland en Rutte is niet van het marxisme maar van het liberalisme en kapitalisme.

   Like

   • Weethetwel zegt:

    Dat zou ik niet zo stellig beweren,Petra

    Like

   • Perfide Albion zegt:

    “De communisten waren ook voor en na WOII al in Nederland” Ehhh. Ja!!! En uw punt is?

    “Rutte is niet van het marxisme maar van het liberalisme en kapitalisme.” Een hond kan zichzelf wel een kat noemen maar wij weten allebei hopelijk dat het toch echt een hond is.

    Rutte is heel veel maar zeker niet rechts, zeker niet liberaal en zeker geen kapitalist. Ik geloof niet dat Hitler zo ver ging dat de organen van Duitse onderdanen tot eigendom van de Staat verklaard werden… Onder het bewind van Rutte gebeurt dat laatste wél.

    Als ik naar de daden van Marx Rutte kijk dan concludeer ik dat Marx Rutte een smerige marxist en een leugenaar is… Meer kan ik er niet van maken.

    Liked by 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @Perfide Albion, mijn punt is dat Nederlandse communisten zich niks aantrekken van wat er in Duitsland gebeurd. U had toch niet gedacht dat de ideologie van het communisme in Nederland of elders op de wereld zou verdwijnen na de val de muur?

    Rutte is centrum rechts en absoluut niet links, alleen moest hij helaas rekening houden met de linkse kerk om coalities te kunnen vormen voor zijn regeringen . Een marxist is hij zeker niet want een echte marxist zou nooit de effectenbeurs Wall street gaan bezoeken en er ook nog eens van genieten.

    Like

   • Perfide Albion zegt:

    @Petra de Boer.

    Ach. Rutte kan er eigenlijk allemaal niets aan doen..Hij moest wel. Sorry mevrouw. Zo werkt het natuurlijk niet.

    Een bezoek aan Wall Street! Toe maar! Zo ben ik ooit op het Rode Plein geweest….

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Perfide Albion, leg mij geen woorden in de mond die ik niet heb gezegd.

    Rutte zijn leugens ben ik meer dan zat en hoe eerder hij ophoepelt, hoe beter maar een marxist is hij niet.

    Like

 8. Pingback: Macht | toodlessss

 9. guusvelraeds zegt:

  Zéér herkenbaar. Vooral dat gedeelte waarin betoogd wordt dat het alleen om macht en om het vasthouden van macht gaat. Geen inhoudelijke argumentatie, meteen dé-humaniseren en godwinnen. Wat een armoedig zooitje maar helaas een nog steeds groot gedeelte van de samenleving is ook doordrenkt met deze progressieve drek. Iedereen vanaf HBO niveau zit tot over zijn oren vol met post moderne propaganda.

  Liked by 1 persoon

 10. louis-portugal zegt:

  We kunnen dat nu goed zien in de V.S. waar de meeste democraten zich flink rijk hebben “georganiseerd” en ze nu hun macht beginnen te verliezen vechten als straathonden.

  Liked by 1 persoon

 11. hendrikush zegt:

  Het linkse verdienmodel is gericht op de “zwakken in de samenleving”. Voor de sterkeren in de samenleving loont het dus om zich voor te doen als zwak.
  Als onze maatschappij zich weer gaat richten op de sterkeren in de samenleving loont het voor de zwakkeren om daar ook bij te willen horen. Zo kan de hele zieligheidsindustrie worden opgedoekt.

  Like

 12. Wachteres zegt:

  https://www.ninefornews.nl/eu-is-een-fascistische-communistische-dictatuur/

  “EU is een fascistische, communistische dictatuur”

  in Buitenland 26 april 2016 19:00 19 Reacties 3,521 Bekeken

  De Britse voormalig BBC-presentator David Icke is groot voorstander van een Brexit, een Brits vertrek uit de Europese Unie. Icke, die een populaire complotwebsite runt, heeft gezegd dat de EU een ‘fascistische, communistische dictatuur’ is en dat EU-leiders ‘duistere figuren zijn die je leven bepalen’.

  Hij zei: “De keuze is als volgt. Of je kiest voor ongekozen duistere bureaucraten die zich boven nationale wetten en parlementen plaatsen, of voor wetten die in Groot-Brittannië zijn gemaakt.”

  Icke vindt dat mensen wakker moeten worden. Hij zei dat de EU ‘één grote fascistische, bureaucratische, gecentraliseerde superstaat is

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s