Emigranten: “Afrika zal zichzelf vernietigen”

Screenshot_226

(Door: Marc Dassen – Vertaling: E.J. Bron)

Wat zijn de werkelijke oorzaken van Afrika´s armoede? Te weinig ontwikkelingshulp uit Europa? Nee, zeggen twee Duitsers, die vier jaar lang door het continent getrokken zijn. Het reisverslag van de uit het Beierse Sauerlach afkomstige wereldreizigers Thomas Lehn (58) en Constanze Kühnel (45) maakt korte metten met menige mythe die veel Europeanen nu nog aanhangen. Voornamelijk met het geloof dat men de problemen van Afrika met geld of de transfer van Europese techniek of Duitse knowhow zou kunnen oplossen. Het “zwarte continent” heeft te kampen met moeilijkheden, die niet zo eenvoudig met onze denkwijze aangepakt of opgeheven kunnen worden, schetst het emigranten-stel in de “Merkur”.

CompactOnline

Hun ervaringen van de laatste vier jaar ter plaatse zijn zodoende volledig in tegenspraak met het denken van de Duitse regering, die onlangs de samensmelting van de ontwikkelingspolitiek en de “defensiepolitiek” heeft aangekondigd. Voorbeeldig ook Angela Merkel, die in haar zaterdag gepubliceerde podcast eiste dat de al lang mislukte beginselen van de subsidie en kredietverlening nog uitgebreid zouden moeten worden. “Hier zie ik een plicht voor heel Europa”, aldus Merkel letterlijk. Het al in het coalitieakkoord geëiste “Marshallplan voor Afrika” zou erbij moeten helpen dat het continent “mogelijk economische dynamiek kan ontplooien”. En opnieuw zouden wij Europeanen ertoe zijn geroepen om deze dynamiek veilig te stellen, want dit zou “in principe een taak van de ontwikkelde wereld zijn”.

Afrika moet zichzelf helpen

Wat het echtpaar over de toestanden in Afrika en vooral over de oorzaken van de armoede, het gebrekkige onderwijs en de zich nog altijd voortslepende ontwikkeling van veel Afrikaanse landen weet te vertellen, is voor diegenen die thuis gebleven zijn in veel gevallen opmerkelijk – niet in de laatste plaats, omdat in het kader van de nog steeds voortdurende asielcrisis ook de vraag naar de oorzaken in de zogenaamde “herkomstlanden” steeds vaker wordt gesteld. De wereldreizigers berichten niet zonder bitterheid over de toestanden daar:

“Wij houden van Afrika. Maar het frustreert ons compleet om te zien hoe dit continent zichzelf zal vernietigen.”

De beide hebben op hun reis met meer dan 1000 mensen gepraat. Ze hebben daarbij zowel de levensrealiteit van de arme boeren in Kongo leren kennen als die van de multimiljonair in Zuid-Afrika. Van deze schat aan ervaring zou menig autoriteit kunnen profiteren, bijvoorbeeld de Duitse Vereniging voor Internationale Samenwerking, maar het echtpaar heeft het gevoel dat hun medewerkers hier niets van willen weten, omdat zijn inzichten de tegenwoordig – zie Merkel – door de politiek gewilde logica tegenspreken. Lehn en Kühnel hebben vooral over de zogenaamde ontwikkelingshulp een duidelijke mening:

“Die hele ontwikkelingshulp is uiteindelijk een businessmodel, dat ook in Duitsland arbeidsplaatsen creëert.”

Frustratie over het “niet willen weten” van de politiek is in het interview met de beiden merkbaar. En ook de ignorantie in de berichtgeving zijn ze beu:

“De naïeve omgang van Europese media met dit thema verbaast ons zeer. Er worden tig miljoenen euro zinloos weg gegooid, ter plaatse wrijven de machtigen zich in hun handen en niemand hier snapt het. Komisch genoeg zijn Afrikaanse presidenten de rijkste ter wereld, hun volkeren echter straatarm. Dat maakt ons woedend en verdrietig”.

“Compact” heeft in het gesprek met de Duits-Congolese patriot, politicus en blogger Serge Menga al zeer gelijksoortige opvattingen vernomen. Ook hij is van mening dat in Afrika corrupte dictators hun zakken volproppen en dat Europa daar actief aan meedoet. Hoe verrassend is het, dat mensen met echte ervaring in dit opzicht het met elkaar eens zijn, maar dat de Duitse regering deze feiten consequent negeert? En zelfs de ontwikkelde Afrikanen ter plaatse schijnen de mening van de critici te delen. Mevrouw Kühnel zegt:

“Wij hebben daar ook over gediscussieerd met gestudeerde Afrikanen. Eentje vertelde ons: ´Houd eindelijk op met ontwikkelingshulp – wij moeten zelf door het tranendal gaan om op eigen benen te staan”

Hoe zinloos de zogenaamd goedbedoelde ontwikkelingshulp in de armste regio´s van Afrika in rook opgaat, daarvoor heeft ook haar man een zeer aanschouwelijk voorbeeld paraat, dat waarschijnlijk zeker geen op zichzelf staand geval is. Hij vertelt:

“In een dorp hebben ontwikkelingswerkers een thermo-oven geïnstalleerd. Die maakt gebruik van zonnewarmte en bespaart de vrouwen het gemeenschappelijke gierst stampen. Het idee erachter was om de dorpsvrouwen tijd voor andere dingen te geven. Alleen: die hebben helemaal niets anders te doen, omdat efficiëntie in Afrika geen rol speelt – het gierst stampen was de dagelijkse maatschappelijke gebeurtenis, en dat heeft men van hen afgepakt. Op een bepaald moment ging de oven kapot. Niemand vond het erg. Men leefde gewoon verder zoals in de tijd voor de oven.”

Voor het echtpaar uit Beieren is na vier jaar Afrika aan den lijve te hebben ondervonden heel duidelijk:

“Het probleem is dat wij met onze Europese denkwijze de zaken aanpakken, een denkwijze die lichtjaren ver verwijderd is van de Afrikaanse.”

De lange mars naar het noorden

De oorzaken voor armoede en onderontwikkeling zijn er niet, zoals door velen graag wordt gesuggereerd, in gelegen dat Duitsland of Europa het continent uitbuiten of niet genoeg ontwikkelingshulp verlenen, eerder integendeel. De ware kern van het probleem bestaat erin dat Afrika – op grond van een gebrekkige respectievelijk niet aanwezige onderwijscultuur – helemaal geen basis heeft waarop de een of andere economische groei zou kunnen plaatsvinden. De basis voor efficiëntie en productiviteit ontbreekt. Daarom kan het helemaal niet anders zijn dan zoals het nu loopt: geldbetalingen uit ander elanden sijpelen weg in een moeras, dat beheerst wordt door stamhoofden en dictators:

“School is puur uit het hoofd leren”, zegt het echtpaar…

“… met als gevolg dat de meeste Afrikanen geen gevoel voor logisch denken ontwikkelen. Daar zijn ze helemaal niet in geïnteresseerd. Ze plannen niet, maar leven in het hier en nu. Daar sta je soms versteld van te kijken, zelfs bij gestudeerden. Daarom bestaat er in Afrika geen ondernemende middenstand en zodoende nooit genoeg banen.”

Zoals al gezegd: Afrika moet zichzelf aan de eigen haren uit de puree trekken – de wereld kan, als hij werkelijk wil helpen, er alleen maar over nadenken of er mogelijkheden van ontwikkelingssamenwerking bestaan die uiteindelijk niet als “businessmodel” in de eerste plaats in het eigen belang zijn. En terwijl de internationale politiek de groeve steeds dieper graaft, rolt de volgende volksverhuizing op Europa af. Thomas Lehn weet na zijn ervaringen zeker:

“De 1,1 miljard inwoners zullen tot het eind van deze eeuw 5 miljard worden, nu al is 60% jonger dan 15 jaar, voor wie er echter nog scholen nog werk zijn. Ieder project wordt zo een misdruk (…) Dat wil zeggen, uiteindelijk zal er een enorme volksverhuizing komen – daarbij is hetgeen we nu dagelijks in de Middellandse Zee meemaken slechts kinderspel.”

Home sweet Home

Eind februari wil het globetrotter-echtpaar weer terugvliegen naar Afrika, om van daaruit naar het noorden te reizen, via het Arabisch schiereiland naar Pakistan, India en Rusland. Zojuist aangekomen in Duitsland hebben beide gemengde gevoelens.

Positief, vooral na de ervaringen van de afgelopen jaren, is voor beide dat in Duitsland nog steeds orde, stiptheid en efficiëntie heersen. De binnenkomst in Duitsland ging snel en ongecompliceerd:

“Slechts een sensationele 35 minuten na de landing van ons vliegtuig zitten we al in de trein naar Sauerlach! Uitstappen, paspoortcontrole, bagage pakken, douane, ticketverkoop – dat gaat snel. In windhoek zou datzelfde minstens twee uur duren.”

Duitsland is eveneens lichtjaren ver verwijderd van de hygiënische toestanden in Afrika, wat een grote opluchting is, want “in Afrika stik je in het vuil”, aldus Thoma Lehn. En verder: “Tot 80% zijn daar geen toiletten. Hier, in Duitsland: dat is een andere wereld.” Lehn en Kühnel schijnen er vooral verbaasd over te zijn dat ze niet – zoals blijkbaar gebruikelijk in Afrika – constant bestolen worden:

“We zetten onze koffers naast de deur in de trein, gaan twee banken verderop zitten. En ook na meer dan twintig stations staat de bagage er nog – doet dat maar eens in Kaapstad of zo…”

Wat hen echter het meest opviel, was de stilstand in Duitsland:

“Er schijnen veel dingen niet veranderd te zijn – de bondskanselier is nog steeds dezelfde en Bayern München is nog steeds Duits kampioen.”

Als het nog lang bij de stilstand in de regering blijft, dan zullen de beide het verschil met Afrika vermoedelijk alleen nog kunnen merken aan het weer…

Bron:
www.compact-online.de
Auteur: Marc Dassen

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika. Bookmark de permalink .

45 reacties op Emigranten: “Afrika zal zichzelf vernietigen”

 1. Johan zegt:

  Geef 250 euro aan iedere vrouw in Afrika, die zich laat steriliseren. Dat is de enige zinvolle “ontwikkelingshulp”, die effectief is. Op termijn is dit een win/win situatie voor zowel Afrika als Europa.

  Geliked door 3 people

  • Tistochwat zegt:

   @ Johan 25 februari 2018 om 15:40

   Ik stel voor om de ‘heren’ daar te steriliseren, dat is een goedkopere ingreep.
   Nóg goedkoper is het als men hierbij twee bakstenen gebruikt.
   Of een bankschroef.

   Geliked door 2 people

   • Cathja zegt:

    @ Tistochwat

    AU !!!
    😀 😀 😀

    Like

   • louis-portugal zegt:

    TTW ik heb dat als eens eerder gehootd van een dame met haar op de tanden.
    Als ik dan ergens lees dat een man ergens in Oost-Afrika 30 vrouwen heeft met 300 kinderen mag je geen enkele man overzien.
    En als die mannen dan geopereerd zijn kunnen euroopese mannen daar lekker op vakantie gaan.

    Like

  • Elisah zegt:

   Ik zou de mannen doen..is een veel kleinere poliklinische ingreep.

   Like

   • Jackholland zegt:

    Helemaal niet au Degene die de castratie uitvoert met 2 stenen moet alleen maar zorgen dat z n vingers er niet tussen komen

    Like

  • fleckie zegt:

   STERILISATIE is in AFRIKA al eens aan de orde geweest, totdat de POOLSE paus zich ermee bemoeide!!!…….Op ejbron 21.2.2015, onder ITALIE, kerk gooit Italianenetc. , …’opmerkelijk, ‘Volkskrant 23.2.’85.

   Like

  • Ronald Verwaas zegt:

   Beste Johan,wat dacht u van:
   Geef 250 euro aan iedere man in Afrika, die zich laat steriliseren of castreren. Dat is de enige zinvolle “ontwikkelingshulp”, die effectief is. Op termijn is dit een win/win situatie voor zowel Afrika als Europa.

   Like

 2. fleckie zegt:

  De ellende wordt kunstmatig in stand gehouden, door de overvloed van geboorten( immers veel monden om te voeden, en ‘verzwakking’door geboortegeving aan nakomelingen,(toch?)

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Toen vijftig jaar geleden de Europese en christelijke paters volledig pro deo nog aanwezig waren in Afrika en er scholen en ziekenhuisjes deden stichten en inheemsen het vak van onderwijzer en verpleger leerden had Afrika nog een kans. Helaas kwamen toen de linksen overal aan de macht en de pater op zijn brommertje in de bush bush moest plaats maken voor de ideologisch gevormde ontwikkelings werkers. Hoe dat afliep kunnen we nu elke dag lezen in de krant.

  Geliked door 2 people

  • Petra DeBoer zegt:

   @guusvelraeds, helemaal mee eens en dat was toen echt pro deo. Nu trouwens ook nog want er gaan gelukkig nog steeds mensen van de kerk naar Afrika om het christelijke geloof te brengen en gelijkertijd onderwijs.

   Like

  • BertG. zegt:

   Ik kende iemand die zo’n oom had, een pater op z’n brommertje in Afrika.
   Verkrachtte zijn nichtjes regelmatig, waar niet over gesproken mocht worden.
   Want de man verrichtte zoveel werk in Afrika.
   Dat wat nu bekend is, dat gebeurd al zo lang het bestaat.

   En ik zit dit niet voor de gelegenheid hier te verzinnen.

   Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @BertG, ik heb het over de kerk in zijn algemeenheid en doelde voornamelijk op echtparen, eventueel met hun kinderen, die missiewerk verrichten in Afrika. Dat er paters van de RK kerk slachtoffers hebben gemaakt is bekend en is walgelijk. In elk geval ging er naar deze christenen geen subsidie en werden de eventuele kosten betaald middels giften van kerkgangers.

    Linkse hulpverleners krijgen subsidie en ondertussen brengen ze de ideologie van het marxisme over. Doe dan maar de christenen die het zonder subsidie moesten stellen en middels onderwijs de mensen overal op de wereld hulp boden maar ook qua gezondheidszorg de mensen echt hielpen.

    Like

 4. Thoth zegt:

  Yep, ze hebben de afgelopen jaren (zo’n 50) véél meer ontvangen dan wij van Amerika kregen na de WW2, het zgn. Marshallplan. En, wat hebben ze ermee gedaan? Helemaal geen donder, nada, nix, nul.

  Like

  • Lucie zegt:

   Ja dat zogenaamde Marshallplan was alleen voordelig voor de Amerikanen.
   Wij werden toen verplicht om hun goedkope levensmiddelen te kopen voor veel geld.
   Dat er ook nog eens veel giftige stoffen inzaten was nog het ergste.
   Amerikaans voedsel,ik vermijd het als de pest.

   Like

 5. Qvic zegt:

  In de politiek is er ook een groot gebrek van logica en ze regeren met de gegevens van decennia terug. Terwijl ze tussentijds wel miljoenen analfabetische immigranten Europa ongecontroleerd binnen laten. Die als zand werken in onze geoliede raderwerken van de economie. Iedereen die hier opmerkingen en/of kritische vragen over stellen van hoe en waarom de politiek dit doet. Wordt min of meer beschuldigd en is haatdragend volgens de zelfde politiek. Dit moet gewoon fout gaan, dit kan zelfs een kind zien en begrijpen. Maar de huidige politieke trein dondert met grote snelheid steeds verder en sneller die afgrond in. De politici willen de problemen niet zien, al kom je met feiten en voorbeelden, het maakt hen niets uit. Hun ingeslagen weg wordt zonder meer uitgevoerd, elke discussie daar over wordt ontweken door de huidige regerende politiek. Hun wil is wet en het volk moet zwijgen is hun motto geworden.

  Like

 6. Jan zegt:

  Laat mij raden:

  Zou het ook hiermee samenhangen? En dan komt er het lagere IQ bij en de stompzin van de islam voor allen die deze gekte aanhangen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Stef zegt:

  Is een nu pas ontdekte theorie??

  Like

 8. Wachteres zegt:

  Ik las dat ingenieurs waterputten hadden geslagen, ergens in Afrika, zodat er drinkwater beschikbaar was.

  Na aan jaar moest er iets aan de putten gerepareerd worden, zoals dat wel vaker voorkomt.

  De mannen weigerden dat reparatiewerk te doen, want waterhalen was vrouwenwerk, daar bemoeiden zij zich niet mee. De ingenieurs moesten terugkomen om het werk te doen.

  Afrika zal achterlijk blijven, zolang dergelijke opvattingen nog vast in het zadel zitten.

  Geliked door 1 persoon

 9. Petra DeBoer zegt:

  Dat vreselijke business model voor linkse goede doelen organisaties staat in de weg om te stoppen met het geven van ontwikkelingshulp want dan kunnen de aanhangers van de linkse kerk zich niet meer verrijken met subsidie geld en kunnen ze hun seksuele lusten niet meer botvieren in de Afrikaanse landen.

  Toch is het stoppen met ontwikkelingshulp de enige oplossing om Afrika vooruit te helpen en dat zeggen vele inwoners van Afrika zelf ook. Als er geen ontwikkelingsgeld meer heen gaat kunnen dictators zich niet meer verrijken, en van dat geld wapens kopen om hun eigen bevolking te onderdrukken met geweld. Er zijn talloze redenen om te stoppen met ontwikkelingshulp want wat heeft de hulp in Zuid-Afrika gebracht…allemaal racisme wetten en het vermoorden van blanken.
  Succesvolle blanken die zorgen voor werkgelegenheid, voedsel en belastinginkomsten krijgen te maken met jaloezie en word alles verwoest.

  Like

 10. renato zegt:

  Niks nieuws onder de zon. Dit wisten we toch allemaal al. Of niet soms…….????

  Like

 11. Guardiacivil zegt:

  Afrika heeft een achterstand en die zal altijd blijven omdat dit juist bij hun cultuur past, dagelijks die dingen doen die sociaal contact onderhouden en een kenmerk is voor al die volkeren en hun cultuur.
  Veranderen maakt juist een versnelde vernietiging van hun cultuur en gewoontes die al duizenden jaren onveranderd is.

  Like

 12. syberspees zegt:

  Politici BAH! Het is toch niet te filmen hoe inefficient en arealistich die lui werken!
  Je zou bijna nog op denk gaan stemmen!

  Like

 13. bigljohn zegt:

  De Afrikaanse cultuur kan men omschrijven als; Corruptie, Islam en bevolkingsexplosie. En geen westerling die daar ooit iets aan kan veranderen. Daarom zullen de Europese landsgrenzen toch eens ooit dicht moeten, wil men voorkomen dat in de loop der jaren half Afrika hier in Europa zit te potverteren en ons aan de bedelstaf en de Sharia helpt !

  Geliked door 1 persoon

  • Anneke zegt:

   En dan zien we weer…Wáár de islam actief aanwezig is, dáár is het letterlijke VERDERF. Ons continent is zo langzamerhand eveneens aan de beurt om vernietigd te worden, door de islamitische en socialistische huurlingen van de NWO.
   Zweden staat al in brand, het land van (de) Lucifer. Denk aan de zwaluw lucifers.

   Like

 14. I.K. Bennurklaarmee zegt:

  Het wordt hoog tijd dat dat continent in een zwart gat verdwijnt.

  Geliked door 1 persoon

 15. kampersrene zegt:

  Er is maar een oplossing om Afrika te redden , ik heb het reeds geschreven terug naar de Kolonisatie

  Like

 16. Williaan zegt:

  Het gehele verhaal komt mij bekend voor “Die hele ontwikkelingshulp is uiteindelijk een businessmodel” Dat constateerden mijn vrienden in Afrika 50 jaar geleden al. Het nieuwe 3 jaar geleden opgestarte bedrijf legde en vorig jaar het loodje, ze luierden liever dan te werken, na dat de Nederlanders waren vertrokken zuid Afrika!

  Like

 17. Wim zegt:

  Misschien moet dit echtpaar ook eens een reis door dat door hun bejubelde Duitsland maken in plaats van zich te beperken tot het efficiënte vliegveld en (wellicht) de wijkplaatsen van de elite.

  Like

 18. anoniem zegt:

  Ik heb al een paar keer gereageerd op artikels over Zuid Afrika. Ik woon nu al 14 jaar ik dit land. Ik ben enorm blij dat langzaam de waarheid begint door te sijpelen naar andere uithoeken van de aarde. Mijn oprechte dank de redactie van E.J. Bron voor hun ongecensureerde artikels. Hier komt mijn verhaal : Ik woon ongeveer 500 m van de zwarte en kleurlingen buurt vandaan. Als je bij mij uit het raam kijkt zie je langs een bergwand misschien wel 700/800 door de staat gebouwde “HOP” huisjes, waar de zwarten en kleurlingen GRATIS wonen. De water bevoorrading is bergrivier-water wat opgepompt word naar een grote water reservoir. Hier was tot over een jaar of 7 geen probleem met de water voorzienigheid. Tot de tijd dat ze allemaal door de staat voorzien werden van WEER GRATIS een spoel toilet. Een paar jaar na het installeren van die spoelbakken, konden de waterpompen die de toevoer van het water moesten voorzien het niet bijhouden. Vooral nu een paar jaar later is dit een grote chaos. Nu blijkt dat een enorm aantal van die toiletten stuk zijn, en het water onnodig door de spoelbakken loopt. Kranen die lekken of nog beter gezegd, kranen die verdwenen zijn, en het water gewoon maar naar buiten laten stromen. Niemand bekommerd zich hierom. Dit is allemaal normaal. Spijtig dat mijn schrijven zo beperkt is, want wat ik hier allemaal al gezien en beleefd heb kan je een heel boek van schrijven. P.S. Moet nu AUB GEEN geld inzameling gaan houden voor dit probleem op te lossen hier, want dit probleem zal achter een paar maanden opnieuw de kop opsteken, en misschien nog erger.

  Geliked door 1 persoon

 19. Jan zegt:

  IQ=0

  Zuid-Afrikaanse minister van Financiën, Nhlanhla Nene: Wij drukken meer geld zodat armen ook miljonair zijn

  “South Africans continuing to be poor when we can print more money to ensure that everybody has it. Our people are poor because there is a shortage of money in the country. It’s not the shortage of jobs that makes people poor, it is the shortage of money. We have paper and ink, so we will print more money and give it to the poor, and make all of them billionaires if that is possible.”
  https://www.blazingcatfur.ca/2018/03/18/south-african-minister-of-finance-well-print-more-money-to-make-the-poor-billionaires/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s