Italiaanse tsunami voor de EU: Wanneer Lega en de Vijfsterrenbeweging een coalitie vormen

Screenshot_9

(Door: Pierre Lévy – Vertaling: E.J. Bron)

De verkiezingsuitslag in Italië is gecompliceerd. We hoeven niet te rekenen op een snelle regeringsvorming.  Behalve de beide winnaars van de verkiezingen, de Lega en de Vijfsterrenbeweging, is er ook een duidelijke verliezer: de Europese Unie.

RT

De Italiaanse kiezers hebben op 5 maart drie kleine aardbevingen veroorzaakt. De eerste is het indrukwekkende resultaat dat de door de cabaretier Beppe Grillo opgerichte Vijfsterrenbeweging, die vaak wordt gekwalificeerd als “populistisch” of “tegen het systeem”, met haar 32% van de stemmen kon behalen. De tweede aardbeving is de nederlaag van de Democratische Partij (PD), die over het algemeen als “midden-links” wordt ingeschaald.

Er is, met enkele jaren afstand, een zekere analogie tussen de PD en de in het jaar 2016 door Emmanuel Macron in Frankrijk opgerichte beweging En Marche” vast te stellen, die was samengesteld uit personen “van links en rechts”. Zo werd de PD na de instorting van het politieke landschap van Italië door de vereniging van de krachten die voortkwamen uit de voormalige christendemocratie en de voormalige Communistische Partij opgericht.

De jonge Matteo Renzi had in het jaar 2013 haar leiding overgenomen, voordat hij razendsnel op de post van minister-president terechtkwam. Destijds dook hij op als de man die met zijn beeld van vernieuwing het wonder zou volbrengen de Europese Unie nieuw leven in te blazen. Zijn nederlaag bij het grondwetsreferendum in december 2016 bezegelde de ondergang van deze vallende ster.

De derde aardbeving heeft (bijna) iedereen verrast: de Lega (vroeger Lega Nord), die het gelukt is zich van een regionale groepering te ontwikkelen tot een partij van nationale omvang, krijgt 18% van de stemmen en is daarmee groter dan de beweging Forza Italia van Silvio Berlusconi (14%).

Vijfsterrenbeweging, Democratische Partij, rechts bondgenootschap: geen van de drie blokken haalt de benodigde 40% om een meerderheid te vormen. Maar men is immers ook niet verplicht om deze voor de verkiezingscampagne gevormde coalities na de verkiezingen voort te zetten.

Alliantie zou een catastrofe voor de EU zijn

Een alliantie tussen de Vijfsterrenbeweging en de Lega – tot nu toe door beide partijen uitgesloten – zou voor alle EU-liefhebbers een absolute catastrofe zijn. Ze zou concreet maken wat de waarnemers al gemerkt hebben: een nog nooit eerder aanwezige openbare vijandigheid tegen de Europese integratie.

Deze vijandigheid is vooral duidelijk geworden door de migratiekwesties. Men heeft minder benadrukt dat ook de sociale belangen een grote rol bij de kiezers hebben gespeeld. Miljoenen Italianen lijden nog steeds onder de gevolgen van de crisis, die vanaf 2008 over de Europese Unie veegde. De werkloosheid blijft een gesel, die vooral de jonge mensen van hun toekomst berooft.

Maar zij zijn niet de enige slachtoffers. Geheel overeenkomend met de Europese oriënteringen is het Matteo Renzi gelukt om de fundamentele garanties te breken die in het Italiaanse wetboek van arbeid verankerd waren. Bovendien hebben zowel de Lega als de Vijfsterrenbeweging de verantwoording van de euro voor het economische en sociale fiasco (besparingen op salarissen, begrotingsbeperkingen, enz.) onderstreept, ook al heeft de Vijfsterrenbeweging om redenen van “fatsoenlijkheid” op dit punt een wending heeft ingezet.

Op de dag na de verkiezingen merkte de grote krant “La Stampa” in haar hoofdartikel op: “voor het eerst winnen in Europa de antisysteem krachten”. De vorming van een regeringscoalitie tussen deze beide krachten (de Lega en de Vijfsterrenbeweging) zou voor de toekomst van de EU gelijkstaan aan een tsunami, temeer daar het om een van de oprichtingslanden van de gemeenschappelijke markt en de op twee na grootste economie van de Europese Unie gaat.

Mogelijk bondgenootschap heeft ook tegenwind

Maar zo ver is het nog niet. Weliswaar is de vorming van zo´n constellatie rekenkundig mogelijk, ze zal echter op immense druk stuiten. Talrijke krachten strijden openlijk en in de schaduw al voor de tegennatuurlijke toenadering tussen de vrienden van Beppe Grillo en de overlevenden van de Democratische Partij (of een splitsing van de laatste).

Vast te stellen blijft een voor de Europese politici belastend feit. Na de Brexit, daarna de verkiezingsuitslagen in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië – en weldra vermoedelijk ook in Zweden – tekent zich in de meeste landen van de EU (en verder) een tendens af: een deel van de burgers, dat bij de globalisering heeft af moeten haken, weigert nu om in de kern van het systeem te verblijven. Deze fundamentele ontwikkeling zal niet zo snel veranderen, integendeel.

De komende weken zullen vast en zeker laten zien welke politieke constellatie er in de laars Italië ontstaat – of niet. Eén ding is echter nu al zeker: de Italianen hebben aan het (absurde) refrein, dat in Brussel (en Parijs) de afgelopen maanden werd gezongen en volgens welk “Europa weer terug is” (“Europe is back”, in de woorden van Macron), de genadestoot gegeven.

Er zal een buitengewoon marketingkabinet nodig zijn om een nieuwe slogan te vinden.

Bron:
https://deutsch.rt.com
Auteur: Pierre Lévy

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Populisme", Brussel, EU-critici, Europa, EUSSR, gezond realisme, Italië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Italiaanse tsunami voor de EU: Wanneer Lega en de Vijfsterrenbeweging een coalitie vormen

 1. theresageissler zegt:

  Ik zie het op de één of andere manier nog niet gebeuren….wat uiteraard bijzonder jammer is.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Het klinkt in ieder geval lekker antibrussel.

  Geliked door 2 people

 3. jungleelephant zegt:

  Het begin is er in ieder geval!Weg met de Eu-maffia!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s