Wegens sancties: ExxonMobil staakt projecten met Rosneft

Screenshot_40

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De sancties tegen Rusland leiden ertoe dat het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil de gemeenschappelijke projecten met Rosneft staakt. Deze projecten moeten vanwege de door het Westen opgelegde sancties op energiegebied bevroren worden. Volgens het jaarbericht van het Amerikaanse olieconcern gaat het om de gezamenlijke opsporing van olie- en aardgasvelden in West-Siberië, in de Zwarte Zee en in de Poolzee.

Contra magazine

Terwijl het Russische olieconcern meedeelde dat men deze stap al verwacht zou hebben en dat het Amerikaanse concern “gedwongen” zou zijn om dit te doen, werd van de kant van ExxonMobil gezegd dat men dit besluit eind 2017 al zou hebben genomen, nadat Washington dreigde met nieuw sancties.

De Amerikanen willen echter doorgaan met de olie- en gasexploitatie in het veld “Sachalin 1”, waarin de onderneming een aandeel van 30% heeft en waar ze voor het management verantwoordelijk is. Weliswaar wilde men ook de ander joint ventures (die nog werden besloten onder de voormalige chef en huidige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson) voortzetten, de Amerikaanse regering echter wilde het concern geen speciale vergunning verstrekken, en legde een straf van $ 2 miljoen op.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in oliebelangen, Rusland, VS. Bookmark de permalink .

4 reacties op Wegens sancties: ExxonMobil staakt projecten met Rosneft

 1. Statler & Waldorf zegt:

  Werkelijk niet één mogelijkheid laat men onbenut om de Russen te sarren.
  Er is een referendum geweest op de Krim, de uitslag was duidelijk.
  (eerlijk/niet helemaal eerlijk, is in Nederland niet anders.)
  Het merendeel op de Krim spreekt Russisch.
  Mocht Rusland geen aanspraak kunnen maken op de Krim dan kan Oekraïne dat ook niet.

  Komt nog bij dat Sebastopol de enige ‘warm water’ haven van de Russen is dus ik snap Vladimir wel vanuit strategisch oogpunt.

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Wat sancties tegen Rusland vertoont Trump nog zeer weinig lef om dit ongedaan te maken !

  Like

 3. Oeps48 zegt:

  Dames en Heren.

  In de Amerikaanse ideologie staat het principe van competitie c.q. concurrentie centraal. Het concurrentieprincipe gaat niet uit van samenwerken, maar van elkaar dwarszitten. Dit principe ziet alles en iedereen als een tegenstander. Men denkt, dat door je af te zetten op een tegenstander, of door een tegenstander de grond in te trappen, er profijt te behalen valt. In wezen is dit dus een nogal destructief principe. Het principe wordt echter tot in het uiterste doorgevoerd. De concurrentiestrijd kan heel ver gaan en is niet zelden heel smerig. Veelal wordt er geen middel onbeproefd gelaten. Het doel heiligt kennelijk de middelen. Het concurrentieprincipe wordt vaak een doel op zich en het vermeende daarmee te behalen profijt is daaraan ondergeschikt. Dat is dus de ratio van het principe. In de praktijk blijkt het concurrentieprincipe ook vaak als een boemerang terug te slaan. Maar dat komt niet naar buiten. Dat vegen ze onder de mat. Principes zijn nu eenmaal principes en daar valt niet aan te tornen.

  Niet alleen het bedrijfsleven gebruikt en misbruikt het concurrentie principe. Ook de politiek bedient zich graag van dit principe. Menig politicus heeft een vijand nodig, om zich op af te zetten. Bij gebrek aan een vijand, worden er gewoon vijanden gecreëerd. Momenteel is dat dus onder andere Rusland. En samenwerken met de Russen is dus uit den boze. Een joint venture tussen Rosneft en ExxonMobil wordt dus met allerlei sancties onmogelijk gemaakt. Het voorzien in de behoeften aan aardolie en aardgas en het daarbij behorende commerciële en economische gewin is kennelijk van ondergeschikt belang bij de vijands-building.

  Waar een groot land al niet klein in kan zijn.
  America can only be great if it has significant enemies !!!
  (Amerika kan alleen maar groot zijn, als het belangrijke vijanden heeft !!!)

  Like

 4. Republikein zegt:

  Wel eens van black goo gehoord?
  UK is nog steeds de baas.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s