Week van blunders

Screenshot_201

(Door: Ton Nijhof)

Een bewogen week, waarin de zeggenschap van de burgers weer verder werd beperkt. Het afschaffen van het referendum is natuurlijk het meest prominente voorbeeld, maar ook de orgaanclaim van de overheid is bedenkelijk. Tot slot was er de amokploeg van Erdoğan-partij DENK, die onder leiding van Kamerlid Öztürk vanaf de publieke tribune de verhandelingen luidruchtig verstoorde.

Om met het laatste te beginnen: de Tweede Kamer behandelde deze week ook de vraag of de Armeense genocide ook als zodanig benoemd mag en moet worden. Naar oordeel van de Kamer zou dat wel moeten, tegen de zin van Öztürk c.s. dus, maar de regering legde dat voorstel naast zich neer. Dat is erg dom. Turkije mag dan NAVO-partner zijn, maar is ook een dictatuur geworden onder Erdoğan. Het land voert een agressieve oorlog tegen de Koerden in buurland Syrië, bezet nog steeds illegaal een deel van het – Europese – eiland Cyprus, gooit de eigen burgers naar believen in de bajes en intervenieert schaamteloos in de rechtspraak. Verder schafte ‘NAVO-partner’ Turkije in notabene Rusland luchtdoelraketten aan voor een bedrag overeenkomstig de inkomsten uit de vluchtelingendeal met de EU. Waarom zou dat zijn? Wil Turkije wellicht ervaring opdoen hoe de F35 gevechtstoestellen zich gedragen tegen het S-400 systeem? Door de S-400 te kopen gaat Turkije ook nog eens een belangrijke en langdurige relatie met Rusland aan. Het gaat om een forse investering in een wapen dat onder normale omstandigheden tientallen jaren meegaat. Russische en Turkse specialisten zullen dan ook langdurig met elkaar samenwerken en contacten opbouwen. In hoeverre hebben straks ook de Russen inzicht in het radarnetwerk van de NAVO? En waarom hebben de Turken eigenlijk meer dan een miljoen manschappen onder de wapenen? Kennelijk niet omwille van de verwachting om op eigen gelegenheid Rusland buiten de deur te moeten houden. Daar is immers de NAVO voor, terwijl de Turken inmiddels dus hartstochtelijk zaken doen met de Russen.

Je kunt er wel heel goed het Avondland mee bezet houden, waar de ‘Gouden Appel’ nog steeds lonkt, binnenkort al 330 jaar… Kortom: de Turken zijn zo onbetrouwbaar als de neten en het kan geen kwaad ze dat voortdurend in te peperen. Het is jammer dat onze regering, om de Turken hun plaats in de geschiedenis te wijzen, de Armeense genocide vooralsnog niet als volkerenmoord noteert. Wat dat betreft is Trump zo gek dus nog niet: die schroomde niet om Erdoğan klip en klaar op enkele grenzen te wijzen. Dat zou navolging mogen vinden.

Referendum

Het afschaffen van het door Van Mierlo (1931-2010) zo vurig gewenste referendum werd deze week met precies 76 stemmen door het partijkartel, onder aanvoering van de D66-Marxisten, met tenenkrommend gekonkel en gedraai afgeserveerd. “Zonder last en ruggespraak”, kom er nog eens om. Na eeuwenlange overheersing door de adel en de aristocratie is het nu kennelijk de beurt aan het paternalisme van technocraten. Hun visie: ‘Burgers moeten het vormen van een mening aan ons overlaten, dat is beter voor de burger’. Maar natuurlijk: dat we daar zelf niet eerder op zijn gekomen! We konden al niet stemmen op burgemeesters of Commissarissen van de Koning, noch zelf in aanmerking komen voor de functies bij gebrek aan de juiste lidmaatschapskaart ener politieke partij. Wij kunnen stemmen voor gemeenteraden, provincieraden en de Tweede Kamer. Maar het daaropvolgende beleid kunnen wij niet bijsturen, laat staan sturen. Vanaf het moment van de sluiting van de stembussen moeten we afwachten wat er met onze stem gebeurt. Dat is het systeem van de 19e eeuw, waarin 80% van de bevolking geen onderwijs had genoten en van politiek net zoveel wist als een voormalig inwoner van Aleppo over het apotheekwezen.

Nu, anno 2018, kent Nederland een behoorlijk opgeleide bevolking die heel goed in staat is een afgewogen oordeel te vormen over maatschappelijke zaken. Sterker: onder invloed van sturing door de bevolking zouden politie en leger absoluut niet zijn afgezakt naar het huidige niveau. Zo staat de burger op het terrein van het openbaar bestuur nog steeds onder curatele: een kleine coöpterende elite bestuurt het land en de hele rest kijkt vrijwel machteloos toe.  De politieke partijen hebben het openbaar bestuur geleidelijk aan zo ingericht dat zij vrijwel geen tegenmacht ontmoeten: zij kennen zichzelf wel salarissen en subsidies uit de schatkist toe, en zendtijd uiteraard voor propaganda.

Zou dat niet heel anders moeten? Denkelijk wel, maar binnen de politieke elites wordt interventie door burgers maar lastig gevonden.

Orgaandonatie

Na veel vijven en zessen is de Eerste Kamer akkoord gegaan met een wet die bepaalt dat iedere burger, zonder uitdrukkelijke tegen-verklaring, instemt met orgaandonatie. Uw lichaam behoort de staat dus toe, tenminste zolang u dat lichaam niet zelf opeist. Het is een merkwaardige opvatting.

Natuurlijk: degenen die wachten op een orgaantransplantatie zouden belang kunnen hebben bij deze wet. Waar het echter om gaat is dat de burger zelf beslist, zonder dat opgedrongen te krijgen door de wetgever. Bovendien: wat zouden de effecten zijn op de handel in organen? Wanneer we nog even denken aan de jacht op DNA-gegevens en dat in relatie brengen tot de wirwar van stichtingen en clubjes rond de Universiteit van Groningen en het Groningse academische ziekenhuis, dan zouden wij ons toch eens achter de oren moeten krabben. Waarom zou de wetgever niet hebben gekozen om bij het aanvragen van reisdocumenten en dergelijke verplicht een vragenlijst toe te voegen omtrent orgaandonatie? Het antwoord is eenvoudig: met deze wet is de deur opengezet naar het verder oprekken van de lichamelijke integriteit.

Een week van blunders die we niet gemakkelijk moeten vergeten.

Door:
Ton Nijhof
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, dictatuur, Elite, establishment, Hypocrisie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk, Maffia, meningsdictatuur, moralisme, Nederland, nieuw fascisme, Overheid, politici, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

8 reacties op Week van blunders

 1. Anton Haksteeg zegt:

  De naam D66 dient omgevormd te worden tot D SS, de Landwacht van 44/45 waren lieverdjes in vergelijk met dit D SS tuig

  Geliked door 1 persoon

 2. Jean zegt:

  Het is al op zichzelf “een schande” dat dubbele nationaliteitsbezitters hier van hun tam tam mogen resp. kunnen maken waar ook in het land, gewoon bij het eerste geluid oppakken en afvoeren richting homelanden.

  Like

 3. Ad de Pree zegt:

  Nu ze de democratie naar het graf hebben gedragen rest de burger slechts een ding. Wat dat is, mag u zelf invullen.

  Like

 4. Henk der Niederlànder zegt:

  Mij lijkt het niet dst er blunders begaan zijn, maar moedwillig de zaak weer eens genaaid tegenover de burgers.
  En wat betrefd die orgaandonatie heb Ik al eerder gesteld dat de deur nu open staat om van de gangsters in Den Haag de grootste orgaanhandelaren te maken.
  Met mijn organen gaan ze in ieder geval niet slepen.
  Jammer voor degenen die ze nodig hebben maar het zijn en blijven wel mijn organen gemaakt door mijn Vader en Moeder.

  Like

 5. Statler & Waldorf zegt:

  ‘Een week van blunders die we niet gemakkelijk moeten vergeten.’

  Ik geef het collectief geheugen 48 uur.
  Daarna is het: wat eten we vandaag en heb jij nog sneeuwkettingen gekocht voor de wintersport.

  Sorry Ton Nijhof.

  Like

  • stapal zegt:

   Heel mooie reactie en helaas ook terecht. Dat mag iedereen zich aanrekenen. Het geheugen is korter dan een aardappel lang is. Maar: in tijden van oorlog haast het Westen zich naar het Oosten. Twello is zo slecht nog niet…

   Like

 6. Henk van Kesteren zegt:

  Beste Ad de Pree,

  Ik doe mee!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s